Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Criza creditelor în franci elveţieni | ANPC a primit zeci de reclamaţii în trei zile şi susţine orice act normativ ce sprijină consumatorii

Publicat

marius dunca presedinte ANPC Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) susţine orice proiect de act normativ care sprijină consumatorii cu credite în franci elveţieni, a declarat preşedintele ANPC, Marius Dunca, la dezbaterea din cadrul Comisiei Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor de miercuri. A precizat că în ultimele trei zile instituţia a primit circa 40 de reclamaţii pe acest subiect și că ANPC susține consumatorii, nu băncile.

Vreau să le amintesc operatorilor financiar-bancari că în perioada 2006-2008 creditele în franci elveţieni erau într-adevăr mai ieftine, mai stabile, consumatorii au fost îndrumaţi atunci spre a lua credite în franci elveţieni şi, pentru a da un sentiment de siguranţă consumatorului, s-a prevăzut în contractele de creditare ale băncilor care au avut în ofertă aceste credite posibilitatea conversiei dacă, pe perioada contractului, moneda respectivă creştea cu 10%.

Numai că operatorii financiar-bancari încearcă să se exonereze de această clauză prevăzută în condiţiile generale de creditare. Aşa că, scuzaţi-mă, n-o să plâng eu operatorii financiar-bancari! Eu ţin cu consumatorii şi încercăm să-i sprijinim”, a afirmat Dunca.

Potrivit acestuia, „competenţa ANPC este destul de limitată şi încercăm să analizăm fiecare contract în parte şi prevederile contractuale”, spune Dunca.

El a punctat totodată că nu este de acord ca departamentul din ANPC care se ocupă de serviciile financiar-bancare să fie mutat la BNR, aşa cum a fost vehiculată o propunere în cadrul dezbaterii.

„Din ceea ce s-a discutat aici, ca o parte din ANPC, departamentul de bănci să treacă la BNR, nu sunt de acord pentru că atunci nu-i mai supraveghează nimeni pe operatorii financiar-bancari”, a conchis preşedintele ANPC.

Anterior, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a afirmat că impunerea conversiei creditelor în franci elveţieni la alt curs de schimb decât cel din ziua tranzacţiei ar produce pierderi pentru bănci, în cazul unora existând riscul de faliment dacă transformă împrumuturile la cursul istoric.

El a arătat că băncile comerciale percep conversia la un alt curs de schimb ca fiind neconstituţională.

Citeşte şi BNR: Mai multe bănci pot da faliment, dacă se impune conversia creditelor din franci elveţieni la cursul istoric. Alte propuneri la Comisia de Buget-Finanţe

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor propune modificarea, prin lege, a ordonanţei de urgenţă privind restructurarea creditelor lansată în iunie 2014, denumită atunci „Electorata”, prin mărirea plafonului pentru venituri de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, numărul potenţialilor beneficiari crescând cu 200.000.

„Proiectul de lege prevede extinderea sferei de cuprindere în schema programului, prin creşterea venitului brut cu care debitorii se încadrează, de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, astfel că vor putea beneficia de schema de restructurare 1,05 milioane persoane, cu 200.000 persoane mai mult”, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, la dezbaterea din cadrul Comisiei Buget-Finanţe de la Camera Deputaţilor pe tema creditelor în franci elveţieni.

Până la începutul acestui an nu a fost restructurat vreun împrumut pe baza prevederilor ordonanţei din 2014.

Citeşte şi „Electorata 2.0″, pentru cei cu credite în franci elveţieni: Se propune majorarea plafonului de venit la 3000 de lei brut. Modificările ar putea intra în vigoare din 1 martie

Cinteză apreciază că legea insolvenţei nu rezolvă problema, iar propunerea de schemă de restructurare a Finanţelor poate oferi avantaje pe termen scurt celor cu credite în euro.

Şi reprezentanţii CITR afirmă că problema aprecierii francului poate fi rezolvată în mică măsură prin procedura insolvenţei personale întrucât aceasta este favorabilă doar celor în incapacitate de plată, iar pentru restul persoanelor cu credite în moneda elveţiană le-ar îngreuna situaţia, potrivit CITR.

Cursul pentru franc anunţat de BNR a crescut miercuri cu 1,6% şi a atins un nou maxim, de 4,5054 lei/franc. Francul s-a apreciat puternic începând de joia trecută, când banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro.

Citeşte şi Francul elveţian a depăşit, miercuri, pragul de 4,5 lei. Cotaţia este apropiată de euro. Evoluţia valutei în ultimele cinci zile

Comparativ cu nivelul de miercuri, francul a crescut cu 20,4% în raport cu leul.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax