Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CONCLUZIILE ANCHETEI în cazul nunții de la BISTRA: 115 invitați contaminați cu salmonela și amendă de 7.000 lei pentru organizatori


Publicat

Inspectorii sanitari au finalizat ancheta în cazul nunții de la Bistra, în urma căreia mai mulți invitați au fost internați în spital după ce au fost infestați cu salmonela. Potrivit directorului DSP Alba, Horia Timiș, cauzele intoxicației au fost lipsa de igienă și condițiile improprii de preparare, depozitare și transport a mâncării, ce a fost pregătită integral în casa mirelui, în mare parte din produse din propria gospodărie.

115 invitați, contaminați cu salmonela

Numărul bolnavilor infestați cu salmonela a ajuns la 115. Din investigații a rezultat că microbul a provenit fie de la un purtător, care a intrat în contact cu mâncarea, fie din cauza preparării mâncării în apropierea unei surse bacteriene.

În urma anchetei, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale: bucătăreasa a primit o amendă de 3.000 de lei și organizatorii nunții (familia mirelui) au primit o amendă de 4.000 lei.

Rezultatele anchetei au fost prezentate luni, 2 septembrie, de către directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, într-o conferință de presă organizată la sediul instituției.

„În data de 27 august 2013, DSP a fost sesizată în legătură cu o posibilă toxiinfecție alimentară în urma unei nunți din comuna Bistra. În acea dată au început să apară primele cazuri, neștiindu-se ce amploare va lua situația. Primii pacienți au ajuns la spitalul din Abrud. S-au luat probe de sanitație de la locul evenimentului, de la primii bolnavi. Pe parcursul zilei, pacienții au început să vină, iar din anchete s-a dedus că la nuntă au participat aproximativ 300 de persoane. A existat pericolul de a depăși capacitatea județului cu privire la numărul limitat de paturi din spitale. A fost o situație fără precedent, ce a durat trei zile. Până la urmă s-a stabilizat la 115 internați”, a spus dr. Horea Timiș.

Din totalul de 115 pacienți, 14 cazuri au fost internate la secția de boli infecțioase de la Alba Iulia, 83 de cazuri la spitalul din Abrud, 15 cazuri la spitalul din Cîmpeni și 3 cazuri la clinica de boli infecțioase Cluj. Până luni, au fost externați 39 de pacienți, 74 sunt în spitalizare continuă și vor fi externate în zilele următoare iar 2 cazuri sunt tratate la domiciliu.

Evoluția focarului de infecție

Din anchete și analize de laborator s-a ajuns la concluzia că nu s-au respectat condițiile minime de igienă și legislația în vigoare de către organizatori și administratorii unității în care a avut loc nunta.

Din analize s-a evidențiat o salmoneoză masivă cu contaminarea tuturor alimentelor. „Istoricul anchetei a arătat că la un moment dat, vineri, în timpul procesării alimentelor, la domiciliul familiei mirelui, în gospodăria propie, din alimente de origine animală, cineva a fost purtător de salmoneoză. Infecția fiind masivă, toți cei care au fost analizați au avut această bacterie în corp”, a explicat Timiș.

Sursa de infecție a fost ori un purtător de salmonela, dintre cei care au preparat mâncarea, care a contaminat toate produsele, ori prepararea mâncării în apropierea unor surse de posibilă infecție. „Dacă alimentele se pregăteau în condiții de igienă, se respectau normele de depozitare și timpul de preparare, nu ar fi existat această proliferare a bacteriei. Alimentele au fost depozitate într-un șopru”, a mai spus directorul DSP Alba.

Contaminarea masivă se justifică prin faptul că alimentele au stat în condiții neigienice și de temperatură ridicată în care a bacteria a proliferat într-un mediu propice. Faptul că 90% din meniu a fost contaminat, cu excepția prăjiturilor, arată că prin manipularea lor, de la un aliment sursă, cel mai probabil toba, bacteria a fost diseminată în toate alimentele.

Timiș: „Situația a fost gravă! Dacă era o combinație între salmoneoză și stafilococ, se sfârșea cu decese!”

Salmonela are un timp de incubație între 48 și 72 de ore. În prima fază, diagnosticarea a fost dificilă, dat fiind că simptomele pacienților erau relevante atât pentru salmonela cât și pentru stafilococ. „Nu se știa ce fel de intoxicație este (cu salmonela sau stafilococ). Pacienții prezentau grețuri, vărsături, simptome date de ambele bacterii. La spitalul din Abrud a fost depășit numărul de paturi, În timpul nopții, împreună cu primarul, directorul spitalului și pompierii, s-a suplimentat numărul de paturi, ce au fost aduse de la Centrul de Vârstnici din Cîmpeni”, a spus Timiș.

„În prima fază, pacienții veneau cu vărsături, scaune diareice. Nu se știa la ce număr de pacienți se va ajunge. La 48 de ore, continuau să vină bolnavi cu puseuri febrile, la copii era periculos. Dacă era o combinație între salmoneoză și stafilococ, se sfârșea cu deces la persoane debilitate, copii și vârstnici”, a explicat dr. Timiș.

Printre intoxicați, peste 20 de minori și 3 gravide

Graficul de vârste la cei 115 pacienți: 1 copil de 1 an, 2 copii de 2 ani, 2 copii între 5 și 9 ani, 5 copii între 10 și 14 ani, 11 între 15 și 19 ani, 18 între 20 și 24 de ani, 35 de pacienți între 25 și 34 de ani, 25 între 35 și 44 de ani, 11 între 45 și 54 de ani și 5 între 55 și 64 de ani.

Trei dintre invitații intoxicați sunt femei gravide, însă acestea prezentau simptome ușoare și au putut fi tratate în timp util, fără a fi afectate sarcinile. Din fericire, toxiinfecția nu i-a atins și pe miri. Mama miresei, în schimb, a prezentat câteva simptome ușoare.

Amenzi pentru bucătăreasă și familia mirelui

În urma anchetei, au fost aplicate sanțiuni contravenționale în valoare de 7.000 lei. Una dintre persoanele sancționate de inspectorii sanitari a fost bucătăreasa, care a coordonat întregul ciclu al preparării mâncării. Ea a primit amendă în valoare de 3.000 de lei conform HG 857/2011, art. 41 lit e, referitor la „nerepsectarea în unități de alimentație publică și colectivă, obligației ca la mese organizate, de a păstra câte o probă din fiecare fel de mâncare servit, timp de 48 de ore, în spații frigorifice, în recipiente curate, acoperite și etichetate.

Organizatorii nunții (familia mirelui) a fost sancționat cu amendă de 4.000 lei, conform HG 857/2011, art. 41, lit. e, ce se referă la efectuarea transportului alimentelor cu mijloace care nu asigură protecția alimentelor împotriva contaminării precoce, depozitarea necorespunzătoare a alimentelor în ambalaje, nerespectarea normelor de igienă în vigoare privind prepararea, depozitarea, trasnsportul produselor alimentare.

Cât despre restaurantul unde a avut loc nunta, DSP și-a declinat competența spre organele de urmărire penală, care urmează să continue investigația. Potrivit lui Horia Timiș, restaurantul are toate condițiile prevăzute de lege.

Nuntașii nu au depus nicio plângere

În ciuda disconfortului creat în timpul celor câteva zile de spitalizare, niciunul dintre invitații afectați de toxiinfecție alimentară nu a depus vreo plângere împotriva organizatorilor nunții.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Vizite intime la Penitenciarul Aiud în timpul pandemiei de coronavirus: Test COVID-19 pentru iubite, izolare pentru deținuți

Publicat

aiud penitenciar

Pandemia de coronavirus a schimbat într-un timp foarte scurt modul de interacționare a persoanelor. Măștile au devenit obligatorii în spații închise, iar în unele județe, și în spații publice, vizitele pe la cunoscuți s-au rărit, multe dintre vacanțele planificate în afara țării au fost anulate. 

Însă, cum au fost afectați cei care deja sunt privați de libertate și ale căror interacțiuni se realizează în mare parte doar între colegii de celulă?

De la scurtarea programului de vizită, la discuții doar prin geam și telefon, până la izolarea de restul colegilor de celulă, după o vizită intimă, interacțiunea cu ”cei din afară” a fost modificată radical pentru deținuții de la Penitenciarul Aiud. 

Din 18 mai, interacțiunea cu persoanele din afara penitenciarului a fost drastic schimbată și adaptată noii situații pentru a-i proteja pe deținuți de o posibilă infectare cu COVID-19.

În primul rând, vizitele se realizează doar cu dispozitiv de separare, adică deținuții nu mai pot sta la masă ”față în față” cu rudele. Acum, aceștia pot discuta doar cu panou de separare și prin telefon.

De asemenea, durata vizitei a fost redusă la o oră, iar vizitatorii sunt obligați să poarte mască și mănuși de protecție.

Mai mult de atât, dacă până la izbucnirea pandemiei de corovirus erau permise 9 vizite în același timp la separatoare, acum, pentru a se menține distanțarea fizică, se mai pot realiza doar patru odată.

Doar o singură persoana va putea participa la o vizită cu deținutul. Dacă, pe lângă un adult, va merge și un minor, acesta va fi obligat să poarte și el mască și mănuși, iar, dacă pe durata interacțiunii, unul dintre aparținători își va da echipamentul jos, vizita se va încheia în acel moment.

Vizitele intime

Cei mai afectați de pandemia de coronavirus sunt deținuții care au dreptul la vizite intime. Soția sau iubita care vine în vizită trebuie să prezinte, la intrarea în penitenciar, un test cu rezultatul negativ pentru COVID-19, nu mai vechi de trei zile.

De asemenea, la intrarea în unitate, acesta va fi supusă unui triaj epidemiologic, iar, dacă va avea simptome, vizita se va reprograma.

Pe tot parcursul traseului până la camera de vizită intimă, persoana în cauză va fi obligată să poarte mască și mănuși.

Cea mai drastică măsură vine după vizita intimă. Deținutul va fi izolat timp de 14 zile de restul colegilor de celulă. Iar după cinci zile de la vizită va fi obligat să facă un test pentru COVID-19.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum ar putea începe școala elevii din Alba Iulia. Precizări făcute de Voicu Paul, după întâlnirea cu șeful IȘJ Alba și directori

Publicat

În majoritatea școlilor din Alba Iulia elevii ar putea fi prezenți la ore din septembrie, spune viceprimarul cu atribuții de primar Voicu Paul. Potrivit acestuia, în multe dintre unitățile de învățământ din municipiu trecerea la 20 de elevi pe clasă este o formulă optimă, iar unde sunt prea mulți copii se va lua decizia de a introduce, pentru o parte dintre aceștia, teleșcoala. 

„Niciodată și sub nicio împrejurare nu aș accepta ca, în Alba Iulia, reluarea activității didactice să se facă fără a lua în calcul absolut tot ce e necesar pentru a începe un nou an școlar în siguranță. Am avut o primă „lecție deschisă” cu directori de școli și grădinițe, cu șeful ISJ Alba și alți colegi din servicii publice, pentru a aduce în discuție toate observațiile și a acționa în logica contextului de epidemie.

Alba Iulia poate suporta un scenariu verde, cu elevii prezenți la ore, în majoritatea școlilor. Trecerea la 20 de elevi pe clasă este o formulă optimă în multe școli, iar acolo unde sunt prea mulți copii se va lua decizia de a introduce pentru o parte dintre elevi, pe perioade de două săptămâni, teleșcoala.

Identificăm spații suplimentare și încercăm suplimentarea personalului medical la unitățile școlare și grădinițele unde există deficit.

Am cerut tuturor managerilor din rețeaua școlară o atitudine activă și asumată, prin care să ni se solicite absolut orice e nevoie, de la măști, la dezinfectant sau spații suplimentare. Vrem să evităm risipa, dar fără a puncta lipsuri la vreun capitol. De asemnea, vom asigura teste suficiente în așa fel încât să putem testa oricât e nevoie.
Au fost aduse în discuție și alte probleme care necesită implicarea primăriei”, a transmis joi pe Facebook viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până DUMINICĂ: Caniculă, dar și câteva ploi, la munte. Prognoza meteo de weekend, 7-9 august

Publicat

meteo soare nori furtuna

Vremea va fi frumoasă și foarte caldă la sfârșitul acestei săptămâni, în județul Alba. Maximele vor fi de 31-32 de grade, în zonele mai joase.

Sunt posibile ploi sau furtuni la munte – zona Șugag. La Arieșeni sunt anunțate temperaturi de 23-25 de grade Celsius, iar la Oașa, de 18019 grade.

Vă prezentăm condiții meteo în localități din Alba, în perioada 7-9 august:

Vineri, 7 august

Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 17 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; aversă/furtună

Oaşa: minime de 13 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 17 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 18 grade Celsius, maxime de 32 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 17 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; nori și soare

Sâmbătă, 8 august

Alba Iulia: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 16 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; nori și soare

Duminică, 9 august

Alba Iulia: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 15 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Oaşa: minime de 10 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; predominant însorit

Aiud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 15 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 15 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Cîmpeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 15 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; parțial însorit

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sâmbătă, 8 august: Șureanu Bike Fest, ediția a V-a. Concurs de ciclism montan, în Luncile Prigoanei. PROGRAM

Publicat

Peste 140 de pasionații de mountain bike sunt așteptați sâmbătă, 8 august, la Șureanu, la cea de-a V-a ediție a competiției Șureanu Bike Fest.

Șureanu Bike Fest se adresează tuturor iubitorilor de munte și pedalat, indiferent de vârstă. La ediția din acest an s-au înscris 147 de concurenți. Din cauza pandemiei de COVID-19, nu se vor accepta înscrieri la fața locului.

Pentru ediția a 5-a Șureanu Bike Fest, organizatorii competiției au pregătit un traseu de 34 km cu 1.150 de metri diferență pozitivă, care include două tronsoane diferite față de edițiile precedente. Vor fi două puncte de alimentare și control, primul în Poarta Raiului, la km 15 și cel de-al doilea, la urcarea pe Aușel, varianta sudică (opusă partiei A1), la km 24,5.

Chiar dacă vremea se anunță foarte bună, organizatorii au pregătit și traseul de vreme foarte rea, ceea ce presupune renunțarea la partea de gol alpin.

Program detaliat:

Vineri, 7 august

  • 17:00 – 22:00 Ridicare kituri participare

Sâmbătă, 8 august

  • 08:00 – 10:00 Ridicare kituri participare
  • 10:30 – 11:00 Ședință tehnică
  • 11:00 – 15:00 Probă principală
  • 15:00 – 16:00 Probe pentru copii, 1,5 km
  • 16:30 – 17:00 Premierea

Acces:

De la Sebeș parcurgem aproximativ 65 km pe Transalpina, DN 67C, pe direcția Sugag – Tău Bista – Baraj Oasa. Drumul a fost recent reabilitat.

De la Baraj Oasa continuăm pe direcția Domeniului Schiabil Șureanu, 15 km pe drum neasfaltat, dar practicabil pentru orice tip de mașină. Drumul trece pe lângă Mănăstirea Oașa și ajunge în satul de vacanță Luncile Prigoanei.

La intrarea în Luncile Prigoanei, imediat după bannerul cu ȘureanuBikeFest se virează stânga și în 800 m se ajunge în zona de Start/Sosire.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate