Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul utilajelor furate din UE: 26 de inculpaţi, inclusiv fostul şef SRI Alba, aşteaptă decizia definitivă de la Înalta Curte


Publicat

utilaje agricoleDosarul Utilajelor furate din UE ajunge pe ultima sută de metri. În 4 martie este termen pentru pronunţarea sentinţei definitive la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe lista celor 26 de inculpaţi se află şi fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, respectiv subcomisarul Liviu Schiau, fost poliţist la BCCO Alba Iulia. Cei doi au fost achitaţi la instanţa de fond, Curtea de Apel Alba Iulia.

În acest dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentinţa pe fond în decembrie 2014. Atunci decizia a fost de condamnare a 24 dintre inculpaţi pentru constituire grup infracţional organizat, furt calificat, tăinuire sau alte infracţiuni. 14 dintre inculpaţi au primit pedepse principale cuprinse între 3 ani şi 2 luni închisoare până la 11 ani închisoare cu executare, iar 10 inculpaţi (care nu aveau antecedente penale) la pedepse principale cuprinse între 1 an şi 2 luni până la 4 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor.

De asemenea, Curtea de Apel a mai decis încetarea procesului penal cu privire la un inculpat decedat şi achitarea inculpaţilor Ioan Tarnu şi Liviu Schiau de sub învinuirea săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi de favorizare a infractorului.

Citeşte şi Fostul şef SRI Alba, Ioan TARNU şi poliţistul BCCO Liviu Schiau, ACHITAȚI la Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul ”utilajelor furate din UE”

Cum a motivat Curtea de Apel achitarea inculpaţilor

schiau tarnuPentru Ioan Tarnu: ”Curtea de Apel reţine că inculpatul Tarnu nu a cunoscut dintre membrii grupului infracţional decât pe inculpatul Stanciu Mircea, iar din susţinerile acestuia, a aflat despre faptul că acesta ar fi cumpărat şi intermediat vânzarea unor tractoare cu provenienţa suspectă. Nu s-a dovedit că inculpatul ar fi avut cunoştinţă de alte acte materiale de sustrageri de utilaje sau de identitatea altor membri ai grupului infracţional. Nu s-a dovedit că inculpatul Tarnu Ioan ar fi acţionat în vreun fel, în sensul de a sprijini şi cu intenţia de a sprijini grupul infracţional organizat. Atitudinea inculpatului de a-i oferi ajutor moral inculpatului Stanciu Mircea nu se circumscrie, în opinia instanţei de apel, conţinutului constitutiv al acestei infracţiuni, ea urmând a face analiza instanţei, în cele ce urmează, prin raportare la infracţiunea de favorizare a infractorului, imputată inculpatului. Ca atare, Curtea de Apel apreciază că în fapt, în cauză, fapta imputată inculpatului Tarnu Ioan de a fi sprijinit grupul infracţional organizat constituit în vederea sustragerilor de utilaje agricole din străinătate, nu există”.

Pentru Liviu Schiau: ”Curtea de Apel reţine că inculpatul Schiau nu a cunoscut dintre membrii grupului infracţional decât pe inculpatul Stanciu Mircea, iar din susţinerile acestuia, a aflat despre faptul că acesta ar fi cumpărat şi intermediat vânzarea unor tractoare cu provenienţa ilicită sau cel puţin suspectă. Nu s-a dovedit că inculpatul ar fi avut cunoştinţă de alte acte materiale de sustrageri de utilaje sau de identitatea altor membri ai grupului infracţional. Nu s-a dovedit că inculpatul Schiau Liviu ar fi acţionat în vreun fel, în sensul de a sprijini şi cu intenţia de a sprijini grupul infracţional organizat. Atitudinea inculpatului de a-i oferi ajutor moral inculpatului Stanciu Mircea nu se circumscrie, în opinia instanţei de apel, conţinutului constitutiv al acestei infracţiuni, ea urmând a face analiza instanţei, în cele ce urmează, prin raportare la infracţiunea de favorizare a infractorului, imputată inculpatului. Ca atare, Curtea de Apel apreciază că în fapt, în cauză, fapta imputată inculpatului Schiau Liviu de a fi sprijinit grupul infracţional organizat constituit în vederea sustragerilor de utilaje agricole din străinătate, nu există”.

Inculpatul Mircea Stanciu a fost condamnat de prima instanță.

Vezi şi Peste 100 de ani de închisoare pentru inculpații din Dosarul utilajelor furate din UE. LISTA CONDAMNĂRILOR cu executare şi suspendare

Dacă iniţial procurorii DIICOT au estimat un prejudiciu de peste 4 milioane de euro în acest dosar, instanţa a constatat că unele utilaje furate au fost recuperate în natură, în timp ce pentru altele s-au plătit asigurări şi nu s-a mai solicitat despăgubiri în instanţă.

Cea mai mare sumă va trebui plătită în solidar de cinci inculpaţi – 169.000 de euro – bani care ar trebui să ajungă la o firmă din Franţa, de la care au fost furate un tractor şi un buldoexcavator.  Instanţa a menţionat un număr de 13 inculpaţi care ar trebui să plătească, în solidar, părţi din suma totală de 600.000 de euro.

Citeşte şi Daune de sute de mii de euro în Dosarul utilajelor furate, calculate de instanţă. Detalii din decizia Curţii de Apel Alba Iulia

Dosarul s-a judecat pe fond la Curtea de Apel Alba Iulia, din anul 2011, iar inculpaţii sunt din mai multe judeţe din Transilvania. Iniţial au fost trimişi în judecată 32 de inculpaţi, dar cinci dintre aceştia au recunoscut faptele şi au fost judecaţi în procedura judiciară rapidă în cursul anului 2012.

Potrivit DIICOT, gruparea infracţională era organizată pe paliere. O parte din membrii grupării aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de păstrare şi depozitare folosită de proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, existenţa unor sisteme de alarmă sau de urmărire GPRS. După executarea acestor operaţiuni, inculpaţii sustrăgeau utilajele şi întocmeau în fals facturile şi documentele de transport, necesare introducerii în România. Liderii grupului contactau firmele de transport şi identificau potenţialii cumpărători. Utilajele erau valorificate de către inculpaţi la preţuri mult sub valoarea reală, după contrafacerea seriilor de identificare. În prezent un singur inculpat (Ionel Niţă) este judecat în stare de arest preventiv.

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cercetarea judecătorească a început în martie 2015. Pe parcursul unui an au fost administrate noi probe şi au fost reaudiaţi o parte dintre inculpaţi şi martori. Instanţa a respins alte solicitări ale inculpaţilor sau ale procurorilor DIICOT, unele dintre acestea vizând audieri de martori sau desecretizarea de către SRI a unor discuţii înregistrate autorizat în baza unor mandate de siguranţă naţională.

De exemplu, Ioan Tarnu a solicitat audierea în calitate de martor a procurorului Danusia Boicean, şeful DNA Alba Iulia, însă instanţa a respins această cerere. Tot Ioan Tarnu a mai solicitat ”desecretizarea de către SRI a suportului informatic şi redarea înregistrării discuţiilor purtate de către acesta cu Berbeceanu Traian înregistrate autorizat în baza mandatului de siguranţă naţională din 3 martie 2011, precum şi înaintarea de către DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara a procesului verbal întocmit de către Berbeceanu Traian întocmit, în urma celei de a doua întâlniri, avute la sediul SRI Alba, cu şeful acestei unităţi”. Solicitarea a fost respinsă de către instanţă.

Un alt inculpat (Mircea Gheorghe Condor), condamnat la 9 ani de închisoare, a dorit transmiterea unei adrese către DNA prin care să se solicite informaţii în legătură un denunţ pe care l-ar fi formulat pentru a beneficia de reducerea pedepsei. Şi această cerere a fost respinsă de judecători.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

TRAFIC ÎNGREUNAT între Teiuș și Aiud, din cauza unui accident rutier cu trei automobile implicate

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Traficul rutier este îngreunat joi, în jurul orei 15.00, între Teiuș și Aiud, la kilometrul 410, din cauza unui accident rutier cu trei automobile. Potrivit IPJ Alba, în accident au fost implicate trei aumotobile, iar în urma impactului o persoană a fost rănită ușor. 

Cauza probabilă a accidentului este nepăstrarea dinstanței de siguranță în mers.

Circulatia se desfășoară cu restrictii, pe o banda, alternativ. Echipajele de politie lucrează pentru cercetarea la fața locului și fluidizarea traficului.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Pe mâna cui lași municipiul AIUD, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la AIUD şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PNL, Oana Badea. Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Aiud, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Aici, pe Alba24, afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Aiud.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Aiud vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Aiud:

Alexandru Man – PMP

Aurel-Dorin Munteanu – Pro România

Delia-Angela Gheorghita – PSD

Dragoș-Ionuț Crișan – USR

Gheorghe Man – Independent

Ionela-Mariana Danciu – Independent

Iulia-Adriana-Oana Badea – PNL

Mircea-Ciprian Bogdan – ALDE

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Aiud se ridică la 22.876 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 28.934 de locuitori.

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă: Echipa PRO România – PRO Aiud

Publicat

Deoarece am fost întrebat, destul de des, cine sunt oamenii din echipa PRO România Aiud, vă rog să-mi permiteți să-i prezint:

1. Liviu Octavian RUSU – inginer, primar, viceprimar și consilier local;

2. Ioan GRUIȚĂ – economist, cu o mare experiență în mediul privat. După o lungă perioadă petrecută în afara țării, s-a întors in Aiud, obținând două mandate de conslier local;

3. Vasile PALCĂU – subinginer, actualmente pensionar, ultimul loc de muncă fiind TO2 – I.M.A.;

4. Șandor HAGYMAS – antreprenor, conduce o firmă care activează în domeniul transporturilor, cu 27 angajați și o cifră de afaceri de peste 2 milioane euro;

5. Domnica Ionela NAZARE – sociolog. A activat în sistemul de pază și apărare în cadrul Penitenciarului Aiud, peste 23 de ani, având și o bogată experiență în accesarea de fonduri europene, expert tip A pe POSDRU;

6. Elena SZEKELY – profesor la Colegiul ”Titu Maiorescu”;

7. Vasile TOȘA – inginer, pensionat ”de la Beny”, cum îi place domniei sale să spună;

Din echipă mai fac parte: Bota Daniel Cristian, Sas Gligor, Balica Adriana, Moloca Larius Ciprian, Țiboc Vasile, Moga Tarfin, Bursa Gligor, Lazăr Ioan, Moloca Liviu, Coltor Teodor și Gruiță Maria.

Personal am ales să nu aplic principiul: ”dacă nu curge, pică”, motiv pentru care, spre deosebire de ceilalți candidați, care s-au înscris primii pe listă, am decis ca eu să închei lista de consilieri locali ai PRO România.

Sunt onorat de a face parte din această echipă, le mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată, promit să nu-i dezamăgesc, lucru pe care-l fac și în fața aiudenilor.

Îmi doresc ca 27 septembrie, să fie ziua în care să putem spune:

HAI SĂ FACEM TREABĂ!!!

Ec. Ing. Dorin Munteanu

Candidat PRO România – Pro Aiud

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Sorin Vasile este candidatul PRO România la Primăria orașului Cugir

Publicat

Duminică, îmi veți găsi numele pe buletinul de vot pentru funcția de primar și în fruntea listei de consilieri locali ai orașului nostru, din partea PRO România.

Cu foarte mulți dintre dumneavoastră mă cunosc personal, mulți, așa cum am aflat în aceste săptămâni, îmi cunoașteți familia. Acest fapt nu poate decât să mă onoreze, pentru că nu este bucurie mai mare pentru tată, dar și pentru fiu, ca unul să afle despre celălalt că a făcut sau face cinste comunității. La fel îmi doresc și pentru fiul meu Dragoș, ca atunci când va deveni om mare, numele meu să îl facă să fie mândru.

Am fost crescut în acest respect față de semeni, față de muncă și față de locul care mi-a dat o pâine. Împreună cu colegii mei din PRO România, săptămânile acestea, v-am oprit pe stradă sau v-am bătut la ușă sau la poartă pentru a vă prezenta ideile și planurile noastre pentru dezvoltarea Cugirului. Suntem o echipă de oameni tineri și cu putere de muncă și dorim ca locuitorii din orașul nostru să rămână iar cei plecați departe să se întoarcă acasă, la Cugir.

Acest loc binecuvântat de Dumnezeu, cu o natură minunată, are un potențial de dezvoltare mult mai mare. Vă pot confirma pensionarii noștri, care au pus umărul la dezvoltarea unei industrii recunoscută la nivel național și internațional. Iar eu consider că motoarele Cugirului pot fi repornite.

Cu toții avem familii, prieteni, colegi dar și un trecut în orașul nostru. Orice om care alege să plece în altă parte e o mare pierdere. Am trăit pe pielea mea durerea de a fi departe de casă. E timpul ca fiecare zonă a orașului nostru să redevină importantă, fie că vorbim de Vinerea, Micro 7, Cindeni, Principală, Râul Mic, Sub Coastă sau cele aferente Bulevardului și piețelor. Pentru aceasta noi trebuie să vedem dincolo de aparențe și să ne întrebăm: vrem sau nu un viitor pentru Cugir?

Duminică, haideți la vot. Liberi și eliberați de presiunea partidelor mari, care promit marea cu sarea și care vor tot mai multă și mai multă putere. Vă mulțumesc pentru sinceritatea și prietenia pe care mi le-ați arătat în aceste săptămâni.

Cu prietenie,

Sorin Vasile

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate