Connect with us
Advertisement

Economie

Pensionarii cu venituri mici vor primi diferențiat ”ajutorul de 1200 de lei”. Ministrul Muncii: nu se pune problema să nu se dea

Publicat

Ministrul Muncii dă asigurări că pensionarii cu venituri mici vor primi ajutorul de 1200 de lei anunțat în urmă cu trei săptămâni. Legat de acest ajutor suplimentar în bani ministrul a zis că nu se pune problema dacă se dă sau nu, ci „discuții sunt pentru forma finală, nu dacă să se dea sau să nu se dea”.

Ministrul Budai a anunțat că luni sau marți va face anunțul privitor la modalitatea de acordare și sumele prevăzute pentru ajutorul pentru pensionarii cu venituri mici.

Guvernul vrea să dea acest ajutor pentru pensionarii care au venituri sub 1600 de lei  anul viitor, în ianuarie. Inițial s-a anunțat oficial că pensionarii care au o pensie de până la 1.600 de lei vor primi în luna ianuarie un sprijin de 1.200 de lei pentru a suporta creșterile de prețuri la utilități. Acest bonus va fi plătit o singură dată în tot anul.

”Ajutor de iarnă” de 1200 de lei pentru cei cu pensii sub 1600 lei

Inițial s-a discutat ca pensionarii care au pensie sub 1.600 de lei să primească în luna ianuarie a anului viitor un ajutor în bani în valoarea de 1.200 de lei.

Ulterior, în coaliție s-a discutat ca valoarea ajutorului să fie în funcție de pensie, iar cei 1.200 de lei să îi ia doar pensionarii cu pensie minimă, iar cei cu pensie de 1.600 de lei să primească un ajutor mai mic, însă o decizie finală nu s-a luat.

Surse: Ajutorul se va acorda diferențiat. Ministrul Muncii evită să dea un răspuns clar

Ajutorul pe care ministrul PSD, al Muncii, Marius Budăi îl anunța, la preluarea mandatului,ca se va acorda pentrutoți pensionarii cu venituri sub 1600 lei, va fi acordat diferențiat.

Conform ultimelor informații prezentate de Antena 3, ajutorul de 1.200 de lei pe care urmau să-l primească toți pensionarii cu pensii mici, în luna ianuarie, va fi acordat diferențiat. Vor beneficia de 1.200 de lei doar cei care au pensii mai mici sau egale cu 1.000 de lei pe lună.

Pentru ceilalți pensionari, care depășesc această sumă, valoarea ajutorului acordat de guvern va scădea, după cum precizează sursa citată. Pe cale de consecință, cei care primesc o pensie de 1.600 de lei vor beneficia, în luna ianuarie, de un ajutor în cuantum de doar 600 de lei. Adica jumătate din ceea ce promitea ministrul Marius Budăi.

Promisiunile PSD din luna noiembrie.: Ajutor de încălzire de 1200 lei pentru TOȚI pensionarii cu venituri sub 1600 de lei

Noul ministru al muncii, Marius Budăi susținea, în timpul negocierilor pentru formarea coaliției PSD – PNL – UDMR, că introducerea unui ajutor de 1.200 de lei pentru toți cei care au pensii mai mici de 1.600 de lei, este un lucru bun.

„Acest proiect mi se pare extrem de bun. L-am negociat în momentul în care am discutat pachetul social, eu sunt extrem de mulţumit de pachetul social care a ieşit din negocieri.

Până la urmă, la întâlnirile politice, Marcel Ciolacu a reuşit să impună în gândirea social democrată şi iată că gândim ca începând din prima lună de guvernare, de la 1 ianuarie, să încercăm să rezolvăm din problemele apărute din cauza valului de scumpiri apărute din ultimul timp.

Vine această sumă de 1.200 de lei pentru pensiile cuprinse între 1.000 şi 1.600 lei, vin pentru pensionarii care au pensia minimă, adică 800 lei, vor primi câte 200 lei în fiecare lună de acum încolo, deci pensia minimă practic se va majora cu 200 lei, de la 800 la 1.000 lei”, promitea ministrul PSD, în luna noiembrie.

TVA pentru lemnul de foc redus la 5%. Legea publicată în Monitorul Oficial

Livrările de lemn de foc, realizate către persoane juridice sau alte entități, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială, vor avea o cotă redusă de TVA de 5%, conform unei legi publicate joi în Monitorul Oficial.

Peste 2,7 milioane de locuinţe utilizează lemn de foc pentru încălzire.

Actul normativ, promulgat miercuri de președintele Klaus Iohannis, prevede scăderea TVA pentru lemne de foc de la 19% la 5% şi are ca scop ajutorarea persoanelor vulnerabile, din zonele rurale, care încă se încălzesc cu lemne.

Pe 9 noiembrie, Camera Deputaţilor a votat, în calitate de for decizional, două proiecte de lege, iniţiate de PSD, care prevăd scăderea TVA pentru lemne de foc de la 19% la 5%, pentru persoane fizice şi şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială.

Cota redusă de TVA de 5% este aplicată pentru livrările de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, realizate către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, precum şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială, se precizează în propunerea legislativă.

Celălalt act normativ promulgat de către şeful statului prevede că TVA de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii: livrarea de lemn de foc către persoanele fizice, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00.

Iniţiatorii precizează în expunerea de motive că numărul locuinţelor care utilizează lemn de foc pentru încălzire este de peste 2,733 de milioane, ceea ce reprezintă 85% din totalul locuinţelor din mediul rural, unde locuitorii sunt cu preponderenţă pensionari şi persoane cu venituri mici.

Numărul gospodăriilor care utilizează lem de foc pentru încălzire este de peste 3,5 milioane, reprezentând peste 45% din totalul gospodăriilor, la nivel naţional.

Punctul de pensie crește la 1586 de lei, iar pensia minimă la 1000 de lei

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a anunţat, joi, că a semnat şi trimis în circuitul de avizare din Guvern două ordonanțe de urgență care vizează majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, majorarea punctului de pensie de la 1.442 de lei la 1.586 de lei şi majorarea pensiei minime de la 800 de lei la 1.000 de lei, începând de la 1 ianuarie 2022.

În ceea ce privește alocațiile, ele ar urma să crească cu 20 la sută. Guvernul adoptase în iunie o Ordonanță de Urgență care prevedea amânarea majorării alocațiilor cu 20 la sută până la 1 ianuarie 2022. Astfel, de la această dată, alocațiile urmau să crească la 243 de lei.

De asemenea, a mai anunțat Marius Budăi, salariul minim pe economie va fi, de la 1 ianuarie, de 2.550 de lei.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Elena

    vineri, 10.12.2021 at 13:49

    Aici nu sint de acord ca cei care au 800 sa primească 200 pt cei care nu au muncit,iar cei cu vechime în munca sa primească 100 lei.este injust și nedrept.

  2. Gigi

    vineri, 10.12.2021 at 14:06

    Iar cei cu pensie de 1601 1602 de ce nu-i încadrați nu-i corect

  3. Jolan

    sâmbătă, 11.12.2021 at 19:55

    EU ám o pensie de 1626 lei…. Dupa 35 ani de lucri in conditii deosebite…. Deci? Nu primesc 1200 lei ajutor…. Primeste cél care a trintorit in viata… A lucrat 15…16 ani

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement