Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CNADNR, despre problemele de la Autostrada Sibiu-Orăştie, lot 3: Expertiză tehnică cu măsuri de intervenţie la viaductul Aciliu

Publicat

lucrari autostrada zona aciliu_august 2015_9CNADNR a făcut precizări privind situaţia tronsonului de autostradă Orăştie – Sibiu, lot 3, respectiv despre probleme apărute din cauza tasării terenului şi degradărilor lucrării. Referitor la defectele constatate la viaductul de la Aciliu, compania a demarat procedura de atribuire a unui contract de servicii pentru expertiză tehnică. Vor fi astfel stabilite măsuri de intervenţie vor fi investigate cauzele care au condus la producerea acestor fenomene de degradare. Termenul pentru finalizarea expertizei tehnice este 10 octombrie 2015.

UPDATE: Directorul general CNADNR, Narcis Neaga a declarat, joi, pentru Adevărul: „Acea fisură care a apărut în autostradă (Autostrada Orăştie – Sibiu, tronsonul Cunţa – Sălişte – Aciliu – n.r.) la două săptămâni după ce a fost dată în trafic nu a fost datorată, cauza acestei fisuri nu o reprezintă alunecările de teren. Am făcut expertize, atât noi cât şi constructorii, expertize independente, ultima discuţie cu constructorul pe care am avut-o săptămâna aceasta a fost foarte precisă, cauza a fost neexecuţia corectă a proiectului tehnic. Proiectul a fost foarte bine făcut, este vorba despre execuţia lucrării. Constructorul a venit şi cu soluţie tehnică, urmează să o punem în practică, vine săptămâna viitoare cu un calendar şi îi dăm drumul la lucrare, exclusiv pe cheltuiala constructorului.

Se va închide doar o cale şi se va lucra. A fost o problemă de fundaţie şi apoi scurgerea apelor. Discutăm de drum, nu de viaduct (fisura care a apărut pe o porţiune de aproximativ 250 de metri- Şi la viaduct au început lucrările de completare a ceea ce nu a făcut”.

Vă prezentăm mai jos precizările CNADNR dintr-un comunicat de presă:

“În ceea ce priveşte stadiul remedierii degradărilor constatate în cadrul Contractului “Proiectare şi execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, Lot 3: km 43+855 – km 65+965”, zona km 59+900 – km 59+950 (ebulment), conform expertizei tehnice preliminare elaborată de către experţi tehnici din partea CNADNR, s-au stabilit următoarele cauze ale degradărilor constatate:

– natura argiloasă si starea de consistenţă redusă, respectiv capacitatea portantă a terenului de fundare;

– având în vedere caracterul de PUCM a argilelor din teren si posibila circulaţie haotică a apei în zonele adiacente si în profunzime se estimează că vor exista în continuare tasări ale terenului cu desfăşurare în timp, necesitând pe termen scurt monitorizarea acestora.

Antreprenorul a informat faptul că a demarat de curând expertiza tehnică în această zonă şi va informa asupra soluţiei de remediere după finalizarea acesteia.

La începutul lunii august 2015, antreprenorul a realizat remedierea provizorie a degradărilor constatate şi nu s-a constatat o evoluţie negativă până în acest moment.

Zona km 60+600 – km 60+700 (crăpătura):

Conform expertizei tehnice preliminare elaborată de către experţi tehnici din partea CNADNR, s-au stabilit următoarele cauze ale degradărilor constatate:

– natura argiloasă şi starea de consistenţă redusă, respectiv capacitatea portantă a terenului de fundare;

nerespectarea prin execuţie a soluţiei proiectate;

lucrari de reparatii culeea orastie autostrada sibiuÎn data de 17.08.2015, a avut loc o sedinţă de lucru la sediu CNADNR, la care au participat reprezentanţii Beneficiarului, Antreprenorului si Experţi Tehnici implicaţi, atât din partea CNADNR S.A., cât si din partea Antreprenorului, în cadrul căreia s-au concluzionat, în baza investigaţiilor din teren, următoarele cauze cu privire la degradările constatate de la km 60+600:

– nerespectarea prin execuţie a soluţiei proiectate;

– funcţionarea defectuoasă a sistemelor de colectare si evacuare a apelor pluviale din cauza colmatării/ degradării substraturilor de beton, permiţând infiltrarea apelor în rambleul drumului compactarea redusă a straturilor structurii rutiere;

Important de menţionat este faptul că atât experţii tehnici din partea antreprenorului, cât şi cei din partea beneficiarului au concluzionat faptul că apariţia şi evoluţia acestui defect nu s-a cauzat unui fenomen de alunecare, ci unei tasări structurale pricinuită de execuţia necorespunzătoare a lucrărilor la corpul autostrăzii.

Citeşte şi CNADNR: 300 de nereguli constatate pe autostrada Sibiu – Orăștie, între Săliște și Cunța. Constructorul, obligat să remedieze problemele

Totodată, antreprenorul a informat CNANDR că a finalizat expertiza tehnică în zona menţionată şi a stabilit trei variante de soluţii tehnice de remediere. Până la sfârșitul săptămânii curente va prezenta proiectul tehnic complet, în vederea analizării de către beneficiar si ulterior, avizării de către CTE CNADNR, dar că nu va pune la dispoziţia acestuia si expertiza tehnică efectuată.

restrictii circulatie autostrada sibiu orastieÎn prezent, a fost instituită restricţia circulaţiei pe o bandă de circulaţie până la finalizarea remedierii degradării.

Atât în cadrul întâlnirilor organizate de către CNADNR S.A., cât si prin Programul lucrărilor de remediere transmis de către antreprenor, acesta s-a angajat să demareze lucrările de remediere pentru degradările menţionate mai sus, în data de 17.08.2015. Antreprenorul a întârziat, fără nicio justificare, demararea acestor lucrări. Menţionăm că până în prezent Anterprenorul, din diverse motive, a mai amânat începerea lucrărilor de remediere definitivă a defectelor constatate.

În cazul în care nici de această dată Antreprenorul nu va executa remedierea defecţiunilor constatate, Beneficiarul va angaja si va plăti alt antreprenor care să execute lucrarea de remediere a defecţiunilor, urmând ca, ulterior, costurile aferente lucrărilor de remediere să fie recuperate de la Antreprenor.

Antreprenorul a demarat lucrările de remediere începând cu data de 15.07.2015 la Viaductul Aciliu, lucrări ce constau în refacerea dispozitivelor antiseismice, remedierea scurgerii apelor, drenuri longitudinale, lucrări de remediere la sferturile de con, etc .

lucrari de reparatii culeea orastie autostrada sibiu 1Cu referire la defectele constatate la Viaductul de la Aciliu din cadrul tronsonului de autostradă Orăstie – Sibiu, lot 3, în momentul de faţă CNADNR S.A. a demarat procedura de atribuire a unui contract de servicii cu scopul expertizării tehnice a lucrării de artă în vederea stabilirii unor măsuri de intervenţie imediat necesare a fi întreprinse, investigarea aprofundată a cauzelor care au condus la producerea acestor fenomene de degradare prin investigaţii vizuale preliminare, încercări şi testări pe teren şi în laborator, concluzii si recomandări constructive pentru remedierea lucrărilor, cel puţin 2 opţiuni, ţinând seama de situaţia existentă în zonele menţionate.

Termen finalizare expertiza tehnică: 10.10.2015

Menţionăm faptul că în conformitate cu prevederile Contractului “Proiectare si Execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, lot 3, km 43+855 – km 65+965”, antreprenorul are responsabilitatea deplină pentru remedierea defectelor apărute, atât în perioada de execuţie a lucrărilor, cât şi în perioada de garanţie (4 ani). Astfel, lucrările de remediere vor fi executate pe riscul şi cheltuiala antreprenorului.

De asemenea, subliniem că CNADNR S.A. va întreprinde demersurile necesare pentru a recupera orice daune generate de întârzierile produse ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor antreprenorului ce decurg din prevederile contractului”.

Reamintim că lotul 3 al Autostrăzii Orăştie – Sibiu, între Cunţa (judeţul Alba) şi Sibiu a fost inaugurat în 14 noiembrie 2014, fără recepţia lucrărilor. La doar o săptămână, au apărut primele fisuri în carosabil. Atunci, CNADNR preciza că era vorba despre „fisuri superficiale”, care vor fi remediate pe banii constructorului.

La momentul respectiv, la kilometrul 60, pe tronsonul Cunţa (judeţul Alba) – Sălişte (judeţul Sibiu), constructorii trebuiau să repare o crăpătură de aproximativ 10 metri lungime şi un centimetru lăţime.

Loturile 1, 2 şi 4 din Autostrada Sibiu-Orăştie au fost deschise traficului în decembrie 2013, lotul 3, de la Sălişte la Cunţa, rămânând însă în şantier din cauza alunecărilor de teren din zonă. Loturile 1, 2 şi 4 ale acestei autostrăzi, cu o lungime totală de 60,5 kilometri, au fost realizate în urma unei investiţii totale de 1,46 miliarde delei (326,5 milioane de euro), fără TVA.

Lotul 3, construit de italienii de la Impregilo, are o lungime de 22 de kilometri, dintre care şase au fost afectaţi de alunecări de teren, în zona Aciliu. Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011, având o valoare de 182,9 milioane de euro.

Citeşte şi UPDATE AUTOSTRADA ORĂŞTIE – SIBIU: RESTRICŢII de circulaţie între Cunţa şi Sălişte. CNADNR ia măsuri urgente de reparaţii a carosabilului

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Pedeapsă cu suspendare pentru un german care a vândut mii de piese de tezaur dacic furate din Munții Orăștiei – Sarmisegetusa

Publicat

Cetăţeanul german Pop Zeno, acuzat că a deţinut şi vândut piese de tezaur furate din situl arheologic din Munţii Orăştiei – Sarmizegetusa Regia, printre care o brăţară de aur de aproape un kilogram, podoabe dacice, monede geto-dacice, monede romane şi artefacte din ceramică şi piatră, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani închisoare cu suspendare.

Potrivit Agerpres, la instanţa de fond, Pop Zeno a primit doi ani cu suspendare pentru tăinuire, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani, dar tot cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Germanul va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Administraţiei Domeniului Public Bucureşti – Sector 1 sau în cadrul Poliţiei Locale a Sectorului 1.

Curtea a menţinut dispoziţiile Tribunalului Bucureşti (instanţa de fond) pe latură civilă. Astfel, cetăţeanul german trebuie să plătească Ministerului Culturii daune materiale de 72.654 euro.

Măsura asiguratorie impusă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, revocată de o instanță din Germania

Rămâne de văzut cum va fi recuperată această sumă, de vreme ce instanţa din România a constatat că măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor imobile aparţinând lui Pop Zeno (prin ordonanţa nr. 733/P/2014 din 14.04.2016 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia), respectiv două terenuri de 819 mp şi 431 mp (în scopul garantării executării cheltuielilor judiciare şi reparării pagubei produse prin infracţiune) a fost revocată la data de 08.04.2021 prin hotărârea definitivă a Curţii de Apel Linz.

Sute de monede romane și dacice și brățări de argint confiscate

De asemenea, Tribunalul Bucureşti a dispus confiscarea de la german a mai multor bunuri: 473 monede de argint romane republicane şi dacice, 7 brăţări din argint, un colier şi 23 de monede geto-dacice. Aceste bunuri au fost predate României, în baza unei decizii a Tribunalului din Salzburg în anul 2017.

Pe de altă parte, judecătorii au respins cererea procurorilor de confiscare a altor bunuri, respectiv 10 artefacte arheologice din ceramică sau piatră, care vor fi restituite cetăţeanului german. A fost respinsă şi cererea de confiscarea a sumei de 72.150 euro, reprezentând banii obţinuţi prin tranzacţionarea unor monede.

Magistraţii nu au fost de acord nici cu confiscarea unei brăţări plurispiralice din aur în greutate de 933,4 grame, aflată în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.

Potrivit Parchetului General, în perioada 2005 – 2015, prin ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei şi a proprietăţii bunurilor, Pop Zeno a dobândit, deţinut şi transferat prin vânzare numeroase bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, furate din situri arheologice din România.

Astfel, în cursul anului 2006, Pop Zeno a vândut unui colecţionar bulgar o brăţară multispiralică din aur (în greutate de 933,4 g sustrasă din Rezervaţia Arheologică din Munţii Orăştiei – situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobândită în 2005), obiect pe care l-a prezentat cumpărătorului ca aparţinând unei colecţii private.

Acesta a dobândit şi deţinut 18 podoabe dacice de argint, 23 de monede geto-dacice (ce fac parte din cel puţin patru tezaure monetare dispersate), un lot de 473 de monede de argint romane republicane şi dacice, precum şi 10 artefacte arheologice din ceramică sau piatră, cunoscând că provin din comiterea de infracţiuni de pe teritoriul României.

Totodată, conform unor facturi datate în perioada 2007 – 2013, Pop Zeno a tranzacţionat către diferite persoane sau societăţi (din Europa şi Statele Unite) peste o mie de monede (Lysimach, Solidi Iustinianians, stateri de aur tip Lysimach, denari romani republicani, o drahmă est celtică).

Conform Parchetului General, intermedierea valorificării acestor bunuri a fost efectuată de persoane care şi-au asumat rolul de spălători de bani şi artefacte, unele trimise în judecată, respectiv condamnate în alte cauze instrumentate de Ministerul Public.

Tipurile monetare identificate prin facturile anterior menţionate au fost recuperate de autorităţile judiciare şi în alte cauze penale, unele soluţionate definitiv, iar altele aflate în curs de soluţionare, în urma expertizelor efectuate stabilindu-se că provin din tezaure monetare sustrase din siturile arheologice româneşti.

Parchetul precizează că brăţara plurispiralică din aur a fost restituită autorităţilor judiciare române la 9 mai 2011, în baza unei despăgubiri acordate în condiţiile Convenţiei UNIDROIT colecţionarului de bună credinţă care a cooperat cu organele judiciare.

A 13-a brățară dacică din aur recuperată de autoritățile române

Brăţara se află în prezent în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi aparţine patrimoniului cultural naţional, categoria Tezaur.

Piesa reprezintă a 13-a brăţară recuperată de autorităţile române (dintr-un total de 15 brăţări sustrase în perioada 2000 – 2001 din siturile arheologice), stabilindu-se că, similar celor 12 brăţări plurispiralice din aur expertizate anterior, locul de provenienţă este situl arheologic Sarmizegetusa Regia (capitala Daciei), punctul arheologic Căprăreaţa, aparţinând unui tezaur regal ascuns în centrul regatului dac.

Alte obiecte recuperate – 473 de monede şi 18 podoabe dacice din argint – au fost repatriate şi se află în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Se lucrează cu motoarele turate pe șantierul Sălii Polivalente din Blaj. Cum arată construcția, la începutul lunii august

Publicat

Se lucrează cu motoarele turate pe șantierul Sălii Polivalente din municipiul Blaj. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a publicat joi o serie de imagini cu lucrările aflate în desfășurare pe malul râului Târnava Mare. 

Sala Polivalentă va avea o capacitate de 2.000 de locuri și urmează să fie finalizată în acest an. Clădirea va fi dotată cu spațiile și echipamentele necesare care să asigure desfășurarea în cele mai bune condiții a competițiilor sportive.

Reamintim faptul că lucrările la Sala Polivalentă de la Blaj au reînceput la mijlocul lunii aprilie 2021, după ce Primăria a predat amplasamentul firmei care a câștigat licitația, ACI Cluj-Napoca SA.

Investiția este finanţată din bugetul local al Municipiului Blaj şi din bugetul judeţului Alba, printr-un parteneriat între Primăria municipiului Blaj şi Consiliul Judeţean Alba.

Noua sală va fi dotată cu spațiile și echipamentele necesare care să asigure desfășurarea în cele mai bine condiții a competițiilor sportive, conform cerințelor de omologare a sălilor de sport:

 • CEV Voleyball Competitions Regulations 2016 (categoria 3)
 • EHF Arena Construction Manual (teren handbal 48 x 28 m)
 • FIBA Europe – Official Basketball Rules
 • ITF tennis

Principalele grupe de funcțiuni ale sălii și distribuția lor spațială

Holul principal și zona de primire

 • sunt amplasate pe latura scurtă a clădirii, având orientare nordică și o accesibilitate prin intermediul unui portic deschis spre râul Târnava Mare. Întreg spațiul holului s-a gândit a fi vitrat spre albia râului și digul de protecție, considerat pe viitor ca zonă de promenadă nouă a orașului. Deasemenea holul se dezvoltă pe verticală printr-o supantă ce deservește direct gradenele. Accesul spre acestea cât și la nivelul terenului de joc se realizează prin  intermediul a două rampe de scară dispuse simetric în axul intrării principale. În acest fel holul principal poate servi ca accesibilitate în cazul unor utilizări multiple ale sălii prin încărcarea cu public atât a gradenelor cât și a suprafeței de joc. Deplasarea persoanelor cu dizabilități este facilitată prin intermediul unui ascensor de persoane.

Sala pentru competiții sportive

 • are o înălțime liberă de 13,10 m și este dimensionată în plan 50×28 m conform Normelor europene de desfășurare a meciurilor de handbal, ce necesită cel mai generos spațiu. Marcajul permite desfășurarea și a meciurilor de volei, handbal, baschet și tenis. Lumina și ventilația sălii sunt controlate prin funcții mecanice, asigurând flexibilitatea organizării multiplelor evenimente sportive și non-sportive. Accesul publicului este permis prin intermediul holului principal, iar evacuarea se face pe cele două laturi scurte ale clădirii, sau direct în exterior de la nivelul suprafeței terenului de joc. În cazul competițiilor sportive accesul sportivilor și al oficialilor se realizează prin spații destinate fiecărei categorii de utilizatori în parte. Spațiile tehnice pentru regie și sunet sunt amplasate pe latura lungă a terenului.

Gradenele pentru public

 • sunt fixe, fiind dispuse pe cele două laturi lungi ale terenului de joc, garantând cea mai bună vizibilitate pentru toți spectatorii. Acestea sunt deservite de foaiere și circulații pe tot conturul clădirii, permițând accesul rapid de la un punct la altul al sălii și asigurâd o mare flexibilitate în organizarea diverselor evenimente sportive și non-sportive. Evacuarea publicului se realizează prin intermediul acestoe foaiere și circulații și ulterior prin patru rampe de scară dispuse pe laturile scurte ale clădirii. La nivelul foaierelor sunt amplasate și grupurile sanitare pe sexe și pentru persoanele cu dizabilități.

Funcțiuni pentru protocol și V.I.P.

 • accesul VIP este propus la demisol, pe latura lungă estică a clădirii, în imediata apropiere a locurilor de parcare destinată acestei categorii de utilizatori. Accesul acestora la zona de gradene se realizează prin intermediul unui hol de primire cu garderobă și a unei scări. Sectorul VIP beneficiază de o zonă de protocol și de tribună proprie și se află deasemenea în directă legătură cu sala de conferințe de la demisol.

Funcțiuni pentru sportivi și oficiali

 • sunt dispuse la demisol sub gradenele de pe latura din stânga și sub holul principal de intrare. Accesul acestora în clădire se realizează pe colțul sud-vestic al clădirii, în imediata apropiere a parcării pentru cele două autocare. În distribuția funcțională s-a respectat delimitarea clară a acesului murdar și curat, precum și gruparea principalelor funcțiuni ale acestui sector: vestiare sportivi, vestiare arbitri, vestiare antrenori, sala de forță cu vestiar propriu, zona de relaxare sportivi, cabinet medical și cabinet antidoping. Accesul acestora pe suprafața de joc este posibilă prin vomitoriu în gradene, destinate separat pentru sportivi și antrenori, respectiv arbitrii.

Funcțiuni pentru presă și mass-media

 • acestea sunt grupate la demisol și parter, având asigurat accesul pe verticală prin intermediul unei scări și a unui lift propriu. Intrarea destinată presei este poziționată în vecinătatea locurilor de parcare ale acesteia, pe colțul sud-estic al clădirii. S-a urmărit realizarea unei legături facile între holul mass-media și sala de conferințe. Totodată s-a propus un spațiu de regrupare presă cu grup sanitar propriu, care intermediază accesul în spațiul de joc printr-un vomitoriu, atunci când evenimentele sportive sau non-sportive din sală o necesită. Cabinele pentru transmisiuni sportive sunt poziționate pe latura scurtă a terenului de joc, pe latura opusă holului principal, fiind deservite la același nivel de un spațiu de recreere și de grupuri sanitare proprii.

Funcțiuni pentru administrație

 • se regăsesc la parter, ocupând o parte din zona de sub gradenele din partea stângă a terenului de competiții. Acestea au un acces separat, din spatele clădirii, putând funcționa independent.

Funcțiuni tehnice și de depozitare

 • sunt amplasate la demisol sub gradenele sălii polivalente. Acestea beneficiază de un acces cu rampă din exterior, care permite aprovizionarea lor, dar și a sălii de competiție cu diverse materiale sau obiecte agabaritice, în funcție de evenimentul găzduit la interior. În configurația lor s-a urmărit ventilarea lor naturală și respectare normelor cu privire la riscul la incendiu sau explozie

sursa foto: Ion Dumitrel

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Lucrări de modernizare și reabilitare la Secția Obstetrică-Ginecologie și la Compartimentul Nou-Născuți de la Spitalul Blaj

Publicat

Secția Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul Nou-Născuți de la Spitalul Municipal Blaj au fost recent modernizate și reabilitate.

„După ce anul în anul 2021 a fost reabilitată secția Chirurgie Generală, în anul 2022 a venit rândul Secției Obstetrică Ginecologie și Compartimentului Nou Născuți. Cele două specialități au în structură un număr de 41 de paturi. Lucrările de renovare s-au desfășurat începând din luna mai anul acesta până la jumătatea lunii iulie.

Reabilitarea/modernizarea a presupus: înlocuirea integrală a rețelei electrice, a rețelei de gaze medicale (oxigen și aer comprimat), a rețelei de apă caldă, apă rece, schimbarea radiatoarelor de căldură, reabilitarea complectă a băilor cu gresie, faianță și obiecte sanitare noi.

Băile au fost dotate cu rigole de scurgere incorporate în podea astfel încât să permită igienizarea cu ușurință a pacientelor cu nevoi speciale.

Saloane au fost și ele reabilitate complet, dotate cu paturi noi, televizoare și instalații de climatizare pentru sporirea confortului pacientelor.

Lucrarea de reabilitare a mai presupus și dotarea saloanelor cu instalație de avertizare în caz de incendiu.

Lucrările au fost desfășurate cu muncitorii angajați ai spitalului și cu muncitori detașați de la Serviciul Public al Municipiului Blaj și au fost cooptate firme specilizate pentru lucrări specifice: de exemplu instalația de fluide medicale sau aplicarea de pardoseli speciale tip tarket pentru spațiile medicale. Astfel costurile au fost reduse simțitor față de situația în care s-ar fi executat cu firme externe în totalitate.

Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect amplu desfășurat pe Secția Obstetrică Ginecologie și pe Compartimentul Nou Născuți. Investim în continuare pentru creșterea standardului condițiilor hoteliere pentru paciențiilor ce se adresează Spitalului Municipal Blaj”, a transmis managerul spitalului, Iacob Suciu, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: 70% dintre români nu citesc toate clauzele înainte de a semna un contract

Publicat

70% dintre români nu citesc toate clauzele, iar cei mai mulți recunosc faptul că nu își alocă suficient timp pentru a citi contractele înainte de a le semna, arată un studiu.

Peste 95% dintre adulții din România spun că au semnat de-a lungul timpului cel puțin un contract, însă majoritatea declară că alocă puțin timp pentru a le studia înainte de a semna, potrivit unui sondaj.

Deși contractele se încheie de obicei pe termen mai lung, mai mult de jumătate dintre români acordă mai puțin de 30 de minute pentru a citi și înțelege termenii și condițiile asumate în momentul semnării, iar majoritatea (70%) recunosc faptul că nu își alocă suficient timp pentru a înțelege toate clauzele. În același timp, aproape o treime dintre respondenți spun că nu solicită un model de contrat acasă pentru a-l studia, deși această opțiune este de regulă prezentată de consultanții financiari – bancari.

Potrivit studiului, 7 din 10 respondenți au declarat că s-a întâmplat să întâlnească în contracte cel puțin un cuvânt pe care să nu îl înțeleagă. Dacă sunt într-o astfel de situație, peste 47% solicită clarificări de la instituția cu care urmează să semneze contractul, însă 21% consideră că oricum sunt niște clauze standard, deci nu trebuie să depună un efort suplimentar pentru a le înțelege.

Mai mult, 65% dintre respondenți spun că au dobândit cunoștințe de educație financiară învățând direct din situațiile în care au fost puși, dar cred că ar fi de ajutor ca aceste noțiuni să fie predate la școală sau să fie oferite de instituțiile din domeniul financiar.

7 din 10 respondenți au luat cel puțin un împrumut de la o instituție financiară bancară sau non-bancară, dar mai mult de 40% dintre aceștia nu au noțiuni importante legate de creditare: nu știu ce reprezintă Dobânda Anuală Efectivă sau care este rolul Biroului de Credit. De asemenea, 4 din 10 Români nu știu că toate raportările către biroul de credit rămân în baza de date a instituției timp de 4 ani, chiar dacă datoria este achitată.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.141 de respondenți, preponderent din mediul urban, în perioada 23 iunie-1 iulie 2022. A fost realizat la comanda Provident.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax