Connect with us
Publicitate

Economie

Modificări importante în NOUA LEGE a PENSIILOR: Formula de calcul, bonusuri, vârsta de pensionare redusă pentru femeile cu copii

Publicat

Noua Lege a pensiilor a ajuns în dezbatere la Camera Deputaților. În proiectul de lege s-au făcut deja câteva modificări importante care vor intra la aprobare.  Votul din Camera Deputaților este decizional în cazul noii legi a pensiilor. Alba24 a consultat documentul cu propunerile de modificare.

Noua lege a pensiilor se bazează pe principiul solidarității și contributivității, iar cei care care au stagiul de cotizare de peste 25 de ani vor beneficia bonusuri la pensie.

Citește și Noua lege a pensiilor: Puncte suplimentare pentru persoanele care au cotizat peste 25 de ani. Noua formulă de calcul

De asemenea persoanele are cotizează mai mult de 35 de ani vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. În noua lege este un capitol prevăzut și pentru femeile cu mulți copii care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Principiul Contributivității

Principiul contributivității consolidat prin condiționarea stagiului minim si complet de cotizare de vechimea realizată efectiv.

Principiul nou al stabilității contribuției la sistemul public de pensii – potrivit căruia stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani să fie ajustat cu un număr de puncte pentru vechime.

Citește și Noua Lege a Pensiilor: DOCUMENT- Textul complet al legii care va fi pus în dezbatere. Toate modificările propuse până acum

Principiul solidarității conform caruia asigurații sistemului public de pensii își asumă reciproc obligații.

Principiul egalității potrivit căruia beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege.

Formula de calcul pentru pensie

VPR x NR. TOTAL PCT

  • VPR (valoarea punctului de referință) = VPP:25
  • NR. TOTAL PCT.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive

Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul la care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, si anume:

  • 0,50 puncte/an pentru anii din internalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din internalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc. ( varianta bonusului de 0,50/0,75/1 pct agreata de CE )

Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu o anii de pensie

Aceste puncte reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale. (respectă criteriul din jalon)

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

Mecanismul de indexare a pensiei

Rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică ( recomandare de menținere a formulei de calcul elvețiene atât din partea CE cât si din partea Băncii Mondiale)

Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie.

Procentul de majorare şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar creșterea acestuia va depinde de procentul de creștere a veniturilor la bugetul de asigurări. ( recomandare CE)

Redefinirea condițiilor pentru stagiul de cotizare la pensie

Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare condiționate de un stagiu de cotizare contributiv.

Pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă vor fi necesari minim 15 ani de stagii de cotizare contributivi.

La calculul vechimii minime de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate ( facultate, armată), sporul de grupă ( de 4 luni sau 6 luni la an), perioadele necontributive ( gen șomaj, anterior datei de 01 aprilie 2001, perioadă recunoscută în baza DL 118/1990 – deținuti politici, etc.).

Aceeași condiție ( de vechime contributivă )va fi valabilă și pentru persoanele care vor accesa o pensie anticipată, în condițiile impuse prin noul proiect de lege (de minim 35 de ani contributivi – fie că vorbim de pensionare anticipată ca și categorie de pensie sau pensionare anticipată pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, pentru condiții superioare de muncă).

( respecta criteriile din jalon referitoarea la întarirea principiului contributivitătii la sistemul public de pensii, reducerea posibilitătii de pensionare mai rapida).

Valorificarea sporurilor nepermanente

Valorificarea tuturor veniturilor brute realizate pentru care s-au datorat contribuțiile de asigurări sociale : acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc..

În situația în care din diverse motive nu se poate face dovada acestor venituri brute cu adeverințe, la calculul punctajelor se utilizează ca și in prezent salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

În proiectul de lege se propune recalcularea acestor drepturi nepermanente in termen de 6 luni de la data intrării in vigoare a noii legi pentru a nu crea discriminări fata de cei cei care vor depune cereri în acest sens după data intrarii în vigoare a legii.

Se propune ca urmare a Ordinului ministrului MMSS nr. 487 din 2021 să se găsească o posibilitate de valorificare a acestor adeverințe care s-au depus la casele de pensii în acest scop și care s-au încarcat în aplicația de evaluare.

Valorificarea acestor adeverinte va avea impact pe bugetul de asigurări sociale, motiv pentru care propunem recalcularea acestora și plata lor după 6 luni de la data intrării in vigoare a noii legi.

Egalizarea vârstei de pensionare dintre femei și bărbați

Egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, la 65 de ani, eșalonat până în anul 2035.

În prezent atingerea vârstei standard de pensionare la femei de 63 de ani, se face eșalonat, până în 2030.

Conform anexei nr. 5 din proiect se propune esalonarea vârstei conform criteriilor din jalon până în anul 2035. (recomandare CE, criteriu în jalon)

Proiectul a avut în vedere si recomandarea din jalon 214 referitoare la mentinerea în activitate a angajatilor, dar cu conditia de a nu beneficia de o pensie în acea perioadă.

Reducerea vârstei de pensionare pentru femeile cu mai mulți copii

Femeile care au născut și crescut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

Reducerea vârstei de pensionare prevăzută în tabel se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 14 ani.

Cumpărarea de vechime pentru pensie

Cumpărarea de vechime pentru oricare 6 ani din perioada necontributivă, în baza unui contract de asigurare voluntar.

Va fi un capitol în legea pensiilor si nu va mai fi nevoie de alte acte normative cu termen limitat de aplicare.

Valorificarea perioadei de vechime, cumpărată în baza contractului de asigurare, doar la deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

Plata în rate și se ia in calcul plata parțială.

Conditie pensionare limita de vârsta cu 5 ani mai devreme

Persoanele care au realizat 5 ani vechime peste 35 de ani contributivi vor putea iesi la limita de vârstă si cu 5 ani mai devreme. (Stimularea persoanelor care contribuie mai mult la sistemul de pensii – respectă criteriile din jalon : întărirea principiului contributivitătii, stimularea prelungirea vietii profesionale)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

14 Comentarii

14 Comentarii

  1. Lazăr Lenuța

    miercuri, 25.10.2023 at 10:19

    mar interesa ce pensie o să iau.

  2. pilu

    miercuri, 25.10.2023 at 11:44

    Am înţeles,principiul contributivităţii, dar dacă nu se aplică pentru toţi e un pricipiu PSD-ist. Ăştia nu au fost în stare să facă un lucru bun pentru toţi românii. Votaţi-ne !

  3. Patrascu

    miercuri, 25.10.2023 at 12:39

    Puturosi o s ă vă voteze că le dati ajutoare. ea ajutor cit jumatatea pensiei mele. Eu am vachime 45 ani din care 37. U. Militară Electrician. Asta e Rmănia furata,vinduta și tradata. S ă vă ajute dumnezeu s a. ajungeti lîngă Ceausescu.

  4. Popescu

    miercuri, 25.10.2023 at 13:19

    Adică nu se mai ia în calcul faptul
    ca am lucrat în condiții grele cu produse cancerigene?? Mars!! Cine s venit cu asemenea sugestii sa meargă la pușcărie!!

  5. Vasile Pătrașcu

    miercuri, 25.10.2023 at 13:58

    Eu am muncit pe excavator din 1972,apoi intr-o uzina cu profil militar. În 2001 m-am îmbolnăvi și am fost pens.grll. după care am ieșit la pensia de drept în 2019 la împlinirea vârstei de 65 ani,cu o pensie în val.de 687 lei. Sunt bolnav de cancer,operat de mai multe ori,nu am bani de judecati. Am cotizat cu bani la bugetul de pensii 41 de ani și 8 luni. Am înțeles din ce citesc și eu,faptul ca greșeală este la calcularea punctului de pensie,iar Curtea Constituțională a sesizat aceasta greșeală și a cerut legiuitorului sa pună în acord hotărârea curții cu legea.
    Îmi poate sune și mie cineva,dacă la trecerea din grad de invaliditate la pensia de drept,s-a luat în seama ceea ce a dictat curtea constituțională?
    va rog care aveti cunostiinta despre asta spuneți-mi și mie la ce sa ma aștept
    cu multumiri si prietenie
    Vasile Pătrașcu – Rm.Valcea

  6. Irinel

    miercuri, 25.10.2023 at 15:31

    Legea este traista cu grăunte așezată în capul obștii pentru boi. Cineva nu aplică aceasta lege înaintea alegerilor oricare ar fi acestea, nici în 2024. Ieri zicea de mărirea pensiilor cu inflația adică 13,5%. acum o lună zicea de înlăturarea inechitatilor Acum doua luni zicea ca ceior cu pensii mici le vor creste diferențiat cu 30, 20 și 10%. Hahalere, toată clasa politica.

  7. Popa Ionelia

    joi, 26.10.2023 at 08:12

    Dacă am 3 copii pe care i am crescut și am 61 de ani câți ani primesc de reducere la anii lucrați? Și mai o întrebare, dacă în prezent nu lucrez îmi dăunează ceva când înaintez dosarul.Multumesc,sper că primesc un răspuns.

  8. Emil

    joi, 26.10.2023 at 13:04

    La pensiile speciale ei cu cat au contribuit?

  9. Tudor Constantin

    joi, 26.10.2023 at 13:40

    Buna ziua,
    Ce numar de inregistrare la Camera Deputatilor are noua lege a pensiilor.
    As dori sa o pot citi si eu.Probabil ca multe doresc acest lucru.
    multumesc,Tudor Constantin

  10. Ana

    vineri, 27.10.2023 at 10:34

    …pai daca suntem prosti așa o să rămânem ,sunt tare curioasa ce va ieși din minunea asta de lege . Cum sa nu se ia în considerare grupele de munca…ce prostie ?Înghite omul care a lucrat in condiții grele sau deosebite toxicitate ( pe vremuri chear se închidea tot felul de noxe ) și să nu-i dai posibilitatea să se pensioneze mai devreme???

  11. Breaz Maria

    vineri, 27.10.2023 at 12:47

    Doamne,Dumnezeule,de când m-am pensionat, nu aud decât despre recalcularea pensiilor, înlăturarea inechităților,etc..,iar toate astea se amână de la un an la altul, probabil până la Paștele cailor sau,poate, între timp unii ne stingem.Ni se tot repetă că nu sunt fonduri, dar vedem dezmățul din banii publici, pensii speciale, salarii babane, ajutoare sociale,…Doar cei care profită de perioada asta tulbure nu se revoltă!Oricum, totul se plătește într-o zi!

  12. Adela

    luni, 06.11.2023 at 03:31

    Cine face legile astea?
    O persoană care știe ce înseamnă condiții grele de muncă?
    Sau poate o persoana care a crescut 2, 3 sau mai mulți copiii, care dincolo de grija casei, a trebuit să se trezească cu noaptea în cap să meargă la rand la lapte, apoi la muncă, pentru că femeile cu vârste de pensionare acum, nu au avut condițiile de azi!
    Ori poate face legile astea unul din cei mulți care s-au sacrificat lasandu-si familiile acasă și stă plecat cu lunile sau anii prin țări străine ca să-și poată întreține familia?
    Dar nu!
    Legile astea le fac cei care nu au trăit în viață lor ce am descris eu mai sus. o mână de îmbuibați cărora nu le pasă decât strict de dictatele de la UE, pentru că fiind respectate, poate , poate prind și ei un fotoliu cât mai călduț!
    Dacă ați fi români cu adevărat, v-ar păsa, pentru că știți măcar din auzite, ca viata românilor, femei și bărbați ajunși aproape de vârstă de pensionare acum, nu s-a comparat nici înainte de anii ’90 nici după, cu viața celor din occident, unde familia a fost respectată, lucrătorul a fost respectat, fiind respectate și condițiile de muncă și trai ale cetățeanului.
    Aici nu o faceți nici acum, cum nu au făcut-o nici părinții voștri, care au fost la putere atunci!
    Dormiți români, statul are grijă să vă duceți cât mai mulți, înainte de a incasa o pensie!

  13. Ana

    miercuri, 08.11.2023 at 15:08

    Buna ziua,
    legea aceasta nu trebuie lasata sa treaca sub forma asta deoarece este ilegala, discriminatorie incalca Constitutia si prin aceste majorari Sistemul public de pensii da faliment.
    Conform legii si Constitutiei, o formula de calcul , o pensie stabilita prin lege, nu poate fi modificata retroactiv , nu poate fi modificata deoarece nu a fost contestata legea la vrenea respectiva , singura modalitate de rezolvare a inechitatilor este prin diferentierea majorarii punctului de pensie .
    Din legea pensiilor este incalcat articolul prin care pensionarii au aceleasi drepturi , sunt discriminati pensionarii cu vechime intre 15-25 de ani care nu beneficiaza de acele bonusuri , care de fapt sunt vechimea si care este ilegal sa i se atribuie unui pensionar in plata !

  14. n

    marți, 21.11.2023 at 21:50

    Domnilor in perioada cand armata era obligatorie am fost luati din campul muncii si incorporati.Nu a plecat nimeni de drag din productie ca sa se duca in armata.Este o porcarie ceea ce se intampla.Daca la facultate te-ai dus ca ai vrut tu in schimb cu armata lucrurile au stat altfel adica a fost obigatorie.Inca o data legea aceasta a muncii este o mare porcarie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate