Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cum se va acorda ajutorul de 1200 de lei pentru pensionarii cu venituri mici. Variantele discutate în coaliția de guvernare

Publicat

Mai multe variante sunt luate în calcul de Guvern, pentru acordarea ajutorului pentru pensionarii cu venituri mici promis de coaliție pentru ianuarie 2022. Există o variantă propusă de PNL și una de PSD, dar cele două partide aflate la conducere trebuie să se pună de acord. 

Ministrul Muncii a dat asigurări că pensionarii cu venituri mici vor primi ajutorul de 1200 de lei anunțat în urmă cu trei săptămâni.

Vezi și Ajutor de la guvern pentru pensionarii cu venituri mici

Legat de acest ajutor suplimentar în bani ministrul a zis că nu se pune problema dacă se dă sau nu, ci „discuții sunt pentru forma finală, nu dacă să se dea sau să nu se dea”.

Ajutor pentru pensionari cu venituri mici: Varianta PNL – un bonus de 1200 de lei

Liberalii propun ca pensionarii cu pensia cuprinsă între 1001 lei şi 1600 de lei să primească un bonus de 1200 de lei. Cei din PNL propun practic ca persoanele cu pensia minimă să fie exceptate de  la această măsură. Liberii spun că lor li se aplică cea mai mare majorare, începând cu ianuarie 2022.

Ajutor pentru pensionari cu venituri mici: Varianta PSD mai mulți bani, în funcție de pensie

Reprezentații PSD se opun variantei propuse de PNL. În viziunea lor asta ar însemna ca peste 1,2 milioane de pensionari să nu primească bonusul. PSD propune ca toți pensionarii să primească bonus.

Bonusul ar trebui acordat în funcţie de valoarea pensiei.

Cei care au pensia minimă să primească ajutorul de 1200 de lei, iar cei care au pensia de 1600 de lei să primească diferenţa până la 2200 de lei, adică doar 600 de lei.

Ce au promis PSD și PNL

Partidele aflate la guvernare au promis că toţi pensionarii cu pensia mai mică de 1600 de lei vor primi bonusul standard de 1200 de lei.

Practic, cei cu pensia minimă vor primi în luna ianuarie 2200 de lei, cei cu pensia de 1600 de lei vor avea în final 2800 de lei. Este însă varianta cel mai puţin probabil în acest moment.

„Luni sau marţi vom anunţa măsura cu sprijinul pentru luna ianuarie. Cu siguranţă se acordă, avem discuţii, dar nu vreau să anunţ. Am anunţat chestiunea cu alocaţiile şi cu pensiile.

În momentul când am ordonanţa scrisă, aprobarea în Ministerul Muncii, avizarea internă şi trimiterea pe avizare interministerială la fel voi face şi cu această măsură”, a explicat Marius Budăi, joi, la emisiunea „Subiectiv”.

Ministrul Muncii: luni voi face anunțul privito la modalitatea de acordare și sumele prevăzute

Ministrul Budai a anunțat că luni sau marți va face anunțul privitor la modalitatea de acordare și sumele prevăzute pentru ajutorul pentru pensionarii cu venituri mici.

Guvernul vrea să dea acest ajutor pentru pensionarii care au venituri sub 1600 de lei  anul viitor, în ianuarie. Inițial s-a anunțat oficial că pensionarii care au o pensie de până la 1.600 de lei vor primi în luna ianuarie un sprijin de 1.200 de lei pentru a suporta creșterile de prețuri la utilități. Acest bonus va fi plătit o singură dată în tot anul.

Inițial s-a discutat ca pensionarii care au pensie sub 1.600 de lei să primească în luna ianuarie a anului viitor un ajutor în bani în valoarea de 1.200 de lei.

Ajutor diferențiat pentru pensionari, în funcție de venturi

Ajutorul pe care ministrul PSD, al Muncii, Marius Budăi îl anunța, la preluarea mandatului, că se va acorda pentru toți pensionarii cu venituri sub 1600 lei, va fi acordat diferențiat.

Conform ultimelor informații prezentate de Antena 3, ajutorul de 1.200 de lei pe care urmau să-l primească toți pensionarii cu pensii mici, în luna ianuarie, va fi acordat diferențiat. Vor beneficia de 1.200 de lei doar cei care au pensii mai mici sau egale cu 1.000 de lei pe lună.

Pentru ceilalți pensionari, care depășesc această sumă, valoarea ajutorului acordat de guvern va scădea, după cum precizează sursa citată. Pe cale de consecință, cei care primesc o pensie de 1.600 de lei vor beneficia, în luna ianuarie, de un ajutor în cuantum de doar 600 de lei. Adică jumătate din ceea ce promitea ministrul Marius Budăi.

Cu cât se majorează pensiile de la 1 ianuarie. Cât va fi pensia minimă

Românii se vor bucura de pensii 2022 mai mari începând cu 1 ianuarie, fiind semnate deja ordonanțele pentru creșterea punctului de pensie și a alocațiilor.

Pensionarii români vor avea venituri mai mari în 2022, fiind anunțate majorări de 10% în ceea ce privește un punct de pensie. În plus, de la 1 ianuarie 2022 va fi majorată și alocația la 243 de lei, conform actualului program de guvernare

Cum se calculează pensia în 2022

Astfel, punctul de pensie va urca de la 1.442 la 1.586 de lei.. Fiecare pensionar poate să calculeze singur venitul pe care îl va avea în 2022. Tot ce trebuie să faci este să înmulțești punctul de pensie (1.586) cu punctajul mediu acumulat pe care îl găsești pe cuponul de pensie.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ???

    sâmbătă, 11.12.2021 at 10:36

    Cum sau cind se va acorda ? La nimeni si NICIODATA !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax