Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul Transalpina, decizie definitivă în instanță: Omul de afaceri Nelu Iordache și mai mulți șefi DRDP Craiova, achitați

Publicat

transalpina

Curtea de Apel Bucureşti a dat, luni, decizia definitivă în dosarul Transalpina, în care DNA formula acuzații de instigare la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu modernizarea celei mai înalte șosele din România, ce trece și prin județul Alba.

Instanța a dispus, achitarea omului de afaceri Nelu Iordache şi a mai multor şefi de la CNADNR (Direcția Drumuri și Poduri) Craiova, după ce faptele s-au prescris. Decizia instanţei este definitivă.

Nelu Iordache, administrator Romstrade SRL, a fost achitat pentru instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (7 acte materiale) şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (7 acte materiale).

În acelaşi dosar, instanţa a dispus încetarea procesului penal în cazul mai multor şefi de la CNADNR Craiova, după ce faptele de care erau acuzaţi aceştia s-au prescris, iar alţi inculpaţi au fost achitaţi, scrie hotnews.ro.

De asemenea, judecătorii au dispus încetarea procesului penal împotriva companiei Romstrade, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale, fiind respinsă acţiunea civilă a CNADNR.

Nelu Iordache şi ceilalţi inculpaţi obţinuseră achitare şi la instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti – în decembrie 2017.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2014. Potrivit DNA, ”în perioada august 2009 – iunie 2010, în condiţiile executării lucrărilor de modernizare a drumului naţional DN 67 C Bengeşti – Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului – Sebeş (Transalpina) pe o lungime de 184 km, în cadrul unui contract finanţat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova (DRDP), inculpaţii Dina Ion şi Tudor Marin, diriginţi de şantier, Panduru Luchian Toma, responsabil cu derularea contractului, Radu Mihai Adrian, şef departament, Radu Ştefan, şef birou, Şerban Constantin şi Brânaru Ştefan, directori, toţi angajaţi ai DRDP Craiova, au certificat/vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.

Pentru ca aceştia să aprobe la plată lucrările neefectuate şi materialele de construcţie inexistente, Nelu Iordache, în calitate de administrator la Romstrade (societatea care a primit contractul de executare a lucrărilor), l-ar fi determinat pe Nicolae Dorel Mircea, director la Departamentul Analize – Decontări al societăţii să întocmească în fals mai multe situaţii de lucrări şi facturile aferente.

Conform DNA, paguba cauzată de Romstrade părţii vătămate CNADNR SA, reprezentând decontarea unor lucrări neexecutate, a fost estimată la suma de peste 22,8 milioane lei, fiind recuperată în întregime în cursul urmăririi penale.

Contractul pentru modernizarea Transalpinei a fost încheiat in 5 septembrie 2008, cu valoarea de 1.231.210.293,41 lei (345.476.820,64 euro) la care se adaugă TVA de 144.195.413,18 lei.

sursă: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Anghel

    marți, 28.01.2020 at 08:34

    Normal ca i-au achitat! Ce este de mirare? Asta este justitia corupta din RO.
    Frauda, coruptie, mita, spaga, asta nu sunt dovedite. In schimb sunt condamnati oameni neinsemnati si care nu au nici o putere in partid. O justitie corupta, josnica si mai nou cersetoare de drepturi salariale si pensii! Ar trebui linsati si dati afara! fara exceptie! Nici un ministru de justitie nu are acest curaj! In schimb sare sa desfiinteze sectia speciala de anchetare a magistratilor, judecatorilor, etc.
    Nu suna a favorizare a infractorului, pedepsita de Codul penal? Nu, nu le suna lor, iar noua degeaba ne suna ca nu ne baga nimeni in seama!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax