Connect with us
Publicitate

Eveniment

Fostul şef SRI Alba, Ioan TARNU şi poliţistul BCCO Liviu Schiau, ACHITAȚI la Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul ”utilajelor furate din UE”

Publicat

tarnuCurtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat, vineri, 5 decembrie,  în Dosarul utilajelor agricole furate în UE, judecat pe fond la această instanţă încă din iunie 2011.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat vineri, 5 decembrie 2014, prima decizie într-un dosar de criminalitate organizată privind furturi de utilaje agricole din vestul Europei cu prejudiciu de 4,5 milioane de euro. Printre cei 27 de inculpaţi se află şi fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, respectiv fostul poliţist de la BCCO Alba Iulia, Liviu Schiau. Cei doi au fost achitaţi pentru ambele acuzaţii aduse de procurorii DIICOT.

Instanţa de judecată i-a achitat pe Ioan Tarnu şi Liviu Schiau, atât pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat, cât şi pentru favorizarea infractorului în legătură cu faptele inculpatului Stanciu Mircea. De altfel şi Stanciu Mircea a fost achitat pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, iar alte 4 fapte de complicitate la furt au fost transformate în tăinuire.
În final, Stanciu a primit în acest dosar pedeapsa de 1 an şi 8 luni de închisoare, la care s-a adăugat o altă pedeapsă de 1 an şi 6 luni din 2005, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, urmând ca în final inculpatul să execute 3 ani 2 lui de închisoare cu executare.
Restul de 22 de inculpaţi au primit între 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere şi 11 ani cu executare. Dosarul s-a judecat pe fond la Curtea de Apel Alba Iulia, din anul 2011, iar inculpaţii sunt din mai multe judeţe din Transilvania. Decizia Curţii poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iniţial au fost trimişi în judecată 32 de inculpaţi, dar 5 dintre aceştia au recunoscut faptele şi au fost judecaţi în procedura judiciară rapidă.
Restul inculpaţilor sunt: Vecchiolla Antonio, Banciu Dan Ioan, Bursaş Ioan Ştefan, Dărămuş Andrei Vasile, Oniga Mirel Florin, Samoilă Cosmin Marin, Bodea Florin Bujor, Sabău Lucian Liviu, Rus Ştefan Fillip, Oprea Cristian Călin, Stanciu Mircea, Kaiser Corneliu Pantilimon, Băndilă Dănuţ Cristian, Trusu Ovidiu, Iovanov Călin Lubomir, Tukacs Dorel Vasile, Marin Daniel Simion, Boier Călin, Condor Mircea, Vinţan George, Pascu Iulian, Albu Dumitru, Onea Viorel, Niţă Ionel. Inculpatul Lăscan Adrian Ioan a decedat în timpul procesului Alţi cinci inculpaţi au recunoscut faptele şi au fost judecaţi în procedura rapidă. Este vorba despre Liptak Florin Radu, Băda Iulian Iosif, Jelea Toma Mihai, Tăuşan Ioan şi Irimia Cornel. Aceştia au fost condamnaţi în martie 2012 la pedepse între 1 an cu suspendare şi 7 ani cu executare.
Dosarul a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia, structură condusă de comisarul şef Traian Berbeceanu. Reţinerea directorului SRI Alba a provocat la vremea respectivă un scandal imens, Ioan Tarnu şi Liviu Schiau susţinând faptul că au fost inculpaţi nevinovaţi şi lansând acuzaţii împotriva comisarului Berbeceanu. Inculpaţii ”vedetă” Ioan Tarnu şi Liviu Schiau au fost reţinuţi timp de mai multe ore în 3 mai 2011 pentru favorizarea infractorului şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Judecătorii nu au fost, însă, de acord cu arestarea preventivă a acestora şi au dispus cercetarea celor doi în libertate.

Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, alături de 31 de inculpaţi din Dosarul utilajelor agricole furate au fost trimişi în judecată în iunie 2011, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara. Reamintim că gruparea infracţională era specializată în furturi de utilaje agricole din Uniunea Europeană, iar prejudiciul produs de aceştia a fost estimat la valoarea de 4,5 milioane de euro. 18 dintre inculpaţi au fost arestaţi preventiv, la începerea judecăţii.

Ioan Tarnu şi subcomisarul Liviu Schiau (poliţist suspendat de la BCCO Alba Iulia) au fost acuzaţi de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului, după ce ar fi intervenit pentru ca omul de afaceri Mircea Stanciu să scape de ancheta penală împotriva sa. AICI, mai multe detalii.

Cinci inculpaţi şi-au recunoscut faptele, în 2011, şi au primit pedepse reduse. Este vorba despre Cornel Daniel Irimia, Iulian Iosif Băda, Florin Radu Liptak, Toma Mihai Jelea şi Ioan Tăuşan. Magistraţii au dispus pentru aceştia pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani de închisoare cu executare. AICI, mai multe detalii.

Lista celorlalţi 27 de inculpaţi:

Antonio Vecchiolla, Dan Ioan Banciu, Ioan Ştefan Bursaş, Andrei Vasile Dărămuş, Mirel Florin Oniga, Cosmin Marin Samoilă, Florin Bujor Bodea, Adrian Ioan Lăscan, Lucian Liviu Sabău, Ştefan Fillip Rus, Cristian Călin Oprea, Mircea Stanciu, Corneliu Pantilimon Kaiser, Dănuţ Cristian Băndilă, Ovidiu Trusu, Călin Lubomir Iovanov, Tukacs Dorel Vasile, Daniel Simion Marin, Călin Boier, Mircea Condor, George Vinţan, Iulian Pascu, Ioan Tarnu, Liviu Schiau, Dumitru Albu, Viorel Onea, Ionel Niţă.

COMUNICATUL CURȚII DE APEL Alba Iulia: Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia din 05.12.2014 în rezumat (pe latura penală):

În urma aplicării legii penale mai favorabile cu privire la cei 27 de inculpaţi Curtea de Apel Alba Iulia a dispus pe scurt următoarele:

            Condamnarea a 24 dintre inculpaţi (pentru săvârşirea în principal a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, tăinuire sau alte infracţiuni, după caz) după cum urmează:

  • 14 inculpaţi la pedepse principale cuprinse între 3 ani şi 2 luni închisoare până la 11 ani închisoare cu executare la care se adaugă pedepsele complementare şi accesorii, după caz, a interzicerii unor drepturi. Toţi aceşti inculpaţi condamnaţi la pedeapsa închisorii cu executare aveau antecedente penale.
  • 10 inculpaţi (care nu aveau antecedente penale) la pedepse principale cuprinse între 1 an şi 2 luni până la 4 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor la care se adaugă pedepsele complementare şi accesorii, după caz, a interzicerii unor drepturi precum şi respectarea măsurilor de supraveghere şi executarea obligaţiilor care le revin pe perioada termenului de supraveghere.

Încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Lăscan Adrian Ioan în prezent decedat.

Achitarea inculpaţilor Tarnu Ioan şi Schiau Liviu de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi infracţiunii de favorizare a infractorului în baza art.16 alin.1 lit.a Cod Procedură Penală (fapta nu există).

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare iar competenţa de soluţionare a apelului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Alte date privind evoluţia dosarului la Curtea de Apel Alba Iulia

Dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene” în care au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia în 30.05.2011, prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara 32 de inculpaţi dintre care 18 aflaţi în stare de arest preventiv la momentul trimiterii în judecată, 17 reţinuţi în acest dosar iar unul în altă cauză.

Inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar sunt acuzaţi în principal că au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de  furt calificat cu consecinţe deosebit de grave din state ale  Uniunii Europene şi pentru săvârşirea în principal a următoarelor fapte: identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau  depozitate de către proprietari,  căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS după care utilajele erau  sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverşi tăinuitori şi apoi valorificate pentru importante sume de bani.

Prin acelaşi rechizitoriu au fost trimişi în judecată şi Tarnu Ioan, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba şi Schiau Liviu, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.

La termenul de judecată din 21.11.2011 a fost dat citire actului de sesizare a instanţei (rechizitoriul) după care 5 dintre inculpaţi au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la aceşti 5 inculpaţi şi pronunţarea unei sentinţe în data de 09.12.2011.

În 09.12.2011, în dosarul disjuns din acest dosar Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea celor 5 inculpaţi, care au recunoscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată, la pedepse cuprinse între 1 an închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani închisoare cu executare. Cu privire la cei 3 inculpaţi condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executarea şi care fuseseră judecaţi în stare de arest preventiv, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menţinerea măsurii de arestare preventivă.

Cu privire la ceilalţi 27 de inculpaţi a continuat judecata în dosarul iniţial până la pronunţarea sentinţei în 05.12.2014.              

CURTEA DE APEL ALBA IULIA

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Citeşte şi Boxerul Andrei Dărămuş, considerat unul din liderii grupării de traficanţi de utilaje din ţări ale UE. Vezi filmul unui furt de tractoare din Franţa

În Rechizitoriul întocmit procurorii SIICOT au reţinut următoarele

“liderii grupării, inculpaţii Vecchiolla Antonio, cetăţean italian, şi Liptak Florin Radu au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, în scopul săvârşirii de furturi de utilaje din Franţa, Italia, Olanda şi Grecia.

O parte din membrii grupării aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de păstrare şi depozitare folosită de proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, existenţa unor sisteme de alarmă sau de urmărire GPRS.

După executarea acestor operaţiuni, inculpaţii sustrăgeau utilajele şi întocmeau în fals facturile şi documentele de transport, necesare introducerii în România.

Liderii grupului contactau firmele de trasport şi identificau potenţialii cumpărători.

Utilajele erau  valorificate de către inculpaţi la preţuri mult sub valoarea reală, după contrafacerea seriilor de identificare.

După arestarea a 7 inculpaţi, activitatea infracţională a grupării a continuat în aceeaşi manieră, fiind condusă de către inculpaţii Dărămuş Andrei-Vasile şi Irimia Cornel-Daniel.

Valoarea  prejudiciului produs este de aproximativ 4.500.000 euro.

 Activitatea infracţională a fost sprijinită de către inculpaţii Schiau Liviu, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Tarnu Ioan, locotenent-colonel, şeful Direcţiei  Judeţene de Informaţii Alba.

În sarcina inculpaţilor Tarnu Ioan şi Schiau Liviu se reţine că, în virtutea funcţiilor deţinute, au acordat sprijin inculpatului Stanciu Mircea şi l-au informat cu privire la momentul efectuării unor activităţi procedurale şi procesuale în cauză, activitatea lor fiind de natură să îngreuneze cercetările ce se efectuau în dosa penal instrumentat de către procurorii DIICOT.”

Citeşte şi Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu şi ofiţerul BCCO Liviu Schiau, veriga slabă dintre lege şi traficanţii de utilaje agricole furate

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate