Eveniment
CONCLUZIILE ANCHETEI în cazul nunții de la BISTRA: 115 invitați contaminați cu salmonela și amendă de 7.000 lei pentru organizatori
Inspectorii sanitari au finalizat ancheta în cazul nunții de la Bistra, în urma căreia mai mulți invitați au fost internați în spital după ce au fost infestați cu salmonela. Potrivit directorului DSP Alba, Horia Timiș, cauzele intoxicației au fost lipsa de igienă și condițiile improprii de preparare, depozitare și transport a mâncării, ce a fost pregătită integral în casa mirelui, în mare parte din produse din propria gospodărie.
115 invitați, contaminați cu salmonela
Numărul bolnavilor infestați cu salmonela a ajuns la 115. Din investigații a rezultat că microbul a provenit fie de la un purtător, care a intrat în contact cu mâncarea, fie din cauza preparării mâncării în apropierea unei surse bacteriene.
În urma anchetei, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale: bucătăreasa a primit o amendă de 3.000 de lei și organizatorii nunții (familia mirelui) au primit o amendă de 4.000 lei.
Rezultatele anchetei au fost prezentate luni, 2 septembrie, de către directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, într-o conferință de presă organizată la sediul instituției.
„În data de 27 august 2013, DSP a fost sesizată în legătură cu o posibilă toxiinfecție alimentară în urma unei nunți din comuna Bistra. În acea dată au început să apară primele cazuri, neștiindu-se ce amploare va lua situația. Primii pacienți au ajuns la spitalul din Abrud. S-au luat probe de sanitație de la locul evenimentului, de la primii bolnavi. Pe parcursul zilei, pacienții au început să vină, iar din anchete s-a dedus că la nuntă au participat aproximativ 300 de persoane. A existat pericolul de a depăși capacitatea județului cu privire la numărul limitat de paturi din spitale. A fost o situație fără precedent, ce a durat trei zile. Până la urmă s-a stabilizat la 115 internați”, a spus dr. Horea Timiș.
Din totalul de 115 pacienți, 14 cazuri au fost internate la secția de boli infecțioase de la Alba Iulia, 83 de cazuri la spitalul din Abrud, 15 cazuri la spitalul din Cîmpeni și 3 cazuri la clinica de boli infecțioase Cluj. Până luni, au fost externați 39 de pacienți, 74 sunt în spitalizare continuă și vor fi externate în zilele următoare iar 2 cazuri sunt tratate la domiciliu.
Evoluția focarului de infecție
Din anchete și analize de laborator s-a ajuns la concluzia că nu s-au respectat condițiile minime de igienă și legislația în vigoare de către organizatori și administratorii unității în care a avut loc nunta.
Din analize s-a evidențiat o salmoneoză masivă cu contaminarea tuturor alimentelor. „Istoricul anchetei a arătat că la un moment dat, vineri, în timpul procesării alimentelor, la domiciliul familiei mirelui, în gospodăria propie, din alimente de origine animală, cineva a fost purtător de salmoneoză. Infecția fiind masivă, toți cei care au fost analizați au avut această bacterie în corp”, a explicat Timiș.
Sursa de infecție a fost ori un purtător de salmonela, dintre cei care au preparat mâncarea, care a contaminat toate produsele, ori prepararea mâncării în apropierea unor surse de posibilă infecție. „Dacă alimentele se pregăteau în condiții de igienă, se respectau normele de depozitare și timpul de preparare, nu ar fi existat această proliferare a bacteriei. Alimentele au fost depozitate într-un șopru”, a mai spus directorul DSP Alba.
Contaminarea masivă se justifică prin faptul că alimentele au stat în condiții neigienice și de temperatură ridicată în care a bacteria a proliferat într-un mediu propice. Faptul că 90% din meniu a fost contaminat, cu excepția prăjiturilor, arată că prin manipularea lor, de la un aliment sursă, cel mai probabil toba, bacteria a fost diseminată în toate alimentele.
Timiș: „Situația a fost gravă! Dacă era o combinație între salmoneoză și stafilococ, se sfârșea cu decese!”
Salmonela are un timp de incubație între 48 și 72 de ore. În prima fază, diagnosticarea a fost dificilă, dat fiind că simptomele pacienților erau relevante atât pentru salmonela cât și pentru stafilococ. „Nu se știa ce fel de intoxicație este (cu salmonela sau stafilococ). Pacienții prezentau grețuri, vărsături, simptome date de ambele bacterii. La spitalul din Abrud a fost depășit numărul de paturi, În timpul nopții, împreună cu primarul, directorul spitalului și pompierii, s-a suplimentat numărul de paturi, ce au fost aduse de la Centrul de Vârstnici din Cîmpeni”, a spus Timiș.
„În prima fază, pacienții veneau cu vărsături, scaune diareice. Nu se știa la ce număr de pacienți se va ajunge. La 48 de ore, continuau să vină bolnavi cu puseuri febrile, la copii era periculos. Dacă era o combinație între salmoneoză și stafilococ, se sfârșea cu deces la persoane debilitate, copii și vârstnici”, a explicat dr. Timiș.
Printre intoxicați, peste 20 de minori și 3 gravide
Graficul de vârste la cei 115 pacienți: 1 copil de 1 an, 2 copii de 2 ani, 2 copii între 5 și 9 ani, 5 copii între 10 și 14 ani, 11 între 15 și 19 ani, 18 între 20 și 24 de ani, 35 de pacienți între 25 și 34 de ani, 25 între 35 și 44 de ani, 11 între 45 și 54 de ani și 5 între 55 și 64 de ani.
Trei dintre invitații intoxicați sunt femei gravide, însă acestea prezentau simptome ușoare și au putut fi tratate în timp util, fără a fi afectate sarcinile. Din fericire, toxiinfecția nu i-a atins și pe miri. Mama miresei, în schimb, a prezentat câteva simptome ușoare.
Amenzi pentru bucătăreasă și familia mirelui
În urma anchetei, au fost aplicate sanțiuni contravenționale în valoare de 7.000 lei. Una dintre persoanele sancționate de inspectorii sanitari a fost bucătăreasa, care a coordonat întregul ciclu al preparării mâncării. Ea a primit amendă în valoare de 3.000 de lei conform HG 857/2011, art. 41 lit e, referitor la „nerepsectarea în unități de alimentație publică și colectivă, obligației ca la mese organizate, de a păstra câte o probă din fiecare fel de mâncare servit, timp de 48 de ore, în spații frigorifice, în recipiente curate, acoperite și etichetate.
Organizatorii nunții (familia mirelui) a fost sancționat cu amendă de 4.000 lei, conform HG 857/2011, art. 41, lit. e, ce se referă la efectuarea transportului alimentelor cu mijloace care nu asigură protecția alimentelor împotriva contaminării precoce, depozitarea necorespunzătoare a alimentelor în ambalaje, nerespectarea normelor de igienă în vigoare privind prepararea, depozitarea, trasnsportul produselor alimentare.
Cât despre restaurantul unde a avut loc nunta, DSP și-a declinat competența spre organele de urmărire penală, care urmează să continue investigația. Potrivit lui Horia Timiș, restaurantul are toate condițiile prevăzute de lege.
Nuntașii nu au depus nicio plângere
În ciuda disconfortului creat în timpul celor câteva zile de spitalizare, niciunul dintre invitații afectați de toxiinfecție alimentară nu a depus vreo plângere împotriva organizatorilor nunții.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News