Connect with us
Publicitate

BLAJ

Duminică Pelerinaj la Sanctuarul „Fecioara Săracilor” de la Cărbunari- Blaj. Cum a fost construită capela în Alba. PROGRAM

Publicat

Duminică, 29 mai, va avea loc pelerinajul de primăvară la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma, închinat Fecioarei Săracilor, din Cărbunari. Este vorba despre un pelerinaj tradițional care se ține, în fiecare an, în ultima duminică din luna mai. 

Potrivit radioblaj.ro, programul este următorul:

Duminică, 29 mai

– 8:30: Plecarea în procesiune din fața Catedralei Arhiepiscopale spre pădurea Cărbunari (Blaj);
– 10:30: Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie prezidată de Preasfinţia Sa Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti;
– 15:00: Paraclisul Maicii Domnului.

Conform decretului de acordare a indulgenței plenare pelerinilor la Sanctuarul „Fecioarei Săracilor”” de la Cărbunari, semnat de Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolică, toți pelerinii pot primi cu această ocazie indulgență plenară.

Cum a fost construită capela din pădurea Cărbunari

Potrivit paginii de Facebook dedicată Sanctuarul Fecioarei Săracilor din Cărbunari-Blaj, capela  a fost construită în 1938  de către părintele Peter Adhemar Mercks, belgian de origine, identică cu cea de la Banneux.

În 1933, la Banneux, în Belgia, o copilă de 12 ani, Mariette Beco, a avut privilegiul de a o vedea pe Sfânta Fecioară Maria, care s-a recomandat ca Fecioara Săracilor și care i-a indicat prezența unui izvor tămăduitor, unde a cerut să se construiască o capelă. În România, părintele călugăr asumpționist Peter Adhémar Mercks, belgian de origine, stabilit în 1923 la Blaj împreună cu alți călugări asumpționiști călăuzitori spirituali ai tinerilor într-o perioadă în care orașul aduna aproape 5.000 de elevi în cele şapte școli și licee, a obținut de la Mitropolia din Blaj un teren într-o poieniță din pădurea Cărbunari, la 3 km de Blaj, şi în 1937 construieşte acolo o capelă în cinstea Preacuratei, după modelul celei ce s-a clădit la Banneux în toamna anului apariţiei Preacuratei din 1933, aceasta fiind prima capelă din lume construită după modelul celei de la Banneux.

În data de duminică 5 iunie 1938 capela a fost sfinţită de Mitropolitul Alexandru Nicolescu. Se organizează pelerinaje fastuoase, într-o atmosferă de reculegere, rugăciune şi cântări într-un cadru natural plin de frumuseţe, în ultima duminică a lunii mai, în 15 august şi, mai restrânse, în 8 septembrie. Sfânta Liturghie se celebra la Cărbunari în fiecare duminică de la sărbătoarea Paștilor până în luna noiembrie. Pelerinajele de primăvară s-au ținut în fiecare an, din 1939 până în 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă în afara legii.

Pelerinajele au fost reluate în 1990, tot de un călugăr asumpționist, părintele Bernard Ștef.

În anul 2002, pe partea dreapta a drumului ce urcă prin Pădurea Cărbunarii Blajului spre sanctuar, a fost realizat un complex de 14 cruci lemn, sfințite de IPS Lucian Mureșan, Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, împreună cu un sobor de preoți, în prezența unui mare număr de credincioși. „Calea Crucii” din Pădurea Cărbunarii Blajului a fost gândită de administratorul Mitropoliei, Ovidiu Palcu, și realizată de Fundația „Scoala Ardeleană-Mica Roma”, președinte dr. Flaviu Mureșan, prin susținerea deosebită a seniorului Chira Victor, care a executat complexul crucilor de lemn, cu ajutorul financiar colectat de asociația laică „Rozariul Viu”, condusă de pr. Ioan Horșia din Spini, în colaborare cu organizatia „Caritas”, Primăria Municipiului Blaj și alți binevoitori.

În 1999 se stabilește la Cărbunari călugărul francez Jean Baptiste Robin. Absolvent al Facultăţii de Litere, în 1974 pleacă în Africa, în Burkina Faso. Aici îl descoperă pe Dumnezeu, având ca model pe celebrul călugăr francez Charles de Foucault, care a pustinicit în Sahara. Întors în Franţa, pustniceşte în Munţii Pirinei timp de 14 ani, unde descoperă tainele picturii bisericeşti. În anul 1999 trăieşte o experienţă deosebită.

La auzul aclamaţiilor mulţimii credincioşilor adunaţi la Sfânta Liturghie celebrată de Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei în România, „Unitate! Unitate”, fratele Jean-Baptiste se decide să vină în ţara noastră. După câteva popasuri prin felurite locuri, se hotărăşte să rămână la Cărbunari. Și-a statornicit şi chilia, pentru rugăciune, meditaţii şi îndrumare spirituală. Este hirotonit preot în data de duminică, 14 noiembrie 2004, în Catedrala Mitropolitană Sfânta Treime din Blaj, de către Înaltpreasfinţia Sa Lucian Mureşan, Mitropolitul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Pentru celebrarea Sfintei Liturghii și pentru adăpostirea credincioșilor pelerini, călugării asumpționiști construiesc în 2004 un pavilion; până atunci Sfânta Liturghie se celebra pe un altar construit în fiecare an în dreapta capelei.

În vara anului 2012, călugărul Jean Baptiste Robin a contactat firma Profil Bois pentru realizarea foișorului din lemn la Schitul Cărbunari, în care să se așeze ulterior statuia Maicii Domnului. Călugărul Jean Baptise s-a îngrijit de realizarea unui bazin de recuperare a apei de ploaie, cu o suprafață de 16 metri pătrați, amplasat în fata pavilionului din lemn. Foișorul este construit deasupra acestui bazin și adăposteste o copie a statuii Fecioarei Maria de la Banneux, întregul ansamblu urmând a fi completat cu o fântană din piatra, la care pelerinii își pot astâmpăra setea.

În anul 2012 călugării asumpționiști se retrag de la Blaj.

În anul 2014 locul de pelerinaj de la Cărbunari este ridicat la treapta de sanctuar. Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj), în cinstea Aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux (Belgia), a fost întemeiat prin decretul 430/2014, din 29.05.2014, semnat de Preafericitul Lucian Mureșan, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Cardinal al Sfintei Romane Biserici.

Tot atunci, p. Jean Baptiste Robin a fost numit ca primul Rector al Sanctuarului, pentru un mandat de 5 ani. Dar nu a apucat să fie pentru mult timp. În seara zilei de joi 31 iulie 2014, p. Jean Baptiste Robin s-a întors în casa Tatălui ceresc. Ceremonia înmormântării a avut loc în 5 august 2014, la ora 13.00, în Catedrala din Blaj, după care trupul neînsuflețit a fost dus la Cărbunari pentru a fi înmormântat. Slujba înmormântării a fost oficiată de Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, împreună cu Preasfinţia Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore și cu Preasfinţia Sa Vasile, Episcop de Maramureș.

În anul 2018 a fost numit al doilea rector al Sanctuarului, în persoana părintelui Petru Dumitru. Părintele Dumitru Petru s-a născut la data de 13 februarie 1982. Studiile liceale le-a urmat la Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj, iar în perioada 2000-2005 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, unde şi-a susținut licenţa în teologie.

A studiat apoi la Universitatea Pontificală „Urbaniana” din Roma, unde a obţinut licenţa în teologie (2007) şi masteratul în teologie morală (2009). Căsătorit, tată a două fetițe, părintele Dumitru Petru a fost, în perioada 2009-2015, director educativ la Seminarul Teologic din Blaj, iar din 2015 este consilier administrativ în cadrul Mitropoliei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

În acest loc de pelerinaj s-au acordat indulgențe pelerinilor. Astfel, printr-un decret semnat de Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, s-a acordat indulgență plenară tuturor credincioșilor creștini ai Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, care au participat la pelerinajele organizate la Capela Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj) închinată Aparițiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux (Belgia) în Anul Credinței 2013. Cu prilejul Anului Sfânt al Milostivirii Divine 2016 a fost instituit un Pelerinaj Național pentru întreaga Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj).

sursă: radioblaj, Facebook, Sanctuarul Fecioarei Săracilor din Cărbunari-Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax