Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

CJ Alba şi-a bugetat 15,2 milioane lei pentru amenajarea viitorului sediu de lângă Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina

Publicat

Consilierii judeţeni din Alba au aprobat, în şedinţa din 23 decembrie, indicatorii tehnico-economici aferenţi lucrărilor de amenajare a interiorului clădirii Centrului Militar din apropierea Porţii a III-a a Cetăţii Alba Carolina. Imobilul va servi drept sediu pentru CJ Alba, în condiţiile în care actuala locaţie în care funcţionează instituţia va trebui eliberată, fiind în proprietatea Curţii de Apel Alba Iulia, care are nevoie de spaţii pentru desfăşurarea activităţii.

Potrivit datelor din proiect, lucrările ce vor fi executate la clădirea Centrului Militar al Judeţului Alba sunt estimate la valoarea de 15.297.431 lei, din care contract şi manoperă 12.672.821 lei, inclusiv TVA.

Acestea includ restaurarea şi consolifarea clădirii, recompartimentarea spaţiului existent, redimensionarea şi refacerea tuturor instalaţiilor, telefonie, internet, iluminat ambiental şi arhitectural, mansardarea clădirii, reabilitarea acoperişului şi înlocuirea învelitorii cu şiglă solz, instalaţii de climetizare, instalaţie paratrăznet şi amenajarea curţii interioare.

Clădirea Centrului Militar Alba este monument istoric de importanţă locală, datată în secolul XVIII, fiind inclusă în lista monumentelor istorice cu denumirea de comisariat. Este situată pe strada Mihai Viteazul nr. 11, iar suprafaţa de 1.976 mp, inclusiv terenul aferent se află în domeniul public al judeţului Alba.

Imobilul are regim de înălţime pe trei nivele (subsol, parter şi etaj) şi o structură de rezistenţă realizată din zidărie portantă din piatră şi cărămizi cu mortar e var, iar şarpanta este din lemn cu învelitoare din ţiglă şi lucarne din tablă zincată.

Firma care a elaborat documentaţia pentru proiectul de refuncţionalizare a clădirii Centrului Militar al Judeţului Alba este Polarh Design SRL Bucureşti, iar lucrările sunt estimate să dureze 24 de luni, pentru o suprafaţă construită de 1.470 mp şi suprafaţă desfăşurată de 5.850 mp. Investiţia este finanţată integral din bugetul Consiliului Judeţean Alba.

Până în prezent, au fost amenajate o parte din spaţiile aflate la parter. CJ Alba a solicitat, în septembrie, Consiliului Local Alba Iulia dreptul de administrare asupra suprafeţei de 272 mp din terenul aferent laturilor de nord şi vest a Centrului Militar Judeţean Alba, pe care să amplaseze terase şi expoziţii sezoniere.

Prin autorizația numărul 30 din data de 20.01.2012, Consiliul Județean Alba a fost autorizat să înceapă demersurile pentru reabilitarea clădirii Centrului Militar Județean, în sensul restituirii pe cât posibil a imaginii originale, mai ales datorită faptului că aceasta se află pe lista monumentelor istorice ale județului Alba.

Pentru început, investițiile au costat în schimbarea funcțională a demisolului într-un spațiu multifuncțional destinat mai multor activități: cafenea, ateliere de artă, centru de informare turistică, sală de conferințe, cu următoarele specificații: cafeneaua cu suprafața de 153.79 mp va fi compusă dintr-un bar cu suprafața de 16.75 mp., un spațiu de depozitare cu suprafața de 9.03 mp., un grup sanitar în suprafață totală de 19.99 mp. și șapte încăperi destinate serviciilor de alimentație publică; ateliere pentru artiști cu o suprafață utilă de 93.70 mp se compun în patru încăperi destinate activităților specifice și o zonă destinată grupului sanitar și vestiarului, cu suprafața totală de 8.20 mp, iar centrul de informare turistică cu o suprafață 43.55 mp este compus din două încăperi și o sală de conferințe cu o suprafață de 40.51 mp.

Funcțiunile situate la demisol cu acces direct în zona pietonală au nevoie de spații exterioare, pentru desfășurarea activităților: expoziții temporare, amenajarea unei terase sezoniere, spații destinate informațiilor turistice, situate pe proprietatea publică a Municipiului Alba Iulia.

Pe latura de vest, suprafața de teren solicitată este aferentă curții de lumini, accesului la centrala termică și zidului de sprijin.

Propunerea a fost însă respinsă, pentru că terenul respectiv a fost amenajat cu bani obţinuţi din fonduri europene, astfel că primăria este obligată ca atare să îl administreze şi să îl întreţină pentru o perioadă de 5 ani.

În contextul în care CJ Alba va trebui să elibereze spaţiile ocupate în imobilul ce aparţine Curţii de Apel Alba Iulia, în care funcţionează şi Instituţia Prefectului Alba, instituţia a închiriat deja birouri în alte locaţii, inclusiv în clădirea Raiffeisen Bank din Piaţa I.I.C Brătianu din oraş, până la finalizarea noului sediu.

Tot la capitolul investiţii pentru sedii, CJ Alba a achiziţionat recent noul sediul al Direcţiei pentru Protecția Copilului Alba, în fostul imobil al „Proiect SA”, pe strada 1 Decembrie 1918, clădire şi teren ce a costat administraţia judeţeană 782.000 de euro.

CJ Alba a adjudecat sediul “Proiect Alba” SA la licitația organizată de AFP, în 30 octombrie 2012. Este vorba de trei etaje ce formează clădirea scoasă la licitație publică și care au intrat  în proprietatea CJ Alba contra sumei de 600.000 de euro și care ulterior au fost date în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba.

Citeşte şi CJ Alba a cumpărat terenul din jurul clădirii Proiect SA, cu 182.000 de euro. Vor fi amenajate parcări pentru sediul DGASPC

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. cristina

    luni, 30.12.2013 at 01:27

    „Propunerea a fost însă respinsă, pentru că terenul respectiv a fost amenajat cu bani obţinuţi din fonduri europene, astfel că primăria este obligată ca atare să îl administreze şi să îl întreţină pentru o perioadă de 5 ani.” OK, si atunci va intreb: de ce Sabau salasuieste binemersi ( a se citi „detine in concesiune”) in Poarta a III-a, a IV-a si in Celula lui Horea, obiective istorice atat de importante pentru Alba Iulia? Obiective restaurate pe bani europeni si apoi luate la gata pe 50 de euro/luna de catre atotputernicul Sabau, in asociere cu Primaria…
    .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax