Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cine este Sfântul Alexandru, sărbătorit pe 30 august. Semnificații religioase și credințe populare

Publicat

Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc în 30 august pe Sfântul Alexandru. Cunoscut ca protector al bărbaților sau al oamenilor, Sfântul Alexandru a fost episcop la Constantinopol, în timpul împăratului Constantin cel Mare (313-337).

Potrivit tradiției populare, în această zi nu este bine să-ți vorbești aproapele de rău, iar Biserica îi îndeamnă pe credincioșii să fie mai milostivi.

Vezi și MESAJE de Sfântul Alexandru: Idei de urări și felicitări pentru cei care își sărbătoresc ziua numelui

Sfântul Alexandru s-a născut în anul 239, în Calabria, din părinți creștini, Gheorghe și Vriena. De tânăr, a trăit în pustnicie și rugăciuni, apoi a mers în Grecia, împreună cu doi ucenici, Vitalie si Nichifor, iar de acolo la Bizanț, unde pastorea Sfântul Mitrofan (306-325). Acesta l-a hirotonit pe Alexandru horepiscop în anul 314.

În anul 325, la Sinodul Ecumenic de la Niceea, convocat de împăratul Constantin cel Mare, arhiepiscopul Mitrofan nu a putut participa și a fost înlocuit de Alexandru.

Acolo l-a combătut pe Arie, unul din preoții săi slujitori, care începuse să predice altă învățătură, neconforma cu tradiția și credința Bisericii.

La început, Alexandru a încercat să rezolve noua tensiune în mod pașnic. Arie și adeptii sai au refuzat orice conciliere, motiv pentru care a fost chemat în fața unui sinod local (321). Acolo, Arie va susține că Fiul nu este veșnic, ci a fost creat de Tatăl.  În sprijinul apărării ortodoxiei a fost chemat și Osie, episcop de Cordova. Criza s-a accentuat, determinându-l pe împăratul Constantin cel Mare să convoace primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), care îl excomunica pe Arie.

Sfântul Alexandru a trecut la cele veșnice în anul 337, la vârsta de 98 de ani.

sursa: crestinortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax