Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum poți pierde o proprietate dacă nu te interesezi de ea mai mult de 3 ani. Ce să faci dacă nu ai acte pe teren sau casă

Publicat

Cum poți pierde o proprietate dacă nu te interesezi de ea mai mult de 3 ani. Ce să faci dacă nu ai acte pe teren.

Românii din țară sau străinătate care dețin case sau terenuri cu situație juridică neclară le pot pierde dacă nu se interesează de ele mai mult de trei ani.

Legea care permite notarea posesiei în cartea funciară și împroprietărirea după trei ani, menită să ajute la clarificarea situației juridice a proprietăților, face posibil acest lucru.

Situații posibile

  • Deții și folosești o proprietate cumpărată în urmă cu zeci de ani de bunici sau părinți pe baza unui contract de mână și nu ai actele la zi
  • Ești posesor al unui teren sau al unei case care nu are carte funciară sau pentru care ultima notare din cartea funciară a fost realizată în urmă cu zeci de ani

Dacă ești într-o astfel de situație și trec mai mult de trei ani fără să te interesezi de proprietate și să îi plătești impozitul riști să afli într-o zi că terenul sau casa despre care știai că sunt alte tale au un nou proprietar.

Terenurile virane din municipii vor trebui împrejmuite. Noi obligații pentru proprietari, prevăzute într-un proiect legislativ

Acest lucru ar putea permite și unor persoane mai puțin oneste, să abuzeze de lege și să devină proprietare pe ternuri care nu le-au aparținut.

Cum poți pierde o proprietate dacă nu te interesezi de ea mai mult de 3 ani. Ce prevede procedura de notare a posesiei

Notarea posesiei este procedura prin care autoritățile statului, respectiv oficiile de cadastru și publicitate imobiliară, iau la cunoștință despre cererea unui posesor de drept asupra unui imobil și o notează în cartea funciară.

După această notare, mai trebuie să treacă însă o perioadă destul de mare de timp, respectiv 3 ani, pentru ca autoritățile să se asigure că nu mai apar și alte cereri (de la alți moștenitori) sau litigii pe respectivul imobil, înainte să fie înscris dreptul de proprietate.

Pașii pe care îi ai de urmat pentru a deveni proprietar cu acte în regulă

Academia de Cadastru a realizat un set de reguli legate de pașii pe care îi ai de urmat pentru a deveni proprietar cu acte în regulă:

  1. Va trebui să solicitați un certificat de la primărie din care să rezulte că posesorul este cunoscut că deține imobilul sub nume de proprietar și că terenul/constructia nu face parte din domeniul public sau nu a fost înscris în evidențe ca fiind în domeniul privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale. Ce este important de menționat aici: să fi plătit impozitele și taxele locale pentru respectivul imobil în ultimii ani!
  2. Va trebui să obții un proces-verbal de vecinătate, cu semnăturile tuturor proprietarilor imobilelor învecinate.
  3. Va trebui să dai o declarație pe propria răspundere prin care să declari că ești proprietar.
  4. Va trebui să lucrezi cu o firmă de cadastru, care să măsoare terenul, să realizeze un dosar cu documentația cadastrală de prima înregistrare (pe lângă cele menționate mai sus se mai adaugă copii ale CI, certificat fiscal, certificat de căsătorie legalizat) și să-l depună la oficiul de cadastru și publicitate imobiliară.

Vezi și Punerea în posesie a terenurilor moștenite: Mii de proprietari din Alba au depus cereri. Procedura s-a încheiat

De aici înainte, trebuie doar să aștepți, pentru că, dacă nu apar alți moștenitori sau litigii pe teren, vei putea deveni proprietar, dar doar după 3 ani de la momentul notării posesiei în cartea funciară.

Totuși, chiar dacă termenul legal e lung, beneficiile sunt pe măsură, fiindcă, ulterior, vei primi Extrasul de Carte Funciară în care îți va fi recunoscut dreptul de proprietate.

Alte 3 aspecte cheie de reținut!

  1. Dacă ți-ai construit o casă pe terenul pentru care soliciti posesia și poți dovedi legalitatea construcției prin acte doveditoare (autorizație de construcție, procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, certificatul de atestare a edificării construcției etc.), dreptul de proprietate asupra casei va apărea în cartea funciară a terenului.
  2. În cazul în care ești posesor împreună cu mai multe persoane (frați, verișori, copii etc.), toți posesorii vor trebui să declare cota parte și să prezinte documentele personale (copie CI, certificat de căsătorie legalizat, certificat fiscal etc.).
  3. Dacă există acte, chiar și de mână, care pot confirma posesia (de exemplu, bunicul tău a cumpărat terenul acum 50 de ani cu un act de vânzare – cumpărare scris de mână), este important să le adaugi la dosarul de notarea posesiei, fiindcă pot contribui la aprobarea cererii tale.

Notarea posesiei în cartea funciară: ce spune legea

În prezent există două tipuri de înregistrare (notare) a posesiei: înregistrare sistematică (art. 13 din Legea nr. 7/1996) şi înregistrare sporadică (art. 41 alin. ( 3) lit. c, alin. (8) şi alin. (9) din Legea nr. 7/1996), potrivit Agroinfo.

Înregistrarea sistematică presupune notarea posesiei în cartea funciară din oficiu, cu ocazia efectuării măsurătorilor cadastrale şi deschiderii cărţilor funciare de către stat, în cadrul programului naţional de cadastru şi carte funciară.

Citește și Punerea în posesie a terenurilor moștenite, fără a apela la instanță. Mai sunt câteva zile în care vă puteți adresa primăriilor

Înregistrarea sporadică presupune notarea posesiei în cartea funciară la solicitarea fiecărei persoane interesate, care nu deţine acte de proprietate asupra imobilului pe care îl posedă şi care doreşte dobândirea dreptului de proprietate în această modalitate.

Înregistrarea sistematică a posesiei în cartea funciară se realizează în momentul în care sunt finalizate lucrările de cadastru în fiecare unitate administrativ-teritorială.

Dacă, la momentul efectuării măsurătorilor cadastrale din oficiu, se constată de către persoana autorizată că posesorul imobilului ce urmează a fi intabulat nu deţine acte de proprietate, posesia de fapt deţinută de acesta va fi notată în cartea funciară în temeiul unei fişe de date a imobilului şi a unei adeverinţe eliberate de autorităţile administraţiei publice.

Teren gratuit de la primărie pentru tinerii de până la 35 de ani. Legea a fost simplificată. Acte necesare, condiții de acordare

Din aceste documente trebuie să reiasă, pe de-o parte, faptul că posesorul este cunoscut că deţine imobilul sub nume de proprietar, iar, pe de altă parte, faptul că imobilul nu face parte din domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale.

Textul de lege vizează orice fel de imobil care face obiectul înregistrării sistematice, aşadar atât terenurile intravilane, cât şi terenurile extravilane, atât terenurile care au făcut obiectul legilor fondului funciar, cât şi terenurile care nu au fost vizate de aceste legi.

Posesia notată în cartea funciară poate fi transmisă prin acte între vii, încheiate în formă autentică, inclusiv în cadrul executării silite, sau prin acte pentru cauză de moarte, care se notează în cartea funciară.

Dobândirea dreptului de proprietate după 3 ani

La împlinirea unui termen de 3 ani de la data notării posesiei în cartea funciară, posesorul înscris în cartea funciară la acea dată va dobândi dreptul de proprietate, în mod automat, prin efectul legii.

Înregistrarea sporadică a posesiei în cartea funciară se realizează la cererea oricărui posesor interesat, care nu deţine acte de proprietate asupra imobilului.

Înregistrarea sporadică poate privi întregul imobil sau o parte din imobil.

Potrivit noii reglementări, înregistrarea posesiei pentru întregul imobil se face, în principiu, în baza unei documentaţii cadastrale însoţite de o adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află imobilul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax