Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cum își vor recupera romanii banii plătiți în plus la facturile la curent și gaze. Popescu anunță mari reduceri din 1 februarie

Publicat

Guvernul condus de premierul Nicoale Ciucă a anunțat că toate facturile la utilități trimise greșit în ultimele luni vor fi refăcute. De asemenea oamenii care s-au trezit cu facturi greșite nu vor fi debranșați și nici nu vor exista penalități. Printre principalele măsuri se numără sumele mai mari de 100 de lei și modalitate de recuperare a acestora. 

În total guvernul estimează că sunt în jur de un milion și jumătate de facturi emise greșit.

Citește Furnizorii de energie trebuie să refacă facturile eronate în termen de 15 zile. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial

„Facem modificări la procedura de decontare a facturilor compensate şi acolo vrem să introducem mâine în şedinţa de Guvern activitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării. Deci, este pe ordinea de zi acel act, ordonanţa Ministerului Muncii care modifică ceva la Legea 252 cu privire la decontările interne”, a afirmat Virgil Popescu, ministrul energiei, marţi, la sediul PNL.

Un milion şi jumătate de facturi greşite

El a precizat că vor fi refăcute toate facturile întocmite eronat. „Pentru absolut toate facturile întocmite eronat, fie că sunt în noiembrie, decembrie”, a explicat ministrul, care a adăugat că, potrivit ANPC, ar fi un milion – un milion şi jumătate de facturi greşite.

Cum se vor recupera sumele mai mari de 100 de lei plătite la factură

Popescu a menţionat că recuperarea sumelor plătite în plus se va face în termen de 5 zile prin cerere la furnizor dacă suma este de peste 100 de lei sau se va scădea din factură dacă este mai mică de 100 de lei.

„În momentul când se stornează facturile e clar că s-a dat o sumă în avans şi depinde de cât de mare este această sumă faţă de factura care va fi recalculată, dar, prin cerere la furnizor, trebuie să primească în termen de 5 zile, dacă suma e mai mare de 100 de lei, aşa cum a spus ANRE din procedură, şi dacă este sub 100 de lei se reduce din factură”, a indicat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, facturile vor fi reduse cu sume foarte mari în urma aplicării plafoanelor noi decise luni în şedinţa coaliţiei.

Ministrul Energiei: va fi o reducere foarte mare

„Lucrurile sunt foarte simple în urma procedurii de aseară. Practic, niciun român nu va plăti dacă va consuma mai mult de 500 de kWh că s-a mărit plaja de consum de la 300 la 500 de kWh, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh şi cei care consumă până în 500 de kWh vor plăti fix 68 de bani pe kWh. Deci, lucrurile sunt simple. Va fi o reducere foarte mare.

Nu veţi mai vedea facturi de genul cum aţi văzut la energie electrică şi la gaze naturale. Vorbim de 31 de bani la gaze naturale. Dacă consumă peste 1.500 în cele 5 luni de zile, deci vorbim şi de o creştere a consumului la gaze naturale de la 1.000 pe perioada de cinci luni de zile la 1.500 de metri cubi şi ajunge la cei care consumă la această plajă la 22 de bani pe kWh.

Deci vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă. (…) La gaze, practic se reduce preţul gazelor, va fi absolut pentru toată lumea care se încadrează în acea plajă de consum de 125 MW – 0,125 lei kWh”, a mai explicat Popescu.

Ministrul Energiei: Măsurile se aplică de la 1 februarie. Vedem dacă se pot face recalculări în spate

Aceste măsuri se aplică începând cu data de 1 februarie. „Evident, mărim plajele de consum de la 1.000 la 1.500 şi de la 300 la 500, discutăm cu Ministerul Justiţiei să vedem dacă se pot face şi recalculări în spate. (…)

Noi am considerat faptul că, atunci când dăm ordonanţa în cursul lunii ianuarie practic, şi vorbim de ordonanţa care va fi aprobată săptămâna viitoare, aceasta cu modificările, până la 30 iunie se fac regularizările la tot consumul în această perioadă, putem discuta, inclusiv în luna ianuarie, poate de ce nu, dacă Ministerul Justiţiei ne permite să discutăm şi de plajă de consum şi pentru noiembrie şi decembrie”, a afirmat ministrul.

„În toată această perioadă vom face o evaluare şi vedem ce măsuri vor fi luate de la 1 aprilie”, a transmis el, citat de Agerpres.

Vicepreședintele Comisiei Economice de la Senat: ”va fi o reducere semnificativă, cel puțin la jumătate”.

O scădere semnificativă a facturilor la utilități, la gaze și energie anunță și Social-democratul Daniel Zamfir, vicepreședintele Comisiei Economice.

”Noile măsuri legate de facturile la energie electrică și gaze că ”vor avea ca prim efect scăderea considerabilă a facturilor, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale.

De asemenea, pentru cei care au primit facturi greșite, fără acea compensație, aceste facturi vor fi stornate, nu va exista nici o debranșare.

Aceste noi măsuri convenite în coaliție în mod categoric vor reduce semnificativ prețurile la factura de curent electric și gaze și vor beneficia practic cam 90% atât din populație, consumatori casnici, cât și agenți economici și instituții de stat” a spus Senatorul Daniel Zamfir, potrivit DCNews.ro

Întrebat cu cât ar putea să scadă facturile la energie și gaze în urma noilor măsuri, senatorul PSD a răspuns: ”Calculele pe care vi le-a prezentat primul-ministru vor fi în ședință de Guvern stabilite. În mod categoric, va fi o reducere semnificativă, cel puțin la jumătate, ca să trecem de această iarnă”.

”Este absurd să compensezi cu 20% o factură care a crescut cu 500%”

Despre, plafonarea prețurilor la energie, Daniel Zamfir spune: ”N-aș mai vrea să invoc neapărat trecutul, deși este unul recent. Noi, cei de la PSD, la momentul adoptării acelei legi, eram în Opoziție.

Am susținut foarte tare ideea plafonării prețurilor energiei electrice și gazelor, am avut chiar proiect de lege în acest sens, a fost respins de coaliția de dreapta de atunci, s-a mers pe această variantă a compensării, care până la urmă s-a dovedit a fi una ineficientă.

Daniel Zamfir: ”Ministrul Popescu este depășit de situație”

Noi am insistat încă de când am intrat la guvernare că lucrul ăsta nu poate funcționa. Este absurd să compensezi cu 20% o factură care a crescut cu 500%. Asta a fost ideea ministrului Popescu, care din punctul meu de vedere e depășit de situație.”

Pe de altă, românii care nu mai suportă dezastrul de pe piața energiei caută alte variante în locul gazului și energiei electrice. Sunt români care deja de mulți ani trăiesc fără a legați la rețelele publice de utilități. Și nu trăiesc ca-n Evul Mediu, ci conform cu noile ambiții ale Comisiei Europene, ”verde”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. s)(

    miercuri, 19.01.2022 at 07:10

    Vai dragi romani, o sa avem gaz si curent aproape gratis…..oare ce „fumeaza” oamenii astia ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax