Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: PERCHEZIŢII DNA în ALBA şi alte cinci judeţe, într-un dosar de corupţie. Descinderi la primării, firme şi domiciliile unor persoane

Publicat

masini jandarmi Procurorii DNA Cluj fac percheziţii,  miercuri dimineaţa, în Alba şi alte cinci judeţe, într-un dosar de corupţie din perioada 2013-2015. Cinci dintre locaţii sunt sediile unor instituţii publice, iar restul de 27 sunt sediile unor firme şi domiciliile unor persoane.

Au fost confirmate percheziţii la primăriile Alba Iulia, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureş şi Zalău, respectiv serviciile tehnice din acest administraţii locale. Sunt verificate contractele încheiate cu firma de dezinsecţie şi deratizare Coral Impex SRL.

UPDATE: Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, “DNA efectuează cercetări privind activitatea unei societăţi comerciale, din afara judeţului Alba, care prestează servicii şi pentru Primăria municipiului Alba Iulia. Procurorii DNA verifică contracte şi documente ce au stat la baza derulării contractelor, respectiv prestării serviciilor şi documente financiar-contabile. Niciun angajat al primăriei nu este acuzat de vreo faptă de corupţie”.

primar mircea hava “Procurori de la DNA au venit cu mandat de percheziţie pentru un birou din Primăria Alba Iulia, birou în care lucrează un funcţionar public care se ocupă de un anumit contract. Este vorba despre contractul de deratizare-dezinsecţie, care este încă în operare cu firma Coral Impex din Ploieşti.

Licitaţia a început în 2011, s-a terminat în 2012, adjudecarea s-a făcut printr-o decizie CNSC, pentru că au fost foarte multe contestaţii. De atunci se derulează lucrări. N-am ştiut că în mai multe primării se derulează lucrări cu această firmă, am aflat acum că percheziţiile s-au făcut la toate primăriile unde această firmă desfăşoară activitate.

S-au ridicat documente, tot ce este legat de adjudecare şi derularea operaţiunilor în oraş în aceşti ani. Contractul este pe o perioadă de patru ani, este o delegare de gestiune, nu a fost prelungit, totul a fost făcut aşa cum prevede legea. Cred că pe undeva firma are probleme şi în momentul ăsta se anchetează toate contractele pe care le are cu anumite administraţii publice, poate şi cu alte persoane”, a declarat primarul Mircea Hava.

Primarul a precizat că nu are “emoții” legate de anchetă și că, din punctul său de vedere, totul este legal în privința acestui contract.

Totuşi, a spus că “singura emoție pe care aș putea să o am legată de activitatea primăriei, că un funcționar public a făcut vreo faptă anormală”.

YouTube video

Percheziţiile de la biroul unde lucrează funcţionarul public care se ocupă de contractul cu Coral Impex au durat aproximativ 40 de minute.

contract coral impex valoare estimata un an Potrivit contractului, valoarea estimată a serviciilor de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie prestate pe domeniul public, într-un an de concesiune este de 950.000 de lei.

Acum trei ani, la data încheierii contractului, Primăria Alba Iulia a făcut următoarele precizări:

“în anul 2011 prin Hotărârea Consiliului Local nr.148/24.05.2012 a fost aprobată delegarea serviciului public de dezinsecţie , deratizare şi dezinfecţie în Municipiul Alba Iulia. În acest sens, Biroul de achiziţii publice din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia a demarat procedura de atribuire a contractului de delegare a acestui serviciu, prin licitaţie deschisă publicând anunţul de participare în SEAP nr. 2048/07.07.2011.

La procedura de atribuire a contractului de delegare a serviciilor descrise mai sus au depus oferte 4 operatori economici – Eurototal Comp SRL Bucureşti, Alchim Co SA Bucureşti, Coral Impex SRL Ploieşti, Romprest Service SA Bucureşti.

tarife coral impex 1 Procedura de atribuire s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile OUG 34/2006 privind achiziţiilor publice, respectându-se în totalitate principiile care stau la baza atribuirii unui contract din bani publici. Declararea operatorului câştigător s-a făcut în baza criteriului de atribuire a ofertei cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, acest operator având per total activităţi de dezinsecție și de deratizare la cele mai mici tarife dintre operatori participanţi la licitaţie.

Valoarea estimată a serviciilor nu reprezintă sub nicio formă obligativitatea de plată din partea Primăriei, ci reprezintă plafonul maxim posibil ce poate fi atins în situația în care toate suprafețele din municipiul Alba Iulia ar face obiectul întregului pachet de servicii licitat, pe parcursul unui an.

Valorile care urmează a fi tarifate de către prestator sunt corelate cu comenzile lansate de Primărie. Pentru exemplificare, în funcție de disponibilitatea financiară, se vor executa obiectivele de maximă prioritate: școlile, instituțiile și spațiile publice.

tarife coral impex 2 Ca ordin de mărime, suprafeţele pe care se aplică servicii de deratizare sunt următoarele:

– suprafeţe de deratizat 1.052.100 mp;

– suprafeţe de dezinsecţie 1.201.817 mp;

– suprafeţe de dezinfecţie 213.772 mp”.

Vezi şi Trei străzi, cinci blocuri, adăpostul pentru câini și alte zone din Alba Iulia incluse în contractul firmei care se ocupă de deratizare

UPDATE 1: În urma percheziţiilor, a fost reţinut fostul şef al direcţiei tehnice din cadrul Primăriei Sibiu. De asemenea, mai mulţi angajaţi din Primăria Cluj-Napoca, Zalău, Alba Iulia şi Tîrgu Mureş, dar şi directorul firmei au fost audiaţi la DNA Cluj.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, DNA Cluj a solicitat să i se pună la dispoziție, spre verificare, copii după hotărâri ale Consiliului Local, precum și contracte de prestări servicii și contracte de sponsorizare care au fost încheiate între primărie și firma SC Coral Impex (n.r. — care se ocupă de servicii de deratizare și dezinsecție), scrie Agerpres.

Oana Buzatu a afirmat că societatea Coral Impex are contract cu municipalitatea din 2006, pentru prestarea serviciilor de deratizare și dezinsecție. Coral Impex are sediul central la Ploieşti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, acordul cadru pentru prestarea activităților de dezinsecție și deratizare pe domeniul public în municipiul Cluj-Napoca a fost stabilit în urma unei licitații publice în anul 2006. Ulterior, în 2010, contractul a fost prelungit, fără licitație, din inițiativa primarului de atunci, Sorin Apostu.

„În urma licitației, această societate a fost desemnată câștigătoare și s-a semnat un acord cadru pe o durată de patru ani. La data de 14 decembrie 2010 Consiliul local Cluj-Napoca a adoptat o hotărâre prin care prelungește aceste contracte de prestări servicii pentru o perioadă de șapte ani și șapte luni, în relație contractuală cu aceeași societate comercială, care prestează aceste activități în standarde pe care noi le considerăm foarte ridicate”, a declarat Oana Buzatu.

Hotărârea de Consiliu local votată în 2010 prevedea ca prelungirea să intre în vigoare în data de 12 iulie 2011, pentru o perioadă de șapte ani și șapte luni.

Oana Buzatu a mai explicat că acest acord cadru prevede prețuri unitare pe tipuri de servicii prestate.

„Există o valoare minimă sub care nu putem consuma servicii, respectiv o valoare maximă pe care nu o putem depăși pe durata valabilității contractului. În funcție de nevoi, primăria a solicitat pe bază de comenzi anumite tipuri de servicii, în anumite cantități pe parcursul întregului contract”, a spus purtătorul de cuvânt.

“Se precizează în acest document că este vorba de suspiciuni cu privire la cercetarea unor posibile fapte de corupție săvârșite de către funcționari ai administrației publice locale. Asta e ceea ce am primit”, a completat primarul Emil Bloc.

În ceea ce priveşte percheziţiile de la Primăria Sibiu, „conducerea instituției (primăriei – n.r.) a fost anunțată de un reprezentant al DNA că se vor efectua astăzi percheziții care vizează un angajat al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Sibiu. În acest sens vor fi efectuate percheziții în biroul respectivului funcționar”, a declarat Mirela Gligore, Șef Serviciu Presă și Comunicare din Primăria Municipiului Sibiu.

Patronul firmei Coral Impex, Alexandru Badea, apare în dosarul penal al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, căruia i-ar fi dat mită peste 70.000 lei, pentru a-i face plăţile pentru deratizarea şcolilor.

Deşi în perioada 2013 – 2015, la Sibiu şi la Cluj erau primari Klaus Iohannis şi, respectiv, Emil Boc, aceştia nu ar fi implicaţi, scrie romanialibera.ro.

Comunicatul DNA:

“Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013 – 2015.

În cursul zilei de 7 octombrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 32 de locații situate în județele Cluj, Alba, Sălaj, Sibiu, Mureş şi Prahova, din care 5 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat DNA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate