Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Departamentul de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului, înfiinţat de Guvern. Preia şi atribuţiile OPSPI privind Cupru Min

Publicat

În subordinea Ministerului Economiei se înfiinţează Departamentul de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului, prin reorganizarea Oficiului Participatiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi preluarea atribuţiilor Departamentului pentru Energie în domeniul privatizării. Reamintim că OPSPI coordonează procedura de atragere de investitori pentru Cupru Min SA Abrud.

Guvernul a aprobat înfiinţarea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului în şedinţa de miercuri. Acesta va fi coordonat de ministrul Economiei, fiind unica structură responsabilă pentru privatizări.

Departamentul va prelua şi exercită atribuţiile OPSPI şi ale Departamentului pentru Energie referitoare inclusiv la monitorizarea postprivatizare a îndeplinirii clauzelor din contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiate în cadrul proceselor de privatizare, pentru companiile naţionale.

Reamintim că Ministerul Economiei anunţat, în decembrie 2013, că niciuna dintre cele două firme care au rămas în cursa pentru producţia de cupru pe 7 ani de la exploatarea din Roşia Poieni, judeţul Alba nu a depus până la termenul limită oferte angajante. Cu alte cuvinte, procedura iniţiată a eşuat, iar ministerul încearcă să găsească o nouă strategie pentru atragerea unui partener pentru investiţii la “Cupru Min” Abrud.

Citeşte şi Niciun investitor pentru “Cupru Min”. Cele două firme care se arătau interesate de producţia pe 7 ani nu au mai depus oferte

În aprilie 2014, reprezentanţii Ministerului Economiei anunţau că au în vedere listarea companiei Cupru Min la bursă, pe motiv că producătorul de cupru nu are datorii la stat şi că poate fi atractivă pentru investitori.

Citeşte şi Ministerul Economiei propune listarea Cupru Min SA la bursă. Consideră că societatea ar putea fi atractivă pentru investitori

„Începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Departamentul va derula, în numele Ministerului Economiei, în limitele competenţelor aprobate de ministrul Economiei, activităţile legate de exercitarea calităţii de acţionar al statului, în perioada de pregătire şi realizare a procesului de privatizare la societăţile naţionale, companiile naţionale şi celelalte societăţi din energie, precum şi la filialele acestora„, se arată în document.

Procedurile de privatizare, restructurare, dizolvare şi lichidare iniţiate de către OPSPI pentru societăţile din portofoliul Ministerului Economiei, inclusiv pentru filialele acestora, precum şi procedurile de pregătire şi realizare a privatizării pentru societăţile din energie iniţiate de către Departamentul pentru Energie şi aflate în derulare vor fi preluate şi continuate de noul Departament. Pentru societăţile din energie pentru care procedurile de pregătire şi realizare a privatizării sunt în derulare, Departamentul va prelua şi exercita, în numele Ministerului Economiei, inclusiv activităţile legate de exercitarea calităţii de acţionar al statului.

Înfiinţarea Departamentului este argumentată în nota de fundamentare prin faptul că s-a constatat faptul că, în cadrul Ministerului Economiei, două instituţii publice au atribuţii în domeniul privatizării operatorilor economici la care ministerul exercită în numele statului calitatea de actionar, respectiv Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi Departamentul pentru Energie.

În acelaşi document, însă, se face referire şi la Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Agriculturii, Autoritatea pentru Administrarea Participaţiilor Statului, arătându-se că şi în cadrul acestora există structuri cu atribuţii în domeniul privatizării operatorilor economici.

„În scopul eficientizării acestor structuri care să realizeze procesul de privatizare al operatorilor cu capital de stat, se intenţionează crearea unei structuri care să acţioneze unitar şi coerent astfel încât să se asigure dezideratul programului de guvernare în condiţii de efecienţă şi rentabilizare a companiilor de stat care sa devină competitivi pe pieţele pe care aceştia activează atât la nivel naţional, cât şi regional. Această structură, denumită Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, urmează să se înfiinţeze prin reorganizarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, aceasta preluând încă de la înfiinţare atribuţiile instituţiei publice implicate în privatizare şi pentru operatorii din domeniul energetic şi resurselor energetice, atribuţii pe care în prezent la are Direcţia Generală Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie”, se afirmă în document.

În urmă cu o lună, şeful Direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, a anunţat că va propune Guvernului înfiinţarea unei instituţii unice care să se ocupe de privatizări.

Noua structură este înfiinţată în contextul în care, după ieşirea PNL de la guvernare, social-democratul Constantin Niţă a fost trecut de la şefia Departamentului pentru Energie, în portofoliul căruia se află companiile energetice, la conducerea Ministerului Economiei, deţinută până atunci de un ministru liberal.

În luna martie a anului trecut, societăţile din sectorul energiei aflate în portofoliul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care reprezenta principalul activ al Oficiului, au fost trecute din coordonarea lui Varujan Vosganian (PNL), atunci ministru al Economiei, în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), care a primit şi şefia unui departament.

Modificarea a fost efectuată în Parlament, printr-o serie de amendamente care modifică ordonanţa de urgenţă aprobată de Executiv la sfârşitul anului trecut pentru reglementarea noii configuraţii guvernamentale.

Urmare a acestei modificări, dreptul de administrare asupra acţiunilor statului la aceste companii i-a revenit exclusiv ministrului social-democrat pentru Energie, în timp ce ministrul liberal al Economiei a rămas doar cu 28 de companii din industria de apărare, industria constructoare de maşini, mai puţin atractive ca valoare.

Până la acel moment, OPSPI deţinea în portofoliu pachetul majoritar sau acţiuni minoritare la 94 companii din domeniul petrolier, gazelor, electricităţii şi resurselor minerale, printre care Romgaz, Transgaz, Petrotrans, Termoelectrica, complexele energetice Oltenia şi Hunedoara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, CN Huilei, SNLO, CN Uraniului, Minvest, AN Apele Minerale, Salrom, SN Cărbunelui, Cupru Min, RA Activităţi Nucleare (unde statul este acţionar majoritar), OMV Petrom (unde Ministerul Economiei deţine 20,6% din acţiuni), Oil Terminal (59,6%), Conpet (58,7%), GDF Suez Energy (37%), EON Gaz Distribuţie (37%), EON Gaz Romania (37%), Enel Distribuţie (23-24% în funcţie de filială), Enel Energie (36%), CEZ (18-37% în funcţie de societate).

La acestea se adăugau 16 institute de cercetare în domeniul energiei, cu un bogat patrimoniu imobiliar.

sursă: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax