Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De LUNI: Gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii. Vor fi luate în considerare la vechime și în muncă și în specializare

Publicat

reteta retete medici medic

 

reteta retete medici medic De la 1 august, gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci efectuate pe baza semnării unui contract cu spitalul. Este o măsura care vine să îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii, scrie într-un comunicat de presă transmis de Ministreul Sănătății.

 

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și ministrul Muncii, Dragoș Pislaru, au avut joi o întrevedere cu reprezentanți ai mai multor sindicate din Sănătate în ceea ce privește reglementarea gărzilor suplimentare.
Astfel, contractul individual de munca cu timpi parțiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezinta o baza legala care conferă medicilor drepturile prevazute de Codul Muncii.

De la 1 august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de munca prestata, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă, cât și la vechimea în specialitate.

Vezi și Cum poți să CUMPERI VECHIMEA în MUNCĂ. Costă 15.500 de lei pe cinci ani. Condiţii şi model de calcul de la Casa de Pensii

Gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri intre 25-75% pentru o garda în timpul săptămânii, respectiv intre 50-100% în weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului Sănătății.
Medicii care nu au contract de munca pe norma întreaga, ci efectuează numai gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proporțional cu timpul muncit în gărzi.

Pentru „garda obligatorie” (care nu este suplimentara, ci face parte din timpul contractual de munca), ministrii Muncii și al Sănătii au decis împreună cu reprezentanții sindicatelor ca va fi acordat sporul de noapte de 25%.
Urmează un calendar de consultări cu privire la alte modificări în ceea ce privește gărzile suplimentare, care vor fi cuprinse într-o modificare a Ordinului de Ministru al Sănatatii 870 / 2004, conform comunicatului citat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax