Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dacian Cioloș la Alba Iulia. Premierul caută soluții pentru transferul cazărmii din Cetatea Alba Carolina, de la MApN la administrația locală


Publicat

ciolos dancu irimescuPremierul Dacian Cioloș, alături de vicepremierul Vasile Dâncu şi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu s-au aflat luni la Primăria Alba Iulia unde au discutat cu autoritățile locale și județene despre anumite teme legate de dezvoltarea orașului și al județului. Printre temele abordate au fost clădirile din interiorul Cetății, care nu aparțin primăriei și nu pot fi reabilitate, ca de exemplu cazarma unităţii mlitare, ce aparține Ministerului Apărării.

De la Alba Iulia, premierul va ajunge la Ciugud unde va lansa un pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate.

„Am discutat despre dezvoltarea locală din municipiul Alba Iulia și din județ și despre modelul cum poate să sprijine guvernul în continuare aceste proiecte. La Alba Iulia suntem într-un municipiu reședință de județ un pic mai aparte, în sensul că, în ultimii ani, orașul acesta s-a dezvoltat foarte mult și prin competența pentru utilizarea fondurilor de a le folosi în mod eficient. S-a ajuns la un grad de dezvoltare și este firesc că orașul își propune să meargă mai departe, să meargă în continuare și cu fonduri europene și cu resursele locale pe care le are și am discutat despre modul în care poate poate orașul să folosească în continuare fonduri europene și putem găsi soluții adaptate care să țină cont și de capacitatea de absorbţie pe care orașul o are aici”, a declarat premierul Dacian Cioloș, luni dimineaţa, în deschiderea conferinței de la Primăria Alba Iulia.

Acesta a precizat că știe despre încercarea Primăriei de a lua în administrare cazarma unităţii militare din interiorul Cetății și că este în discuții cu Ministerul Apărării Naționale.

„Am discutat despre câteva puncte specifice. Legat de Cetate, unde, dincolo de clădirile care au fost deja reabilitate, mai sunt câteva posibilități care ar putea să crească potențialul zonei. Știu de solicitarea primăriei de a găsi o soluție pentru ca unitatea militară să poată să intre într-un proiect de dezvoltare urbanistică și am avut deja o discuție preliminară la Ministerul Apărării și o să continuăm în așa fel încât să găsim o soluție, pentru că este păcat ca acea clădire nefolosită să se degradeze și să facă contrast cu ceea ce se întâmplă în jur” a mai spus Dacian Cioloș.

Reamintim că clădirea respectivă se află în domeniul public al Statului Român și în administrația Ministerului Apărării Naționale, iar primarul Mircea Hava a reuşit, acum un an, să obţină acordul verbal al fostului ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, privind transferul către autorităţile locale, pentru a investi în reabilitarea acestuia. Cazarma se află în imediata apropiere a Porţii a III-a a Cetăţii, o „pată gri” în peisajul „colorat” al Cetăţii renovate. AICI, detalii.

Vezi şi Ce transmite MApN referitor la situaţia cazărmii militare din Cetatea Alba Carolina

Dacian Cioloş a mai precizat să o discuție purată cu adimistrația locală și județeană s-a referit la pregătirea Centenarului Unirii.

„Sigur că Alba Iulia va juca un rol central pentru pregătirea evenimentelor pentru Centenar. Noi pregătim la Guvern un proiect de lege a centenarului, care va fi pus în dezbatere. În contextul acestei legi a centenarului, avem câteva proiecte care pot fi făcute în parteneriat cu Primăria Alba Iulia și cu Consiliul Județean Alba”, a declarat premierul Dacian Cioloș.

La conferinţa de presă organizată luni dimineaţa la Primăria Alba Iulia au maui participat prefectul Cornel Murg şi preşedintele CJ Alba, ion Dumitrel.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

”Distileria” unui deținut de la Penitenciarul Aiud. Câte kilograme de fructe fermentate au fost găsite în celula bărbatului

Publicat

aiud penitenciar

Opt PET-uri de 2 litri și jumătate, toate aproape pline cu fructe fermentate, asta au descoperit polițiștii de pentitenciar, de la Aiud, în celula unui deținut, la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2019. 

În total bărbatul avea in bagajele sale puse în sticle, peste 16 kilograme de fructe fermentate, pe care voia să le transforme în alcool. 

Drept pedeapsă, acesta a fost sancționat și trimis la izolare timp de trei zile. Deși fapta s-a produs în urma cu mai bine de jumătate de an, bărbatul în cauză a contestat sancțiunea și o decizie a magistraților de la Judecătoria Aiud  a venit abia pe 20 mai 2020.

Potrivit motivării instanței din Aiud, la un control, ”în data de 29.11.2019, în jurul orei 10:00, cu ocazia efectuării unei percheziții la camera de deținere unde este cazat s-au descoperit  8 peturi a câte 2,5 litri fiecare, care conțineau fructe fermentate” se arată în documentul citat.

După ce au fost găsite, bărbatul a recunoscut că sticlele cu fructe fermentate în ele îi aparțin și că voia să obțină alcool din ele.

Mai mult, bărbatul nu era la prima abatere de acest gen, el fiind sancționat disciplinar și în trecut tot pentru o faptă similară.

Deși bărbatul a contestat decizia autorităților de la Penitenciarul Aiud, magistrații judecătoriei nu au acceptat cererea acestuia și au considerat că bărbatul a fost vinovat pentru faptele sale și sancțiunea a fost una corectă.

Mai mult, acesta a fost obligat și la plata a 400 de lei, cu titlul cheltuieli de judecată.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un bărbat din Aiud și-a bătut mama cu un pantof și a calcat-o în picioare pentru niște acte. Ce pedeapsă a primit

Publicat

agresiune

Un bărbat de 54 de ani, din Aiud și-a bătut mama pentru că femeia a refuzat să îi dea actele de proprietate ale unor terenuri, pe care acesta voia să le vândă pentru a face rost de bani. În urma agresiunii femeia a avut nevoie de 24 de zile de îngrijiri medicale. 

Fapta s-a petrecut în 25 februarie 2020, iar după ce mama a relatat ceea ce s-a întâmplat, bărbatul a fost arestat preventiv și trimis în judecată pentru violență în familie. Câteva luni mai târziu, în 12 mai, bărbatul a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Aiud.

Ce s-a întâmplat

Aflat sub influența băuturilor alcoolice, O.Aurel, în jurul orei 4.00, a dat buzna în camera în care dormea mama sa ți i-a cerut actele unor terenuri. Femeia s-a împotrivit și a refuzat să îi dea actele.

În acel moment, potrivit motivării instanței, bărbatul s-a enervat, a luat un pantof și a lovit-o pe femeie. Mai mult de atât, bărbatul și-a călcat efectiv mama în picioare, în timp ce femeia se afla în pat.

Ca să o împiedice pe aceasta să ceară ajutor prin telefon, acesta a distrus aparatul. Dimineața, în jurul orei 8.00, femeia s-a dus la o vecina și i-a relatat ceea ce s-a întâmplat pe parcursul nopții. Vecina a fost cea care a sunat-o pe fiica victimei și i-a spus ce s-a întâmplat.

Pentru faptele sale, bărbatul a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare. De asemenea a fost menținută măsura arestării preventive.

Totuși, sentința magistraților de la Judecătoria Aiud nu a fost definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr de 18 ani din Alba Iulia, reținut de poliție. A filmat cum chinuie o pisică și a postat imaginile pe internet

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia au reținut un tânăr care este cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni prevăzute de Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

Mai exact, acesta ar fi rănit și schingiuit o pisica, activitate pe care a filmat-o și a postat-o pe o rețea de socializare.

Potrivit IPJ Alba, la data de 29 mai 2020, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia l-au identificat și reținut pe un tânăr de 18 ani, din Alba Iulia, care este bănuit de săvârșirea infracțiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor.

În sarcina acestuia sa reținut faptul că, la data de 18 mai, în jurul orei 23,30, ar fi luat o pisică de pe stradă, pe care ulterior ar fi ranit-o.

Tânărul a filmat această activitate și a postat-o pe o rețea de socializare.

Față de tânăr cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

La terasă, de la 1 iunie, doar cu rezervare. Autoritățile vor să știe cine stă la masă. REGULI, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

Normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial, acestea stabilind că nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii.

Mai mult, la o masă vor putea sta maximmum patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, şi nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, urmând să fie făcută dezinfecția după plecarea clienţilor.

În Monitorul Oficial a fost publicat ordinul emis de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru siguranţa alimentelor prin care se aprobă normele pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 la prepararea, servirea şi consumul produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate în exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică.

În document se arată că trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor, dar şi existenţa unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ Cum arată o terasă din Alba Iulia, pregătită de ”marea deschidere” din 1 iunie. Reguli pentru clienți și personal

De asemenea, trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie).

Totodată, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.

În ceea ce îi priveşte pe clienţi, nu li se va permite accesul celor cu simptome de infecţie respiratorie, iar la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.

De asemenea, se interzice transferul de la o masă la alta al meniurilor, solniţelor, olivierelor şi altor obiecte, care trebuie dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă.

Conform documentului, este interzis şi consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă.

La o masă pot sta maxim patru persoane, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate  trebuie să existe o distanţă de minim doi metri.

Locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune.

Personalul de servire trebuie să poarte mască şi mănuşi, iar mănuşile folosite la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate