Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Contribuțiile lunare de întreținere mai mari, la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia

Publicat


Costul mediu lunar de întreținere în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia s-ar putea majora din februarie cu 65 de lei. Consilierii locali din municipiu vor avea de aprobat, în ședința de marți, 30 ianuarie, costul mediu lunar de întreținere și a contribuției lunare de întreținere a persoanelor vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice din municipiu și/sau a susținătorilor legali ai acestora.

Potrivit proiectului, costul mediu lunar de întreținere în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia, începând cu 1 februarie 2018, este de 2.817 lei (față de 2.752 lei în prezent).

Citește și NOI CREȘTERI SALARIALE la Primăria Alba Iulia. Șefii vor lua de 4,5 ori mai mult decât media pe județ

Potrivit raportului de specialitate, factorii determinanți în evoluția cheltuielilor bugetare se constituie din indicele prețurilor de consum, necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor, îndeplinirea condițiilor de economicitate, eficacitate și eficiență, respectarea legislației din domeniul economic, cât și atingerea standardelor de calitate stabilite pentru serviciile sociale acordate de instituție.

„În vederea stabilirii costului lunar și contribuției lunare de întreținere diferențiate pe grade de dependență s-a luat în considerare înregistrarea unor consumuri mai mari de apă, materiale sanitare și materiale de curățenie.

Persoanele aflate în stare de semidependență și dependență necesită servicii de îngrijire speciale care generează consumuri mai mari decât persoanele independente. Astfel, pentru persoanele dependente și semidependente este necesară schimbarea și spălarea zilnică a lenjeriei de pat și a celei personale, efectuarea curățeniei zilnice la cameră și acordarea de servicii medicale care determină creșterea consumului de materiale sanitare”, se mai precizează în raportul de specialitate.

Contribuția lunară de întreținere a persoanelor vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia se stabilește în funcție de gradul de dependență al fiecărui beneficiar pe baza costului lunar mediu, după cum urmează:

 • pentru persoanele independente – 1.982 lei/beneficiar
 • pentru persoanele semiindependente – 2.015 lei/beneficiar
 • pentru persoanele dependente – 2.050 lei/beneficiar

Încadrarea beneficiarilor în grade de dependență se realizează de către Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia.

Citește și 1,8 milioane de lei pentru formarea ”all inclusive” a angajaților Primăriei Alba Iulia. Dublu față de 2017

Beneficiarii instituționalizați în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăși costul mediu lunar ori contribuția de întreținere pentru fiecare categorie de beneficiari, aprobate prin prezenta hotărâre.

Diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar pe membru de familie mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, în următoarea ordine de obligare la plată: soț și soție, rudele în linie dreaptă, frați și surori, precum și celelalte persoane anume prevăzute de lege.

Citește și Parcările publice din Alba Iulia: Firmele vor putea utiliza locul permanent. Taxa anuală, majorată

Contribuția susținătorilor legali ai persoanelor instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia se stabilește în următoarele procente:

Venitul lunar net pe membru de familie (lei) – Contribuția lunară (% din diferența până la concurența valorii integrale a contribuției de întreținere)

 • mai mic sau egal cu 1.162 lei – 0 %
 • 1.163 – 1.362 lei – 10 %
 • 1.363 – 1.562 lei – 20 %
 • 1.563 – 1.762 lei – 30 %
 • 1.763 – 1.962 lei – 40 %
 • 1.963 – 2.162 lei – 50 %
 • 2.163 – 2.362 lei – 60 %
 • 2.363 – 2.562 lei – 70 %
 • 2.563 – 2.762 lei – 80 %
 • 2.763 – 2.962 lei – 90 %
 • 2.963 lei sau mai mare – 100 %

La stabilirea venitului lunar pe membru de familie al susținătorilor legali se procedează după cum urmează:

 • din veniturile nete lunare ale susținătorilor legali se scad eventualele obligații legale de întreținere, aflate în executare
 • suma rămasă se împarte la numărul membrilor de familie pe care susținătorii legali îi au efectiv în întreținere

Susținătorii legali pot acoperi din veniturile proprii contribuția lunară integrală printr-un angajament de plată.

În cazul în care persoanele vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia lipsesc din cămin pe perioade mai mari de 5 zile consecutive, contribuția de întreținere se recalculează la cerere, scăzându-se suma aferentă zilelor lipsă din cămin. Perioada maximă în care un beneficiar poate lipsi voluntar din cămin și poate solicita recalcularea contribuției de întreținere este de 15 zile într-un an calendaristic. Perioadele de spitalizare ale beneficiarului nu se consideră lipsă voluntară din cămin, în aceste cazuri recalcularea făcându-se pe baza documentului medical de externare.


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Spitalele private ar putea accesa oricând fonduri de la stat pentru programele de sănătate. Proiect la Guvern

Publicat

Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea spitalelor de stat.  „Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale […]

Citește mai departe
Publicitate

CÎMPENI

Incendiu la Câmpeni. Opt persoane s-au autoevacuat din două apartamente inundate cu fum

Publicat

pompieri, isu, incendiu, pompier

Stația de Pompieri din Câmpeni intervine pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la hornul unui bloc de locuințe din oraș, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba. În urma incendiului, 2 apartamente au fost inundate cu fum și 8 locatari s-au autoevacuat, fără probleme medicale. La fața locului a fost trimisă o autoutilitară de […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

De câți bani avem nevoie la Alba Iulia, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a trăi exact la același standard. CALCUL comparativ

Publicat

alba iulia

Un portal care analizează date despre orașele lumii, printre care și costul vieții, arată cât de scump este să trăiești la Alba Iulia, față de Cluj-Napoca, de exemplu.  Comparând toate costurile, inclusiv nivelul chiriilor, costurile cu mâncarea, distracția, îmbrăcăminte, transport șia alte cheltuieli, Numbeo constată că avem nevoie de aproximativ 6,631,50 lei în Alba Iulia […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce prețuri vor avea noile autoturisme Dacia pe GPL, scoase pe piață în 2020. Mașinile electrice, un proiect mai îndepărtat

Publicat

Dacia va avea în 2020 modele care poluează mai puțin. În așteptarea proiectului pentru mașini electrice (2022-2023), Renault le pune motoare GPL. Vor fi dotate cu GPL autoturismele Logan, Sandero și Logan MCV. Dacia Duster, Sandero și Logan trec pe GPL în 2020. Sau, mai degrabă, trec pe un motor care consumă mai puțin, poluează […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate