Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSP Alba: Noi condiţii pentru prestatorii de servicii funerare, din 24 noiembrie. Norme pentru eliberarea autorizaţiei sanitare

Publicat

dsp directia de sanatate publica Din 24 noiembrie, intră în vigoare Normele tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum şi criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare. DSP Alba anunţă că, pentru obţinerea autorizației sanitare de funcționare, firmele de servicii funerare trebuie să depună dosare la sediul instituţiei, de pe Bulevardul Revoluţiei.

“Potrivit Hotărârii Guvernului Nr. 741/2016 prestatorii de servicii funerare sunt obligați să obțină autorizația sanitară de funcționare, care este emisă de direcțiile județene de sănătate publică. Direcția de Sănătate Publică Alba informează că depunerea dosarelor se face, de luni până vineri, la Biroul avize și autorizații, de la sediul de pe Bulevardul Revoluției, nr. 23, din curtea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia”, potrivit DSP.

Hotărârea pentru aprobarea Normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum şi criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare şi nivelul fondului de garantare a fost publicată în Monitorul Oficial în 24 octombrie și va intra în vigoare în 24 noiembrie.

Potrivit legii, prestatorii de servicii funerare vor efectua activitățile specifice după obținerea avizului consiliului local al unității administrative teritoriale și a autorizației sanitare de funcționare emisă de către direcțiile de sănătate publică județene respectiv a municipiului București, mai transmite DSP.

Prestatorul de servicii funerare trebuie să respecte normele de igienă în timpul transportului și înhumării, pentru protecția sănătății publice.

Formularul pentru autorizarea sanitară pentru activități de înmormântare/înhumare (cimitire) poate fi descărcat de pe site-ul DSP Alba și al Ministerului Sănătății.

Norme tehnice și sanitare ale serviciilor funerare

“Serviciile funerare cuprind toate serviciile ce pot fi aduse unui defunct și familiei acestuia după momentul decesului, conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 102/2014.

Îngrijirile mortuare cuprind îngrijirile ce se acordă corpului defunctului sub forma manoperelor de îmbălsămare, tanatopraxie, igienizarea corpului decedatului, îmbrăcare, cosmetizare, manipulare.

Orice acțiune asupra corpului unei persoane decedate se realizează manifestând deplin respect pentru demnitatea umană.

Se interzice fotografierea corpului defunctului, fără acordul aparținătorilor. Prin excepție este permisã fotografierea în cadrul procedurilor judiciare, conform normelor legale.

Procedura de îmbălsămare este obligatorie în următoarele cazuri:

-când familia decide să expună decedatul în locuri publice, inclusiv la capelă, cu sicriul deschis;

– când decedatul este transportat într-o altă localitate decât cea în care s-a produs decesul, la o distanță mai mare de 30 de kilometri;

– în situația în care cauza medicală a decesului impune îmbălsămarea ca măsura de profilaxie și reducere a riscului biologic;

– la cererea scrisă a familiei;

Se interzice efectuarea procedurii de îmbălsămare/tanatopraxie în următoarele situații:

– înainte de eliberarea certificatului medical de constatare a decesului, cu exceptia autopsiilor prosecturale;

– anterior cercetării judiciare, în cazurile în care, prin lege, se dispune cercetarea organelor de justiție și efectuarea autopsiei medico-legale;

– în cazul bolilor infecțioase grave, cu agenți biologici înalt patogeni, conform avizului direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București;

Se interzice efectuarea îmbălsămării și/sau tanatopraxiei în afara spațiilor autorizate conform prezentelor norme.

Prestatorii de servicii funerare vor efectua activitățile specifice după obținerea avizului consiliului local al unității administrative teritoriale și a autorizației sanitare de funcționare emisă de către direcțiile de sănătate publică județene”:

AICI, normele, integral.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax