Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Documentarul „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, prezentat la Alba Iulia

Publicat

Filmul documentar „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, o producție realizată de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, va fi difuzat, miercuri seara, pentru a sărbători Unirea Principatelor Române – Mica Unire.

Producția documentară este unică în spațiul cultural românesc și a fost realizată cu sprijinul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.

„Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza” este un proiect dedicat Unirii Principatelor Române, fiind un film documentar care dezvăluie într-un mod plăcut Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași, două monumente arhitecturale cu importanță deosebită în istoria României.

LIVE VIDEO: Mica Unire de la 1859 sărbătorită la Alba Iulia. Muzică populară și momente istorice în Cetatea Alba Carolina

Filmul va fi prezentat în 24 ianuarie 2024, ora 19.00, pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena”, dar și pe paginile instituțiilor județene care sunt implicate în acest an în organizare manifestărilor dedicate Unirii Principatelor Române.

Coloana sonoră a acestui documentar este formată din suite instrumentale românești din diferite zone istorice (Moldova, Transilvania, Bucovina, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Valea Timocului, Banat, Crișana și Maramureș), interpretate de Orchestra Română de Folclor.

Prima orchestră de uniune națională, înființată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României

Aceasta este prima orchestră de uniune națională și a fost înființată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în anul 2021, în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naționale și a patrimoniului cultural imaterial pe plan internațional.

La acea dată, concertul „Alba unește România”, susținut de orchestră în Palatul Cultural din Blaj, a fost distribuit către misiunile diplomatice ale României din 33 de țări.

Orchestra Română de Folclor își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, fiind constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României.

Orchestra ia parte la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Inițiatorul și dirijorul Orchestrei Române de Folclor este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” și discipol al maestrului Gheorghe Zamfir.

Ziua Unirii Principatelor Române sărbătorită la Alba Iulia

„24 ianuarie reprezintă nu doar o comemorare a trecutului, ci și o înălțare a valorilor noastre naționale, într-un gest de recunoștință față de cei care au contribuit la formarea identității noastre ca națiune.

Nu poate lipsi din centrul oricăror manifestări dedicate Unirii Principatelor Române personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe urmele căruia pornește și documentarul nostru dezvăluind Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași.

Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională, a mers pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, într-o îmbinare deosebită de muzică și imagini”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

AICI, programul evenimentelor de la Alba Iulia.

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, fiind actul istoric ce a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax