Administrație
Teren gratuit de la primărie pentru tinerii de până la 35 de ani. Legea a fost simplificată. Acte necesare, condiții de acordare
Guvernul a simplificat, vineri, procedura prin care tinerii de până în 35 de ani pot obține gratuit terenuri pentru construirea unei case. Astfel, autoritățile locale sunt obligate dacă au suprafețe disponibile să acorde parcele de până la 1.000 de metri pătraţi, pentru construirea unei case.
Teren gratuit pentru tineri: Legea există de aproape 20 de ani dar nu toate primăriile o aplică. Vineri, guvernul a modificat legea, iar procedura de atribuire a fost semnificativ simplificată.
Asfel prin noul OUG se elimină din normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 15/2003 obligația de a depune declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafața mai mare de 500 de metri pătraţi în mediul urban și de 5.000 de metri pătraţi în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.
Legea 15/2003 stabilește posibilitatea „atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală”.
Terenuri gratis pentru tineri: ce suprafețe sunt atribuite
Atribuirea terenului se face gratuit pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii.
În ceea ce priveşte dimensiunile terenurilor, acestea depind de tipul localității în care se află. Suprafeţele de teren care pot fi date tinerilor sunt:
- 150-300 de metri pătraţi – în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;
- 250-400 de metri pătraţi – în oraşe;
- 250-1.000 de metri pătraţi – în comune şi sate.
Terenuri gratuite de la stat: Condiții de eligibilitate
Conform legii, pot cere un teren (o singură dată) pe care să-și construiască o casă proprietate personală tinerii de până la 35 de ani, care îndeplinesc următoarele condiţii:
- au împlinit vârsta de 18 ani;
- la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală.
Se dau terenuri gratis de la stat pentru tineri: Care este procedura
Cererea pentru atribuirea terenului trebuie depusă la consiliul local al comunei, oraşului ori municipiului (sector) în care solicitantul are domiciliul și trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care și o copie de pe certificatul de naștere și una de pe actul de identitate.
Mai mult decât atât, această atribuire a terenului se face gratuit pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile. Totodată, decizia se va face și ea prin hotărâre a consiliului local, în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii.
Cererea trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care și o copie de pe certificatul de naștere și una de pe actul de identitate.
De ce acte ai nevoie pentru a obține un teren gratis de la stat
După ce proiectul de HG va intra în vigoare vor mai trebui depuse, doar următoarele acte:
- – copie de pe certificatul de naștere;
- – copie de pe actul de identitate;
- – declarația solicitantului, pe propria răspundere, că nu deține sau că nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe.
În cazul în care i se aprobă atribuirea unui teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, beneficiarul acestuia este obligat să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului.
Terenuri gratuite pentru tineri: exemplul unui primar din Bihor
Primarul unei comune din Bihor a lansat o inițiativă inovatoare pentru a atrage tinerii din diaspora să revină în comună. La Sânmartin primăria oferă tinerilor terenuri gratuit pentru a-și putea construi o casă. Astfel au fost acordate sute de terenuri, iar numărul cererilor continuă să crească, potrivit ȘtiriDiaspora.ro
Programul lansat la Sânmartin oferă terenuri gratuite cu suprafețe între 250 și 500 de metri pătrați tinerilor cu vârsta de până în 35 de ani, care sunt rezidenți ai comunei și nu dețin alte proprietăți.
Cu terenuri gratuite oferite pentru construirea unei locuințe, tinerii au o oportunitate unică de a-și construi un viitor într-o zonă turistică și dezvoltată economic, situată în apropierea de Oradea. Comuna Sânmartin este una dintre cele mai atractive zone turistice din județul Bihor, cu peste 250.000 de turiști anual.
Populația locală a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, ca urmare a dezvoltării economice și a creșterii numărului de firme, înregistrând în 2016 un număr de 9.600 de locuitori. Comuna găzduiește în prezent nu mai puțin de 1800 de firme, semn al dezvoltării în contiuare a acestei zone.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ciupala Dragos
duminică, 10.12.2023 at 19:40
buna ziua am 30 de ani sunt căsătorit și am un copil de 4 ani nam locuință nici teren pe numele meu sau a soției cum as putea sa optin și eu un teren in județul Bacău
Marius
sâmbătă, 23.03.2024 at 08:15
bună dimineața ma intereseaza un loc de casa satu mare comuna pomi
Calin valentin
duminică, 24.03.2024 at 16:31
buna ziua împlinesc 30 ani în April căsătorit nu am casa nu am avut nu dețin nimic și nu am deținut as dori și eu un loc de casa în sec doi bucuresti ?:
calin valentin:
alexandru sunica
duminică, 21.07.2024 at 21:29
Cu am putea sa iau și eu un teren sa o casa . Suntem o familie tânăra cu 2 copii
Sunica Loredana Maria
duminică, 21.07.2024 at 21:38
ași dori și eu un teren sunt o mama am 20 ani cu doi copilasi unu de 8 luni și uni de 2 și 7 luni și sotu 25 ani
am mare nevoie nu am unde sa stau în județul Dolj Craiova