Actualitate
DSVSA Alba: Reguli pentru crescătorii de porci și consumatori, în perioada sărbătorilor. Unde se face examenul trichineloscopic
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba face apel către cetățeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut și sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreți.
DSVSA Alba atenționează consumatorii să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.
Vezi și FOTO: I-ați văzut? Poliția din Alba Iulia solicită sprijin pentru identificarea unor suspecți de furturi din magazine
Pentru prevenirea îmbolnăvirii, este necesară efectuarea examenul trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii sau, dacă vor cumpăra carne de porc și produse din carne de porc, să le achiziționeze numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Citește și Vârstnicii de la căminul din Alba Iulia, coafați de cinci hair-stiliști. Bucurie, bunătate și frumusețe înainte de Sărbători
La nivelul DSVSA Alba, examenul trichineloscopic se efectuează în cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor (CSVSAO) din localitățile Alba Iulia, Teiuș, Câmpeni, Aiud, Sebeș și Blaj. Programul este afișat la sediul fiecărei circumscripții, iar prețul pentru identificarea Trichinella spp. este 23,8 lei (20 de lei + TVA).
Vezi și FOTO: Construcția restaurantului fast-food McDonald`s din Alba Iulia este aproape gata
Relații suplimentare:
C.S.V.S.A. Aiud Tel. 0258/861658
C.S.V.S.A. Blaj Tel. 0258/710102
C.S.V.S.A. Câmpeni Tel. 0258/771514
C.S.V.S.A. Sebeș Tel. 0258/731038
C.S.V.S.A. Alba Iulia Tel. 0258/835701
În judetul Alba, examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat și în cadrul cabinetelor medicale veterinare private care functionează atât la nivelul orașelor cât și la nivelul comunelor din județ. Probele de carne sunt constituite în special din pilierii diafragmatici.
Se pot achiziționa porci din locuri care nu sunt afectate de Pesta Porcină Africană, identificați cu crotalie și care prezintă documente sanitare veterinare care atestă starea lor de sănătate și de transport.
DSVSA Alba recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal).
În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:
– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
– comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.
De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la numărul de telefon 0258 835 915 – DSVSA Alba, precum și la adresa de e-mail: office-alba@ansvsa.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News