Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se plăteşte de persoanele fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor doar de la 1 ianuarie 2014


Publicat

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a Judeţului Alba anunţă că, începând din data de 1 ianuarie 2014, contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor – închiriere, închirierea locuinţelor proprietate personală în scop turistic, arendă – datorează, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizează, impozit (16%) şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate, în cota de 5,5% din baza lunară de calcul.

Până la data de 31 decembrie 2013, persoanele care realizează, pe lângă veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, şi venituri din salarii, venituri asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din activităţi independente, cu excepţia celor din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din silvicultură şi piscicultură, venituri agricole, nu datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate asupra venitului din cedarea folosinţei bunurilor.

Citește și Nu lucrezi niciunde? Vezi ce trebuie să faci ca să obții asigurare de sănătate, chiar dacă nu cotizezi la stat

Baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată începând cu 1 ianuarie 2014 pentru venituri din cedarea folosinţei bunurilor, este:

– diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, în cazul inchirierii / arendarii impozitate pe baza cotei forfetare de cheltuiala de 25%;

– diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, în cazul închirierii / închirierii in scop turistic / arendarii impozitate în sistem real, ca urmare a opţiunii contribuabilului

– valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, în cazul închirierii în scop turistic impozitată la norma de venit.

Baza de calcul lunară pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată asupra acestei categorii de venituri nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.

Persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor nu datorează contribuţie de asigurări sociale (la sistemul de pensii).

Contribuabilii care obţin venituri din închiriere vor fi obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale, în baza deciziei de impunere pentru plăţi anticipate. În decizia de impunere, prin care se face şi încadrarea în plafonul maxim, baza de calcul se evidenţiază lunar, iar plata se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru (25.03, 25.06, 25.09, 21.12).

Contribuabilii care obţin venituri din arendare, în regim de reţinere la sursă a impozitului, datorează contribuţie individuală de asigurări sociale de sănătate în cursul anului, plătitorii de venituri (arendasii) având obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor respective, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile. Încadrarea în plafonul maxim se face de către plătitorul de venit la momentul plăţii venitului.

Pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuinţe proprietate personală, stabilite pe bază de normă anuală de venit sau care optează pentru determinarea venitului în sistem real, în decizia de impunere, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se evidenţiază lunar, iar plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 iulie inclusiv şi 25 noiembrie inclusiv.

Obligaţiile anuale de plată ale contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (regularizarea, respectiv stabilirea diferentei de contributie de plata / de restituit) se determină pe baza declaraţiilor privind venitul realizat depuse de contribuabili până în 25 mai a anului următor celui de impunere, de organul fiscal competent (în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal contribuabilul), prin decizie de impunere anuală. Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se evidenţiază lunar în decizia de impunere, iar eventualele diferenţe de plată vor avea scadenţă în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere anuală.

O altă prevedere legislativă, care se aplică începand din 19.07.2013, în ceea ce priveşte veniturile din închirierea bunurilor imobile, se referă la obligaţia proprietarului de a depune la data înregistrării contractului de închiriere, la organul fiscal competent, o copie de pe certificatul de performanţă energetică a clădirii (document tehnic cu caracter informativ, care atestă performanţa energetică a unei clădiri), obligaţie prevăzută de art. 19, alin. (3) din Legea nr. 372 / 2005 privind performanţa energetică a clădirilor, republicată.

Sunt exceptaţi de la această obligaţie proprietarii următoarelor categorii de clădiri:

a) clădiri şi monumente protejate;

b) clădiri utilizate ca lăcaşuri de cult sau pentru alte activităţi cu caracter religios;

c) clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere şi clădiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;

d) clădiri rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de 4 luni pe an;

e) clădiri independente, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 mp.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Bilet jucat la o agenție din Alba Iulia, câștigătorul categoriei Noroc Plus la extragerea din 17 noiembrie. Care este premiul

Publicat

Un bilet jucat la o agenție din Alba Iulia este câștigătorul categoriei Noroc Plus la Loteria Română. 

Este vorba despre extragerea din 17 octombrie, când s-a câştigat premiul de categoria I în valoare de 169.801,28 lei.

Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Alba Iulia, potrivit DC News.

De asemenea, la tragerea Loto 5/40 de duminică, 17 octombrie, la categoria a II-a s-a înregistrat un câştig în valoare de 121.247,80 lei. Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Dumbrăveni, judeţul Sibiu.

La tragere Joker de duminică, 17 octombrie, la categoria a III-a s-au înregistrat trei câştiguri a câte 93.946,70 de lei fiecare. Două dintre biletele norocoase au fost jucate în Cluj-Napoca, iar cel de-al treilea in localitatea Berca, judeţul Buzău.

La tragerea Noroc de duminică, 17 octombrie, s-a câştigat premiul de categoria a III-a în valoare de 68.673,96 lei. Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Suceava.

Report record la Joker la categoria I de peste 6,17 milioane de euro

La Joker, la categoria I, este în joc un report în valoare de peste 30,53 milioane lei (peste 6,17 milioane de euro), iar la categoria a II-a se înregistrează un report in valoare de peste 310.200 de lei (peste 62.600 de euro).

La Loto 5/40 se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 190.800 de lei (peste 38.500 de euro). La Super Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 37.600 de lei.

Report la Loto 6/49 la categoria I de peste 1,5 milioane de euro

La Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 7,43 milioane lei (peste 1,5 milioane de euro), iar la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,48 milioane lei (aproximativ 502.000 de euro).

Joi, 21 octombrie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc, după ce la tragerile loto de duminică, 17 octombrie, Loteria Română a acordat 34.169 de câştiguri în valoare totală de peste 2,21 milioane lei.

Tragerile loto se vor difuza, în direct, pe România TV, în cadrul emisiunii „Românii au noroc”, începând cu ora 18:15.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Sebeș, în stare gravă la spital după ce în urma unei altercații a dat cu capul de asfalt. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un bărbat din Sebeș se află în stare gravă la spitalul din Târgu Mureș după ce a fost lovit și a dat cu capul de asfalt. Incidentul s-a petrecut vineri, 15 octombrie, în jurul orei 18.30, în fața unui local din localitate. 

Potrivit celor mai recente informații, bărbatul se află internat pe secția de Terapie Intensivă a spitalului din Târgu Mureș, însă cadrele medicale nu au vrut să comunice starea acestuia.

Bărbatul în vârstă de 45 de ani ar fi un cunoscut al localului care adesea consuma băuturi alcoolice. Potrivit surselor alba24.ro, acesta cu o zi în urmă provocase un scandal în local.

Vineri, fiind sub influența băuturilor alcoolice a mers iar la local, dar barmanița ar fi refuzat să îl servească și l-a scos afară. La un moment dat, între acesta și un alt bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Daia Română a izbucnit un conflict.

În timpul conflictului bărbatul ar fi fost lovit și a căzut. Acesta a căzut cu capul de asfalt, impacul cu solul fiind unul foarte puternic.

Bărbatul cu care a avut altercația a fost plasat sub control judiciar. Momentan a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Beniamin Todosiu (USR): ”Anghel Saligny” – un program prin care noua conducere a PNL dorește să cumpere loialitatea primarilor

Publicat

Guvernul condus de Florin Cîțu a devenit tot mai toxic pentru România și, deși demis prin votul democratic din Parlamentul României, continuă să împartă discreționar banii publici. Am văzut cu toții bătaia de joc a premierului demis, când a distribuit banii din Fondul de Rezervă. 1 miliard de lei au ajuns fără respectarea unor criterii și fără transparență la primarii PNL și UDMR.

În întreaga țară, primarii USR au fost pur și simplu ignorați și nu au primit niciun leu pentru comunitățile lor. Vă dau exemplul municipiului Alba Iulia sau a comunei Lupșa din Munții Apuseni care, deși au depus solicitări pentru finanțarea unor investiții importante, au primit ZERO lei de la Guvern.

Guvernul Cîțu se transformă astfel în Guvernul ZERO și pe ultima sută de metri înainte de a părăsi rușinos Palatul Victoria încearcă să mai dea un tun din banii românilor. Pe repede înainte se încearcă distribuirea sumelor din Programul „Anghel Saligny”, un PNDL denumit astfel pentru a masca programul inventat de Liviu Dragnea și prin care s-au sifonat miliarde de lei spre firmele de partid.

PNDL 3 este programul de cumpărare a loialității primarilor prin contracte oferite discreționar firmelor de partid. Este programul care va continua să sărăcească România și este motivul pentru care USR a ieșit de la guvernare.

În disperarea că Florin Cîțu nu va mai sta foarte mult în fotoliul de premier, rețelele firmelor abonate la banii publici s-au reactivat. Astfel, au fost atribuite deja contracte de consultanță către firmele abonate la banul public. Toate contractele sunt date prin atribuire directă, fără licitație. Regăsim pe aceste liste firme care au legătură directă cu zona politică, firme care au obținut sute de contracte cu statul sau firme care au zero angajați, dar au dezvoltat afaceri de succes cu bani publici.

Toate aceste lucruri trebuie să înceteze. PNDL 3 este un program care promovează furtul și sifonarea banilor publici, iar PNL continuă astfel ceea ce a făcut PSD prin PNDL 1 și PNDL 2. I-au schimbat numele în „Anghel Saligny”, ca o tactică de marketing politic pentru a albi puțin imaginea PNDL-ului.

Guvernul demis și PNL trebuie să înțeleagă că nu mai au dreptul moral și legal să se joace cu banii românilor ca și când bugetul de stat ar fi pușculița partidului. Banii din Programul „Anghel Saligny” trebuie distribuiți pe baza unor criterii serioase și într-o totală transparență, astfel încât aceste finanțări să rezolve problemele reale ale comunităților, nu să îmbogățească firmele de partid.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din comuna Săsciori, prins de polițiști în timp ce conducea o mașină, băut și fără permis. S-a ales cu dosar penal

Publicat

Un tânăr de 27 de ani din comuna Săsciori s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins de polițiști în timp ce conducea un autoturism fără să dețină permis de conducere și fiind sub influența alcoolului. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 19 octombrie 2021, în jurul orei 02.00, polițiștii rutieri din Sebeș au depistat un tânăr de 27 de ani, din comuna Săsciori, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Valea Sebeșului din localitatea Petrești, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate