Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

În trei ani nu vor mai fi locuri în cel mai mare cimitir din Alba Iulia. Se dorește extinderea. Stadiul proiectului

Publicat


cimitir cetatea alba iulia 3

Extinderea Cimitirului Municipal este un subiect destul de sensibil, ce a generat nemulţumiri şi discuţii în ultima perioadă. În timp ce oamenii care locuiesc în zonă se opun unui astfel de proiect, există cetățeni care sunt nemulțumiți de faptul că Primăria Alba Iulia bate pasul pe loc și nu rezolvă problema parcărilor în zonă și construirea unei săli de mese, așa cum se discută de câțiva ani.

Un proiect pentru extinderea și amenajarea unei parcări, precum și construirea unei săli de evenimente s-a aflat în dezbatere publică și, potrivit viceprimarului Gabriel Pleșa, cel mai probabil proiectul va intra la aporbare în ședința de CL de luna viitoare. 

Pentru ca acest proiect să se realizeze cât mai repede, cetățenii care îl susţin spun că au depus la Primăria Alba Iulia liste de semnături în acest sens. Mai mult, aceștia au apelat și la presă, fiind nemulțumiți că problema nu se rezolvă.

O sesizare a ajuns la redacția Alba24: o doamnă din oraș își exprimă nemulțumirea cu privire la tergiversarea lucrurilor și spune că administrația locală preferă să țină cont de părerea unei singure persoane și nu de cea a majorității.

„Din 2015 s-a pus problema construirii unei parcări pe parcela de teren din fața cimitirului municipal Alba Iulia, parcelă ce aparține municipaliății, nefolosită și neamenajată. S-a inițiat un PUZ în care, pe lângă parcare, este prevăzută și construirea unei săli de pomeni. Tot ce se încearcă a se realiza este în folosul cetățenilor, mai ales a celor în vârstă.

Un vecin răuvoitor pentru care nu contează cerințele celor mulți din Alba Iuia și care nu dorește ca Primăria să realizeze lucruri bune și folositoare (parcări pentru degrevarea traficului, săli de mese pentru ca bătrânii să nu fie nevoiți să alerge prin oraș pentru a putea face pomană decedaților, amenajarea unui teren care în prezent este maidan pentru gunoaie și mortăciuni) face reclamații săptămânal conducerii cimitirulului și aproape săptămânal trimite Protecția Consumatorului, Poliția Locală, Garda de Mediu, Prefectura etc. Controale la care nu s-au găsit nereguli.

Din cauza respectivului cetățean (fost colonel de Securitate), Cimitirul a pus proiectul în așteptare. Cetățenii nemulțumiți că Primăria ține cont de doleanțele unui singur cetățean au pus liste de semnături ale celor care doresc rezolvarea „haosului” parcărilor din fața cimitirului și construirea sălii de mese pentru pomeni, astfel încât Primăria să repună PUZ-ul pe ordinea de zi.

Legal, cetățeanul reclamangiu nu are dreptul de a se opune dorinței majorității, deoarece proprietatea nu se află peste drum de viitoarele construcții, nefiind necesar acordul său. Mai interesant mi se pare faptul că salariații Primăriei țin cont de părerea respectivului, în detrimentul celorlalți și împiedică demararea proiectului.

Pentru a suplini lipsa terenului în Cimitir, s-a găsit o parcelă în vecinătate pentru extindere în mod legal.

Proprietarul unei case construită în vecinătatea cimitirului, nemulțumit de planul de extindere a Cimitirului, mizează pe aceeși metodă pentru a stagna demararea construcțiilor (reclamații la toate autoritățile statului).

În curând nu vor mai fi locuri de veci în Cimitir și singura alternativă ar fi ca Primăria să găsească o locație exterioară municipiului, în care să ajungem cu autocarul și autobuzul, dacă se va face linie dedicată.

Și pentru acest proiect, aceste numeroase liste de susținători depuse la Primărie, cu toții sperăm ca Primăria să ia cât mai curând o decizie în interesul majorității cetățenilor și să dea cât mai cuârd drumul la păroiect”, este scrisoarea primită de redacția Alba24.

Documentația privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) „Extindere cimitir municipal și reglementare zonă servicii” s-a aflat în consultare publică până la data de 12 mai. Se propune extinderea cimitirului municipal pe o suprafață de 1.900 mp, ceea ce ar prelungi activitatea acestuia pe o perioadă de 8-10 ani. De asemenea, se prevede reglementarea unei zone de servicii, respectiv un spațiu multifuncțional compus din: sală evenimente, spații auxiliare aferente, birouri administrative, comerț specific; precum și suplimentarea numărului de parcaje. VEZI AICI.

Potrivit viceprimarului Gabriel Pleșa, s-au primit sesizările de la cetățeni, în urma acestei dezbateri și în acest moment se centralizează răspunsurile. Acesta spune că au existat și voci care nu sunt de acord cu extinderea, însă, surprinzător, sunt şi mulţi susţinători ai iniţiativei.

„Au foarte multe păreri pozitive, oamenii au înțeles că dacă nu facem ceva în trei ani nu va mai exista loc, ori alt teren nu avem și ne-ar costa probabil de 20 de ori mai mult. Este o problemă vitală, trebuie mers înainte. Eu sunt un partizan pentru această extindere. Sunt oameni care încep să fie stresați că nu se mai dau locuri. Eu zic că vom demara lucările și într-un an de zile vom avea locuri pentru încă 10-12 ani”, a declarat Gabriel Pleșa.

Legat de o viitoare parcare în zonă, viceprimarul spune că este absolut necesară și că proiectul va intra la aprobare, cel mai probabil, în ședința de luna viitoare a Consiliului Local Alba Iulia.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Ella

    marți, 22.05.2018 la 20:35

    Soluția e crematoriu! Daca continuam sa_i îngropăm la un moment dat se va ajunge la saturație și atunci o lege va rezolva problema ; crematoriu

  2. ilie de la scularie

    miercuri, 23.05.2018 la 09:19

    Crematoriu! Asta e solutia! Iar cimitirul sa se transforme intr-un parc in care cenusa decedatilor va fi ingropata intr-un cub de beton. Pe aceeasi suprafata vor incape mult mai multi decedati!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Pieton, la un pas de a fi lovit de un BMW pe o trecere de pietoni la Alba Iulia

Publicat

Una dintre numeroasele situații cu risc de accident la trecerea de pietoni a fost surprinsă de un șofer aflat în trafic la Alba Iulia, luni după-amiaza. În imaginile transmise de un cititor Alba24 se vede cum unul dintre conducătorii auto dă prioritate bărbatului aflat pe trecerea de pietoni, imediat după sensul giratoriu, dar a doua […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte până în 1 MARTIE. Când scad temperaturile și perioadele cu ploi și ninsori

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie anunță prognoza de vreme în regiuni din țară, în următoarele două săptămâni, până în 1 martie. În Transilvania, vor alterna perioade de câteva zile cu temperaturi de 11-12 grade Celsius cu cele sub 10 grade. Vor mai fi ploi și precipitații mixte la șes și ninsori la munte, după data de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Traficanți de droguri din Alba și Cluj, condamnați în total la 40 de ani de închisoare. Decizie definitivă la Alba Iulia

Publicat

Gruparea infracţională formată din mai multe persoane din judeţele Alba şi Cluj, acuzată de trafic de droguri şi destructurată de DIICOT acum șase ani, a primit condamnări definitive la închisoare, la Curtea de Apel Alba Iulia. Sentința a fost dată în 12 februarie. Gruparea de traficanți de droguri a fost destructurată la începutul lunii octombrie […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia scoate la concurs un post plătit cu peste 12.000 de lei lunar. Ce condiții trebuie îndeplinite

Publicat

sediu primarie drona

Un post de director executiv rămas vacant în administrația locală din Alba Iulia, plătit lunar cu peste 12.000 de lei, a fost scos la concurs. Persoanele care au studii universitare de licență în domeniul ingineriei civile sau ingineriei instalațiilor, diplomă de master în administrație publică și minim șapte ani de experiență în domeniu pot aplica […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate