Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: PERCHEZIŢII DNA în ALBA şi alte cinci judeţe, într-un dosar de corupţie. Descinderi la primării, firme şi domiciliile unor persoane


Publicat

masini jandarmiProcurorii DNA Cluj fac percheziţii,  miercuri dimineaţa, în Alba şi alte cinci judeţe, într-un dosar de corupţie din perioada 2013-2015. Cinci dintre locaţii sunt sediile unor instituţii publice, iar restul de 27 sunt sediile unor firme şi domiciliile unor persoane.

Au fost confirmate percheziţii la primăriile Alba Iulia, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureş şi Zalău, respectiv serviciile tehnice din acest administraţii locale. Sunt verificate contractele încheiate cu firma de dezinsecţie şi deratizare Coral Impex SRL.

UPDATE: Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, “DNA efectuează cercetări privind activitatea unei societăţi comerciale, din afara judeţului Alba, care prestează servicii şi pentru Primăria municipiului Alba Iulia. Procurorii DNA verifică contracte şi documente ce au stat la baza derulării contractelor, respectiv prestării serviciilor şi documente financiar-contabile. Niciun angajat al primăriei nu este acuzat de vreo faptă de corupţie”.

primar mircea hava“Procurori de la DNA au venit cu mandat de percheziţie pentru un birou din Primăria Alba Iulia, birou în care lucrează un funcţionar public care se ocupă de un anumit contract. Este vorba despre contractul de deratizare-dezinsecţie, care este încă în operare cu firma Coral Impex din Ploieşti.

Licitaţia a început în 2011, s-a terminat în 2012, adjudecarea s-a făcut printr-o decizie CNSC, pentru că au fost foarte multe contestaţii. De atunci se derulează lucrări. N-am ştiut că în mai multe primării se derulează lucrări cu această firmă, am aflat acum că percheziţiile s-au făcut la toate primăriile unde această firmă desfăşoară activitate.

S-au ridicat documente, tot ce este legat de adjudecare şi derularea operaţiunilor în oraş în aceşti ani. Contractul este pe o perioadă de patru ani, este o delegare de gestiune, nu a fost prelungit, totul a fost făcut aşa cum prevede legea. Cred că pe undeva firma are probleme şi în momentul ăsta se anchetează toate contractele pe care le are cu anumite administraţii publice, poate şi cu alte persoane”, a declarat primarul Mircea Hava.

Primarul a precizat că nu are “emoții” legate de anchetă și că, din punctul său de vedere, totul este legal în privința acestui contract.

Totuşi, a spus că “singura emoție pe care aș putea să o am legată de activitatea primăriei, că un funcționar public a făcut vreo faptă anormală”.

Percheziţiile de la biroul unde lucrează funcţionarul public care se ocupă de contractul cu Coral Impex au durat aproximativ 40 de minute.

contract coral impex valoare estimata un anPotrivit contractului, valoarea estimată a serviciilor de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie prestate pe domeniul public, într-un an de concesiune este de 950.000 de lei.

Acum trei ani, la data încheierii contractului, Primăria Alba Iulia a făcut următoarele precizări:

“în anul 2011 prin Hotărârea Consiliului Local nr.148/24.05.2012 a fost aprobată delegarea serviciului public de dezinsecţie , deratizare şi dezinfecţie în Municipiul Alba Iulia. În acest sens, Biroul de achiziţii publice din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia a demarat procedura de atribuire a contractului de delegare a acestui serviciu, prin licitaţie deschisă publicând anunţul de participare în SEAP nr. 2048/07.07.2011.

La procedura de atribuire a contractului de delegare a serviciilor descrise mai sus au depus oferte 4 operatori economici – Eurototal Comp SRL Bucureşti, Alchim Co SA Bucureşti, Coral Impex SRL Ploieşti, Romprest Service SA Bucureşti.

tarife coral impex 1Procedura de atribuire s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile OUG 34/2006 privind achiziţiilor publice, respectându-se în totalitate principiile care stau la baza atribuirii unui contract din bani publici. Declararea operatorului câştigător s-a făcut în baza criteriului de atribuire a ofertei cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, acest operator având per total activităţi de dezinsecție și de deratizare la cele mai mici tarife dintre operatori participanţi la licitaţie.

Valoarea estimată a serviciilor nu reprezintă sub nicio formă obligativitatea de plată din partea Primăriei, ci reprezintă plafonul maxim posibil ce poate fi atins în situația în care toate suprafețele din municipiul Alba Iulia ar face obiectul întregului pachet de servicii licitat, pe parcursul unui an.

Valorile care urmează a fi tarifate de către prestator sunt corelate cu comenzile lansate de Primărie. Pentru exemplificare, în funcție de disponibilitatea financiară, se vor executa obiectivele de maximă prioritate: școlile, instituțiile și spațiile publice.

tarife coral impex 2Ca ordin de mărime, suprafeţele pe care se aplică servicii de deratizare sunt următoarele:

– suprafeţe de deratizat 1.052.100 mp;

– suprafeţe de dezinsecţie 1.201.817 mp;

– suprafeţe de dezinfecţie 213.772 mp”.

Vezi şi Trei străzi, cinci blocuri, adăpostul pentru câini și alte zone din Alba Iulia incluse în contractul firmei care se ocupă de deratizare

UPDATE 1: În urma percheziţiilor, a fost reţinut fostul şef al direcţiei tehnice din cadrul Primăriei Sibiu. De asemenea, mai mulţi angajaţi din Primăria Cluj-Napoca, Zalău, Alba Iulia şi Tîrgu Mureş, dar şi directorul firmei au fost audiaţi la DNA Cluj.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, DNA Cluj a solicitat să i se pună la dispoziție, spre verificare, copii după hotărâri ale Consiliului Local, precum și contracte de prestări servicii și contracte de sponsorizare care au fost încheiate între primărie și firma SC Coral Impex (n.r. — care se ocupă de servicii de deratizare și dezinsecție), scrie Agerpres.

Oana Buzatu a afirmat că societatea Coral Impex are contract cu municipalitatea din 2006, pentru prestarea serviciilor de deratizare și dezinsecție. Coral Impex are sediul central la Ploieşti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, acordul cadru pentru prestarea activităților de dezinsecție și deratizare pe domeniul public în municipiul Cluj-Napoca a fost stabilit în urma unei licitații publice în anul 2006. Ulterior, în 2010, contractul a fost prelungit, fără licitație, din inițiativa primarului de atunci, Sorin Apostu.

„În urma licitației, această societate a fost desemnată câștigătoare și s-a semnat un acord cadru pe o durată de patru ani. La data de 14 decembrie 2010 Consiliul local Cluj-Napoca a adoptat o hotărâre prin care prelungește aceste contracte de prestări servicii pentru o perioadă de șapte ani și șapte luni, în relație contractuală cu aceeași societate comercială, care prestează aceste activități în standarde pe care noi le considerăm foarte ridicate”, a declarat Oana Buzatu.

Hotărârea de Consiliu local votată în 2010 prevedea ca prelungirea să intre în vigoare în data de 12 iulie 2011, pentru o perioadă de șapte ani și șapte luni.

Oana Buzatu a mai explicat că acest acord cadru prevede prețuri unitare pe tipuri de servicii prestate.

„Există o valoare minimă sub care nu putem consuma servicii, respectiv o valoare maximă pe care nu o putem depăși pe durata valabilității contractului. În funcție de nevoi, primăria a solicitat pe bază de comenzi anumite tipuri de servicii, în anumite cantități pe parcursul întregului contract”, a spus purtătorul de cuvânt.

“Se precizează în acest document că este vorba de suspiciuni cu privire la cercetarea unor posibile fapte de corupție săvârșite de către funcționari ai administrației publice locale. Asta e ceea ce am primit”, a completat primarul Emil Bloc.

În ceea ce priveşte percheziţiile de la Primăria Sibiu, „conducerea instituției (primăriei – n.r.) a fost anunțată de un reprezentant al DNA că se vor efectua astăzi percheziții care vizează un angajat al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Sibiu. În acest sens vor fi efectuate percheziții în biroul respectivului funcționar”, a declarat Mirela Gligore, Șef Serviciu Presă și Comunicare din Primăria Municipiului Sibiu.

Patronul firmei Coral Impex, Alexandru Badea, apare în dosarul penal al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, căruia i-ar fi dat mită peste 70.000 lei, pentru a-i face plăţile pentru deratizarea şcolilor.

Deşi în perioada 2013 – 2015, la Sibiu şi la Cluj erau primari Klaus Iohannis şi, respectiv, Emil Boc, aceştia nu ar fi implicaţi, scrie romanialibera.ro.

Comunicatul DNA:

“Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013 – 2015.

În cursul zilei de 7 octombrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 32 de locații situate în județele Cluj, Alba, Sălaj, Sibiu, Mureş şi Prahova, din care 5 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat DNA.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Noul anul școlar, din septembrie. Directorul Centrului de Control al Bolilor: Vor fi focare COVID-19 în școli, în mod sigur

Publicat

Se așteaptă apariția unor focare COVID-19, odată cu reluarea școlii din septembrie, spune un oficial INSP. Însă vor fi doar la nivel de clasă, boala va circula după modelul gripei.

„Focare vom avea în școli, garantat. Punctual, închideri de o clasă, cum e și la gripă, se vor întâmpla, dar vor fi punctuale și de scurtă durată, vor fi de neevitat. Dacă suntem într-un scenariu foarte rău, toată lumea ar trebui să meargă online.

Cred că trebuie făcute raționamente în funcție de numărul de copii, de situația epidemiologică locala și implementat ceea ce trebuie conform cu starea fiecărui județ”, a spus Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, la Digi24.

Directorul CNSCBT a mai spus că în 15 septembrie, școala poate începe într-un mod anume, pe baza prognozelor de la acel moment, după care în octombrie să se schimbe.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ce pedeapsă a primit un bărbat din Alba Iulia care s-a masturbat în fața a două minore, în șanțurile Cetății Alba Carolina

Publicat

Un bărbat care s-a masturbat în fața a două minore, în plină zi, în Cetatea Alba Carolina, în urmă cu doi ani, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Alba Iulia la o amendă penală.

Ce s-a întâmplat, potrivit motivării instanței din Alba Iulia

În 21 aprilie 2018, în jurul orei 15.00, două fete, una de 16 ani și alta de 14 ani, la acel moment, se plimbau prin șanțurile Cetății Alba Carolina.

Potrivit motivării, un bărbat în vârstă de 35-40 de ani, M.M. Abel, le-a ieșit în cale și a început să se masturbeze în fața lor și, mai mult de atât, să le înjure și să le adreseze expresii cu conotații sexuale.

Cele două minore s-au speriat și au fugit de la fața locului, iar mama uneia dintre ele a sunat la 112 și a relatat cele întâmplate.

La scurt timp, polițiștii l-au identificat pe agresor în persoana lui Abel.

Ce a declarat bărbatul în fața anchetatorilor

”(…) în timp ce se plimba prin zona Cetății, în zona spitalului de psihiatrie, a văzut la un moment dat două fete. În acel moment și-a scos organul genital și a început să se masturbeze. Acesta nu mai reține dacă le-a adresat fetelor cuvinte obscene. A mai arătat că, în timp ce locuia la un orfelinat din New York, a fost diagnosticat cu niște probleme la cap”, potrivit instanței.

Bărbatul a fost suspus unei expertize psihiatrice, iar în urma testării medicii au stabilit că a avut discernământ.

Inculpatul a fost trimis în judecată, în data de 29 octombrie 2019, dar nu a putut fi și adus în fața instanței, în timpul procesului.

Pedeapsa

Ultima adresă a acestuia era la așezământul social de lângă Gara CFR din Alba Iulia, dar nu a fost de găsit.

Pentru fapta sa, judecătorii de la instanța din Alba Iulia l-au condamnat în data de 27 iulie, la o amendă penală de 1500 de lei.

Decizia magistraților nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

sursă foto: captura google maps, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Scandal în piața din Câmpeni. Bărbat amendat de jandarmi cu 1.000 de lei după ce s-a certat cu concubina… ”ca la piață”

Publicat

Un bărbat din Câmpeni a fost amendat cu 1.000 de lei de jandarmi, după un scandal în piața din Câmpeni. Acesta s-a certat cu concubina sa în public.

Un cetățean aflat în zonă, deranjat de scandal, a chemat patrula de ordine publică. 

”Bărbatul, care îi adresa cuvinte jignitoare concubinei, a devenit recalcitrant și cu forțele de ordine în momentul în care acestea i-au cerut să se liniștească.

În cazul bărbatului a fost aplicată de către jandarmi o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei” au transmis reprezentanții Ispectoratului de Jandarmi Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Două cazuri de infectare cu COVID-19 la Finanțele din județul Alba: unul la Alba Iulia și unul la Blaj. Precizările instituției

Publicat

anaf ajfp finante alba

Doi angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Alba au fost confirmați cu noul coronavirus: este vorba despre angajați la Trezorerie, unul la Alba Iulia, celălalt la Blaj.

Sediul instituției din Alba Iulia a fost dezinfectat complet, la fel și cel din Blaj.

Este vorba despre un angajat care lucrează la structura de Trezorerie din Alba Iulia, care nu a lucrat cu publicul. Personalul cu care a avut contact s-a izolat voluntar la domiciliu.

Un alt caz a fost confirmat la SFM Blaj, tot la Trezorerie. Cei 4 colegi cu care funcţionarul din Blaj a venit în contact direct sunt izolaţi la domiciliu şi urmează să fie testaţi.

Reprezentanții instituției nu au anuțat diminuarea programului cu publicul, dar au lansat un apel către contribuabili, care sunt rugați să folosească pe cât posibil comunicarea online și instrumentele disponibile în acest sens.

Comunicatul AJFP Alba:

”În colectivul de salariaţi ai AJFP Alba este un caz confirmat cu COVID 19 din data de 3 august.

În 4 august 2020 de la ora 7 dimineaţa s-a făcut dezinfecţia şi igienizarea spaţiilor în instituţie.

Funcţionarul confirmat este din structura de Trezorerie dar nu lucrează la vreun ghişeu cu publicul.

Personalul care a avut contact direct este izolat voluntar la domiciliu.

Şi la SFM Blaj este un caz confirmat cu COVID 19 din data de 3 august, tot la Trezorerie; în dimineaţa de 4 august 2020 a fost făcută dezinfecţia şi igienizarea spaţiilor în sediul instituţiei, iar cei 4 colegi cu care funcţionarul din Blaj a venit în contact direct sunt izolaţi la domiciliu şi urmează să fie testaţi.

AJFP Albă colaborează îndeaproape cu reprezentanţii DSP Alba şi urmează toate măsurile recomandate, astfel încât activitatea specifică să se desfăşoare în condiţii normale şi de maximă siguranţă pentru angajaţi şi public.

Facem din nou apel către toţi contribuabilii care se prezintă la sediul instituţiei să respecte cu stricteţe măsurile de prevenire a infectării cu COVID 19 şi să folosească pe cât posibil comunicarea la distanţă cu instituţia noastră” au transmis reprezentanții Finanțelor Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate