Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba | Cauza toxiinfecției de la nuntă: Cinci angajați ai Restaurantului „Astoria”, purtători de Salmonella. Vezi sancţiunile


Publicat

Cauza toxiinfecţiei alimentare de la nunta care a avut loc la Restaurantul „Astoria” este contaminarea unor alimente cu salmonella, potrivit primelor concluzii. Reuniţi într-o conferinţă de presă comună, reprezentanţii DSP şi DSVSA Alba au prezentat, marţi dimineaţa, detalii despre stadiul actual al anchetei epidemiologice.

Potrivit acestora, contaminarea cu salmonella s-a făcut prin manipularea necorespunzătoare a alimentelor în blocul alimentar (bucătărie). Pentru cinci angajaţi a fost confirmată infestarea cu salmonella. Activitatea restaurantului a fost temporar suspendată şi a primit amenzi de 22.000 de lei: 15.000 de lei de la DSP şi 7000 de lei de la DSVSA Alba.

Directorul DSP Alba, Horea Timiş, a făcut următoarele precizări

”În cadrul toxiinfecției alimentare apărută în cadrul unui eveniment organizat pe data de 31. 07 .2014 au fost la o unitate cu 169 de consumatori, dintre care au fost consultați și internați sau tratați în ambulator un număr de 63 persoane în perioada 1-4.08.2014. Pacienții au fost primiți și consultați în secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Alba, la Spitalul din Cugir, Sebeș și Aiud.

Meniul a fost preparat în blocul alimentar al unității. Au fost recoltate probe alimentare de către inspectorii DSP și DSV din toate produsele. S-au recoltat probe de scaun, exudate faringiene, atât de la personalul restaorantului și laboratorul de cofetărie precum și teste de sanitate și probe de apă din unități.

Rezultatele au fost: 8 pacienți internați la Secția de Boli Infecțioase Alba și un pacient neinternat au prezentat culturi pozitive, iar 5 angajați ai unității au prezentat de asemenea culturi pozitive, cu salmonella de factor O9.

Rezultatele testelor sanitare au arătat o încărcătura microbiană neadmisă.

Având în vedere cele de mai sus, s-au aplicat măsuri conform: amendă contravenţională persoană juridică în valoare de 15.000 lei conform HGO 857/2011 art 43 lit. b și suspendarea activităţii în blocul alimentar al restaurantului până la remedierea deficiențelor constantate.”

Potrivit purtătorului de cuvânt DSVSA Alba, Delia Oltean, ”din produsele alimentare care au fost servite la masa festivă și au fost analizate la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, la o parte dintre acestea au fost izolați germeni specifici din genul salmonella. Tulpini izolate au fost expediate la Laboratorul Național de Referință pentru Salmonella din Alimente din cadrul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București. Rezultatele au fost comunicate DSVSA Alba. Germenii izolaţi au fost de salmonella de factor O9”.

Măsuri dispuse de inspectorii din cadrul DSVSA Alba:

– suspendarea activității în blocul alimentar până la finalizarea anchetei

– igienizarea și dezinsecţia microspatiilor și echipamentelor de lucru și confirmarea eficienței acestor acțiuni prin efectuarea testelor de sanitație care să certifice eliminarea oricărui risc de contaminare pentru sănătatea publică

În urma acestor deficiențe, s-a dispus aplicarea unei sancțiuni conform HG nr. 984/2005 în cuantum de 7.000 lei pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare de către personalul angajat al unității fără respectarea regulilor de igienă în blocul alimentar. Reluarea activității și organizarea meselor festive se va putea face numai în momentul obținerii rezultatelor de laborator care să certifice siguranța produselor preparate și servite și ca atare să nu prezinte niciun risc pentru consumatori.

Pe lângă probele de alimente prelevate din produsele alimentare servite în seara respectivă, inspectorii au prelevat și probe din produsele din care au fost preparate alimentele respective, pentru efectuarea investigațiilor suplimentare. În urma controlului efectuat s-a constatat existența documentelor de intrare, s-a constatat că toate au fost achizitionate din unități autorizate sanitar-veterinar, iar în urma analizei nu au fost depistați germeni patogeni.

În concluzie, contaminarea s-a făcut prin manipularea necorespunzătoare în timpul preparării produselor din blocul alimentar.

În contextul acestui episod de toxiinfectie alimentară, DSV Alba a întreprins o serie de controale în obiective de alimentatie publică, controale care se vor intensifica în perioada următoare și la obiectivele turistice.

Până marţi dimineaţa, s-au efectuat un număr de 257 de controale, aplicându-se 7 sancţiuni cu valoare totală de 4.209 lei.”

Reamintim că peste 60 de persoane din cei peste 100 de invitaţi la o nuntă organizată joi, 31 iulie, la un restaurant de la ieşirea din Alba Iulia au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară.  Au ajuns la spital persoane din Alba Iulia, Cugir, dar şi alte localităţi din judeţ şi din ţară, cel puţin un membru din personalul localului, mirii şi naşa.

Citeşte şi De la nuntă, la spital. Zeci de persoane, cu toxiinfecţie alimentară, după ce au participat la o petrecere dintr-un local de lângă Alba Iulia

La Secţia de Boli Infecţioase din Alba Iulia au fost internate 15 persoane care au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară, iar la Cugir încă 7 persoane. În total 22 de pacienți, dintre cei 63 care s-au prezentat la consultații, au necesitat internarea.

Până luni, 4 august, la ora 14.30 au fost externate şase persoane  de la spitalul din Cugir. În total au mai rămas sub observaţie medicală 16 persoane, respectiv cei 15 pacienţi internaţi la spitalul din Alba Iulia şi o persoană la Cugir.

Citeşte şi Restaurantul unde a avut loc nunta cu probleme ÎNCHIS de DSVSA Alba, până ies analizele la alimente. Şase pacienţi au fost externați

Reamintim că în august anul trecut peste 100 de persoane au fost infestate cu salmonella după ce au participat la o nuntă în Bistra. Printre persoanele intoxicate după ce au consumat alimentele primite la nuntă sau aflat şi peste 20 de minori şi trei gravide.

Citeşte şi CONCLUZIILE ANCHETEI în cazul nunții de la BISTRA: 115 invitați contaminați cu salmonela și amendă de 7.000 lei pentru organizatoriȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. ghiuriii

    marți, 12.08.2014 at 15:24

    angajati bolnavi???? dar conduceri incompetente si corupte? avem doua institutii (in acest caz doua, pentru ca toate sunt la fel) conduse de incompetenti si pupincuristi. unul pastrat in functie desi e din opozitie – oare de ce? – si un altul ajuns director desi a fost scos afara din examen pentru copiat. si de asta au ajuns sa plece capul la prietenii puterii locale, ai puterii centrale sau la puternicii zilei. ar trebui demisi ambii directori si inspectorii care se ocupa in cele doua institutii de acel restaurant. in caz contrar o sa avem un alt caz peste un an doi si rezultatele o sa fie aceleasi – amenzi. cu ce ii incalzeste pe cei care au ajuns la spital aceasta masura? cu ce ma incalzeste pe mine sau pe un turist, faptul ca au fost aplicate amenzi? se aude domnu’ prefect? sau sunteti ocupat cu voiculescu? sau poate va este frica de darzu, cel care ii manevreaza pe cei din sanatatea publica locala? noi, prostii, asteptam masuri adevarate!!!

  2. Lunaticul

    miercuri, 13.08.2014 at 15:24

    ca sa crepe carnea pe tine de ciuda …de aia :-)) he he hehe

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

BLAJ: Cardinalul Lucian le recomandă preoților și credincioșilor greco-catolici să respecte regulile impuse de autorități. Mesaj

Publicat

lucian

Cardinalul Lucian Mureșan le recomandă tuturor preoților și credincioșilor greco-catolici să respecte toate măsurile de prevenție și de protecție impuse și recomandate de autoritățile statului în contextul pandemiei de coronavirus.

Într-o scrisoare circulară adresată preoților și credincioșilor, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, spune că „Biserica nu are menirea de a propune soluții științifice pentru a învinge pandemia, această dificilă misiune revenind autorităților Statului pe care le susținem cu rugăciunea și cu îndemnul de a respecta toate măsurile de prevenție și de protecție.

În încercarea pe care cu toții o trăim, Biserica este aproape de fiii ei și ne ajută pe fiecare să regăsim semnificația încercărilor prezente, să le trăim cu speranța sădită în inimă de Mântuitorul nostru Isus Cristos și să le înfruntăm cu puterea harului dumnezeiesc.

Și astăzi Biserica ne provoacă cu aceleași interogative pe care le adresează omenirii de 2000 de ani: oare nu cumva, acest virus vine si pentru a ne aminti că suntem trecători și că adevărata noastră patrie nu este această vale de lacrimi? Oare nu s-ar cuveni să punem în sfârșit în practică imperativul Domnului Isus: căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu?”

„Răspândirea accelerată a epidemiei pe întreg mapamondul ne cauzează tuturor suferințe, teamă și îngrijorare pentru sănătatea proprie și a semenilor noștri. Știri apocaliptice, scenarii înfricoșătoare ne asaltează la tot pasul.

Și precum apostolii în drum spre Emaus, ne putem simți uneori abandonați într-o situație de nesiguranță. Însă tocmai în aceste momente de reală criză existențială, suntem chemați să redescoperim anumite valori pe care în goana de zi cu zi le ignoram: compasiunea, atenția pentru ceilalți, fragilitatea vieții noastre.

Această dificilă perioadă să fie un imbold pentru a ne trăi cu adevărat viața noastră umană și creștină. Precum ne aducea aminte și fratele Mihai din Prilog, izvorul bolilor trupești este starea sufletească a fiecăruia dintre noi și a omenirii în ansamblul ei. De aceea, să îi cerem Domnului să ne atingă cu mâna Sa vindecătoare”, afirmă Cardinalul Lucian Mureșan în Scrisoarea circulară adresată preoților și credincioșilor, dată publicității miercuri, 21 octombrie.

Scrisoarea circulară poate fi citită, integral, mai jos:

Iubiți preoți, Dragi credincioși,

Sfântul Părinte Papa Francisc ne-a îndemnat în audiența generală din 30 septembrie 2020: „Să facem, cu ajutorul Domnului, ca iubirea să devină virală, iar speranța, globală”. Și continuă Sfântul Părinte: „acest mic virus continuă să provoace răni profunde și demască vulnerabilitatea noastră fizică, socială și spirituală”.

În aceste încercări percepem cu luciditate că suntem cu toții egali în fața bolii și a suferinței, dar și înaintea Dumnezeului milostiv, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

Cuvântul lui Dumnezeu ne spune că nu suntem robi ai morții și ai deznădejdii, și că Domnul este viu și că El nu își va abandona poporul în clipa încercării. Deoarece „aproape este Domnul de cei umiliţi la inimă şi pe cei smeriţi cu spiritul îi va mântui” (Psalmul 33,17).

Biserica nu are menirea de a propune soluții științifice pentru a învinge pandemia, această dificilă misiune revenind autorităților Statului pe care le susținem cu rugăciunea și cu îndemnul de a respecta toate măsurile de prevenție și de protecție. În încercarea pe care cu toții o trăim, Biserica este aproape de fiii ei și ne ajută pe fiecare să regăsim semnificația încercărilor prezente, să le trăim cu speranța sădită în inimă de Mântuitorul nostru Isus Cristos și să le înfruntăm cu puterea harului dumnezeiesc. Și astăzi Biserica ne provoacă cu aceleași interogative pe care le adresează omenirii de 2000 de ani: oare nu cumva, acest virus vine si pentru a ne aminti că suntem trecători și că adevărata noastră patrie nu este această vale de lacrimi? Oare nu s-ar cuveni să punem în sfârșit în practică imperativul Domnului Isus: căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu?

Această dificilă perioadă să fie un imbold pentru a ne trăi cu adevărat viața noastră umană și creștină. Precum ne aducea aminte și fratele Mihai din Prilog, izvorul bolilor trupești este starea sufletească a fiecăruia dintre noi și a omenirii în ansamblul ei. De aceea, să îi cerem Domnului să ne atingă cu mâna Sa vindecătoare.

Vă încredințez cu iubire părintească ocrotirii Maicii Sfinte și Fericiților Episcopi Greco-Catolici martiri, rugându-i să mijlocească de la Domnul sănătate, seninătate și speranță pentru fiecare dintre noi, pentru scumpa noastră țară și pentru întreg neamul omenesc!

Cardinal LUCIAN
Arhiepiscop și Mitropolit de Alba-Iulia și Făgăraș
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Sursă: Radio Blaj

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ORA de IARNĂ 2020. România trece la ora de iarnă la sfârșitul acestei săptămâni. Ce efecte poate avea asupra organismului uman

Publicat

România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică. Este momentul în care se spune că „dormim mai mult” cu o oră față de restul zilelor din an.

Trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4.00 va deveni ora 3.00.

Ziua de 25 octombrie va fi cea mai lungă din an, pentru că, practic, are 25 de ore.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).

Din 1932 România trece, în ultima duminică din octombrie, la ora de iarnă. Deşi motivaţia iniţială – aceea de a face economie de resurse – a dispărut în epoca modernă, peste 70 de state nu au renunţat încă la schimbarea orei.

Ora de iarnă: în 2021 statele UE decid dacă mențin schimbarea sezonieră a orei

Comitetul de Turism şi Transporturi al Uniunii Europene a propus ca schimbarea sezonieră a orei să nu se mai facă, iar fiecare stat membru UE va trebui să aleagă dacă rămâne la ora de vară sau la cea de iarnă.

Propunerea de renunţare la schimbarea orei ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus, așa că termenul a fost amânat pentru anul 2021: statele care decid să menţină permanent ora de vară ar urma să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021 (27 spre 28 martie 2021), iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021 (30 spre 31 octombrie 2021).

În mod normal, țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a schimbat prioritățile.

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

Ora de iarnă: efecte asupra organismului uman

Medicii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână, două, pentru a ne adapta la ora de iarnă. Schimbarea orei poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, avertizează specialiștii.

Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare, cefalee sau modificare apetitului.

Schimbarea orei vine la pachet cu stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, spun specialiștii scrie doc.ro. Cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea orei, în special toamna, îi face pe oamenii să aibă, pentru o anumită perioadă de timp, simptome asemănătoare cu cele resimțite de cei care călătoresc și care trebuie să se adapteze la diferența de fus orar (oboseală accentuată, insomnie, tulburări digestive sau stări de confuzie).

Oamenii de știință spun că adaptarea organismului la trecerea la ora de iarnă poate dura până la patru săptămâni și că unii dintre noi nu reușesc niciodată să se adapteze acestui proces. 

Trecerea la ora de iarnă poate provoca scăderi ale performanței, concentrării și memoriei, precum și oboseală și somnolență în timpul zilei. Pe lângă modificările somnului, pot să apară și astenia, vertijul și irascibilitatea.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Apel umanitar: Un tânăr din Bucerdea Vinoasă, diagnosticat cu o boală gravă, are nevoie de ajutor din partea semenilor

Publicat

La doar 26 de ani, Dorin Teodor Baba din Bucerdea Vinoasă are disperată nevoie de ajutor din partea semenilor.

A fost diagnosticat cu tumoare a glandei pineale în ianuarie 2019, iar de atunci a suferit opt operații: una chiar în ianuarie 2019, alte șapte în perioada martie – octombrie 2020.

Din păcate, operațiile nu au avut rezultatul scontat, iar Teodor este acasă, fără șanse din partea medicilor români.

Salvarea vine din Turcia, medicii de la Clinica Medicana din Istambul acceptând să trateze cazul său, însă tratamentul în sumă de 10.650 de dolari (8.250 dolari pentru operație și cazarea în clinică, împreună cu un însoțitor și 2.400 de dolari pentru transport cu ambulanță împreună cu însoțitor şi asistent) depășește cu mult posibilitățile materiale ale familiei.

Mama lui Teodor, Maria Truță, face un apel la noi toți, pentru salvarea vieții fiului său.

Dacă doriți să donați, sau să renunțați într-o zi la cafea, țigări, prăjitură sau orice alt răsfăț, puteți trimite banii în conturile deschise pe numele mamei:

În euro: RO16BTRL00104201K26379XX

În lei: RO41BTRL00101201K26379XX.

Persoană de contact: Truță Maria. Tel. 0749-820476.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Restricții de circulație, astăzi, pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu. Se fac lucrări la carosabil. Atenționări pentru șoferi

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi, până la ora 20.00, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu sunt restricții de circulație pentru lucrări la carosabil. De asemenea, este ceață densă în unele zone.

Între kilometrii 279+300 de metri – 276+500 de metri, pe raza localității Amnaș, județul Sibiu, pe sensul de deplasare Sebeș – Sibiu, sunt restricționate banda de urgență și banda numărul unu, pentru a permite executarea unor lucrări la carosabil.

Pe A1 Sibiu – Deva (în special între Sebeș și Orăștie și în zona localității Miercurea Sibiului) este ceață densă, dar și pe drumuri naționale din județul Alba.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să mărească distanța de siguranță în mers, să adapteze viteza de deplasare la condițiile de drum și să nu efectueze manevre periculoase în trafic.

sursă: politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate