Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De la ce dată cresc pensiile în România. Anunțul făcut de premierul țării, Marcel Ciolacu. Ce a spus despre inechități

Publicat

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat marți, 24 octombrie, data de la care se va porni procedura de mărire a pensiilor. 

Anunțul a fost făcut de Ciolacu în mai multe conferințe de presă susținute în cursul zilei la Craiova, unde a vizitat mai multe obiective, printre care șantierul aeroportului. 

Vezi și Modificări importante în NOUA LEGE a PENSIILOR: Formula de calcul, bonusuri, vârsta de pensionare redusă pentru femeile cu copii

În linii mari, data de la care pensiile se vor mări cu 13, 5 la sută, va fi potrivit estimărilor 1 ianuarie 2024.

Procedură alertă

Ciolacu a precizat că legea pensiilor a intrat într-o procedură mai alertă.

”Ceea ce privește legea pensiilor am intrat într-o procedură mai alertă. Nu este prima dată când anunț. Eu aș vrea să fie pusă în aplicare încă de anul viitor. Noi chiar dacă avem legea gata pe 1 ianuarie și este promulgată, ea nu poate fi aplicată pentru că este un întreg sistem de pus în aplicare.

CITEȘTE ȘI: Cum cresc pensiile în funcție de vârstă, anul pensionării și stagiul de cotizare. Tabelul cu procentele pentru femei și bărbați

Deja se fac niște simulări pe soft-uri în minister.

Am intrat și vi-o spun fără nici o reținere. Am intrat într-o dinamică și eu cred că avem capacitatea să fim un guvern eficient”.

Data la care se măresc pensiile cu 13,5 la sută

”Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor e cu totul altceva. La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar”, a precizat Marcel Ciolacu când a fost întrebat de reporterii prezenți când se vor mări pensiile.

Cum ar putea fi pusă în practică noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor, ce ar urma să fie aplicată începând de anul viitor, prevede creșterea diferențiată a pensiilor care vor fi calculate după vârstă, anul pensionării și stagiul de cotizare.

Citește și Noua lege a pensiilor: Puncte suplimentare pentru persoanele care au cotizat peste 25 de ani. Noua formulă de calcul

Românii vor primi o sumă de bani diferită la pensie, odată cu majorarea, iar procentul este diferit şi în funcţie de anul naşterii sau cel al pensionării.

Tabelul cu noua formulă de calcul a pensiilor a fost prezentat ca  posibilă variantă de recalculare a pensiilor. Seful Casei de Pensii a anunțat că vor mai fi aplicate într-o variantă de calcul și bonusuri în funcție de stagiul de cotizare.

Cine ar putea beneficia de cele mai mari creșteri la pensie

Potrivit situației prezentate de Antena 3, de creșteri ale pensiilor de până la 30% ar putea beneficia persoanele născute între lunile aprilie și septembrie 1946 și pensionate între lunile ianuarie – iulie 2010.

Potrivit calculelor şi tabelelor prezentate la Antena 3 CNN, în cazul femeilor, cele mai dezavantajate românce vor fi cele născute în perioada aprilie 1944-martie 1945, majorarea în cazul lor fiind de 0%.

Citește și Cum poţi afla ONLINE ce vechime în muncă ai acumulat şi dacă angajatorul ţi-a plătit contribuţiile pentru pensie

Nici româncele născute în perioada aprilie-august 1945 nu vor fi mai norocoase, primind o majorare de 0,33%. Cam acelaşi lucru se poate spune de femeile născute din septembrie 1945 până în ianuarie 1946: majorare la pensie de 0,67%.

O creştere de 5% vor primi femeile născute în iulie-septembrie 1946 şi merge spre 10-11%, în cazul celor născute din ianuarie 1951 până în decembrie 1951.

Cea mai mare majorare la pensii, în cazul femeilor, de 12%, va fi în cazul celor născute din octombrie 1954 până spre septembrie 1955.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 24.10.2023 at 17:51

    Măi năcădăilor, voi puteţi face ceva ca lumea de la cap la coadă ? Aţi venit deageaba la putere,neputincioşilor.

  2. legionarul

    duminică, 29.10.2023 at 10:28

    Nu stiu ce INECHITATI mai BANTUIE RROMANICA dar este depasit orice bun simt al acestui TRAVESTIT din cartierul LACUL CIORILOR , BUZAU !!! M-am dus la un magazin , unde erau 3 persoane !!! In fata mea !!! Au cumparat carne de 250 lei si au platit cu cardul de la guvern !!! Eu dupa 50 de ani vechime in munca mi-am cumparat carne de 15,70 lei si am platit CASH !!! De ce toti PUTUROSII VOTABILI au mai multe drepturi decat mine ???RUSINE RRROMANICA , RRUSINE !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax