Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Codul rutier 2022: Șoferii care depășesc viteza admisă cu peste 70 km/h vor rămâne pietoni pentru 4 luni. De când se aplică

Publicat

Ca să-i potolească pe şoferii vitezomani, autoritățile au introdus în Codul rutier un nou prag de viteză. Mai exact, cei care depășesc viteza maximă admisă cu peste 70 km/h vor primi până la 2.900 de lei amendă și se vor alege cu permisul suspendat timp de patru luni (120 de zile). Măsura se va aplica din 27 februarie, respectiv la 30 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. 

Ordonanța nr. 1/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a apărut vineri, 28 ianuarie, în Monitorul Oficial.

Citește și Cod rutier 2022: Proprietarii care își împrumută mașina riscă amenzi usturătoare pe care trebuie să le plătească integral

Documentul introduce o nouă contravenție, respectiv „depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic”.

Șoferii care vor încălca noua regulă vor risca amenzi prevăzute în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (1 punct amendă = 145 lei).

Citește și Codul Rutier 2022. Regulile care intră în vigoare în 27 februarie

Astfel, amenzile vor fi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Ca și sancțiune complementară, conducătorii auto se vor alege și cu permisul suspendat pentru o perioadă de 120 de zile.

Aceleași sancțiuni vor fi aplicate și celor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.

Citește și COD RUTIER 2022: Bolile care te pot lăsa fără permis. Ce prevede legea și care sunt noutățile din acest an

La fel va fi sancționată și efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

În prezent, Codul rutier stabilește aceeași amendă pentru șoferii care depășesc cu peste 50 km/h viteza maximă admisă. Perioada de suspendare a permisului este însă mai mică, de 90 de zile.

sursa: monitoruloficial.ro, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax