Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum a fost prins un spărgător de apartamente, care a dat 3 lovituri la Alba Iulia: Un mod unic de operare l-a dat de gol

Publicat

O anchetă complexă a polițiștilor din Alba, Timișoara și Iași a dus la prinderea unui spărgător de apartamente. Bărbatul poate fi considerat un adevarat profesionist după modul de operare. 

În Alba Iulia a reușit să dea trei spargeri de unde a furat aproape jumătate de kilogram de aur sub formă de bijuterii dar și sume importante de bani. 

Pentru a-l prinde polițștii îl supravegheau de o bună vreme și chiar l-au lăsat să dea o spargere la un apartament din municipiul Iași. 

Deși nu și-a recunoscut cele trei spargeri din Alba Iulia, oamenii legii au reușit să îl acuze pe baza probelor: bărbatul lăsa o anumită ”semnătură” la apartamentele sparte, avea un mers distinctiv și a putut fi plasat la data comiterii faptelor.

Pentru cele trei spargeri din Alba Iulia și Iași, magistrații Judecătoriei Alba Iulia l-au condamnat pe Mario V. la patru ani și șase luni de închisoare cu executare.

Anchetă începută la Alba Iulia după trei spargeri

În perioada iulie – noiembrie 2020, bărbatul a dat trei spargeri de apartamente în Alba Iulia. Polițiștii au descoperit că toate cele trei spargeri au elemente comune și au început o anchetă.

Mai exact, în data de 21 iulie 2020, în intervalul orar 07:45 – 20:05, a intrat într-un apartament din oraș de unde a sustras 35 de bijuterii din aur galben de damă și trei plicuri de hârtie ce conțineau suma totală de 3.000 lei.

O a doua lovitură a fost dată  pe 5 august 2020, în intervalul orar 11:00 – 15:30, bărbatul a intrat într-un apartament de unde a sustras bijuterii din aur și din argint cu un gramaj total de 200 grame, în valoare de 20.000 lei.

Apoi a acționat în data de 23 noiembrie. Atunci a spart un apartament de unde a sustras suma de 12.000 lei și mai multe bijuterii din aur, cu un gramaj total de 200 grame.

Polițiștii din Alba Iulia au reușit să identifice pe camerele de supraveghere un bărbat care părarea că cercetează zonele în care au fost date spargerile.

După o serie de investigații, polițiștii din Alba au cerut ajutorul colegilor din Timișoara.

Polițiștii din Timișoara au constatat pe baza constituției, dar și a mersului care prezintă anumite caracteristici că bărbatul din imagini este o persoană care face parte din câteva dosare penale.

Mai exact în cursul anilor 2018-2019, a fost cercetat pentru spargeri, de unde sustrăgea bani, dar și bijuterii pe care le valorifica pe raza județului.

Avea o ”semnătură” specială pe care o lăsa la fiecare spargere

Însă un element care l-a plasat pe bărbat este un semn distinctiv pe care îl lăsa la fiecare spargere.

Bărbatul nu poseda carnet de conducere așa că era dus în zona spargerilor de către doi prieteni. Aceștia îl lăsau în zonă, iar după ce își termina treaba îl preluau cu mașina.

Mario deschidea ușile cu ajutorul unor chei potrivite și a unui sistem prin care copia forma cheii, iar apoi cu diferite unelte reușea din 3-4 încercări să deschidă ușa în liniște.

După ce fura bunurile din apartamente, bărbatul facea o acțiune distinctivă: încheia ușa o o singură dată. Modul de operare a fost folosit și în alte fapte penale la Timișoara.

A fost lăsat să dea o spargere, apoi ridicat din trafic

După loviturile din Alba Iulia, bărbatul a mers la Timișoara, apoi cu trenul la Iași.

La Iași, în data de 3 martie, s-a cazat la un hotel. Ceea ce nu știa era că din data de 16 februarie era supravegheat de polițiști.

În data de 3 martie, în timp ce era supravegheat de polițiștii Brigăzii de Operațiuni Speciale Iași, bărbatul a intrat într-un bloc de apartamente, în jurul orei 12.37.

Bărbatul a operat rapid și în jurul orei 12.56 a și ieșit din bloc.

Apoi s-a urcat într-un taxi și a mers până la hotel.

De la hotel, a chemat un alt taxi și i-a cerut taximetristului să îl ducă în județul Suceava. Pe drum însă, taxiul a fost oprit în trafic iar oamenii legii l-au săltat pe bărbat.

Asupra sa au descoperit toate ustensilele pe care le folosea în spargeri, dar și suma de 37.300 de lei.

În data de 5 martie a fost adus la Alba Iulia pentru audieri.

CITEȘTE ȘI: Bărbat din Timiș, REȚINUT de polițiștii din Alba Iulia. A spart 3 apartamente, de unde a furat bani și bijuterii de 83000 de lei

Câteva luni mai târziu, în data de 8 octombrie 2021, acesta a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Alba Iulia la 4 ani și șase luni de închisoare cu executare pentru spargerile comise.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Austria se opune aderării României la Spațiul Schengen. Anunțul ministrului de Interne

Publicat

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a anunţat că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, transmite AFP.

Karner a făcut acest anunţ înaintea reuniunii JAI.

El reafirmase miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta.

Vezi și Românii au luat cu asalt contul de Facebook al cancelarului Austriei. Ce mesaje a citit joi dimineață, Karl Nehammer

Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Austria este singura ţară din UE care se opune intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia este exprimată şi de către Olanda.

Poziția Germaniei și Franței

Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE, care se va pronunţa asupra extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, informează Reuters.

”Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune”, le-a declarat Faeser jurnaliştilor înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană.

Ea a adăugat: ”Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei”.

La rândul său, ministrul de interne francez Gerald Darmanin s-a pronunţat în favoarea intrării în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei.

Vicepreședintele CE, Margaritis Schinas: ”puținele îndoieli”, de ordin politic

”Puţinele îndoieli”’ care rămân în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei şi Regatului Ţărilor de Jos, sunt de ordin politic, a apreciat joi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, transmite EFE.

”Puţinele îndoieli care rămân sunt de ordin politic şi ele subminează două fapte foarte simple: suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen. Şi, în al doilea rând, extinderea Schengen înseamnă controale mai multe şi mai bune, nu mai puţine. Aşa că sper ca bunul simţ şi o minte deschisă să prevaleze şi să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile”, a declarat Schinas, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne ai UE care se desfăşoară joi la Bruxelles.

Politicianul elen a reiterat mesajul pe care Comisia Europeană l-a transmis în ultimele zile, şi anume că „Bulgaria, Croaţia şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a se alătura Schengen”. „Au făcut ceea ce le-am cerut să facă. Au făcut chiar mai mult decât ceea ce le-am cerut să facă”, a insistat el.

Austria şi-a reiterat inclusiv joi, înaintea începerii reuniunii JAI de la Bruxelles, hotărârea de a se opune integrării României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor, invocând creşterea numărului de migranţi în acest an.

Şi Regatul Ţărilor de Jos şi-a exprimat în ultimele zile refuzul de a primi Bulgaria în spaţiul Schengen, din care fac parte în prezent 22 de state membre ale UE (cu excepţia Bulgariei, Ciprului, Irlandei, Croaţiei şi României) şi patru ţări non-UE (Liechtenstein, Islanda, Norvegia şi Elveţia).

„Aş transmite nu doar Austriei, ci întregii lumi, că cele trei ţări candidate au făcut tot ceea ce trebuiau să facă şi sunt dispuse să garanteze că frontiera noastră externă este protejată. Sunt pregătite cu tot ceea ce este nevoie pentru a lupta împotriva contrabandiştilor şi a evita traversările ilegale (de migranţi) către Uniunea Europeană. Este nedrept să nu le dăm şansa pe care au câştigat-o şi pe care o merită”, a mai spus Schinas.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Imagini rare cu un râs în Parcul Natural Apuseni, surprinse de camerele de monitorizare a faunei

Publicat

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a postat imagini extrem de rare cu un râs, surprinse în Parcul Natural Apuseni. Râsul este un animal foarte greu de surprins și cu atât mai greu de filmat. 

În imaginile filmate la sfârșitul anului trecut, se poate observa un exemplar frumos, de dimensiuni considerabile.

”Unul din cele mai discrete animale și unul din cei mai iscuțiți vânători din pădurile României, felina emblematică a Carpaților, râsul (Lynx lynx).

Imagini superbe obținute cu ajutorul unei camere de monitorizare a faunei instalată de specialiștii de la Parcul Natural Apuseni” au postat pe Facebook, reprezentanții Romsilva.

Râsul este cea mai mare felină din Europa, iar pădurile din România adăpostesc una dintre cele mai mari populații de râs de pe continentul nostru.

Este un carnivor foarte de discret, fiind văzut foarte rar de oameni în libertate.

Râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate, putând face salturi mari. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare.

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Alba, Cluj și Bihor.

Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni în 2009 titlul ”Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cinci lei, cheile de la apartament și un telefon Nokia: ”prada” unui bărbat din Alba, trimis în judecată pentru furt

Publicat

Cinci lei, cheile de la apartament și un telefon Nokia: ”prada” unui bărbat din Alba care a fost trimis în judecată pentru furt. 

Mai exact acesta a furat poșeta unei femei, în speranța că va găsi ceva de valoare, dar nu a găsit mai nimic. În data de 5 decembrie 2022, dosarul de furt al bărbatului a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia.

Fapta s-a petrecut în miezul zilei, la sfârșitul lunii iunie, în jurul orei 12.00.

Potrivit motivării instanței, motivare disponibilă pe rejust.ro, ”inculpatul în data de 26.06.2022, în jurul orei 12:00, profitând de neatenția persoanei vătămate și fără a exercita acte de violență, a luat geanta pe care aceasta o ținea în mâna dreaptă, în interiorul căreia se afla suma de 5 lei, cheile de la apartament, dar și un telefon mobil marca Nokia, după care a fugit”, se arată în motivarea instanței.

Judecătorii din Alba Iulia au admis rechizitoriul întocmit de procurorul de caz și au dispus începerea judecății pe numele bărbatului, pentru infracțiunea de furt.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie, la 3.000 de lei, devine OFICIALĂ. Guvernul aprobă joi hotărârea

Publicat

Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2023 devine oficială. Guvernul aprobă joi hotărârea privind majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.000 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2023, ceea ce reprezintă o creştere de 17,6% faţă de luna decembrie 2022”, se spune în nota de fundamentare a proiectului.

Salariul minim brut ar urma să fie majorat de la 1 ianuarie 2023, de la 2.550 de lei cât este în prezent, la 3.000 de lei.

Astfel, peste 2,1 milioane de salariați vor beneficia de o creştere cu 17,6% faţă de luna decembrie 2022.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei un număr de circa 856.830 de salariaţi, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din numărul total de salariaţi activi – 5.265.252.

  • De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 salariaţi.

Unii experți cred că ar putea apărea o situație paradoxală după creșterea salariului minim pe economie la 3.000 de lei.

Angajații care au un salariu brut ușor mai mare decât noua valoare a salariului minim, vor câștiga mai puțin.

Concret, un angajat cu 3.100 de lei brut va câștiga net mai puțin decât unul cu 3.000 de lei lunar.

Explicațiile, aici: Un angajat cu venit brut de 3100 de lei va lua în mână mai puțin decât unul cu 3000. Paradoxul creșterii salariului minim

Executivul va aproba şi un proiect de hotărâre prin care se propune stabilirea pentru anul 2023 a unui contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax