Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: Război în Ucraina, ziua a doua a invaziei. Armata rusă își continuă ofensiva la scară largă, cu toate forțele

Publicat

A doua zi de război în Ucraina găsește țara într-o situație dramatică: morți, răniți, pierderi materiale, sute de mii de refugiați și multă disperare. Trupele rusești au înconjurat capitala Kiev și se așteaptă să o cucerească în câteva ore. Pe rețelele de socializare, liderii Ucrainei transmit mesaje de încurajare și promit rezistența. 

Citește toate informațiile despre evoluția războiului din Ucraina, organizate pe zile, aici:

Alba24 transmite aici (live text) evoluția situației din țara vecină.

22,00: Atac cu rachete asupra unui aerodrom.  Explozii în apropierea centralei care alimentează cu electricitate Kievul

Trupele rusești au lansat un atac cu rachete asupra unui aerodrom din Starokonstantinov, lângă Khmelnitsky. În plus, mai multe explozii s-ar fi produs în apropierea centralei termoelectrice Troeshina din Kiev.

Potrivit rapoartelor preliminare, mai multe drone Bayraktar TB2 s-ar fi putut afla acolo, conform Nexta TV.

Potrivit primarului Kievului, Vitali Klitschko, „cinci explozii au avut loc la un interval de 3-5 minute” în apropierea centralei care alimentează capitala Ucrainei.

„Noaptea va fi foarte dificilă cu trupele ruse în apropiere”, a anunțat primarul.

21:00 Se duc lupte grele la Odessa. Rușii încearcă să ocupe orașul.

20,30: Zelenski a discutat cu Biden despre asistenţă „concretă” şi construirea „coaliţiei anti-război”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a vorbit prin telefon cu președintele sJoseph Biden, despre asistenţă militară „concretă”, în contextul în care trupele ruse sunt poziţionate în jurul Kievului, şi despre formarea unei „coaliţii anti-război”.

„Intensificarea sancţiunilor, asistenţă concretă în materie de apărare şi coaliţia anti-război – aceste subiecte tocmai au fost discutate cu preşedintele Statelor Unite. Îi sunt recunoscător pentru susţinerrea puternică acordată Ucrainei”, a afirmat Volodimir Zelenski, prin Twitter.

În urmă cu puţin timp, Volodimir Zelenski s-a filmat pe o stradă din Kiev, afirmând că va rămâne în capitală, deşi se apropie trupele ruse.

Ucraina a primit muniție de la Polonia

Polonia a trimis un convoi cu muniție în Ucraina, potrivit ministrului Apărării din această țară, Mariusz Błaszczak.

Este primul transport de ajutor militar recunoscut public către Ucraina de la începutul invaziei rusești, conform CNN.

„Un convoi cu muniție pe care îl donăm Ucrainei a ajuns deja la vecinii noștri. Suntem alături de ucraineni și ne arătăm solidaritatea față de agresiunea rusă”, a scris Mariusz Błaszczak într-un tweet.

Tweet-ul nu descre nici tipul de muniție pe care Polonia a trimis-o ucrainenilor, nici cantitatea.

19,30: O bază de aprovizonare cu carburanți a armatei Ucrainene a fost distrusă de o rachetă.

În urma unui atac cu rachete, baza de combustibil și lubrifianți a Forțelor Armate ale Ucrainei din „Kulinichi” lângă Harkov a fost distrusă.

19,30. Rușii au început atacul asupra orașului Odessa

ora 18,30: Soldații ucraineni ard dosare și documente importante în apropierea unei clădiri a departamentului de informații din Kiev, în timp ce trupele ruse se apropie de capitală

Ora 17,30: Două nave comerciale lovite de ruși în Marea Neagră

Alte două nave comerciale au fost lovite în Portul Yuzhny din Odesa, anunță Armata ucraineană pe Twitter.

„Ministerul Infrastructurii al Ucrainei raportează: agresorul a tras asupra a două nave străine în apropierea portului Yuzhny”, a postat pe Twitter MInisterul Apărării ucreainean.

ora 17,00: Românii stau la coadă să ajute refugiații din Ucraina în vama Siret

La Vama Siret sunt mii de oameni, cu mașinile personale, iau familii în mașinile și ii duc acasă unde le oferă cazare și masă. Se stă la coadă pentru a ajuta refugiați ucrainieni.

ora 17,00: Putin îndeamnă armata Ucrainei să trădeze și să preia puterea la Kiev

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a îndemnat, vineri după-amiază, armata ucraineană să preia cu forţa puterea la Kiev, prin înlăturarea Administraţiei prooccidentale conduse de preşedintele Volodimir Zelenski.

„Îndemn armata să preia puterea în propriile mâini. Mi se pare că ar fi mai bine să negociem noi direct”, a declarat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde. Liderul de la Kremlin susţine că rezistenţa militară cea mai puternică este generată de grupuri combatante naţionaliste din Ucraina. „Se comportă ca teroriştii şi folosesc civilii ca scuturi umane”, a afirmat Vladimir Putin, acuzându-i pe liderii de la Kiev că sunt „neonazişti” şi „drogaţi”.

Ora 17,00 Trupele de comando ,,Macelarii lui Kadirov” din Cecenia anunță că spijină armata ruse în Ucraina

„Măcelarii lui Kadîrov”, militarii loiali liderului cecen pro-rus sunt pregătiți să fie trimiși în Ucraina. În imaginile care circulă pe rețelele de socializare, mii de soldați sunt echipați și gata să intervină ca să sprijine ofensiva Rusiei.

Mai multe filme mediatizate de Rusia arată mii de soldați încolonați în Groznîi, capitala Ceceniei, și pregătiți pentru a fi trimiși pe front în Ucraina.

Kadîrov, care cândva lupta împotriva Moscovei, este acum un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin. Considerat unul dintre cei mai de temut oameni din Rusia, el a impus legea islamică în regiunea cecenă și este renumit pentru abuzuri și încălcarea drepturilor omului.

Criticii l-au acuzat pe Kadîrov de mai multe asasinate, unele dintre ele în Europa, însă acesta a negat orice acuzație. Timp de mai mulți ani, Vladimir Putin s-a bazat pe el pentru menținerea ordinii în Cecenia, republică din sudul Federației Ruse.

Ora 17,00. Armata rusă a facut progrese limitate. Ucrainienii continuă să controleze pricipalele orașe inclusiv capitala

Armata rusă nu a avansat prea mult vineri, astfel că principalele oraşe din Ucraina rămân sub controlul serviciilor de securitate ucrainene, anunţă Ministerul britanic al Apărării, pe baza datelor colectate de serviciile de informaţii militare, conform CNN.

„Continuă luptele în zone esenţiale. Rusia a făcut progrese limitate până acum, în cursul zilei de azi, iar Ucraina menţine controlul asupra principalelor oraşe. Ministerul ucrainean al Apărării raportează că forţele militare ruse au ajuns în suburbiile Kievului”, a transmis vineri Ministerul britanic al Apărării.

„Atacurile ruse şi schimburile de focuri cu sisteme de artilerie au continuuat în cursul nopţii şi dimineaţă. Nu există dovezi privind atacuri asupra oraşului Lviv”, a precizat Ministerul Apărării de la Londra.

Armata ucraineană a transferat numeroase vehicule blindate în jurul Kievul şi în interiorul oraşului, în condiţiile în care trupele ruse se apropie de capitală, a anunţat vineri după-amiază Ministerul ucrainean de Interne.

Primarul Kievului, Vitali Klitsckho, a declarat că oraşul a intrat „în etapa de apărare”. Administraţia Volodimir Zelenski le-a cerut locuitorilor Kievului să se mobilizeze pentru a respinge cu orice mijloace atacul armatei ruse. Conform unor surse, au fost distribuite zeci de mii de arme civililor. Preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat joi seară mobilizarea generală, chemându-i, opţional, chiar şi pe bărbaţii cu vârste de peste 60 de ani.

Potrivit cotidianului The Kyiv Independent, forţele militare ruse au pătruns vineri după-amiază în districtul Obolonski, situat la periferia capitalei Ucrainei, şi sunt schimburi de focuri cu armata ucraineană.

Pod din nordul Kievului aruncat în aer de armata ucraineană

Ora 16:00: În nordul Kievului, armata rusă continuă să bombardeze cartierele. Armata ucraineană a aruncat un pod în aer  pentru a împiedica înaintarea tancurilor rusești.

Ora 15.00 Navă sub pavilion moldovenesc, lovită de un obuz în Marea Neagră.

Agenția Navală a Republicii Moldova a informat vineri că nava MILLENNIAL SPIRIT IMO Nr. 7392610, aflată sub pavilionul Republicii Moldova, a fost lovită de un obuz  în timp ce naviga în apele neutre din Marea Neagră (46°22.221’N, 031°07.095’E), nu departe de Odesa, a fost lovit de un obuz.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Navă sub pavilion moldovenesc, lovită de un obuz în Marea Neagră. Marinarii au părăsit-o echipați doar cu vestele de salvare

Nu se cunoaște sursa lansării obuzului, spun reprezentanții Agenției.

”La bordul navei a izbucnit un incendiu, echipamentele și bărcile de salvare au fost distruse, echipajul navei a părăsit nava echipați doar cu veste de salvare. La moment petrec acțiuni de salvare de către navele din preajmă. Echipajul navei sunt cetățeni ai Federației Ruse” a transmis Agenția Navală a Moldovei.

Live video de pe camerele fixe din zona centrală a Kievului și din vama cu România

YouTube video

Ora 14:00 – 18.000 de pistoale-mitralieră au fost distribuite cetățenilor din Kiev

Oamenii din Kiev sunt gata să ajute armata să împiedice cucerirea de către ruși a orașul. Locuitorii capitalei au primit deja 18.000 de mitraliere pentru a putea apăra orașul de ocupanții ruși. Ucraina așteaptă și armamente de la partenerii occidentali în viitorul apropiat, a anunțat pe Facebook de ministrul Apărării, Alexei Reznikov.

YouTube video

„Reacția lumii devine din ce în ce mai clară. În curând vom primi întăriri suplimentare sub formă de arme moderne și alte resurse de la partenerii noștri.

Trebuie să arătăm lumii și cetățenilor Rusiei că trupele rusești trag în orașe pașnice, ucigând femei și copii. Și că toți cei care tac devin complicii criminalilor. Iar cei care împiedică Ucraina să lupte sau să blocheze sancțiunile împotriva Rusiei – își poluează mâinile cu sângele oamenilor nevinovați”, a mai scris ministrul.

Potrivit acestuia, numărul persoanelor care doresc să se alăture apărării și să-i oprească pe ocupanții ruși cu armele în mână este în creștere.

O mașină blindată a armatei ruse prinse într-o ambuscadă în zona metropolitană din Kiev

YouTube video

Ora 13:30 – Zelensky, apel la președintele Putin: „Să ne așezăm la masa negocierilor, pentru a opri moartea oamenilor”

Șeful statului a transmis un alt apel către ucraineni și partenerii internaționali și i-a cerut liderului rus Vladimir Putin să se așeze la masa negocierilor și să pună capăt războiului.

„Vreau să fac încă o dată apel la președintele Federației Ruse. Luptele se desfășoară în toată Ucraina. Să ne așezăm la masa negocierilor. Pentru a opri moartea oamenilor”, a spus președintele ucrainean.

El a mai menționat că aceasta nu este doar invadarea Ucrainei de către Rusia, ci este începutul unui război împotriva Europei.

„Pentru a doua zi, orașele Ucrainei se confruntă cu atacuri cu rachete și bombe. Coloanele de tancuri și raidurile aeriene sunt cât mai asemănătoare cu ceea ce a văzut Europa de mult timp – în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și ceea ce a spus „niciodată din nou”. Dar iată! Există din nou. Acum. În 2022. La 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt sigur că o vedeţi – voi toţi, toată Europa. Cum o să vă protejați când ne ajutați atât de încet în Ucraina?”, a mai transmis Zelensky.

Ora 13:00 – Pericolul cel mai mare este în nord-vestul Kievului, în direcția Dymer – Ivankov

Potrivit autorităților de la Kiev, luptele continuă în apropierea așezărilor Gostomel, Vorzel, Bucha. Kievul se pregătește pentru apărare, așa că locuitorii sunt încurajați să se înscrie în trupele care vor lupta pentru apărarea capitalei. De asemenea, pe rețelele sociale au apărut informații pentru populație despre cum pot fi realizate acasă cocktailuri Molotov.

Lângă Harkov, apărătorii ucraineni au oprit o altă încercare ofensivă dimineața. Orașul se află sub controlul Ucrainei.

În Melitopol , în vecinătatea orașului, se află trupe rusești venite din Crimeea. Dar cealaltă parte este deținută de militarii ucraineni, care dețin apărarea și nu permit să se deplaseze mai departe spre Mariupol .

Ora 12:30 – La Kiev, armata rusă a tras asupra noilor clădiri

Corespondenții Ukraine24 au raportat că armata rusă a deschis focul asupra noilor clădiri de lângă Povitroflotsky Prospekt.

Obuzele  au lovit noile clădiri care se află aproape de Gara Centrală și Ministerul Infrastructurii.

Ora 11:55 – Imagini teribile cu un tanc rusesc care trece intenționat peste o mașină civilă, la Kiev

Mai multe filmări postate pe rețelele de socializare arată momentul în care un tanc trece, pur și simplu intenționat, peste un autoturism care venea din sens opus.

În prima filmare, făcută de la fereastra unui apartament, se observă momentul în care tancul lovește un autoturism și trece, parțial, peste el. Un al doilea video arată cum bărbatul care se afla în mașină a fost salvat de localnici.

Ora 11:50 – Eroii momentului. Un tânăr inginer, militar ucrainean, a aruncat în aer podul pe care se afla, pentru a opri înaintarea trupelor ruse

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Ucrainean, actul său eroic a încetinit semnificativ înaintarea inamicului, permițând unității să se mute și să organizeze apărarea.

Ora 11:20 – A fost anunțată o nouă alertă aeriană la Kiev

Sirenele au început să sune în toată capitala. Oamenii au fost sfătuiți să meargă la cel mai apropiat adăpost.

Ora 11:00 – Mai mulți sabotori ruși care au pătruns în cartierul Oblon din Kiev au fost împușcați

Potrivit consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, sabotorii au condus vehicule ale forțelor armate ucrainene, confiscate anterior, fiind deghizați în militari ucraineni.

Ora 10:15 – Primele blindate rusești intră în capitala Ucrainei. Se trage în zona metropolitană a Kievului

Armata rusă a ajuns în Kiev. Imagini cu tancurile și blindatele rusești pe străzile orașului au fost postate pe rețelele sociale. Se încearcă ocuparea totală a capitalei. Luptele sunt acerbe la periferie, dar blindatele Rusiei au reușit să pătrundă spre zona centrală. Ținta ar fi președintele și familia sa, după cum spune chiar el.

Ora 09:45 – Klaus Iohannis, după reuniunea Consiliului European

”La reuniunea extraordinară a Consiliului European de aseară, am agreat un pachet de măsuri restrictive suplimentare, care va impune costuri masive și severe Rusiei pentru acțiunile sale împotriva Ucrainei.

Susțin, totodată, pregătirea, în continuare, a unor sancțiuni individuale și economice suplimentare, care să vizeze și Belarus.

Am pledat, la Bruxelles, pentru atenuarea impactului negativ al acțiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova și Georgiei, state partenere care resimt deja presiunea din partea Moscovei, accentuând importanța oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilienței partenerilor.

Ne confruntăm cu cea mai mare provocare din istoria recentă a Europei și este absolut necesară și pe mai departe coordonarea strânsă a reacțiilor și a abordărilor cu aliații euroatlantici, în special SUA și NATO” – Klaus Iohannis.

Ora 09:30 – Rusia este în întârziere. Armata a eșuat în prima zi (secretar britanic al Apărării)

Rusia este „în întârziere față de calendarul sperat”, iar armata rusă „a eșuat în prima zi de luptă să își îndeplinească obiectivul principal”. Mai mult de 450 de soldați ruși au fost uciși până acum, a spus secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, pentru Sky News.

Wallace a declarat că datele sunt furnizate de serviciile de informații britanice.

Wallace a declarat că ucrainenii s-au opus mai puternic decât se așteptau rușii.

De asemenea, Rusia nu a reușit să ia cucerească un aeroport semnificativ, a spus el.

YouTube video

Ora 09:00 – Lupte aprige la 30 de km de Kiev

Se duc lupte grele între armata ucraineană și ruși la 30 de kilometri de Kiev. Ucrainenii încearcă să oprească invazia asupra capitalei și și să înfrângă aceste atacuri. Cucerirea Kievului este importantă pentru ruși, pentru că acolo se află toate instituțiile cheie din țară. Căderea Kievului ar asigura o capitulare mult mai ușoară și ar avea efecte asupra armatei.

Armata ucraineană se apără pe patru fronturi. Orașele atacate de ruși

Ora 8:30Trupele ucrainiene își apără pozițiile pe patru fronturi, în ciuda faptului că sunt în inferioritate numerică, a declarat vineri dimineață un oficial din Ministerul ucrainean al Apărării, citat de Sky News.

Sunt raportate lupte în zonele orașelor Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Podilsk, Ochakiv, Mariupol, Harkiv, Senkivka și Chernihiv.

Un consilier guvernamental a declarat că „astăzi va fi cea mai grea zi”, în timp ce Rusia încearcă să cucerească capitala Kiev.

El a declarat că Rusia intenționează să folosească tancuri pentru a pătrunde în oraș, adăugând că apărarea Ucrainei este pregătită cu rachete antitanc furnizate de aliații străini.

Ora 08:30Volodimir Zelenski: Eu sunt ținta numărul 1, familia mea ținta 2. Suntem lăsați singuri să ne apărăm. Nu văd cine este gata să lupte cu noi. Tuturor le este frică când îi întreb dacă Ucraina va fi în NATO.

  • „Astăzi i-am întrebat pe cei 27 de lideri ai Europei dacă Ucraina va fi în NATO, am întrebat direct. Toată lumea se teme, nu răspunde.
  • Potrivit informaţiilor noastre, inamicul m-a transformat în ţinta numărul unu, iar pe cei din familia mea în ţinta numărul doi. Vor să distrugă politic Ucraina distrugându-l pe şeful statului. Avem informaţii că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev”.

Ora 07:40 – Președintele Volodimir Zelenski: Rusia spune că obiectele civile nu sunt o țintă pentru ei. Este o minciună

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înregistrat un mesaj video către ucraineni, publicat pe contul său de Telegram. Potrivit acestuia, la ora 4 dimineața, militarii ruși au devenit mai activi și au început să lanseze atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

„Ei spun că obiectele civile nu sunt o țintă pentru ei. Aceasta este o minciună. De fapt, nu disting în ce zone își desfășoară activitatea. Sub atacul rusesc, ca și ieri, atât militarii, cât și civilii sunt afectați în mod egal. Scopul acestui lucru: atacul este presiune. Presiune asupra dumneavoastră, cetățeni ai Ucrainei, presiune asupra întregii noastre societăți. Subliniez, nu doar asupra autorităților, asupra tuturor ucrainenilor. Și astăzi chiar mai mult decât ieri.

Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei ne protejează pe cât posibil cerul, cerul nostru ucrainean. Avioanele inamice operează cu ticăloșie peste zone rezidențiale, inclusiv în capitală. Explozii teribile pe cerul dimineții deasupra Kievului, bombardamente, lovirea unei clădiri rezidențiale, incendiu. Toate acestea amintesc de primul astfel de atac asupra capitalei noastre, care a avut loc în 1941”, a spus președintele.

Ora 07:30 – Grupul de hackeri Anonymous au declarat război virtual Rusiei

Aceștia au dat jos site-ul de știri, ”Russia Today”, un site considerat de propagandă a Kremlinului.

De asemenea, Anonymous a mai atacat și alte site-uri. Atacul virtual a fost confirmat de reprezentații site-ului care au declarat că pagina web a căzut și altele au fost încetinite sau merg foarte greu.

Atacul vine în contextul în care, RT, (Rusia Today) a prezentat atacul asupra Ucrainei dintr-o perspectivă rusă, și au arătat imagini cum invadatorii ruși erau aplaudați de către ucraineni, scrie publicația abc.net.au.

Guvernul ucrainean cere ajutorul hackerilor

07:20Guvernul Ucrainei solicită voluntari din mediul hackerilor pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice și pentru a efectua misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor rusești, potrivit a două persoane implicate în proiect, citate de Reuters.

În timp ce forțele rusești atacau orașe din Ucraina, solicitările pentru voluntari au început să apară pe forumurile hackerilor joi dimineață, în timp ce mulți locuitori fugeau din capitala Kiev.

„Comunitatea cibernetică ucraineană! Este timpul să vă implicați în apărarea cibernetică a țării noastre”, scria în postare, cerând hackerilor și experților în securitate cibernetică să trimită o cerere prin Google docs, enumerând specialitățile lor, cum ar fi dezvoltarea de malware, și referințele profesionale.

Ora 07:20 – O amenințare aeriană a fost anunțată la Kiev. Oamenii, sfătuiți să se adăpostească

Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al administrației locale din Kiev.

„Atenție, aceasta nu este o alertă de antrenament! Este o amenințare aeriană declarată! Mergeți imediat la cel mai apropiat adăpost! Vă reamintim că toate stațiile de metrou sunt disponibile oamenilor în timpul alarmei ca adăpost în orice moment al zilei. Capitala funcționează în regim marțial”, se precizează în comunicat.

Vezi aici: EXPLOZII la KIEV, în această dimineață: Rușii au lansat un atac cu bombe asupra capitalei Ucrainei

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a reacționat la atacul cu rachete din noaptea de joi spre vineri asupra Kievului de către armata rusă. El a declarat că Ucraina a trăit ceva asemănător în 1941 și va învinge răul care atârnă asupra statului.

Ora 07:10 – Poliția Națională face apel la cetățeni să distrugă balizele soldaților ruși, folosite a ghida rachete

Poliția din regiunea Rivne îndeamnă oamenii să distrugă balizele folosite de mercenarii ruși pentru a ghida rachetele.

Acest lucru a fost raportat de poliția din regiunea Rivne pe Facebook .

Ora 06:30 – Luptele aprige au loc la Sumy, un oraș din nord-estul Ucrainei

Forțele Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei au publicat un videoclip cu bombardamentul nocturn.

Potrivit relatărilor de pe rețelele de socializare, luptele au avut loc în apropierea corpului de cadeți.

Ora 05:30 – O aeronavă a Armatei Ruse a fost doborâtă deasupra Kievului. A căzut peste o locuință

Spre dimineață, un avion inamic a fost doborât deasupra Kievului. A căzut în districtul Darnitsky al capitalei Kiev. Ca urmare, un incendiu puternic a izbucnit la o locuință. Potrivit datelor preliminare, trei persoane au fost rănite, una dintre ele fiind în stare gravă.

Un bloc de locuințe a fost lovit de o rachetă. „Ca urmare a pătrunderii PNB într-o clădire rezidențială cu mai multe etaje (constă din două secțiuni: prima secțiune este cu 10 etaje, lovită la nivelul etajelor 1 și 2, a doua secțiune este cu 16 etaje, lovită la nivelul etajelor 8 – 9) cu ardere ulterioară”, a raportat Serviciul de Stat de Urgență.

Ora 03:00 – Trupele ruse suferă pierderi semnificative în timpul invaziei Ucrainei

Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării al Ucrainei pe Facebook.

Potrivit acestuia, armata ucraineană a distrus până acum:

  • 7 aeronave;
  • 6 elicoptere;
  • Peste 30 de tancuri;
  • 130 vehicule blindate de luptă;
  • Aproximativ 800 de soldați ruși și-au pierdut viața.

Ora 01:30 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca au murit 137 de ucraineni și alți 316 au fost răniți de când a început invazia rusească.

Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la 137 de morţi şi peste 300 de răniţi în Ucraina, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, în cursul nopţii de joi spre vineri.

Ora 00:30 – Bărbații între 18 și 60 de ani au interdicție de a părăsi Ucraina, în vederea încorporării. Mulți s-au văzut despărțiți de familiile lor, care au plecat fără ei înspre țările vecine.

  • „Pentru informarea cetățenilor! Datorită legii marțiale, cetățenii de sex masculin ai Ucrainei cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani nu vor fi lasați să părăsească țara. Vă rugăm să nu creați panică și să nu încercați să treceți granița fără permisiune” a transmis șeful Serviciului Vamal din Ucraina.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat, joi seară, mobilizarea generală în Ucraina, în contextul în care armata ucraineană este implicată în confruntări intense cu trupele ruse.

Ora 00:00 – Armata ucraineană susține că forţele ruse urmăresc să blocheze Kievul şi să creeze în acelaşi timp un coridor terestru pe coasta de sud, între peninsula anexată Crimeea şi Transnistria, zona ocupată a Republicii Moldova, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei Anna Malyar a cerut ajutorul populației pentru distrugerea inamicului după ce în regiunea Sumy, o unitate de apărare teritorială a provocat o înfrângere unităților de luptă ale inamicului cu arme de calibru mic.

„Inamicul s-a retras! Inamicul se teme! Facem apel la cetățenii Ucrainei care sunt gata să distrugă inamicul – o sticlă de amestec incendiar de la balcon sau împușcare cu arme de calibru mic într-o mașină cu personal inamic – acestea sunt pierderi ireparabile. al inamicului. Facem apel! Fiecare minus al inamicului este plusul nostru”, a scris Malyar.

Potrivit surselor oficiale peste 10.000 de civili ucraineni au primit arme de foc, pentru ca rușii să fie hărțuiți în timpul invaziei din orașe.

Sumarul primei zile: 

Armata rusă a lansat joi dimineața devreme un asalt pe scară largă asupra Ucrainei, atacurile venind din nord, est și sud.

S-au dus lupte intense, dar armata ucraineană a pierdut poziție cu poziție, nereușind să facă față superiorității numerice și tehnologice.

Statele vestice au anunțat sancțiuni împotriva Rusiei, dar acestea nu au produs deocamdată efecte. Marea Britanie și SUA au stabilit înghețarea activelor băncilor legate de Kremlin.

Oamenii din capitala Kiev și din alte părți ale țării au încearcat să fugă – peste 100.000 au plecat până acum, spune ONU.

Mulți s-au adăpostit la metroul din Harkov, de frica bombardamentelor. Acolo petrec și noaptea.

Au fost raportate explozii repetate în orașul-port Mariupol, unde trăiesc o jumătate de milion de oameni.

Rușii au peluat controlul asupra complexului de la Cernobîl – locul celui mai grav dezastru nuclear din lume și asupra Insulei Șerpilor, în largul coastelor românești.

Președintele Vladimir Putin și-a apărat decizia de a invada Ucraina, spunând că liderii acestei țări vor suferi consecințele ”genocidului” pe care l-au provocat în ultimii ani și că vor fi deferiți justiției. Între timp, în marile orașe ale Rusiei au început proteste împotriva invadării Ucrainei, dar și arestări masive în rândul protestatarilor.

Președintele american Joe Biden spune că agresiunea lui Putin va costa scump Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care a dispus o mobilizare generală.

Seara, trupele ruse au înconjurat capitala Kiev, după ce au trecut prin foc partea estică a țării.

Prima zi a invaziei, în informații pe larg, aici:

UPDATE Video: RĂZBOI! Putin atacă Ucraina cu avioane, tancuri și navele militare. Explozii în Kiev, Harkov sau Odesa

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    vineri, 25.02.2022 at 15:55

    ” Vrabia malai viseaza ” iar ” Armata rosie ” a Lui Hitler DOI-Vladimir Putin viseaza cucerirea, inca de azi, a Kiev-ului !!!!! Pana una alta, au fost doborate 6 avioane, 5 elicoptere SI, peste 30 de tancuri SI 130 de blindate de lupta !!!!!!!!!! IAR ” aproximativ 800 ” de militari SOVIETICI, si-au luat zborul spre cer, pentru intalnirea cu ingerii Patriarhului Ortododox al Rusiei, Kiril, amicul bun al macelarului de oameni, Vladimir Putin !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax