Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum să nu o dai „în bară” de Crăciun: Câteva trucuri simple pentru a nu-ți strica silueta dobândită în timpul anului

Publicat

Masa de sărbători poate fi cel mai mare inamic al siluetei. Dacă te-ai chinuit tot anul să ai un corp frumos și tonifiat, s-ar putea să strici planurile la sfârşit. Asta nu înseamnă să nu te bucuri de preparatele tradiționale sau de delicioasele prăjituri făcute în casă. Tot ce trebuie să faci este să fii cumpătat și să nu te arunci pe friptură sau să bei suc ori alcool fără măsură. În plus, sunt câteva trucuri pe care să le poţi pune în aplicare la masa de Crăciun.

1. Alege cu grijă “răsfățurile culinare”

Până una alta, este firesc să te răsfeți de sărbători cu delicatese. Dar nu cu toate delicatesele! Ce înseamnă asta? Spre exemplu, când te duci la o masă festiva în familie sau organizezi tu una acasă la tine, nu gusta din toate de pe masă. Doar pentru că ai șapte feluri de aperitive și de mâncare nu înseamnă că trebuie mâncate toate. Mai mult, nu înseamnă că trebuie să servești patru feluri de mâncare la masa festivă. Mănâncă ciorbă fără reținere, dar pune-ți doar una sau două sarmale în farfurie. Sari peste salata de boeuf și optează mai degrabă pentru salata de sfeclă roșie cu hrean. Nu gusta din toate prăjiturile de pe masă, ci alege una singură din care să iei o singură bucată. În felul acesta nu vei termina masa suferind de balonare și de dureri de burtă, dar vei fi sătul fără să fi oferit corpului tău o cantitate exagerată de calorii.

 

2. Să ai un “preparat de siguranță”

Fie că tu organizezi masa, fie că te duci în vizită, poți oricând să scoți la înaintare un “preparat de siguranță”. Spre exemplu, o salată cu de toate sau un platou cu multe verdețuri stropite cu puțin ulei de măsline. Pe acesta îl poți servi și acasă, dar și în vizită, căci de sărbători rareori mergem în vizită cu mâna goală. Nu are rost să aduci salată de boeuf sau un platou de cârnați, deoarece aceste mâncăruri le are mai toată lumea acasă. Dar un platou cu ardei, roșii, ciuperci, broccoli, ceapa roșie, sparanghel și ierburi infuzate în ulei de măsline extravirgin nu prea pune toată lumea pe masă. Chiar dacă marii iubitori de carne o să strâmbe din nas în primă instanță, acest platou emană un miros proaspăt, îmbietor și ajută la buna digestie dacă este servit ca garnitură lângă friptura de porc. Exact pentru astfel de momente este bun un “preparat de siguranță” cu ajutorul căruia scazi aportul caloric în mod semnificativ, căci mănânci verdețuri în locul altor garnituri “grele”, cum sunt cartofii prăjiți sau pilaful tradițional românesc, adesea plin de grăsimi.

3. Renunță la caloriile din lichide

Ideal ar fi să nu bei băuturi răcoritoare deloc, dar chiar și cei care nu obișnuiesc să consume astfel de lichide țind să bea mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă din simplu motiv pentru că sunt acolo, la îndemână, pe masă. Dar caloriile provenite din lichide sunt un mare inamic al siluetei. Mai bine te limitezi la două pahare de vin, o cafea și cât mai multă apă decât să consumi și alte băuturi. Un pahar de suc de 300 de mililitri poate conține până la nouă lingurițe de zahăr pe care, ca să nu le depui de burtică și pe şolduri, ar trebui să alergi pe bandă cel puțin 20 de minute în plus, pe lângă o oră de antrenament clasic la sală. Așadar, mai bine eviți decât să “tratezi” kilogramele în plus.

4. Nu te “păstra” pentru mesele festive

Multe persoane obișnuiesc să nu mănânce înaintea meselor festive, ca să poată mânca acolo. Dar este o practică total greșită! Cu cât ți-e mai foame, cu atât vei mânca mai multe preparate grele la masa festivă. Indicat este să mănânci ceva înainte cu aproximativ o oră de participarea la masa festivă. Este suficient un bol mic de ciorbă acră, ușoară, fără prea multe grăsimi, pentru a-ți stăpâni foamea. Astfel, te vei așeza la masă și nu-ți vei pune în farfurie toate bunătățile, ci vei fi mai selectiv, reducându-ți fără efort aportul caloric.

5. Activitățile de după masă să fie mai energice

După ce ai luat masa festivă, indiferent cât de plin te simţi, nu rămâne așezat la masă. Ridică-te, joacă-te cu copiii, aleargă puțin prin casă cu câinele sau chiar ieși cu el (sau singur) la o plimbare de 15 minute. Pe lângă faptul că vei arde mai multe calorii, îți vei și accelera metabolismul, care va continua să consume eficient caloriile. Totodată, este o metoda excepțională pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge după o masă copioasă, motiv pentru care și diabeticii se pot bucura de beneficiile acestei mici strategii. Dacă ai o listă lungă de prieteni la care trebuie sa le transmiți mesaje de Crăciun, este bine să luați mai multe pauze la de la transmis SMS -uri, pauze în care musai trebuie sa faceți mișcare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax