Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DNA Cluj: Doi funcţionari publici şi un angajat de la o firmă de deratizare, urmăriţi penal pentru mită, după percheziţiile din Alba şi alte cinci judeţe

Publicat

coruptie În urma percheziţiilor coordonate în 7 octombrie de procurorii DNA Cluj în şase judeţe din ţară, inclusiv în Alba, doi funcţionari publici şi un angajat de la firma de deratizare şi dezinsecţie Coral Impex sunt urmăriţi penal pentru luare, respectiv dare de mită.

Reamintim că percheziţiile au vizat şi biroul unde lucrează un funcţionar din Primăria Alba Iulia şi sediul firmei din oraş.

Citeşte şi VIDEO: PERCHEZIŢII DNA în ALBA şi alte cinci judeţe, într-un dosar de corupţie. Descinderi la primării, firme şi domiciliile unor persoane

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj efectuează acte de urmărire penală într-o cauză complexă din care a rezultat că, în perioada 2013 – 2015, persoane reprezentând SC Coral Impex SRL Ploieşti, ar fi oferit diferite sume de bani şi bunuri cu titlu de mită unor funcţionari din cadrul instituţiilor publice situate pe raza mai multor judeţe, cu care societatea respectivă derula relaţii contractuale de prestări de servicii (dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare).

Analiza coroborată a informaţiilor disponibile în anchetă a evidenţiat faptul că, în mod curent, sumele de bani şi foloasele necuvenite erau remise pentru a-i determina pe funcţionarii cu atribuţii de control şi decizie să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu sau să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în sfera atribuţiilor acestora, cum ar fi:

aprobarea creşterii tarifelor pentru serviciile prestate de către societatea comercială menţionată,
includerea de noi suprafeţe pentru realizarea deratizării şi dezinsecţiilor prin încheierea de acte adiţionale la contractele deja existente,
prelungirea contractelor anterior încheiate, fără verificarea legalităţii
– avizarea nejustificată a statelor de plăţi (chiar şi în cazul în care serviciile atribuite în acte nu au fost prestate deloc ori au fost prestate parţial, ori în condiţii de calitate inferioară),
– aprobarea preferenţială a decontării facturilor emise de societatea menţionată.

În desfăşurarea tuturor acestor activităţi s-a urmărit satisfacerea propriilor interese ale persoanelor implicate, în dauna interesului public, şi anume, încasarea sumelor de bani de la instituţiile publice prin maximizarea profitului, respectiv obţinerea de foloase materiale necuvenite.
Până în acest moment, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:
MĂGUREAN ADRIANA-LUCIA şi CAPOTA MARIANA, şef, respectiv consilier la Serviciul Tehnic Reparații Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilități Publice din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
De asemenea, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul
PRUNOIU CONSTANTIN DORIN, angajat al SC Coral Impex SRL Ploieşti, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.

Din ordonanțele de punere în mişcare a acţiunii penale, respectiv de efectuarea a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora:
La data de 8 octombrie 2014, cu ocazia sărbătorilor de Paște și Crăciun ale aceluiași an, precum şi la 11 martie 2015, inculpata Măgurean Adriana-Lucia, în calitate de şef Serviciu Tehnic Reparații Imobile, Monitorizare, Servicii Comunitare de Utilități Publice în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, a primit, cu titlu de mită, de la un reprezentant al SC Coral Impex SRL Ploieşti, atât pentru ea cât și pentru o rudă a acesteia, diverse produse, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și anume certificarea pentru conformitate a documentației depusă de firma respectivă, în vederea aprobării plăților pentru serviciile prestate.
În perioada 2012 – 2015, inculpata Capota Mariana, în calitate de consilier la Serviciul Tehnic Reparații Imobile, Monitorizare Servicii Comunitare de Utilități Publice – Primăria Cluj-Napoca, a primit în mod repetat, de la reprezentanţi ai SC Coral Impex SRL Ploieşti, mai multe sume de bani în cuantum de 8.600 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu respectiv verificarea și întocmirea documentației pentru plată referitoare la serviciile DDD (Dezinfecție, Dezinsecție, Deratizare) prestate de firma respectivă.
În perioada 2012 – 2015, suspectul Prunoiu Constantin Dorin, în calitate de angajat al SC Coral Impex SRL Ploieşti, a remis lunar, cu titlu de mită, unor funcţionari cu atribuții de control din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, suma de câte 500 lei şi produse alimentare, pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească obligațiile de serviciu și anume să nu inspecteze activitățile de deratizare, dezinsecție, dezinfecție, realizate de către angajații firmei respective, pe raza municipiului Cluj-Napoca.
În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Inculpaţilor Capota Mariana, Măgurean Adriana-Lucia şi suspectului Prunoiu Constantin Dorin li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 şi 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax