Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ziua Unirii Principatelor Române: Evenimente artistice și de evocare istorică, pe esplanada Sălii Unirii din Alba Iulia. Program

Publicat

De Ziua Unirii Principatelor Române – Mica Unire, sărbătorită miercuri, 24 ianuarie 2024, sunt organizate mai multe evenimente pe esplanada Sălii Unirii din Alba Iulia.

Este marcată cu solemnitate Ziua Unirii Principatelor Române, un moment istoric deosebit de important, petrecut în urmă cu 165 de ani.

La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domn şi al Ţării Româneşti, după ce la 5 ianuarie 1859 fusese ales domn al Moldovei.

S-a realizat astfel unirea celor două Principate Române sub conducerea unui singur domnitor.

Instituția Prefectului Județul Alba, Consiliul Județean Alba și instituțiile de cultură subordonate Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia vor organiza o serie de momente cultural-artistice și de evocare istorică pe esplanada Sălii Unirii din Alba Iulia.

”Această zi reprezintă nu doar o comemorarea a trecutului, ci și o înălțare a valorilor noastre naționale, într-un gest de recunoștință față de cei care au contribuit la formarea identității noastre.

Sărbătorim împreună istoria, cultura și unitatea, care ne definesc ca popor”, a transmis Alexandru Pal, manager al Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Program Ziua Unirii Principatelor Române – Alba Iulia

Cu începere de la ora 10.00, va fi intonat Imnul Național al României, de cptre Fanfara județului Alba, sub bagheta dirijorului Coriolan Honcaș.

Apoi, reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia vor oficia slujba religioasă, în amintirea Făuritorilor Unirii din anul 1859.

Reprezentanții Muzeului Național al Unirii Alba Iulia vor prezenta semnificația zilei.

Apoi publicul va fi invitat să dea mână cu mână și să-nvârtească Hora Unirii, pe acordurile muzicale ale Fanfarei Județului Alba.

Vezi și De Ziua Unirii Principatelor Române, „Ii călătoare și șezătoare” la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

Soliștii vocali Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Plută și elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” vor susține un moment artistic. Vor aduce un omagiu Făuritorilor Unirii și vor marca începerea Anului Bicentenarului nașterii eroului Avram Iancu.

Filmul documentar

Pentru ora 19.00 este programată difuzarea filmului documentar realizat de echipa Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” și Orchestra Română de Folclor la ,,Palatul Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și la Palatul Culturii din Iași:

  • ”Orchestra Română de Folclor, pe urmele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Acesta va putea fi urmărit pe paginile de socializare și de promovare ale instituțiilor organizatoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement