Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ: PROTESTUL de la Alba Iulia se mută în faţa Prefecturii. „Nu corupţiei! Fără penali în funcţii publice! CuOchiipeVoi”


Publicat

protestDupă seria de proteste ce s-au desfăşurat în fiecare zi, timp de o săptămână jumătate, duminică, 12 februarie, este anunţată încă o manifestaţie împotriva corupţiei, la Alba Iulia. Punctul de întâlnire anunţat pe reţeaua de socializate este din faţa sediului Prefecturii Alba, ora 18.00. Cei care s-au implicat în desfăşurarea acestor proteste susţin că „pericolul pe care îl reprezintă atacul la statul de drept” încă nu a trecut şi continuă să monitorizeze şi să atragă atenţia asupra deciziilor luate de guvern şi parlament. „Suntem în situația în care trebuie să ne apărăm în continuare valorile pentru care am ieșit în stradă în toate zilele precedente”, mai transmit aceştia.

Mii de oameni au mărşăluit pe străzile din Alba Iulia, de o săptămână şi jumătate. În utlimele zile, s-au mai strâns la proteste câteva zeci de persoane. S-a scandat în fiecare zi: ”Noaptea ca hoţii”, ”Bucureşti nu uita, Alba e de partea ta”, ”Nu vă fie frică ţara se ridică”, ”Abrogaţi şi plecaţi”, ”Jos Guvernul”, ”Parlament penal”, ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”, ”Uniţi, salvăm, toată România”, ”Ne-am săturat, de cât aţi furat”.

Proteste similare au avut loc şi la Sebeş, Cugir sau Blaj.

Vezi FOTO: O NOUĂ seară de proteste împotriva corupţiei. Zeci de oameni au ieşit în stradă, la Alba Iulia şi Sebeş

Vezi şi FOTO-VIDEO: Alba Iulia nu cedează. ABROGAREA ORDONANȚEI 13 nu i-a ținut în casă pe cetățeni. „Miza este DEMISIA Guvernului”

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Alba Iulia continuă protestele. A șasea seară. Nu cedăm #REZISTĂM! “Altă întrebare! Pe când la RĂCOARE?”

Vezi şi FOTO-VIDEO: A şaptea seară de PROTEST la Alba Iulia. Ce vor cei care ies în stradă: „PSD să guverneze în continuare, dar cu alt guvern”

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Alba Iulia #REZISTĂ. „Noi n-am obosit… Ghinion!”. Ziua OPT de PROTEST în stradă

Vezi şi FOTO-VIDEO: Şi Sebeşul #REZISTĂ. Zeci de oameni au ieşit aseară în stradă. „Unde sunteți, tinerilor? Părinții au ieșit…”

De ce vor să iasă oameni, în continuare, în stradă

În anunţul de pe reţeaua de socializare privind protestul de duminică, se detaliază ce s-a întâmplat până acum şi ce ar putea urma: “Pericolul pe care îl reprezintă atacul la statul de drept încă nu a dispărut, OUG 13 pândește și așteaptă cu răbdare în paginile monitorului oficial momentul în care OUG 14 va fi luată la puricat de către un parlament în care PSD + ALDE dețin o majoritate confortabilă. Presiunea străzii, aparent, a slăbit, dar fiecare om care a fost și este prezent la proteste o întărește și această presiune încă planează asupra guvernanților și parlamentarilor. Suntem în situația în care trebuie să ne apărăm în continuare valorile pentru care am ieșit în stradă în toate zilele precedente.

În zilele următoare mai sunt 3 hopuri mari:

1) Astăzi, (9 Feb 2017), CCR a deliberat asupra aspectului constituționalității OUG 13 pe fond (aceasta fiind contestația făcută foarte greoi de către instituția Avocatul Poporului) și după cum am văzut astăzi s-a spălat pe mâini fără să judece pe fond această ordonanță, a respins ca inadmisiblă sesizarea Avocatului Poporului pe OUG 13, pentru că ordonanţa a fost abrogată. CCR a respins deja contestațiile Presedintelui și a CSM deși acestea nu au contestat articolele din OUG 13, singura instituție abilitată să facă acest lucru fiind Avocatul Poporului.

2) Șeful Camerei Deputaților, deja „binecunoscutul” Liviu Dragnea, a spus că intenționează să dezbată în Parlament OUG 14, ordonanța care anulează prevederile OUG 13. Însă OUG 14 are un articol care este neconstituțional (conform CSM), astfel, parlamentul ar putea respinge sau altera OUG 14, acest lucru activând în totalitate OUG13. Nu știm când urmează să fie trecută pe ordinea de zi OUG 14, dar am observat ca în perioada „Dragnea” surprizele sunt la putere, iar ordinea de zi este doar declarativă.

3) Legea Grațierii urmează să fie trecută prin Parlament. Din nou acest lucru poate fi făcut oricând. Singurii care pot pune presiune asupra celor care ar participa la votarea unei astfel de iniţiative legislative suntem noi, cei care ieșim zi de zi în stradă și ne manifestăm dorința pentru un cadru legislativ care sa ne ofere conducători cinstiți!

Împreună formăm o comunitate unită în același scop: „O Românie fără penali în funcții publice, care guverneazã pentru popor și nu împotriva lui. NU Corupţiei!”, transmit liderii protestului, pe Facebook.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO: Emisiune a Televiziunii Române, dedicată micii Mănăstiri de la Măgina. Colțul de rai de lângă Aiud

Publicat

Televiziunea Română a prezentat în cadrul emisiunii ”Lumea credinței”, un reportaj dedicat micii Mănăstiri de la Măgina, de lângă Aiud. 

Este un loc mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, prin istoria lui. Reporterii au discutat cu starețul Serafim Cruceanu, dar și cu istoricul Gheorghe Petrov, care a prezentat pe larg istoria lăcașului.

Mănăstirea Măgina este un complex monahal situat la marginea localității cu același nume, din județul Alba. Ansamblul bisericii „Sfânta Treime” a mănăstirii Măgina este inclus în Lista monumentelor istorice din județul Alba.

Biserica mănăstirii a fost construită înainte de anul 1570, conform istoricului Gheorghe Petrov, specialist în arheologia bisericilor și cimitirelor medievale din Transilvania. Informații documentare avem atât din Șematismul de la Blaj, unde este consemnată existența mănăstirii la anul 1611, cât și din însemnarea făcută la data de 15 iunie 1713 pe Cazania lui Varlaam.

La Mănăstirea Măgina a funcționat o școală renumită încă din 1611 (conform istoricului Nicolae Albu, în revista Apulum XIV, 1976, pag.469-470), și este consemnată în decretele imperiale din 24 august 1784 și aprilie 1785, date de împăratul Iosif al II-lea, înscriindu-se între cele 11 școli românești importante din Transilvania, pentru grija sufletelor și învățătura pruncilor.

Este cunoscută și pentru luptele purtate în acest loc în anii revoluției de la 1848-1849 (deoarece mănăstirea era o mică fortăreață apărată de un zid de piatră cu înălțimea de 4 m), între oastea condusă de tribunul Simion Prodan Probul și nobilimea maghiară din Aiud.

În anul 1848, Avram Iancu îl trimite pe tribunul Simion Prodan Probul pentru a organiza o tabără militară la Mănăstirea Măgina, în vederea apărării republicii țărănești din munți.

La 22 octombrie 1849, tabăra de la Mănăstirea Măgina a fost atacată de oastea nobiliară din Aiud condusă de comiții Bánffy și Kemény, care au ars mănăstirea, dar monahii au reușit, în 1855, să repună în funcțiune atât biserica, cât și binecunoscuta școală.

În urma cercetărilor arheologice, în curtea interioară a mănăstirii s-au descoperit 23 de morminte. Inventarul recuperat din morminte se compune din monede medievale de argint din sec. al XVI-lea și al XVII-lea, emise în vremea lui Ferdinand I de Habsburg (1526-1564), Maximilian II, Matias II, Gabriel Báthory și Leopold I, două cruci pectorale și alte obiecte de cult.

Sursă: Scurt istoric al mănăstirii Măgina – Stareț ieromonah Serafim Cruceanu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Virgil Musta: Sărbătorile de iarnă nu vor mai fi posibile în acest context epidemic. Dacă nu scade rata infectărilor, va fi grav

Publicat

Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat că îi îndeamnă pe oameni să nu își facă planuri pentru sărbătorile de iarnă, pentru că acestea nu vor fi posibile, în contextul pandemiei.

„Situația de acum va avea efecte și de Crăciun. Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi. Pentru că, dacă nu scade simțitor rata de îmbolnăvire va fi foarte grav.

Adică, sincer, Sărbătorile de Iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic.

Nu de altceva, dar trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Iar categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire nu pot fi expuse”, a spus medicul timișorean, la B1TV.

Virgil Musta a mai spus că personalul medical trece printr-o situație extrem de dificilă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. Ministrul Bode: Progresul fizic este de 95%

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat duminică seară că Lotul 1 din Autostrada Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. 

Acesta a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre investițiile în curs de finalizare la infrastructura mare.

”Cei 17 kilometri ai lotului 1 de pe Autostrada Sebeș-Turda, trebuiau să fie finalizați în 2018. În acest moment, progresul fizic este de peste 95%. ab24

În condițiile în care vom avea cel puțin 25 de zile fără intemperii, în condiții meteo favorabile, cei 17 kilometri de autostradă din Sebeș-Turda, Lotul 1, vor fi dați în trafic” a spus ministrul Bode, întrebat ce porțiuni de autostradă vor fi inaugurate în acest an.

”De asemenea, Râșnov-Cristian, 10 kilometri din Comarnic – Brașov, are termen de finalizare în acest an și se va finaliza în acest an” a adăugat acesta.

Citește și: VIDEO REPORTAJ: Stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al A10, între Sebeș și Alba Iulia. Care sunt șansele să fie deschis în acest an

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 95% / 82,37%

Deschiere (în folosință): (estimat) 31 decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Europarlamentar austriac: Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, pe când cele românești sunt ”fantastice”

Publicat

Europarlamentarul austriac Thomas Waitz a făcut o comparație între roșiile românești și cele olandeze. Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, a spus acesta, pe când cele românești sunt ”fantastice”.

„Nu știu dacă ați văzut cum cultivă roșii acolo (în Olanda – n.red.). Le cultivă în sere, deci ai zone întregi acoperite de sere, cu lumină artificială, pentru că nu au destulă lumină solară pentru a produce roșii bune, roșiile au lăstari de opt metri, deci produc, produc, produc…, producția pe metru pătrat este uriașă, dar poți atinge astfel de perfomanță doar cu fertilizatori artificiali, cu multe pesticide, deci obțin produse complet golite de calitățile naturale.

Și de aceea sunt fără gust, arată fantastic, dar ar putea fi la fel de bine să fie mere”, a declarat europarlamentarul într-un interviu pentru Digi24.

Întrebat dacă a gustat o roșie românească, Thomas Waitz a spus că a avut ocazia să cumpere dintr-o piață locală din România și „au fost fantastice”.

„Ceea ce am observat în mai multe țări, și în Olanda, Belgia, Germania, țările scandinave, este că oamenii au început să înțeleagă că roșiile pot avea un gust diferit. De aceea vezi, chiar și în marile lanțuri de magazine, multe soiuri diferite de roșii, cum nu am mai văzut în ultimii 50 de ani.

Roșii, portocalii, cu dungi, verzi, deci aceste tendințe evoluează și asta le oferă șanse noi producătorilor de talie medie, pentru că nu ai cum să produci aceste tipuri de roșii în vechea manieră de tip industrial, cum e cazul roșiilor olandeze de care vorbeam. Deci, sunt noi oportunități comerciale, inclusiv pentru țări ca România”, a spus Thomas Waitz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate