Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum prezenta Securitatea, criza alimentară din Alba, în 1987: 0,5 kilograme de făină pe trimestru, de persoană. Document CNSAS

Publicat

Cum prezenta Securitatea, criza alimentară din Alba, în 1987: o jumătate de kilogram de făină pe trimestru, cozi și nervi. 

Un document întocmit de Securitate în 1987 și consultat de Alba24 arată situația alimentară dezastruoasă din județul Alba.

Ce arme aveau cugirenii acasă în anii 80: arme, explozibili și microlansatoare de rachete. Document al Securității, de la CNSAS

Raportul, datat 21 august 1987, arată clar că Securitatea raporta mai sus criza alimentară prin care treceau oamenii din județ.

Dincolo de producțiile record la hectar, alimentarele erau goale, iar alimentele de bază erau inexistente, chiar și pentru cei cu cartelă.

”Neajunsurile” erau detaliate de securiști: stocurile din depozite s-au epuizat, iar noua recoltă nu a sosit.

 

Concret, pe luna iulie, din cantitate de 248 de tone de ulei cât trebuia să primească Alba, veniseră numai 86 de tone.

Situația era și mai rea în august: din 123 de tone au venit doar 4 tone.

  • ”Deci o parte din populație nu și-a putut ridica uleiul pe luna iulie, iar pe luna august din nou nemaifiind ulei în stoc nu primesc”, notează securistul care a întocmit documentul.

Nici restul alimentelor care se dădeau pe cartelă teoretic, nu se găseau practic.

Rafturile magazinelor erau goale și la fel erau frigiderele și cămările românilor.

Rațiile se diminuaseră extrem de mult: se dădea câte o jumătate de litru de ulei și o jumătate de kilogram de zahăr de persoană pe lună.

Situația era și mai grea la făină: fiecare cetățean primea o jumătate de kilogram de făină pe trimestru.

La asta se adăugau cozile infernale care se formau la absolut orice ”băga la magazin”, de la hârtie igienică la napolitane.

Raportul a fost întocmit cu două zile înainte de 23 august, pe atunci ziua națională a țării, în contextul în care Securitatea se temea de eventuale nemulțumiri ale populației.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax