Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba cumpără socluri noi pentru busturile care erau amplasate pe esplanada Sălii Unirii din Alba Iulia

Publicat

Consiliul Județean Alba cumpără 21 de socluri din calcar de Vratza pentru busturile personalităților istorice care erau amplasate pe esplanada Sălii Unirii din Alba Iulia.

Consiliul Județean Alba a lansat miercuri, 23 martie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția a 21 de socluri din calcar de Vratza pentru busturile de pe esplanada Sălii Unirii din Alba Iulia.

Valoarea totală este estimată la 352.926 de lei, fără TVA. 

În cursul istoriei Alba Iulia a găzduit evenimente de o importanță majoră, două dintre acestea, Unirea de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria ca regi ai României Mari în 1922 fiind extrem de importante pentru întreaga țară. Astfel, începând cu pregătirea pentru Centenarul României și continuând cu cea pentru Centenarul Încoronării, au fost întreprinse o serie de acțiuni menite a reda valoarea acestor două momente istorice.

A fost restaurată și reabilitată Sala Unirii, au fost realizate plăci comemorative cuprinzând numele delegaților la Adunarea Națională de la Alba Iulia, au fost realizate în anul 2018 și anul 2021 busturi în bronz ale președintelui SUA, Woodrow Wilson, geografului francez, Emmanuel de Martonne, fotografului Unirii, Samoilă Mârza și al Regelui Mihai 1. Aceste busturi sunt amplasate pe socluri special realizate, din piatră de Vratza, cu un design deosebit.

Pe esplanada Sălii Unirii existau ca amplasament un număr de 21 de busturi ale unor personalități istorice care au avut un rol important în Unirea de la 1918.

Potrivit caietului de sarcini, este important și oportun ca în următorii ani, cu scopul reîntregirii componenței Consiliului Național Român Central să se realizee busturi aferente membrilor Consiliului care nu sunt reprezentați, precum și pentru alte personalități istorice transilvănene care au contribuit esențial la Unirea din 1918.

Soclurile existente sunt parțial deteriorate și atât prin cromatică cât și prin design, nu mai corespund cu situația actuală, în urma restaurării Sălii Unirii, fiind astfel necesară realizarea a 21 de socluri identice cu cele realizate pentru busturile realizate în anii 2018 și 2021.

Pentru realizarea soclurilor se vor avea ca model cele 5 socluri identice realizate în anul 2018, două existente lângă Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – pentru bustul lui Samoilă Mârza și Iancu Flondor, alte două amplasate în apropierea Monumentului Unirii, reprezentându-i pe Woodrow Wilson și Emmanuel de Martonne, precum și cel realizat în anul 2021 pentru bustul în bronz al Regelui Mihai I.

Detalii socluri:

  • înălțimea totală este de aprox. 1900 mm și lățimea maximă este de 830 mm
  • materialul din care vor fi realizate este calcar de Vratza
  • pe fiecare din cele 21 de socluri se va inscripționa numele fiecărei personalități istorice, precum și anul nașterii și al decesului

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax