Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cupoanele de pensii cu noile sume majorate se tipăresc săptămâna viitoare. Pensiile cresc cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024

Publicat

Casa Națională de Pensii se pregătește pentru creșterile de pensii de la 1 ianuarie 2024. De săptămâna viitoare începe tipărirea cupoanelor de pensie cu noile sume.

Toate pensiile vor fi majorate cu 13,8%. Schimbările majore vor veni însă din luna septembrie 2024, când se face recalcularea tuturor pensiilor.

Citește și Când intră pe card pensiile majorate, în ianuarie 2024. Creștere de 13,8% pentru toți pensionarii

Sunt pensionari care vor simți o creștere între 1500 și 2000 de lei la pensie, dar vor fi și mulți pensionari pentru care pensiile nu vor crește deloc sau foarte puțin.

Vezi și Pensiile vor fi majorate în fiecare an în luna ianuarie. Exemple de calcul pentru categorii de pensii

„Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii la Antena3.

Pensia pe care o va încasa în 2024 un român cu 37 de ani de muncă

Daniel Baciu a prezentat și un exemplu de creștere a pensiei: „Avem un exemplu aici, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani. În momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei.

La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei.

Începând cu data de 1 septembrie 2024, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, a mai spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Pensia va crește cu 70%. Cine va primi mai mulți bani la pensie

Creșteri de peste 70% vor veni însă pentru o parte dintre pensionari, din luna septembrie a anului viitor.

Noua formulă de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, va aduce bani semnificativ pentru cei care au stat mai mult în câmpul muncii.

Persoanele care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, prevede noua lege a pensiilor.

Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește o serie de bonusuri denumite puncte de stabilitate.

Bonusuri la pensie pentru cei care cotizează mai mult de 25 de ani

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

În plus, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta pentru menținerea în activitate.

CITEȘTE ȘI: Noua Lege a Pensiilor. TABEL: Vârstele standard de pensionare. Stagiile complete şi minime de cotizare pentru femei și bărbați

Trebuie să opteze anual și să aibă acordul angajatorului pentru a munci până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Noua lege prevede că stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv.

Iar vârsta de pensionare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România.

Recalcularea pensiilor pe noua formulă va începe când se va termina digitalizarea dosarelor de pensie, care a ajuns la peste 95% potrivit șefului CNPP.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Moldovan Aranka

    miercuri, 06.12.2023 at 12:00

    tot povestiți de pensii dar cei cu pensie de boala și handicap nimic ei nu fac parte din aceasta tara???,,

  2. Tudora Voicu

    vineri, 22.12.2023 at 07:11

    Domnilor guvernanți, persoanele cu indemnizație de handicap nu fac parte din societatea românească? Aceste persoane de ce nu sunt prinse în buget ? Ei nu au simțit inflația?Sa va spun sa va fie rușine as fi prea generoasa ,asa ca va doresc ca banii pe care ar trebui sa i
    primească o pers cu handicap sa va luați pampersi de ei ca pe mine atât ma costa pampersii pe luna că-ți bani le dați voi imbuibatilor …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax