Connect with us
Advertisement

Eveniment

Când vor cădea primii fulgi de zăpadă. Prognoza meteo pentru iarna 2022 -2023. Estimări realizate de două mari institute europene

vremea in alba in weekend

Publicat

Prognozele meteorologice pe termen mediu, realizate de două mari institute europene, arată că iarna 2022 -2023 va fi cu puțină zăpadă, ceea ce ar putea crea probleme în agricultură. Dacă și temperaturile vor fi ridicate, ca anul trecut, consumul de energie va fi mai mic decât în iernile normale.

Accuweadher arată că primii fulgi de zăpadă vor cădea în capitala României pe 4 decembrie, când minima va fi de -1 grad Celsius și maxima de 4.

Citește și: Prognoză meteo pe termen lung: Câtă zăpadă vom avea în această iarnă. Analiză a lunilor noiembrie, decembrie și ianuarie

La Alba Iulia prima ninsoare ar putea fi în 30 noiembrie potrivit aceluiași site de prognoze meteo. La munte este posibil ca zăpada să se aștearnă mult mai repede.

UPDATE: Pe 18 septembrie 2022 a nins pe Transalpina și în masivul Vlădeasa din Apuseni.

Vezi și FOTO VIDEO: Iarnă în luna septembrie, în Apuseni: A nins la Vlădeasa. Imagini cu prima zăpadă din sezonul rece 2022-2023

Meteorologii români nu mai publică prognoze pe termen lung, pentru că, spun ei, probabilitatea de a se realiza este scăzută.

Prognozele care anunță o iarnă blândă în România au fost realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și de Serviciul Meteorologic al Regatului Unit, potrivit stirileprotv.ro

”Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne asteptam la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă” spune George Gârbacea, cercetător științific.

Pe o hartă pe care analiștii Severe Weather au realizat-o pe baza datelor Centrului European pentru Prognoze au fost colorate cu galben și roșu regiunile unde va fi mai puțină zăpadă decât în ultimii ani. Doar albastru indică o depășire a mediei. Iar Accuwedher si-a oprit estimările de la sfârșitul lunii decembrie în prognoza pentru Alba Iulia.

Potrivit Centrului European de Prognoze, în prima parte a iernii sunt slabe șanse să ningă în România. Doar o zonă restrânsă în sud-vestul țării este reprezentată cu albastru.

Fenomenul „La Nina” anunță o iarnă mai blândă

În prognoza serviciului meteorologic al Marii Britanii, aproape toată România este colorată în portocaliu, semn că va fi deficit de zăpadă. Dacă această lipsă de precipitații va fi insoțită de ger, pentru agricultură va fi rău.

Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie: „Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce in ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15 , ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă”.

Organizația Mondială de Meteorologie a atenționat, într-un comunicat, că la începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, care produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific. Chiar dacă este departe de noi.

„Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”a precizat Florinela Georgescu, director ANM.

Meteorologii români sunt preocupați mai ales de fenomenele de deasupra Câmpiei Ruse – de acolo, în iernile geroase, vin masele de aer foarte rece. Acestea vor influența mult consumul de energie din țara noastră.

YouTube video

Sursa: StirilePROTV

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement