Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Efectele imediate ale războiului Rusia-Ucraina: Prețul petrolului a explodat joi dimineață. Cel mai mare preț din 2014

Publicat

Primul efect al războiului început de Rusia împotriva Ucrainei, efect simțit imediat este cel al majorării prețului la petrol. Mai exact, preţul petrolului a explodat joi, astfel că pentru prima dată după 2014 cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit pragul de 100 de dolari pe baril.

Acest fapt a agravat îngrijorările că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie, transmite Reuters.

Citește LIVE TEXT FOTO-VIDEO: Război în Ucraina, ziua a doua a invaziei. Armata rusă își continuă ofensiva la scară largă, cu toate forțele

Barilul de ţiţei Brent a urcat până la 102,48 dolari, cel mai ridicat nivel după luna septembrie 2014, iar în jurul orei 5:47 GMT se tranzacţiona la 102,06 dolari, în creştere cu 5,22 dolari sau 5,4% comparativ cu preţul de miercuri seara, transmite agerpres.ro.

În paralel, cotaţiile futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 4,85 dolari sau 5,3% până la 96,95 dolari per baril, după ce anterior au ajuns la 97,40 dolari, cel mai ridicat nivel de după luna august 2014.

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO A început războiul. Putin atacă Ucraina cu avioane, tancuri și navele militare. Explozii în Kiev, Harkov sau Odesa

De la începutul acestui an şi până în prezent preţul unui baril de petrolul a crescut cu peste 20 de dolari pe fondul temerilor că SUA şi Europa vor impune sancţiuni pentru companiile ruseşti din sectorul energetic, ceea ce va perturba livrările. Rusia este al doilea mare producător mondial de petrol iar livrările sale se îndreaptă în principal spre rafinăriile din Europa şi de asemenea este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, căreia îi asigură aproximativ 35% din necesar.

„Anunţul Rusiei privind o operaţiune militară specială în Ucraina a împins ţiţeiul Brent peste pragul de 100 de dolari per baril. Această incertitudine crescută într-un moment în care piaţa petrolului este şi aşa tensionată o face şi mai vulnerabilă astfel că preţurile ar putea să rămână volatile şi ridicate”, a spus Warren Patterson, analist la ING.

Statele occidentale şi Japonia au pedepsit marţi Rusia cu noi sancţiuni după ce Moscova a ordonat trupelor ruseşti să avanseze în regiunile separatiste din estul Ucrainei şi au ameninţat că vor merge şi mai departe dacă Moscova va lansa o invazie a Ucrainei. Deocamdată nu există sancţiuni care să vizeze comerţul cu energie al Rusiei.

„Livrările de petrol ale Rusiei ar putea dispărea peste noapte dacă vor fi introduse sancţiuni iar OPEC nu poate produce suficient de mult pentru a acoperi această gaură”, subliniază economistul OCBC, Howie Lee.

Analiştii atrag atenţia şi asupra presiunilor inflaţioniste asupra economiei mondiale de pe urma unui preţ al barilului de petrol de 100 de dolari, în special pentru Asia, care importă cea mai mare parte a energiei de care are nevoie.

„Creşterea preţului petrolului vine într-un moment extrem de dificil”, subliniază Frederic Neumann, economist la HSBC.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării, informează AFP.

„Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03: 00 GMT.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele”.

sursă: agerpres.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax