Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba | Cauza toxiinfecției de la nuntă: Cinci angajați ai Restaurantului „Astoria”, purtători de Salmonella. Vezi sancţiunile


Publicat

Cauza toxiinfecţiei alimentare de la nunta care a avut loc la Restaurantul „Astoria” este contaminarea unor alimente cu salmonella, potrivit primelor concluzii. Reuniţi într-o conferinţă de presă comună, reprezentanţii DSP şi DSVSA Alba au prezentat, marţi dimineaţa, detalii despre stadiul actual al anchetei epidemiologice.

Potrivit acestora, contaminarea cu salmonella s-a făcut prin manipularea necorespunzătoare a alimentelor în blocul alimentar (bucătărie). Pentru cinci angajaţi a fost confirmată infestarea cu salmonella. Activitatea restaurantului a fost temporar suspendată şi a primit amenzi de 22.000 de lei: 15.000 de lei de la DSP şi 7000 de lei de la DSVSA Alba.

Directorul DSP Alba, Horea Timiş, a făcut următoarele precizări

”În cadrul toxiinfecției alimentare apărută în cadrul unui eveniment organizat pe data de 31. 07 .2014 au fost la o unitate cu 169 de consumatori, dintre care au fost consultați și internați sau tratați în ambulator un număr de 63 persoane în perioada 1-4.08.2014. Pacienții au fost primiți și consultați în secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Alba, la Spitalul din Cugir, Sebeș și Aiud.

Meniul a fost preparat în blocul alimentar al unității. Au fost recoltate probe alimentare de către inspectorii DSP și DSV din toate produsele. S-au recoltat probe de scaun, exudate faringiene, atât de la personalul restaorantului și laboratorul de cofetărie precum și teste de sanitate și probe de apă din unități.

Rezultatele au fost: 8 pacienți internați la Secția de Boli Infecțioase Alba și un pacient neinternat au prezentat culturi pozitive, iar 5 angajați ai unității au prezentat de asemenea culturi pozitive, cu salmonella de factor O9.

Rezultatele testelor sanitare au arătat o încărcătura microbiană neadmisă.

Având în vedere cele de mai sus, s-au aplicat măsuri conform: amendă contravenţională persoană juridică în valoare de 15.000 lei conform HGO 857/2011 art 43 lit. b și suspendarea activităţii în blocul alimentar al restaurantului până la remedierea deficiențelor constantate.”

Potrivit purtătorului de cuvânt DSVSA Alba, Delia Oltean, ”din produsele alimentare care au fost servite la masa festivă și au fost analizate la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, la o parte dintre acestea au fost izolați germeni specifici din genul salmonella. Tulpini izolate au fost expediate la Laboratorul Național de Referință pentru Salmonella din Alimente din cadrul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București. Rezultatele au fost comunicate DSVSA Alba. Germenii izolaţi au fost de salmonella de factor O9”.

Măsuri dispuse de inspectorii din cadrul DSVSA Alba:

– suspendarea activității în blocul alimentar până la finalizarea anchetei

– igienizarea și dezinsecţia microspatiilor și echipamentelor de lucru și confirmarea eficienței acestor acțiuni prin efectuarea testelor de sanitație care să certifice eliminarea oricărui risc de contaminare pentru sănătatea publică

În urma acestor deficiențe, s-a dispus aplicarea unei sancțiuni conform HG nr. 984/2005 în cuantum de 7.000 lei pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare de către personalul angajat al unității fără respectarea regulilor de igienă în blocul alimentar. Reluarea activității și organizarea meselor festive se va putea face numai în momentul obținerii rezultatelor de laborator care să certifice siguranța produselor preparate și servite și ca atare să nu prezinte niciun risc pentru consumatori.

Pe lângă probele de alimente prelevate din produsele alimentare servite în seara respectivă, inspectorii au prelevat și probe din produsele din care au fost preparate alimentele respective, pentru efectuarea investigațiilor suplimentare. În urma controlului efectuat s-a constatat existența documentelor de intrare, s-a constatat că toate au fost achizitionate din unități autorizate sanitar-veterinar, iar în urma analizei nu au fost depistați germeni patogeni.

În concluzie, contaminarea s-a făcut prin manipularea necorespunzătoare în timpul preparării produselor din blocul alimentar.

În contextul acestui episod de toxiinfectie alimentară, DSV Alba a întreprins o serie de controale în obiective de alimentatie publică, controale care se vor intensifica în perioada următoare și la obiectivele turistice.

Până marţi dimineaţa, s-au efectuat un număr de 257 de controale, aplicându-se 7 sancţiuni cu valoare totală de 4.209 lei.”

Reamintim că peste 60 de persoane din cei peste 100 de invitaţi la o nuntă organizată joi, 31 iulie, la un restaurant de la ieşirea din Alba Iulia au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară.  Au ajuns la spital persoane din Alba Iulia, Cugir, dar şi alte localităţi din judeţ şi din ţară, cel puţin un membru din personalul localului, mirii şi naşa.

Citeşte şi De la nuntă, la spital. Zeci de persoane, cu toxiinfecţie alimentară, după ce au participat la o petrecere dintr-un local de lângă Alba Iulia

La Secţia de Boli Infecţioase din Alba Iulia au fost internate 15 persoane care au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară, iar la Cugir încă 7 persoane. În total 22 de pacienți, dintre cei 63 care s-au prezentat la consultații, au necesitat internarea.

Până luni, 4 august, la ora 14.30 au fost externate şase persoane  de la spitalul din Cugir. În total au mai rămas sub observaţie medicală 16 persoane, respectiv cei 15 pacienţi internaţi la spitalul din Alba Iulia şi o persoană la Cugir.

Citeşte şi Restaurantul unde a avut loc nunta cu probleme ÎNCHIS de DSVSA Alba, până ies analizele la alimente. Şase pacienţi au fost externați

Reamintim că în august anul trecut peste 100 de persoane au fost infestate cu salmonella după ce au participat la o nuntă în Bistra. Printre persoanele intoxicate după ce au consumat alimentele primite la nuntă sau aflat şi peste 20 de minori şi trei gravide.

Citeşte şi CONCLUZIILE ANCHETEI în cazul nunții de la BISTRA: 115 invitați contaminați cu salmonela și amendă de 7.000 lei pentru organizatoriDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. ghiuriii

  marți, 12.08.2014 at 15:24

  angajati bolnavi???? dar conduceri incompetente si corupte? avem doua institutii (in acest caz doua, pentru ca toate sunt la fel) conduse de incompetenti si pupincuristi. unul pastrat in functie desi e din opozitie – oare de ce? – si un altul ajuns director desi a fost scos afara din examen pentru copiat. si de asta au ajuns sa plece capul la prietenii puterii locale, ai puterii centrale sau la puternicii zilei. ar trebui demisi ambii directori si inspectorii care se ocupa in cele doua institutii de acel restaurant. in caz contrar o sa avem un alt caz peste un an doi si rezultatele o sa fie aceleasi – amenzi. cu ce ii incalzeste pe cei care au ajuns la spital aceasta masura? cu ce ma incalzeste pe mine sau pe un turist, faptul ca au fost aplicate amenzi? se aude domnu’ prefect? sau sunteti ocupat cu voiculescu? sau poate va este frica de darzu, cel care ii manevreaza pe cei din sanatatea publica locala? noi, prostii, asteptam masuri adevarate!!!

 2. Lunaticul

  miercuri, 13.08.2014 at 15:24

  ca sa crepe carnea pe tine de ciuda …de aia :-)) he he hehe

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Aleșii locali nu își pierd pensiile speciale. Comisia juridică a Camerei Deputaților, aviz negativ proiectului de desființare

Publicat

Primarii și președinții de consilii județene vor rămâne cu pensiile speciale, cel puțin deocamdată.

Proiectul de desființare a pensiilor speciale pentru aleșii locali a primit raport de respingere în Comisia juridică a Camerei Deputaților. PNL, PSD și UDMR au votat împreună în acest sens.

Se pare că partidele abandonează încă un proiect îndelung dezbătut în campania electorală.

România este în acest moment împărțită între două categorii de pensionari: una care primește pensie pe măsura contributivității, formată în general din ”oameni simpli” și una care primește așa-numita pensie specială, formată în general din răsfățați ai sistemului, politicieni, membrii ai administrației superioare, servicii secrete, armată, justiție și nu numai.

Toți aceștia au un regim special și beneficiază de sume enorme din bani publici, pe lângă restul beneficiilor de care au beneficiat anterior (pensionare la vârstă ”fragedă”, salarii foarte mari, sporuri și alte beneficii).

Eliminarea lor nu este agreeată nici de Curtea Constituțională, care consideră, culmea, că ar fi neconstituțional și nedrept ca toți românii să beneficieze de tratament egal din partea statului. De menționat că și membrii CCR beneficiază de pensii speciale și de diferite sporuri.

Vezi detalii aici – VIDEO: Judecătorii CCR primesc spor „de risc” și spor de „suprasolicitare neuropsihică”. În total, peste 10.000 de lei

Revenind, pentru raportul de respingere a proiectului de lege au votat 15 deputaţi, şase s-au exprimat împotrivă şi doi s-au abţinut, potrivit Digi24.

Proiectul de lege, iniţiat de USR, se referă la abrogarea articolului 210 din OUG nr. 57/2019 care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

Acum urmează ca el să fie discutat în plenul Camerei Deputaților și apoi în Senat.

Ce valoare au pensiile speciale

Potrivit actului normativ, un primar de comună cu un singur mandat ar primi 1.600 de lei pensie specială și 5.000 de lei, după trei mandate.

Articolul 210 precizează:

„Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean, din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial (…) se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă – cunoscută sub denumirea de pensie specială – pentru persoanele care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Fraude pe TikTok cu jocuri „gratis”. Conținuturi asociate cu ”malvertising”

Publicat

Cercetătorii de la Malwarebytes Labs atrag atenția cu privire la conturile de pe TikTok care promovează conținut în domeniul gaming și oferă adesea jocuri sau alte aplicații gratis.

Un exemplu este un cont ce promovează un site care ar trebui să ofere gratis jocul „Among Us” pe Steam, dar și o versiune „hacked”, prin care utilizatorul ar avea avantaje în joc.

Conform verificărilor cercetătorilor conținutul de pe site este, în realitate, asociat cu malvertising.

Sursă: CERT.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPU, în prag de colaps. Medic: ”Virusul este mult mai agresiv în rândul celor nevaccinați. Am obosit să le spun că se vaccineze”

Publicat

Sunt zile de mare încercare, atât pentru medici, cât şi pentru familiile care au pe cineva bolnav. În aceste momente unităţile de primiri urgențe sunt în prag de colaps.

Ambulanțele sosesc fără pauză, una după alta, şi nu dau semne că se vor opri curând în condiţiile în care numai astăzi, peste 16 mii de oameni au aflat că au Covid-19. Vecinii unguri încep să ne preia din bolnavi.

Bogdan Oprița, medic-șef UPU-SMURD la Spitalul de Urgență Floreasca, susține că pacienții vaccinați fac forme ușoare, nu necesită internare sau au nevoie de oxigen doar în cantitate mică.

”Sunt 38 de pacienți în UPU, dintre care 18 sunt intubați și ventilați, mai avem un număr de 8 care sunt pe ventilație non-invazivă și pe oxigen în flux mare. Un singur pacient este vaccinat, dar acesta a fost prezentat la noi în urmă cu șapte zile. Alți doi au mai venit în acest interval de timp”.

Medic: Am obosit să le spun să se vaccineze

”În momentul de față, nici nu mai pot să comentez acest lucru. Am obosit. Oamenii ar trebui să se vaccineze. Toată lumea adresează acuzații că valul acesta nu a fost pregătit, dar trebuie spus, totuși, că există o limită fizică a paturilor peste care nu mai poți să crești, efectiv. Pe de altă parte, personalul este același. Noi am crescut de la 14 locuri la Terapie Intesivă, iar acum avem 23 de pacienți internați”.

Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20,00

”Este dovedit, însă, că cei care sunt vaccinați cu schema completă sunt purtători de virus timp de cinci zile, în sensul că ei pot fi contagiosi numai cinci zile, în timp ce ceilalți sunt 14… 28 de zile.

Iar agresivitatea virusului la cei vaccinați este mai mică decât la persoanele vaccinate.

De asemenea, s-a demonstrat că o persoană care este nevaccinată este de opt ori mai agresivă în a transmite virusul decât în cazul unei persoane vaccinate.

Acestea sunt studii științifice, se pot găsi pe site-ul CNCAV-ului, peste tot. Orice argument în a da acum vina pe cei vaccinați este o absurditate și un nonsens”.

Bogdan Oprița: ”Am avut pacienţi cea mai mică vârsta 22 de ani, cea mai mare 96. Noi am transformat toată UPU în zona roşie, pentru a avea cât mai multe pături.

În condiţii obişnuite 31 de paturi, dar în momentul de față avem 38 pentru că atâţia pacienţi avem. Putem să mărim, cel mai mult am avut 40 de pacienţi”.

Potrivit medicilor cei mai mulţi dintre pacienţi nu sunt imunizaţi. Pe de altă parte, dacă o persoană vaccinată ia virusul nu ajunge în stare gravă dacă nu are şi alte probleme de sănătate.

Bogdan Oprița: ”Cei vaccinaţi sunt purtători de virus 5 zile, pe când ceilalţi 30 de zile, iar agresivitatea virusului la cei vaccinaţi este mai mică. O persoană nevaccinată este de 8 ori mai agresivă în a transmite virusul″.

Sursa: Știrileprotv.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții în infrastructura educațională, la Zlatna. Școala Gimnazială „Avram Iancu” va fi reabilitată și modernizată

Publicat

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Zlatna urmează să fie reabilitată și modernizată printr-o investiție de peste 7,6 milioane de lei. 

Primăria Zlatna a lansat vineri, 15 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare și modernizare Școală Gimnazială Avram Iancu”.

Valoarea totală este estimată la 7.628.452,73 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, clădirea este amplasată în zona centrală a localității, alipită clădirii Primăriei. Zona este închegată din punct de vedere urbanistic.

Clădirea școlii este poziționată cu fațada principală paralelă cu limita terenului la strada Valea Morilor, retras față de aceasta cu aproximativ 24 m. Clădirea ocupă aproape tot de la frontul la stradă, rămânând liber doar un acces auto și pietonal în partea dreaptă. Forma în plan a terenului este neregulată, cu front la strada Valea Morilor.

Proprietatea școlii cuprinde:

 • corp C1 – Clădire școală, regim de înălțime Parter și 2 etaje (P+2E);
 • corp C2 – Clădire Anexă, regim de înălțime Parter (P);
 • curte amenajată în fața școlii (între clădire școală și strada) cu acces pietonal direct din strada Valea Morilor și alee de legătură cu intrarea principală în școală;
 • curtea școlii, situată în spatele clădirii școlii, cu acces auto și pietonal din strada Valea Morilor.

Intervenţiile propuse sunt menite să refuncţionalizeze spațiul de învățământ existent, astfel încât să fie atins standardul impus de normele şi legislaţia în vigoare.

În vederea reabilitării și modernizării construcțiilor școlii, se propun următoarele măsuri structurale de consolidare clădiri existente (conform expertizei tehnice), dar și de realizare a extinderii:

Lucrări de intervenție cu caracter general propuse:

 • Amenajare a două săli pentru clasa pregătitoare;
 • Amenajarea a 16 săli de clasă, câte două săli pentru fiecare nivel de școlarizare;
 • Amenajarea unor laboratoare de fizică/chimie, biologie, calculatoare, CDI;
 • Amenajarea unei săli de mese pe sistem „catering” cu anexele aferente, cu capacitate de aproximativ 30 de locuri la masă;
 • Amenajarea unor cabinete pentru medicină generală, logoped și consiliere;
 • Asigurarea unor spații pentru cadre didactice: 2 săli profesorale, director, secretariat și contabilitate;
 • Asigurarea spațiilor pentru depozitare (manuale, cărți, arhivă, materiale didactice);
 • Spații conexe: centrala termică, spații întreținere;
 • Refuncționalizarea clădirii anexe (mărirea sălii de sport);
 • Realizarea termoizolației clădirilor;
 • Asigurarea condițiilor de funcționare în conformitate cu legislația actuală;
 • Refacerea instalațiilor interioare noi;
 • Reparații capitale la ambele clădiri (înlocuirea finisajelor interioare și exterioare), la școală se vor păstra doar tâmplăriile exterioare, care sunt din PVC cu barieră termică și geam termopan;
 • Refacerea fațadei, inclusiv înlocuirea învelitorilor;
 • Echipamente și dotări noi;
 • Reparații la împrejmuirea școlii;
 • Amenajarea incintei școlii.

Parametrii propuși:

 • Suprafață teren CF 72615 = 5.147 mp
 • Suprafață construită totală SC1+SC2 = 1.230,05 mp
 • Suprafață desfășurată totală SC1+SC2 = 3.324,15 mp
 • Suprafață construită școală propus = 1.047,05 mp
 • Suprafață desfășurată școală propus = 3.141,15 mp
 • Regimul de înălțime școală propus: = P + 2 E
 • Suprafață construită clădire atelier C2 = 183 mp
 • Suprafață desfășurată clădire atelier C2 = 183 mp
 • Regimul de înălțime clădire atelier C2 = P
 • Spații verzi = 1.307,88 mp;
 • Suprafață rampe și scări exterioare școală = 43,34 mp;
 • Suprafață căi pietonale = 272,62 mp;
 • Suprafață platformă gospodărească = 12,38 mp;
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate