Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Crăciun sub semnul austerității în Alba, în 2023: Cum se pregătesc pentru serbările de iarnă, primăriile orașelor din județ

Publicat

Serbările de Crăciun din orașele județului Alba sunt în 2023, sub semnul austerității. Mai exact, primariile nu pot cheltui bani bani pentru astfel de activități.

Măsura face parte din ordonanță de reducere a cheltuielilor lansată de guvernul Ciolacu.

Din acest motiv, în mare parte din cele 11 orașe din județ, nu se vor amenaja târguri de Crăciun. În unele vor exista câteva decorațiuni sau vor fi amplasate luminițe de Crăciun pe care primăriile le au deja în gestiune.

Mai pe scurt vor lucra cu ”ce au prin magazie”. Mai mult de atât, nici cadouri de Crăciun pentru copiii de la școli nu pot cumpăra. Unii dintre primarii din orașe speră să obțină sponsorizări de la firme pentru a face pachete copiilor din localitate.

Majoritatea primarilor, sau a reprezentaților primăriilor de orașe din Alba au spus că nu pot cheltui nimic pentru că dacă ar face-o ar încălca legea. Asta în condițiile în care premierul Ciolacu a spus că serbările de Crăciun nu ar fi afectate de ordonanță.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Marcel Ciolacu: Târgurile de Crăciun vor funcționa în România și nu vor fi afectate de noua ordonanță a austerității

Însă, mare parte dintre primarii de orașe din Alba nu riscă. Altfel s-ar putea trezi în 2024 cu un Control al Curții de Conturi, au precizat o parte dintre primari pentru alba24.ro.

Cum se organizează orașele de Crăciun, în 2023

Alba Iulia – târg în șanțuri, mini târg în Curtea Palatului Principilor

Primăria Alba Iulia amenajează târgul în șanturile Cetății. Va exista un patinoar, căsuțe pentru comercianți și un brad natural împodobit. De asemenea, reprezentații primăriei spun că vor amenaja și un mini târg în curtea Palatului Princiar.

CITEȘTE ȘI: EDITORIAL: Cum ne-a furat primarul Pleșa, Crăciunul. Târgul de iarnă de la Alba Iulia: de la atmosferă de sărbătoare, la bâlci

De asemenea prin Cetatea Alba Carolina vor fi amplasate mai multe lumini de Crăciun. Târgul ar urma să fie deschis în data de 6 decembrie.

Sebeș: patinoar în Parcul Tineretului

La Sebeș administrația locală se va baza pe activități locale. Primăria va amplasa un pationar în Parcul Tineretului, un brad natural, iar activitățile de Crăciun ar urma să înceapă din 5 decembrie.

Mare parte vor fi făcute prin centrul cultural: de la colinde și concerte susținute de elevi ai orașului și cei care activează în centrul Lucian Blaga.

Aiud – patinoar și câteva căsuțe pentru comercianți

La Aiud, primăria va amplasa un pationar și câteva căsuțe pentru comercianți, iar acestea vor fi deschise din data de 18 decembrie. Potrivit reprezentaților Primăriei, patinoarul va fi deschis în perioada 18 decembrie – 24 ianuarie.

Căsuțele pentru comercianți vor fi deschise în perioada 18 – 23 decembrie în piața Dr. Constantin Hagea. De asemenea în căsuțe vir fi vândute produse hand-made făcute de elevii școlilor din oraș.

Blaj

La Blaj se va organiza un Târg de Moș Nicolae, dar nu vor fi amenajate spații de Crăciun.

Câmpeni: căsuțe pentru meșteri populari în centrul orașului

La Câmpeni în centrul orașului va fi amplasat un brad de Crăciun și câteva căsuțe pentru meșteri populari. Vor fi organizate de primărie spectacole de muzică populară și colinde.

Abrud

Orașele mai mici din județul Alba sunt printre cele mai afectate de măsurile de austeritate. Cei din Abrud speră să obțină sponsorizări pentru a oferi copiiilor din oraș cadouri de Crăciun.

Dacă vor reuși ar putea împodobi un brad natural și organizarea unui concert de colinde.

Teiuș

Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, a explicat clar că o primărie nu poate cheltui bani în 2023 pentru astfel de activități. Speră să obțină sponsorizări pentru a putea oferi cadouri celor 600 de elevi din oraș.

Zlatna

La Zlatna după data de 1 decembrie ar urma să fie amenajat un spațiu, în centrul orașului cu un brad de Crăciun și câteva căsuțe pentru conercianți.

Ocna Mureș, un brad natural din donații

La Ocna Mureș va fi pus în centrul orașului un brad natural care va fi donat de localnici. Acesta ar urma să fie împodobit cu ce materiale are primăria din anii trecuți.

La fel ca și restul primarilor din județ, Silviu Vințeler a precizat pentru alba24.ro că nu poate să cheltuie bani pentru evenimente în 2023.

Baia de Arieș

Administrația locală nu va organiza activități în acest sens.

Cugir

Primarul Adrian Teban a precizat că în centrul orașului va fi amplasat un brad și că va fi montat iluminat festiv.

Măsurile de austeritate

Pentru a se încadra în noua țintă de deficit bugetar, Guvernul vrea să reducă cheltuielile până la sfârșitul acestui an. Executivul vrea să amâne plata unor drepturi salariale câștigate în instanță până anul viitor și să interzică încheierea de contracte de consultanță, pentru achiziția de mobilier sau plata de chirii.

De asemenea se interzice alocarea de bani publici pentru spectacole, festivaluri, concerte sau competiții, cu excepția celor de final de an.

Ordonanța privind reducerea cheltuielilor prevede, printre altele:

  • Instituțiile nu mai pot pot încheia contracte pentru a plăti chirii, pentru achiziționarea de mobilă de birou sau pentru consultanță;
  • Nu se mai pot plăti din bani publici organizarea de festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice. Exceptate vor fi doar evenimentele ocazionate de zilele declarate ca fiind zile oficiale ale orașelor, comunelor, precum și cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sfârșitul de an;
  • Nu se mai pot face investiții din bani publici cu excepția celor din fonduri UE si PNRR;
  • Cheltuielile cu bunurile și serviciile din noiembrie – decembrie 2023 să rămână la nivelul celor din ianuarie – septembrie 2023;
  • Drepturile salariale obținute în instanță, chiar și cele de anul acesta, se plătesc anul viitor;
  • Instituțiile care au cheltuit sub 50% din bugetul alocat pentru plăți, vor fi obligate să restituie către fondul de rezervă 10% din banii rămași în cel mult 5 zile de la data solicitării.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax