Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Deputatul PNL Alba, Florin Roman vrea sa schimbe Legea cimitirelor. Autorizațiile de construire să nu mai fie necesare

Publicat

cimitir cetatea alba iulia 3

Cimitirele aflate în funcțiune se vor putea extinde fără a mai fi necesară obținerea unei autorizații de construire, sunt prevederile unui proiect legislavit depus la Senat de deputatul PNL Alba, Florin Roman.  În plus, pentru extinderea cimitirelor nu se vor mai aplica regulile stabilite pentru înființarea acesora. Acest proiect ar „rezolva” problema de la Alba Iulia unde Primăria a lansat încă de anul trecut în dezbatre publică un proiect criticat de cetățenii care stau în zona Delul Furcilor, de extindere a cimitirului municipal.

VEZI: Extinderea cimitirului din Alba Iulia și construcția unei săli de evenimente în apropiere, în consultare publică

„Prin această inițiativă legislativă se dorește simplificarea procedurilor necesare extinderii cimitirelor existente, aflate în funcțiune. Astfel, se propune ca, prin derogare de la prevederile art 3 alin (1) lit. i din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, să nu mai fie necesară obținerea autorizației de construire pentru extinderea cimitirelor în funcțiune. De asemenea, se prevede ca în cazul extinderii cimitirelor în funcțiune să nu se aplice regulile stabilite pentru înființarea cimitirelor”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Florin Roman, susține că cetățenii se confruntă în prezent cu o criză de locuri în cimitire, numărul locurilor de veci fiind redus, scrie mediafax.ro.

Același lucru a fost scos în evidență și de viceprimarul muncipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa care declara anul trecut că dacă cimitirul municipal nu se extinde în curând, în trei ani nu vor mai exista locuri de veci disponibile: „Dacă nu facem ceva în trei ani nu va mai exista loc, ori alt teren nu avem și ne-ar costa probabil de 20 de ori mai mult. Este o problemă vitală, trebuie mers înainte”

VEZI: În trei ani nu vor mai fi locuri în cel mai mare cimitir din Alba Iulia. Se dorește extinderea.

„Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare stabilește drepturile și obligațiile în legătură cu activități funerare, cimitire și cremtorii umane. Prevederile legii se aplică: bisericilor, cultelor și comunităților religioase, autorităților, administrației publice locale, operatorilor economici, fundațiilor și asociațiilor, care dețin în proprietate, în administrare sau în întreținere cimitire în funcțiune sau închise, opere comemorative sau crematorii umane. Populația din unele unități administrativ-teritoriale se confruntă cu o criză de locuri de veci, numărul lor se reduce pe zi ce trece, iar în unele zone există riscul ca să nu mai fie niciun loc liber în cimitire, decât dacă familiile nu-și vor revendica locul de veci al rudelor”, a precizat Florin Roman.

Astfel, proiectul de lege propune eliminarea din lege a prevederilor care se referă la obligativitatea autorizației de construcție în privința extinderii cimitirelor.

„Realizarea oricăror construcții sau a infrastructurii necesare înființării cimitirului se face după obținerea autorizației de construire eliberate în baza legii. Prin derogare de la prevederile art 3 alin 1 lit i din legea nr 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții republicată, nu este necesară obținerea autoriției de construire pentru extinderea cimitirelor în funcțiune, executarea însemnelor, a bordurilor sau a împrejurimilor locurilor de înhumare, pentru realizarea de obeliscuri sau a altor lucrări de artă plastică din cimitir”, se arată în inițiativa legislativă.

De asemenea, Florin Roman propune ca „la extinderea și redeschiderea cimitirului care a fost închis se aplică regulile stabilite pentru înființarea cimitirelor, iar pentru extinderea cimitirelor în funcțiune nu se aplică regulile stabilite pentru înființarea cimitirelor”.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.7 şi 10 din Legea nr.102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.

știripesurse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    duminică, 24.02.2019 at 12:38

    Nu mai are primaria loturi pe dealuri pentru infiintarea unui nou cimitir ? De ce trebuie sa se extida cel existent pana la poarta de intrare a vecinilor ? Si pentru ca Primaria nu stie ce sa faca (asa e daca ai primar batran si ramolit) cu cimitirul trebuie sa se schimbe legea, sa zica Roman ca el a devenit salvatorul mortilor ?

  2. 666

    duminică, 24.02.2019 at 21:43

    Sa nu mai primească autorizație de consttuctie bisericile dacă nu au loc de “veci” !!Biserici și păcănele apar in ultima vreme,doar profitul contează!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax