Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce transmite MApN referitor la situaţia cazărmii militare din Cetatea Alba Carolina. Răspuns la întrebarea adresată de senatorul Alexandru Pereş

Publicat

cazarma militara cetatea alba carolina Ministerul Apărării Naţionale, reprezentat de ministrul Mihnea Ioan Motoc şi-a exprimat disponibilitatea pentru „deblocarea” situaţiei prvind reabilitarea clădirii cazărmii militare din apropierea Porţii III a Cetăţii Alba Carolina. Obiectivul, o adevărată „pată gri” în peisajul Cetăţii renovate, a făcut obiectul mai multor solicitări venite de la Primăria Alba Iulia, pentru transferul în administrarea locală, în vederea modernizării, dar şi al unei întrebări adresate actualului ministru MApN de către senatorul de Alba, Alexandru Pereş, după ce Mircea Duşa a părăsit cabinetul fără a rezolva situaţia.

Senatorul Alexandru Pereş a reamintit, în solicitarea de informaţii adresată MApN în noiembrie 2015, demersurile făcute de Primăria Alba Iulia privind soluţiile de reabilitare a cazărmii militare şi proiectele de integrare a clădirii în concepţia arhitecturală unitară a zonei. A readus în atenţie faptul că fostul ministru Mircea Duşa şi-a dat acordul verbal privind trecerea imobilului din domeniul public al statului român şi administrarea MApN, în cel local şi a cerut din nou analizarea propunerii referitoare la acest transfer.

Ministrul Mihnea Motoc susţine că imobilul este în atenţia instituţiei militare pentrugăsirea unei soluţii “viabile şi solide, care să respecte prevederile legale în vigoare, agreată atât de Primăria Municipiului Alba Iulia, cât şi de Ministerul Apărării Militare”.

Doar că „este necesară includerea şi responsabilizarea celor direct implicaţi, pentru consolidarea demersurilor deja întreprinse, depăşindu-se stadiul corespondenţei purtate pe parcursul ultimilor doi ani şi fundamentării unor măsuri concrete care să răspundă cerinţelor funcţionale şi administrative ale autorităţii publice locale respective, precum şi atribuţiilor strategice şi de apărare ale instituţiei militare”, se arată în răspunsul MApN.

De asemenea, „disponibilitatea MapN pentru deblocarea acestei situaţii a fost comunicată şi prin răspunsul transmis cu scrisoarea nr. M1816din 26.11.2015”.

Primăria avea planuri mari pentru imobilul din Cetatea Alba Carolina. Se dorea amenajarea unui complex turistic de lux sau poate un campus univesitar ori locaţie pentru extinderea activităţii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Pentru a oficializa promisiunle lansate de Mircea Dușa, Primăria Alba Iulia a și trimis, în luna octombrie 2014, o solicitare Ministerului în care erau prezentate planurile administrației locale pentru punere în valoare a acelei zone și chiar se vorbea de renovarea unor clădiri ale unităţii militare care rămâneau la minister.

Concret, în adresa trimisă la minister, se arată că în planul urbanistic zonal „Zona protejată Cetatea Alba Iulia”, propunerile de reglementări pentru zona respectivă sunt:

– conversia funcţională cu destinaţia servicii de interes general şi turistic, comerţ, cazare, alimentaţie publică, servicii profesionale

– circulaţia terenului din domeniul public de interes naţional în domeniul public de interes local (amenajarea unui acces dinspre Piaţa Cetăţii, în dreptul clădirilor Armatei, prin curte, spre strada Mihai Viteazul, astfel încât să fie delimitate cele două spaţii: cel care va ajunge în patrimoniul local şi restul clădirilor ce vor rămâne la MApN).

De asemenea, în adresă se menţionează că „reglementările şi propunerile au fost fundamentate de studiul urbanistic integrat proiectului, aceste suprafeţe ocupate cu funcţiuni militare fiind considerate ca incompatibile cu zonele protejate, documentaţia fiind avizată de Comitetul tehnic de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Referitor la intervenţiile ce ar trebui efectuate de către autoritatea locală asupra clădirilor ce vor rămâne în administrarea MApN, se impune ca acestea să fie prevăzute în Hotărârea de Guvern ce urmează a fi emisă, cu detalierea naturii acesteia”.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a solicitat de mai multe ori Ministerului Apărării Naţionale (MApN) să mute unitățile militare, ce funcționează încă în Cetatea Alba Carolina, la marginea orașului.

Apoi, în luna septembrie a anului 2014, Ministrul Apărării Naţionale de la acea vreme, Mircea Duşa, declara chiar la Alba Iulia, că este de acord cu restrângerea activităţii din clădirile armatei din Cetatea Alba Carolina şi cedarea unor spaţii administraţiei locale.

„Eu sunt un om care provin din administrația locală. Am mai avut această discuție cu domnul primar. Sunt de acord ca acea cazarmă din Cetate, care este dezafectată, să o transferăm Consiliului Local, sigur cu condiția ca acea clădire unde funcționează cazarma să fie reabilitată de către primărie pe exterior pentru ca, din punct de vedere architectural, Cetatea să se prezinte într-o concepție unitară și să răspundă exigențelor arhitecților care s-au ocupat de reabilitarea acesteia”, a declarat atunci ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Însă totul a rămas la stadiul de promisiuni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax