Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Contribuțiile lunare de întreținere mai mari, la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia


Publicat

Costul mediu lunar de întreținere în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia s-ar putea majora din februarie cu 65 de lei. Consilierii locali din municipiu vor avea de aprobat, în ședința de marți, 30 ianuarie, costul mediu lunar de întreținere și a contribuției lunare de întreținere a persoanelor vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice din municipiu și/sau a susținătorilor legali ai acestora.

Potrivit proiectului, costul mediu lunar de întreținere în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia, începând cu 1 februarie 2018, este de 2.817 lei (față de 2.752 lei în prezent).

Citește și NOI CREȘTERI SALARIALE la Primăria Alba Iulia. Șefii vor lua de 4,5 ori mai mult decât media pe județ

Potrivit raportului de specialitate, factorii determinanți în evoluția cheltuielilor bugetare se constituie din indicele prețurilor de consum, necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor, îndeplinirea condițiilor de economicitate, eficacitate și eficiență, respectarea legislației din domeniul economic, cât și atingerea standardelor de calitate stabilite pentru serviciile sociale acordate de instituție.

„În vederea stabilirii costului lunar și contribuției lunare de întreținere diferențiate pe grade de dependență s-a luat în considerare înregistrarea unor consumuri mai mari de apă, materiale sanitare și materiale de curățenie.

Persoanele aflate în stare de semidependență și dependență necesită servicii de îngrijire speciale care generează consumuri mai mari decât persoanele independente. Astfel, pentru persoanele dependente și semidependente este necesară schimbarea și spălarea zilnică a lenjeriei de pat și a celei personale, efectuarea curățeniei zilnice la cameră și acordarea de servicii medicale care determină creșterea consumului de materiale sanitare”, se mai precizează în raportul de specialitate.

Contribuția lunară de întreținere a persoanelor vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia se stabilește în funcție de gradul de dependență al fiecărui beneficiar pe baza costului lunar mediu, după cum urmează:

 • pentru persoanele independente – 1.982 lei/beneficiar
 • pentru persoanele semiindependente – 2.015 lei/beneficiar
 • pentru persoanele dependente – 2.050 lei/beneficiar

Încadrarea beneficiarilor în grade de dependență se realizează de către Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia.

Citește și 1,8 milioane de lei pentru formarea ”all inclusive” a angajaților Primăriei Alba Iulia. Dublu față de 2017

Beneficiarii instituționalizați în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăși costul mediu lunar ori contribuția de întreținere pentru fiecare categorie de beneficiari, aprobate prin prezenta hotărâre.

Diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar pe membru de familie mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, în următoarea ordine de obligare la plată: soț și soție, rudele în linie dreaptă, frați și surori, precum și celelalte persoane anume prevăzute de lege.

Citește și Parcările publice din Alba Iulia: Firmele vor putea utiliza locul permanent. Taxa anuală, majorată

Contribuția susținătorilor legali ai persoanelor instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia se stabilește în următoarele procente:

Venitul lunar net pe membru de familie (lei) – Contribuția lunară (% din diferența până la concurența valorii integrale a contribuției de întreținere)

 • mai mic sau egal cu 1.162 lei – 0 %
 • 1.163 – 1.362 lei – 10 %
 • 1.363 – 1.562 lei – 20 %
 • 1.563 – 1.762 lei – 30 %
 • 1.763 – 1.962 lei – 40 %
 • 1.963 – 2.162 lei – 50 %
 • 2.163 – 2.362 lei – 60 %
 • 2.363 – 2.562 lei – 70 %
 • 2.563 – 2.762 lei – 80 %
 • 2.763 – 2.962 lei – 90 %
 • 2.963 lei sau mai mare – 100 %

La stabilirea venitului lunar pe membru de familie al susținătorilor legali se procedează după cum urmează:

 • din veniturile nete lunare ale susținătorilor legali se scad eventualele obligații legale de întreținere, aflate în executare
 • suma rămasă se împarte la numărul membrilor de familie pe care susținătorii legali îi au efectiv în întreținere

Susținătorii legali pot acoperi din veniturile proprii contribuția lunară integrală printr-un angajament de plată.

În cazul în care persoanele vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia lipsesc din cămin pe perioade mai mari de 5 zile consecutive, contribuția de întreținere se recalculează la cerere, scăzându-se suma aferentă zilelor lipsă din cămin. Perioada maximă în care un beneficiar poate lipsi voluntar din cămin și poate solicita recalcularea contribuției de întreținere este de 15 zile într-un an calendaristic. Perioadele de spitalizare ale beneficiarului nu se consideră lipsă voluntară din cămin, în aceste cazuri recalcularea făcându-se pe baza documentului medical de externare.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Intervenție dificilă a pompierilor, din cauza unor mașini parcate neregulamentar pe o stradă din Alba Iulia

Publicat

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba au anunțat sâmbătă seară că mașinile de pompieri au ajuns foarte greu la un bloc din Alba Iulia, unde primiseră o alertă de incendiu. 

Motivul îl reprezintă mașinile parcate neregulamentar. 

”Detașamentul de Pompieri Alba Iulia a fost solicitat să intervina la un posibil incendiu de apartament pe str. Vasile Goldiș în municipiul Alba Iulia.

La ajungerea fortelor de intervenție la fața locului s-a constatat ca era vorba despre o tigaie uitată pe foc de proprietari, fără probleme deosebite.

Intervenția a fost în schimb îngreunată de accesul foarte dificil pe stradă din cauza mașinilor parcate neregulamentar.

Dorim sa atragem atenția prin intermediul dumneavoastră cetățenilor că din această cauza mașinile de stingere sau ambulanțele pot ajunge cu întârziere la solicitări” au transmis reprezentanții ISU Alba.

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ANSVSA a modificat prețurile la verificarea documentelor pentru animalele de companie și pentru cele destinate exportului

Publicat

ANSVSA a actualizat tarifele pentru siguranța animelelor. Noile prețuri se aplică pentru firmele care exportă animale în alte țări dar și pentru românii care solicită asistență în timpul călătoriei pentru animalele de companie.

Ordinul nr. 49/2021 privind modificarea Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ca urmare a actualizării tarifelor în funcție de rata inflației din anul 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial.

Atfel, tarifele aplicabile în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor au fost modificate potrivit legestart.ro

Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 96/2014  se modifică în urma actualizării tarifelor în funcție de rata inflației din anul 2020.

Inflația a fost calculată pentru perioada ianuarie 2020-decembrie 2020 sau la data intrării în vigoare a tarifului-decembrie 2020 pentru tarifele intrate în vigoare în anul 2020.

Potrivit noilor modificări, verificarea documentelor sanitare veterinare însoțitoare și a îndeplinirii condițiilor sanitare veterinare de export al mărfurilor supuse controalelor sanitare veterinare de frontieră este acum 48 de lei.

Iar acordarea asistenței veterinare animalelor de companie, în timpul călătoriei, la solicitarea proprietarului este 70 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Campanie de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Alba. Care sunt condițiile pentru a deveni donator

Publicat

Echipa ”Donează sânge, fii erou!” organizează în perioada 19-23 aprilie 2021 o campanie de donare de sânge la Centrele de Transfuzie Sanguină din țară.

În Alba Iulia, campania va avea loc la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, B-dul Revoluției 1989 nr. 23 (în incinta Spitalului Județean de Urgențe Alba), de luni până vineri în intervalul orar 07:30-12:00.

Pentru a lua legătura cu Centrul de transfuzie, cei care doresc să doneze pot suna la numărul: 0258.834.050.

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge

• vârsta: 18-60 ani;
• greutatea: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
• pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
• să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
infecțioase, etc.);
• să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
• să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3
luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
• să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele
alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
• să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
• să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
• să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Fiecare donator va obține bonuri de masă în valoare totală de 65 lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă sau de la universitate și o reducere de 50% pentru un abonament la mijloacele de transport în comun pe timp de o lună.

”De asemenea, echipa noastră vă va întâmpina cu multe bunătăți și premii, iar pentru a vă bucura de întreaga experiență de donare, vă invităm să instalați aplicația BlooDoChallenge (disponibilă pe App Store și pe Google Play) pentru a beneficia de multe oferte speciale de la partenerii noștri. Împreună suntem eroi!” au transmis organizatorii campaniei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vremea de Paști și de 1 Mai 2021. ANM a anunțat PROGNOZA METEO pentru următoarele patru săptămâni

Publicat

Vremea de Paști și 1 Mai 2021: Administrația Națională de Meteorologie a anunțat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni.

Temperaturile se vor menţine normale perioadei, cu excepția săptămânii 26 aprilie – 3 mai, săptămâna care cuprinde Paștele și 1 Mai, când, potrivit estimărilor ANM, va fi mai frig.

Vremea se încălzește și va fi apropiată de normalul lunii aprilie, cu excepția ultimelor zile ale lunii și a primelor zile din mai, când va fi mai frig, potrivit estimărilor meteo pe următoarele 4 săptămâni.

Este vorba despre săptămâna cu minivacanța de Paște și 1 Mai. Va ploua mult mai mult decât media multianuală în unele zone ale țării.

Vremea în săptămâna 12 – 19 aprilie

Valorile termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile, dar cu posibilitatea unei abateri termice ușor pozitive, local în nord-est.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar cu posibilitatea unui deficit local în zonele montane.

Vremea în săptămâna 19 – 26 aprilie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Vremea în săptămâna 26 aprilie – 3 mai

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână, local posibil ușor mai coborâte.

Regimul pluviometric va fi în general excedentar în regiunile extracarpatice și local în cele centrale și la munte, dar mai ales în cele nord-estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 3 – 10 mai

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor putea fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar local cu o tendință deficitară.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate