Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum să nu o dai „în bară” de Crăciun: Câteva trucuri simple pentru a nu-ți strica silueta dobândită în timpul anului


Publicat

Masa de sărbători poate fi cel mai mare inamic al siluetei. Dacă te-ai chinuit tot anul să ai un corp frumos și tonifiat, s-ar putea să strici planurile la sfârşit. Asta nu înseamnă să nu te bucuri de preparatele tradiționale sau de delicioasele prăjituri făcute în casă. Tot ce trebuie să faci este să fii cumpătat și să nu te arunci pe friptură sau să bei suc ori alcool fără măsură. În plus, sunt câteva trucuri pe care să le poţi pune în aplicare la masa de Crăciun.

1. Alege cu grijă “răsfățurile culinare”

Până una alta, este firesc să te răsfeți de sărbători cu delicatese. Dar nu cu toate delicatesele! Ce înseamnă asta? Spre exemplu, când te duci la o masă festiva în familie sau organizezi tu una acasă la tine, nu gusta din toate de pe masă. Doar pentru că ai șapte feluri de aperitive și de mâncare nu înseamnă că trebuie mâncate toate. Mai mult, nu înseamnă că trebuie să servești patru feluri de mâncare la masa festivă. Mănâncă ciorbă fără reținere, dar pune-ți doar una sau două sarmale în farfurie. Sari peste salata de boeuf și optează mai degrabă pentru salata de sfeclă roșie cu hrean. Nu gusta din toate prăjiturile de pe masă, ci alege una singură din care să iei o singură bucată. În felul acesta nu vei termina masa suferind de balonare și de dureri de burtă, dar vei fi sătul fără să fi oferit corpului tău o cantitate exagerată de calorii.

 

2. Să ai un “preparat de siguranță”

Fie că tu organizezi masa, fie că te duci în vizită, poți oricând să scoți la înaintare un “preparat de siguranță”. Spre exemplu, o salată cu de toate sau un platou cu multe verdețuri stropite cu puțin ulei de măsline. Pe acesta îl poți servi și acasă, dar și în vizită, căci de sărbători rareori mergem în vizită cu mâna goală. Nu are rost să aduci salată de boeuf sau un platou de cârnați, deoarece aceste mâncăruri le are mai toată lumea acasă. Dar un platou cu ardei, roșii, ciuperci, broccoli, ceapa roșie, sparanghel și ierburi infuzate în ulei de măsline extravirgin nu prea pune toată lumea pe masă. Chiar dacă marii iubitori de carne o să strâmbe din nas în primă instanță, acest platou emană un miros proaspăt, îmbietor și ajută la buna digestie dacă este servit ca garnitură lângă friptura de porc. Exact pentru astfel de momente este bun un “preparat de siguranță” cu ajutorul căruia scazi aportul caloric în mod semnificativ, căci mănânci verdețuri în locul altor garnituri “grele”, cum sunt cartofii prăjiți sau pilaful tradițional românesc, adesea plin de grăsimi.

3. Renunță la caloriile din lichide

Ideal ar fi să nu bei băuturi răcoritoare deloc, dar chiar și cei care nu obișnuiesc să consume astfel de lichide țind să bea mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă din simplu motiv pentru că sunt acolo, la îndemână, pe masă. Dar caloriile provenite din lichide sunt un mare inamic al siluetei. Mai bine te limitezi la două pahare de vin, o cafea și cât mai multă apă decât să consumi și alte băuturi. Un pahar de suc de 300 de mililitri poate conține până la nouă lingurițe de zahăr pe care, ca să nu le depui de burtică și pe şolduri, ar trebui să alergi pe bandă cel puțin 20 de minute în plus, pe lângă o oră de antrenament clasic la sală. Așadar, mai bine eviți decât să “tratezi” kilogramele în plus.

4. Nu te “păstra” pentru mesele festive

Multe persoane obișnuiesc să nu mănânce înaintea meselor festive, ca să poată mânca acolo. Dar este o practică total greșită! Cu cât ți-e mai foame, cu atât vei mânca mai multe preparate grele la masa festivă. Indicat este să mănânci ceva înainte cu aproximativ o oră de participarea la masa festivă. Este suficient un bol mic de ciorbă acră, ușoară, fără prea multe grăsimi, pentru a-ți stăpâni foamea. Astfel, te vei așeza la masă și nu-ți vei pune în farfurie toate bunătățile, ci vei fi mai selectiv, reducându-ți fără efort aportul caloric.

5. Activitățile de după masă să fie mai energice

După ce ai luat masa festivă, indiferent cât de plin te simţi, nu rămâne așezat la masă. Ridică-te, joacă-te cu copiii, aleargă puțin prin casă cu câinele sau chiar ieși cu el (sau singur) la o plimbare de 15 minute. Pe lângă faptul că vei arde mai multe calorii, îți vei și accelera metabolismul, care va continua să consume eficient caloriile. Totodată, este o metoda excepțională pentru reglarea nivelului de zahăr în sânge după o masă copioasă, motiv pentru care și diabeticii se pot bucura de beneficiile acestei mici strategii. Dacă ai o listă lungă de prieteni la care trebuie sa le transmiți mesaje de Crăciun, este bine să luați mai multe pauze la de la transmis SMS -uri, pauze în care musai trebuie sa faceți mișcare.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Câlnic a cumpărat coșuri de gunoi invizibile. Achiziții nejustificate, descoperite de inspectorii Curții de Conturi

Publicat

Un raport al Curții de Conturi Alba a descoperit o serie de cheltuieli nejustificate la Primăria Câlnic. Spre exemplu, administrația locală a plătiti 33.000 de lei pe coșuri de gunoi stradale care nu au fost găsite la inspecția în teren. 

De asemenea, aproape 100.000 de lei au fost cheltuiți pe materiale de curățenie cumpărate fără respectarea legii achizițiilor publice.

Inspectorii Curții de Conturi au descoperit și alte nereguli, legate de plata unor servicii pentru utilajele instituției și de achiziția unor plăcuțe cu numere pentru case.

Precizări din raportul Curții de Conturi Alba:

”Au fost majorate nelegal cheltuielile materiale la U.A.T.C. Câlnic cu suma de 33.000 lei, prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă în perioada 2017-2018 a unor coşuri de gunoi stradale care nu au fost identificate la inspecţia în teren efectuată în timpul auditului.

Entitatea auditată nu a aplicat prevederile legale privind achiziţiile publice, nu a recepţionat obiectele de inventar facturate şi nu a distribuit bunurile în cauză, potrivit scopului achiziţiei.

Totodată, Camera de Conturi Alba a stabilit că a fost făcută plata nejustificată a unor materiale de curăţenie (soluţie pentru pardoseli, pastile dezinfectante) în sumă de 97.000 lei, în condiţiile în care aceste materiale au fost achiziţionate fără aplicarea reglementărilor legale privind achiziţiile publice, nu au fost recepţionate, nu au fost date în consum, fiind în fapt trecute direct pe cheltuieli în momentul achiziţiei, abatere identificată la U.A.T.C. Câlnic.

Tot aici s-a făcut plata nelegală a unor materiale (plăcuţe numere pentru case) în sumă de 24.000 lei, în condiţiile în care achiziţionarea acestora s-a realizat fără aprobarea consiliului local, într-o cantitate mai mare decât cea necesară, fără aplicarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, fără a fi recepţionate, fiind trecute direct pe cheltuieli în momentul achiziţiei şi fără a fi distribuite locuitorilor comunei care deţin imobile.

Plata nejustificată a unor servicii – conducător auto, în sumă de 18 mii lei, pentru utilajele din dotarea entității auditate, facturate de prestator și pentru care nu există documente care să justifice prestarea acestor servicii, abatere identificată la U.A.T.C. Câlnic.”

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Trei elicoptere echipate pentru căutare și salvare în condiții dificile, inclusiv în zone montane, au intrat în dotarea SMURD

Publicat

Trei elicoptere Airbus de tip H135, dotate pentru misiuni aero-medicale, achiziționate cu fonduri europene, au intrat astăzi în dotarea Inspectoratul General de Aviație al Ministerului de Interne și vor fi folosite de SMURD.

Elicopterele de ultimă generație sunt echipate pentru misiuni medicale, dar și pentru cele de căutare-salvare, inclusiv în zonele de munte greu accesibile, fiind dotate cu troliu, potrivit reprezentanților Ministrului Afacerilor Interne.

„De acum, vom putea interveni mai repede pentru a-i ajuta pe cei aflați în pericol, pe o zonă mai largă cu mai multe aeronave”, a transmis ministrul de Interne, Lucian Bode, pe Facebook.

În total, șase elicoptere au fost achiziționate prin Proiectul VIZIUNE 2020 din Programul Operațional Infrastructură Mare, gestionat de Departamentul pentru Situații de Urgență, urmând să mai fie livrate trei.

Foto: Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Aiud: Concurs pentru două posturi de director executiv și de inspector. Calendar și condiții pentru candidați

Publicat

primaria aiud

Primăria Municipiului Aiud organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nederminată a două posturi. Este vorba despre un post de director executiv al Direcției Economice din cadrul aparatului de specialitate al primarului și un post de inspector, clasa I, grad profesional principal în cadrul Direcției Economice, Compartiment Impozite și taxe locale persoane fizice din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Ambele concursuri sunt organizate la sediul instituției din str. Cuza Vodă, nr. 1, în baza art. II din Legea nr.203/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Postul de director executiv al Direcției Economice din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Aiud

Condiţiile de participare la concurs pentru postul de director executiv al Direcției Economice din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Aiud:

– studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în ramura de știință: științe economice;

– absolvenți cu diplomă ai studiilor universitare de master în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice sau cu diplomă echivalentă conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;

– vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice: minimum 7 ani.

Candidații trebuie să îndeplinească condiţiile de ocupare a unei funcții publice, prevăzute la art. 465 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Durata timpului de muncă pentru funcția publică de director executiv este de 8h/zi, respectiv 40h/săptămână, reprezentând durată normală a timpului de muncă.

Condiţiile de desfăşurare a concursului:

– Proba scrisă: 05.04.2021, ora 11:00 – sediul Primăriei Municipiului Aiud, sala Ion I.C.Brătianu;

– Interviul: se va susţine într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise;

– Dosarele de înscriere la concurs se depun în perioada 04.03.2021 – 23.03.2021 (ora 16:00), la Biroul Resurse Umane, Control Intern din cadrul Primăriei Municipiului Aiud.

Condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare a concursului, bibliografia, tematica, atribuțiile stabilite în fișa postului, precum şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Aiud şi pe site-ul instituției: www.aiud.ro.

Relații suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Municipiului Aiud, situată în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1, număr de telefon 0258 861 310, interior 1013/fax 0258 861280, e-mail: resurse@aiud.ro, persoana de contact: Cipcigan Patricia Tatiana, șef birou al Biroului Resurse Umane, Control Intern, precum și de pe site-ul instituției: www.aiud.ro.

Postul de inspector, clasa I, grad profesional principal în cadrul Direcției Economice, Compartiment Impozite și taxe locale persoane fizice din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Aiud

Durata timpului de muncă pentru funcția publică de inspector, clasa I, grad profesional principal este de 8h/zi, respectiv 40h/săptămână, respectiv durată normală a timpului de muncă.

Candidații trebuie să îndeplinească condiţiile de ocupare a unei funcții publice, prevăzute la art. 465 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Condițiile de participare la concurs pentru postul de inspector, clasa I, grad profesional principal în cadrul Direcției Economice, Compartiment Impozite și taxe locale persoane fizice din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Aiud:

– studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în ramura de știință: științe economice;

– vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice: minimum 5 ani.

Condiţiile de desfăşurare a concursului:

– Proba scrisă: 06.04.2021, ora 11:00 – sediul Primăriei Municipiului Aiud, sala Ion I.C.Brătianu;

– Interviul: se va susţine într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susținerii probei scrise;

– Dosarele de înscriere la concurs se depun în perioada 04.03.2021 – 23.03.2021 (ora 16:00), la sediul Primăriei Municipiului Aiud.

Condiţiile de participare şi condiţiile de desfășurare a concursului, bibliografia, tematica, atribuțiile stabilite în fișa postului, precum şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Aiud şi pe site-ul instituției: www.aiud.ro.

Relații suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Municipiului Aiud, situată în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1, număr de telefon 0258 861 310, interior 1013/fax 0258 861280, e-mail: resurse@aiud.ro, persoana de contact: Dancea Stînea Anamaria, consilier în cadrul Biroului Resurse Umane, Control Intern, precum și de pe site-ul instituției: www.aiud.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO SGA Alba: Lucrări de decolmatare și reprofilări cursuri de apă pe văile Craiva și Pianu, pentru preîntâmpinarea viiturilor

Publicat

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba au efectuat recent lucrări de decolmatare și reprofilări de cursuri de apă pe văile Craiva și Pianu. 

Potrivit reprezentanților Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, pe tot parcursul lunii februarie cât și în luna martie, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba – formația de lucru Alba Iulia, efectuează lucrări de întreținere, igienizare, decolmatare și reprofilări cursuri de apă pe Valea Craiva, în aval de localitatea Craiva.

Pentru operativitatea lucrărilor și decolmatarea văii este folosit excavatorul pe peneluri JCB.

De asemenea, în urma precipitațiilor abundente din lunile de iarnă, a topirii zăpezii de pe versanți, angajații de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba – formația de lucru Vințu de Jos, pentru a preîntâmpina eventuale viituri au efectuat lucrări de reprofilare și decolmatare curs de apă, pe Valea Pianu, în amonte de localitatea Strungari.

Lucrările au avut loc pe tot parcursul lunii februarie.

S-a utilizat buldozerul Komat’su D37PX.

foto: SGA Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate