Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba | Cauza toxiinfecției de la nuntă: Cinci angajați ai Restaurantului „Astoria”, purtători de Salmonella. Vezi sancţiunile

Publicat

Cauza toxiinfecţiei alimentare de la nunta care a avut loc la Restaurantul „Astoria” este contaminarea unor alimente cu salmonella, potrivit primelor concluzii. Reuniţi într-o conferinţă de presă comună, reprezentanţii DSP şi DSVSA Alba au prezentat, marţi dimineaţa, detalii despre stadiul actual al anchetei epidemiologice.

Potrivit acestora, contaminarea cu salmonella s-a făcut prin manipularea necorespunzătoare a alimentelor în blocul alimentar (bucătărie). Pentru cinci angajaţi a fost confirmată infestarea cu salmonella. Activitatea restaurantului a fost temporar suspendată şi a primit amenzi de 22.000 de lei: 15.000 de lei de la DSP şi 7000 de lei de la DSVSA Alba.

Directorul DSP Alba, Horea Timiş, a făcut următoarele precizări

”În cadrul toxiinfecției alimentare apărută în cadrul unui eveniment organizat pe data de 31. 07 .2014 au fost la o unitate cu 169 de consumatori, dintre care au fost consultați și internați sau tratați în ambulator un număr de 63 persoane în perioada 1-4.08.2014. Pacienții au fost primiți și consultați în secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Alba, la Spitalul din Cugir, Sebeș și Aiud.

Meniul a fost preparat în blocul alimentar al unității. Au fost recoltate probe alimentare de către inspectorii DSP și DSV din toate produsele. S-au recoltat probe de scaun, exudate faringiene, atât de la personalul restaorantului și laboratorul de cofetărie precum și teste de sanitate și probe de apă din unități.

Rezultatele au fost: 8 pacienți internați la Secția de Boli Infecțioase Alba și un pacient neinternat au prezentat culturi pozitive, iar 5 angajați ai unității au prezentat de asemenea culturi pozitive, cu salmonella de factor O9.

Rezultatele testelor sanitare au arătat o încărcătura microbiană neadmisă.

Având în vedere cele de mai sus, s-au aplicat măsuri conform: amendă contravenţională persoană juridică în valoare de 15.000 lei conform HGO 857/2011 art 43 lit. b și suspendarea activităţii în blocul alimentar al restaurantului până la remedierea deficiențelor constantate.”

Potrivit purtătorului de cuvânt DSVSA Alba, Delia Oltean, ”din produsele alimentare care au fost servite la masa festivă și au fost analizate la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, la o parte dintre acestea au fost izolați germeni specifici din genul salmonella. Tulpini izolate au fost expediate la Laboratorul Național de Referință pentru Salmonella din Alimente din cadrul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București. Rezultatele au fost comunicate DSVSA Alba. Germenii izolaţi au fost de salmonella de factor O9”.

Măsuri dispuse de inspectorii din cadrul DSVSA Alba:

– suspendarea activității în blocul alimentar până la finalizarea anchetei

– igienizarea și dezinsecţia microspatiilor și echipamentelor de lucru și confirmarea eficienței acestor acțiuni prin efectuarea testelor de sanitație care să certifice eliminarea oricărui risc de contaminare pentru sănătatea publică

În urma acestor deficiențe, s-a dispus aplicarea unei sancțiuni conform HG nr. 984/2005 în cuantum de 7.000 lei pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare de către personalul angajat al unității fără respectarea regulilor de igienă în blocul alimentar. Reluarea activității și organizarea meselor festive se va putea face numai în momentul obținerii rezultatelor de laborator care să certifice siguranța produselor preparate și servite și ca atare să nu prezinte niciun risc pentru consumatori.

Pe lângă probele de alimente prelevate din produsele alimentare servite în seara respectivă, inspectorii au prelevat și probe din produsele din care au fost preparate alimentele respective, pentru efectuarea investigațiilor suplimentare. În urma controlului efectuat s-a constatat existența documentelor de intrare, s-a constatat că toate au fost achizitionate din unități autorizate sanitar-veterinar, iar în urma analizei nu au fost depistați germeni patogeni.

În concluzie, contaminarea s-a făcut prin manipularea necorespunzătoare în timpul preparării produselor din blocul alimentar.

În contextul acestui episod de toxiinfectie alimentară, DSV Alba a întreprins o serie de controale în obiective de alimentatie publică, controale care se vor intensifica în perioada următoare și la obiectivele turistice.

Până marţi dimineaţa, s-au efectuat un număr de 257 de controale, aplicându-se 7 sancţiuni cu valoare totală de 4.209 lei.”

Reamintim că peste 60 de persoane din cei peste 100 de invitaţi la o nuntă organizată joi, 31 iulie, la un restaurant de la ieşirea din Alba Iulia au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară.  Au ajuns la spital persoane din Alba Iulia, Cugir, dar şi alte localităţi din judeţ şi din ţară, cel puţin un membru din personalul localului, mirii şi naşa.

Citeşte şi De la nuntă, la spital. Zeci de persoane, cu toxiinfecţie alimentară, după ce au participat la o petrecere dintr-un local de lângă Alba Iulia

La Secţia de Boli Infecţioase din Alba Iulia au fost internate 15 persoane care au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară, iar la Cugir încă 7 persoane. În total 22 de pacienți, dintre cei 63 care s-au prezentat la consultații, au necesitat internarea.

Până luni, 4 august, la ora 14.30 au fost externate şase persoane  de la spitalul din Cugir. În total au mai rămas sub observaţie medicală 16 persoane, respectiv cei 15 pacienţi internaţi la spitalul din Alba Iulia şi o persoană la Cugir.

Citeşte şi Restaurantul unde a avut loc nunta cu probleme ÎNCHIS de DSVSA Alba, până ies analizele la alimente. Şase pacienţi au fost externați

Reamintim că în august anul trecut peste 100 de persoane au fost infestate cu salmonella după ce au participat la o nuntă în Bistra. Printre persoanele intoxicate după ce au consumat alimentele primite la nuntă sau aflat şi peste 20 de minori şi trei gravide.

Citeşte şi CONCLUZIILE ANCHETEI în cazul nunții de la BISTRA: 115 invitați contaminați cu salmonela și amendă de 7.000 lei pentru organizatori

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. ghiuriii

    marți, 12.08.2014 at 15:24

    angajati bolnavi???? dar conduceri incompetente si corupte? avem doua institutii (in acest caz doua, pentru ca toate sunt la fel) conduse de incompetenti si pupincuristi. unul pastrat in functie desi e din opozitie – oare de ce? – si un altul ajuns director desi a fost scos afara din examen pentru copiat. si de asta au ajuns sa plece capul la prietenii puterii locale, ai puterii centrale sau la puternicii zilei. ar trebui demisi ambii directori si inspectorii care se ocupa in cele doua institutii de acel restaurant. in caz contrar o sa avem un alt caz peste un an doi si rezultatele o sa fie aceleasi – amenzi. cu ce ii incalzeste pe cei care au ajuns la spital aceasta masura? cu ce ma incalzeste pe mine sau pe un turist, faptul ca au fost aplicate amenzi? se aude domnu’ prefect? sau sunteti ocupat cu voiculescu? sau poate va este frica de darzu, cel care ii manevreaza pe cei din sanatatea publica locala? noi, prostii, asteptam masuri adevarate!!!

  2. Lunaticul

    miercuri, 13.08.2014 at 15:24

    ca sa crepe carnea pe tine de ciuda …de aia :-)) he he hehe

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax