Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE Video: RĂZBOI! Putin atacă Ucraina cu avioane, tancuri și navele militare. Explozii în Kiev, Harkov sau Odesa

Publicat

Președintele Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Donbas. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării.

Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare.

Vezi aici: EXPLOZII la KIEV, în această dimineață: Rușii au lansat un atac cu bombe asupra capitalei Ucrainei

ora 23,00: Aeroportul Gostomel a fost eliberat de armata ucraineană

Ora23,00: Ministrul Apărării anunță ca aeroportul Gostomel a fost eliberat.” PRIMUL MARE CÂȘTIG. Trupele noastre au eliberat aeroportul de dușmani. Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat aerodromul Gostomel de trupele ruse. Rusii au fugit prin păduri. Vom reveni cu informații oficiale” a declarat ministrul Apărării din Ucraina

Citește toate informațiile despre evoluția războiului din Ucraina, organizate pe zile, aici:

Ora 22,30: Se duc lupte grele la Harkov, al doilea mare oraș al Ucrainei.

Ploaie de rachete la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Se duc lupte grele în al doilea mare oraș al Ucrainei, Harkov. Artileria trage sute de obuze, iar luptele se dau în apropierea zonelor locuite de civili.

Mai multe unități militare sunt atacate de ruși.

YouTube video

Locuitorii din Harkov au fugit la metrou de teama bombardamentelor. Imagini video au apărut pe internet cum se înghesuie în galeriile de metrou.

YouTube video

Ministrul ucrainean al Sănătății, Oleh Lyashko, a declarat că 57 de persoane au fost ucise și 169 rănite joi, după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, anunță Reuters.

YouTube video

Separat, ministrul adjunct al apărării a raportat că bombardamentele intense ale forțelor rusești continuă în regiunea estică Donețk.

Armata Federației Ruse amenință că va bombarda centrala nucleară Zaporojie. Autoritățile ucrainene spun că ocupanții au pus obuziere și amenință că vor bombarda centrala nucleară,

ora 22,00: Insula Șerpilor ocupată de ruși

Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei a raportat că ”mercenari ruși au capturat Insula Șerpilor”.

După bombardarea insulei cu armamentul naval și aviația de luptă a Rusiei, infrastructura de pe insulă a fost distrusă. În plus, comunicarea cu polițiștii de frontieră și cu militarii Forțelor Armate ale Ucrainei, s-a pierdut.

Ora 21,00 Trupele ruse au distrus poduri ți au tras în 32 de ținte civile

Alena Shevtsova, consilierul comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a relatat pe Facebook că până acum, trupele ruse au distrus șase poduri și au tras în 32 de ținte civile ucrainene, a declarat Ministerul de Interne. „Aș dori să remarc că ocupantul rus bombardează nu numai facilități militare, așa cum spun mass-media rusă, ci și spitale și case de civili, așa cum demonstrează multe videoclipuri postate online”

YouTube video

Ora 21,00: Ministrul Apărării din Ucraina îndeamnă cetățenii Kievului să arunce cu ”cockteiluri Molotov” în agresori

Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei Anna Malyar a cerut ajutor pentru distrugerea inamicului. În regiunea Sumy, o unitate de apărare teritorială a provocat o înfrângere unităților de luptă ale inamicului cu arme de calibru mic.

„Inamicul s-a retras! Inamicul se teme! Facem apel la cetățenii Ucrainei care sunt gata să distrugă inamicul – o sticlă de amestec incendiar de la balcon sau împușcare cu arme de calibru mic într-o mașină cu personal inamic – acestea sunt pierderi ireparabile. al inamicului. Facem apel! Fiecare minus al inamicului este plusul nostru”, a scris Malyar.

Rușii pregătesc atacul terestru. Sute de camioane cu militari au intrat dinspre Belarus

Ora 20,00: trupele ruse au luat o pauză operațională. În același timp dinspre Belarus în Ucraina au intrat camioane cu soldați care au fost văzute în zona Nova Kakhovka pe camerele video de supraveghere.

Sunt zeci, poate sute de camioane marcate cu litera ”Z” semnul distinctiv scris cu vopsea albă pe toate echipamentele militare mobilie participante la invazie. Intrarea camionelor în Ukraina arată că rușii pregătesc în această noapte invazia terestră.

UPDATE, ora 18:20 – Un pluton de ofițeri de informații ruși s-a predat lângă Cernigov: „Nu credeam că vom ucide”.

Rusia nu numai că suferă pierderi, dar și soldații săi fug de pe câmpul de luptă și „cer” captivitate. Un întreg pluton de ofițeri de informații ruși s-a predat lângă Cernigov. Acest lucru a fost anunțat pe Facebook de către Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny.

Potrivit acestuia, invadatorii ruși au dat peste rezistența totală a apărătorilor ucraineni și nu se așteptau la asta.

UPDATE, ora 17:45 – Proteste spontane anti-război au loc joi în mai multe orașe din Rusia, după ce armata rusă a început invazia în Ucraina.

Protestele au fost anunțate pe Telegram, un mediu preferat din mulți internauți din Rusia și din statele vecine acesteia. În orașul Tomsk, capitala regiunii cu aceeași nume din Siberia, oamenii s-au adunat în piața Novosobornaya. Martorii menționează că poliția a intervenit și a reținut trei participanți.

De asemenea, la Novosibirsk, protestatarii, purtând afișe anti-război, s-au adunat în piața Lenin.

În ambele locații, numărul participanților, așa cum reiese din fotografiile distribuite online, nu a depășit câteva zeci, scrie Antena3.ro.

Aceste acțiuni de stradă, chiar dacă puțin numeroase, sunt cu atât mai semnificative cu cât Comitetul de Investigații al Rusiei a transmis cetățenilor să evite participarea la protestele anti-război.

UPDATE, ora 17:30 – Preşedintele Zelensky raportează că invadatorii încearcă să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl.

„Forţele de ocupaţie ruse încearcă să pună mâna pe #Chornobyl_NPP. Apărătorii noştri îşi dau viaţa pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete. Am raportat acest lucru la premierul Suedez. Aceasta este o declaraţie de război împotriva întregii Europe”.

UPDATE, ora 16:50 – Comandamentul Forțelor Ucrainene anunță că în zona localității Glukhov, militarii au folosit Javelin PTRK și au atacat coloana de tancuri rusești care au invadat țara. 15 tancuri de T-72 au fost distruse.

Soldații ruși au intrat în regiunea Kiev. Armata Ucrainei a scos pe străzi o coloană imensă de vehicule militare

UPDATE, ora 16:40 – Armata rusă a transmis joi că a distrus 74 de instalații militare în Ucraina, inclusiv 11 aerodromuri, în cadrul atacului ordonat de Moscova la primele ore ale dimineții, relatează AFP.

Forțele armate ale Ucrainei anunță că patru oameni au fost uciși, iar 10 au fost răniți, după ce un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar din regiunea Donețk din estul Ucrainei, relatează  The Guardian. Potrivit sursei citate printre răniți s-ar afla șase medici

UPDATE, ora 16:00 – Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi în jurul orei 15 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, transmite Ministerul Apărării.

F-35 este considerat cea mai letală mașinărie de zbor din lume, oferind piloților un avantaj împotriva oricărui adversar. Avionul este considerat esențial de către americani, pentru menținerea dominației aeriene pentru deceniile următoare. Aici detalii despre cum arată și ce poate face F-35.

Rușii din Sankt Petersburg și Moscova protestează împotriva invadării Ucrainei

Rușii au ieșit în stradă în Sankt Petersburg și Moscova, scandând ”Fără război”, arată o postare pe Twitter a canalului de media belarus Nexta. Info și video AICI

Putin pretinde că nu a avut altă soluţie şi avertizează cetăţenii ruşi că urmează sancţiuni

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susţinut, joi după-amiază, că nu a avut „altă modalitate” decât atacarea Ucrainei şi a avertizat comunitatea oamenilor de afaceri ruşi că Occidentul va impune sancţiuni economice masive, deşi speră că „partenerii” nu vor lua măsuri extreme.

„Rusia nu a avut altă modalitate decât trimiterea trupelor în Ucraina. Ceea ce se întâmplă acum evidenţiază măsurile de constrângere, că nu ne-au lăsat altă modalitate de a proceda altfel”, a susţinut Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde. De fapt, Occidentul a insistat până în ultimul moment ca Rusia să găsească o soluţie diplomatică şi să nu invadeze Ucraina, însă Vladimir Putin a recunoscut independenţa teritoriilor separatiste din Ucraina şi a trimis armata rusă în statul vecin.

Liderul de la Kremlin susţine că Rusia nu vrea să afecteze sistemul economic mondial şi nici să fie exclusă din acesta, astfel că îi îndeamnă pe cei pe care el îi numeşte „parteneri” să înţeleagă situaţia. „Rusia continuă să fie parte a economiei mondiale, nu ne pregătim să o afectăm. Mi se pare că partenerii noştri trebuie să înţeleagă şi să nu fixeze obiectivul eliminării noastre din sistem”, a declarat Vladimir Putin la o reuniune cu reprezentanţi ai mediilor de afaceri din Rusia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a insistat joi, în contextul invaziei ruse, pentru excluderea Rusiei din sistemul de tranzacţii financiare „Swift”, ceea ce ar putea bloca în totalitate economica rusă.

„Ceea ce vreau să vă spun în primul rând, cel mai important lucru, ca să înţelegeţi, este că a fost o măsură necesară”, le-a transmis Putin reprezentanţilor mediilor de afaceri, potrivit CNN, încercând să justifice războiul. „Nu ne-au lăsat posibilitatea să acţionăm altfel. Au creat riscuri în materie de securitate şi a fost imposibil să reacţionăm altfel”, a susţinut el.

Rusia interzice orice manifestație anti-război. Avertismentul pentru protestatari

Autoritățile ruse au avertizat joi că vor reprima toate manifestațiile „neautorizate” organizate în țară împotriva războiului din Ucraina, unde Moscova a lansat o operațiune militară de amploare în această dimineață.

Ministerul de Interne, Parchetul și Comitetul de investigații ruse au făcut public acest avertisment, amenințând pe cei care nu se conformează că vor fi cercetați penal, scrie AFP.

Lupte dure în Cernobîl. Rușii încearcă să ocupe centrala nucleară. Președintele Ucrainei: „Este un atac asupra întregii Europe”

Preşedintele Zelensky raportează că invadatorii încearcă să pună mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl. Detalii AICI

Tancuri rusești atacate cu drone de armata ucraineană. Atacuri rusești cu rachete în apropiere de Kiev

Mai multe tancuri rusești care încercau să pătrundă în regiunea Harkov din Ucraina au fost atacate de armata ucraineană cu drone.

Șapte morți în urma unui atac cu rachete rusești în apropiere de Kiev

Autoritățile ucrainene spun că șapte persoane au fost ucise și 17 rănite într-un atac cu rachete asupra unei zone militare la nord-est de capitala Kiev, scrie CNN.

Primarul orașului Brovary, Igor Sapozhko, a declarat că atacul a avut loc la ora locală 14:30. În Brovary se află o bază a forțelor speciale ucrainene. Detalii AICI

UPDATE, 0ra 15:55 – Președintele Alexandr Lukașenko a declarat că trupele din Belarus ar putea lua parte la operațiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei dacă va fi nevoie, a informat agenția de presă Belta.

UPDATE, ora 15:30 – China refuză să admită că Rusia a invadat Ucraina: Atunci când SUA au impus extinderea NATO s-au gândit ce înseamnă să împingi o țară mare cu spatele la zid?

China a refuzat joi să numească operațiunea militară a Rusiei în Ucraina drept ”invazie” și a făcut apel la toate părțile implicate să se abțină de la acțiuni extreme, deși și-a sfătuit cetățenii care se află în zonă să stea în case și să dea dovadă de precauție, relatează Reuters.

„Atunci când SUA au coordonat cinci valuri de extindere a NATO către est până la porțile Rusiei s-au gândit vreodată la ce se poate întâmpla dacă împingi o țară mare cu spatele la zi?”, a transmis un purtător de cuvânt al ministerului de externe.

UPDATE, ora 15:20 – Canalele de presă de la Kiev vorbesc de un posibil atac asupra capitalei Ucrainei. Informațiile nu sunt confirmate de autoritățile ucrainene. Grupuri de elicoptere de tip „Aligator” de ultimă generație ale Federației Ruse se îndreaptă spre capitală și, totodată, desfășoară atacuri în regiunile de nord, est și vest.

Cameră live video din Kiev:

YouTube video

Sunt elicoptere în formații de către 15-30 de unități care atacă bazele militare de la Kiev. Surse guvernamentale de la Kiev spun că sub atacul elicopterelor au căzut și sediile comandamentului special al armatei de lângă Kiev, la aproximativ 15 kilometri.

O coloană imensă de tehnică militară se deplasa pe principala stradă din capitala Ucrainei. Jurnaliștii de la Kiev spun că acest lucru ar putea însemna că guvernul ucrainean se pregătește pentru o luptă de apărare a capitalei.

UPDATE, ora 14:55 – Lupte grele între armata rusă și cea ucraineană la aeroportul Hostomel (circa 30 km de Kiev), confirmate de consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliac pentru Bloomberg.

El a spus că scopul Rusiei este să răstoarne actuala conducere a Ucrainei.

UPDATE ora 14:40 –  Apar informații legate de un asalt aerian pe Aeroportul Internațional ”Antonov” din Hostomel, la 15 minute de capitala Kiev. Totodată, BBC anunță că un fum negru a fost văzut peste sediul serviciilor secrete ale apărării ucrainene din centrul Kievului.

Ministerul rus al Apărării a transmis informații contrare situației din teren: purtătorul de cuvânt a spus că forțele ruse nu efectuează niciun atac cu rachete, aer sau artilerie asupra orașelor Ucrainei și că civilii nu sunt amenințați.

UPDATE, ora 14:20 – Pe Facebook au fost postate imagini video ale unor soldați ruși morți și ale unor tancuri distruse.

Imaginile, cu un puternic impact emoțional, sunt însoțite de mesajul: ”Tancuri distruse în Kharkov, trupuri ale soldaților ruși morți. Mamelor din Rusia, ieșiți în stradă! Mergeți în Piața Roșie și cereți oprirea războiului!”

De asemenea, un elicopter rusesc de luptă a fost doborât.

UPDATE, ora 13:30 – Potrivit informațiilor operaționale ale comandamentului Forțelor Unite, lângă Gostomel, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus două elicoptere rusești.

Ministerul Apărării din România anunță că o navă militară a Rusiei aflată lângă Zona Economică a României deviază sau oprește toate navele comerciale care merg spre Ucraina

UPDATE, ora 13:20 – Ministerul Apărării Naționale anunță într-un comunicat o navă militară a Rusiei aflată lângă Zona Economică a României, deviază sau oprește toate navele comerciale care merg spre Ucraina.

Nava militară rusă se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone).

NATO anunță că a decis să întărească suplimentar apărarea statelor din Est după ce Rusia a atacat Ucraina

UPDATE, ora 12:40 – NATO anunță într-un comunicat că a decis joi, în urma consultărilor cerute de aliați precum România și Polonia, să întărească suplimentar defensiva statelor din estul alianței.

NATO anunță că va trimite în est forțe militare suplimentare, dar și nave maritime. 

VIDEO Mesajul unui soldat ucrainean, după invazie: A fost măcel! Deocamdată suntem vii. Dar în caz de ceva, mamă, tată, vă iubesc!

„Acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității euro-atlantice și vor avea consecințe geostrategice. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor Aliaților. Desfășurăm forțe terestre și aeriene suplimentare defensive în partea de est a Alianței, precum și mijloace maritime suplimentare. Am crescut gradul de pregătire a forțelor noastre de a răspunde tuturor situațiilor neprevăzute.

Astăzi, am organizat consultări în temeiul articolului 4 din Tratatul de la Washington. Am decis, în conformitate cu planificarea noastră defensivă de a proteja toți Aliații, să luăm măsuri suplimentare pentru a consolida și mai mult descurajarea și apărarea în întreaga Alianță. Măsurile noastre sunt și rămân preventive, proporționale și neescalatorii”, se precizează în comunicat.

UPDATE, ora 11:40 – Ultimele informații ale autorităților de la Kiev

  • „În orașul Nikolaev în timpul atacului aerodromului militar Kulbakinsky – un rănit. Forțele armate ale Federației Ruse au intrat în punctul de control al frontierei Pisky din regiunea Harkov.
  • În regiunea Dnipropetrovsk V / Ch 2110 (satul Chervona Hryhorivka) V / Ch 7036 (Krasnopillya) sub foc. Stația de amplasare de la aerodrom a fost distrusă.
  • Regiunea Zaporojie: O unitate militară din Blyznyuki este sub foc În orașul Kamyanka-Dniprovska, a fost raportată o explozie. În urma exploziei, 3 case și 1 magazin au fost distruse. Fara victime. O unitate militară de apărare aeriană a fost atacată în satul Berda, districtul Berdyansk, 1 morți și 5 răniți.
  • În Kamianka-Dniprovska, un obuz a lovit un magazin din piața centrală, o conductă de gaz a fost avariată și acoperișurile a trei case din apropiere au fost distruse, nimeni nu a fost rănit, incendiul a fost stins . Ca urmare a bombardării de la sistemele de rachete de salve de pe teritoriul Crimeei ocupate temporar, pozițiile polițiștilor de frontieră din zona regiunii Herson, un polițist de frontieră a murit. Unul dintre obiectivele Serviciului de Stat de Grăniceri din regiunea Kiev a fost bombardat, cel mai probabil cu rachete.
  • În regiunea Lugansk, coloane de tancuri rusești au intrat la frontierele Krasnaya Talivka, Milove și Horodyshche. Inamicul a pus insidios mașini albe cu simboluri OSCE în fața colegilor lor. Luptele au loc în prezent pe această frontieră. Polițiștii de frontieră cu omologii lor din Forțele Armate și Garda Națională se apără.
  • Poliția Națională va preda armele veteranilor în afaceri interne Acest ordin a fost dat astăzi, 24 februarie, de șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Ihor Klymenko, șefilor Direcțiilor Principale ale Poliției Naționale din regiuni. Veteranii de afaceri interne care sunt gata să apere Ucraina vor primi arme. Procedura va fi simplificată pe cât posibil din cauza agresiunii Federației Ruse, întrucât Rada Supremă a Ucrainei a susținut decizia de a impune legea marțială pe teritoriul statului. Eliberarea de arme către veterani are ca scop consolidarea activităților agențiilor de aplicare a legii din Ucraina în asigurarea legii și ordinii în așezările din Ucraina. Poliția protejează legea și ordinea și le cere cetățenilor să rămână calmi și să aibă încredere doar în informațiile oficiale. Unitățile de frontieră acționează în conformitate cu situația din zonele de responsabilitate și în cooperare cu toate forțele de apărare.
  • În zona așezărilor Kopani și Ivanovo din zona Kherson, militarii luptă cu inamicul. În zona Skadovsk, biroul comandantului de frontieră al răspunsului rapid este tras din elicoptere. În prezent se știe despre 3 grăniceri morți. Sunt răniți. În ciuda acestui fapt, polițiștii de frontieră se luptă cu ocupantul.
  • În regiunea Herson, districtul Genichesk a aruncat în aer al doilea pod de pe Arabat. Informațiile despre victime sunt specificate. În orașul Myrhorod, regiunea Poltava, patru militari au fost răniți în timpul bombardării aerodromului militar A1356. Inamicul a lovit în regiunile de vest ale Ucrainei, și anume aeroportul Ivano-Frankivsk este distrus de sistemele de rachete și depozitele de combustibil. În plus, inamicul a lovit aeroportul din Lutsk.
  • În orașul Lviv, pe străzi se aud sirene, oamenii sunt evacuați în adăposturi. Est – situația este calmă, unitățile militare ale UNM nu sunt atacate, alarmate. Centrul este liniștit, unitățile militare NMU nu sunt atacate, sunt alarmate. Toate serviciile Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei în legea marțială asigură legea și ordinea, acordă asistență victimelor, elimină distrugerea și incendiile”, se precizează într-un comunicat al autorităților ucrainene.

Bentițe roșii. Sabotorii ruși pot fi pe străzile orașelor ucrainene, avertizează Poliția ucraineană

UPDATE, ora 11:20  – Poliția îndeamnă cetățenii ucraineni să raporteze toate persoanele suspecte pe care le-ar fi observat pe străzile orașelor ucrainene. Potrivit Poliției Naționale, sabotorii pot fi peste tot.

„În special, trebuie acordată o atenție deosebită persoanelor cu articole roșii pe îmbrăcăminte. Oamenii legii atrag atenția oamenilor asupra necesității de a acorda o atenție deosebită persoanelor și obiectelor suspecte. Toate obiectele suspecte, precum și persoanele suspecte cu articole roșii pe îmbrăcăminte. ar trebui raportat la poliție 102”, se spune în mesajul poliției.

De asemenea , oamenii sunt rugați să nu poarte articole de camuflaj în aceste zile pe stradă sau lucruri în culori de camuflaj.

UPDATE, ora 10:40 – Alexei Arestovich , observator militar și consilier al șefului OP, a vorbit la un briefing în biroul președintelui despre situația din Ucraina în legătură cu atacul rusesc.

„Principalele lovituri au fost efectuate la ora 5:00 pe aerodromuri, depozite de muniție și centre de control. Locații și geografie: Ivano-Frankivsk, Hmelnițki, Luțk, Kiev, Harkiv, Nikolaev, Herson și întreaga linie de demarcație. Datele noastre, care sunt în curs de clarificare, prima lovitură a eșuat. Sunt pierderi, dar sunt nesemnificative și nu au redus capacitatea de luptă a APU”, a spus el, citat de Ucraina24.

Atac dinspre mare – polițiștii de frontieră de pe Insula Șerpilor sunt amenințați și li se cere să se predea

Două ţinte nerecunoscute s-au apropiat de Insula Şerpilor, relatează Serviciul de Grăniceri al Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

YouTube video

„Invadatorii ameninţă că vor cere ca militarii detaşamentului de frontieră Izmail să se predea. Agresorul a folosit canalul de comunicare internaţional pentru siguranţa navigaţiei. Poliţiştii de frontieră se vor apăra”, a spus GNSU într-un comunicat.

Insula Şerpilor se află la cincizeci de kilometri est de gura Dunării la extremitatea vestică a Mării Negre. Serviciul de Frontieră ucrainean raportează, de asemenea, că aeronave şi echipamente nemarcate atacă de la graniţa cu Belarus.

Patru tancuri rusești au fost distruse la Harkov

Potrivit informațiilor operative ale Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, 4 tancuri ale ocupanților ruși au fost arse pe șoseaua de ocolire a orașului Harkov.

În plus, un alt avion al forțelor armate ale Federației Ruse a fost distrus în districtul Kramatorsk. Acesta este al șaselea.

„Forțele combinate acordă o respingere demnă forțelor armate ruse. Unitățile militare sunt în pozițiile lor. Inamicul suferă pierderi. Păstrați calmul și credeți în apărătorii ucraineni”, se mai spune în comunicat, citat de Ucraina24.

Polițiștii de frontieră luptă cu trupele rusești în regiunea Herson. În urma luptei, trei dintre ei au fost uciși și răniți.

Compania aeriană Wizz Air a suspendat toate zborurile din sau către Ucraina

Compania Wizz Air a declarat joi 24, februarie, că a suspendat toate zborurile din sau către Ucraina. Anunțul a fost făcut de către reprezentații companiei, în contextul războiului început de Rusia împotriva Ucrainei.

„Din cauza evenimentelor actuale din Ucraina și a închiderii spațiului aerian, Wizz Air regretă să informeze clienții noștri că trebuie să suspende temporar toate operațiunile de zbor din țară. Pasagerii cu zboruri rezervate spre si dinspre Ucraina pot găsi mai multe informații pe wizzair.com sau, alternativ, prin intermediul centrului de relații clienți al companiei aeriene: 00380 893 202 532”, au transmis reprezentanții companiei.

Primii morți în urma invaziei rusești: Ministerul de Interne de la Kiev anunță cel puțin 8 morți și 9 răniți în urma bombardamentelor

Au fost anunțați primii morți în urma invaziei rusești masive care a avut loc în primele ore ale zilei de joi.

Ministerul de Interne de la Kiev anunță 8 morți și 9 răniți în urma bombardamentelor Rusiei.

Informația a fost transmisă de un consilier al ministrului ucrainean al Afacerilor Interne citat de Reuters, transmite The Guardian.

Vehicule militare ruse au pătruns în Ucraina prin Crimeea

UPDATE, ora 09:00 – Nu este clar din ce punct de trecere a frontierei intră vehiculele în Ucraina – Chongar în est sau Kalanchak în vest, scrie CNN.

Mai devreme în această dimineață, un videoclip în direct de la punctul de trecere a frontierei cu Belarus a arătat o coloană de trupe și vehicule militare care treceau în Ucraina.

Wall Street Journal: Sute de militari ucraineni uciși

Cotidianul Wall Street Journal spune că sute de militari ucraineni se crede că ar fi fost uciși, în atacul Federației Ruse, citând surse oficiale.

Alte imagini apărute pe rețelele sociale arată lansarea unor rachete BM-30 „Smerch” din Rusia spre Ucraina, zona Belgorod, în nordul Ucrainei.

Liderii europeni condamnă invazia Rusiei

Președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene au emis joi o declarație comună în care condamnă acțiunea militară rusă în Ucraina „în cei mai fermi termeni posibili”.

„Rusia încalcă grav dreptul internațional și subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală”, au declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Solicităm Rusiei să înceteze imediat ostilitățile, să-și retragă armata din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. O astfel de utilizare a forței și constrângerii nu are loc în secolul 21”.

Forțele armate ucrainene spun că 5 avioane rusești și un elicopter au fost doborâte

UPDATE, ora 08:20 Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a susținut că cinci avioane rusești și un elicopter au fost doborâte joi devreme, în timp ce forțele ruse atacau Ucraina.

Armata rusă a negat afirmațiile, a informat joi agenția de știri de stat TASS.

O coloană de vehicule militare a trecut granița din Belarus și înaintează spre Kiev. În capitală sunt auzite sirenele antiaeriene

Poliția de frontieră ucraineană informează că punctele de frontieră au fost atacate, iar CNN a difuzat un videoclip care pare a arăta o coloană de blindate și vehicule militare care intră în Ucraina din Belarus, pe la Senkivka, 230 de kilometri la nord de Kiev.

Distanța pe șosea de capitala Ucrainei este de doar trei ore, iar coloana a fost văzută intrând în Ucraina în jurul orei 6:48 a.m., ora locală (care este și ora României).

Ucraina a fost atacată prin mai multe granițe, a anunțat serviciul de frontieră de stat ucrainean

„În jurul orei 5:00, granița de stat a Ucrainei în zona cu Federația Rusă și Republica Belarus a fost atacată de trupele ruse sprijinite de Belarus”, a spus serviciul.

Acesta a adăugat că au loc atacuri în regiunile Lugansk, Sumi, Harkov, Cernihiv și Jytomyr – zone de la granițele de est și de nord ale Ucrainei. Atacurile vizează unități de frontieră, patrule de frontieră și puncte de control care folosesc artilerie, echipamente grele și arme de calibru mic, a spus serviciul de frontieră.

„În plus, atacul are loc din partea Republicii Autonome Crimeea”, a spus serviciul, citat de CNN.

Ucraina respinge: a adăugat că polițiștii de frontieră, împreună cu Forțele Armate și Garda Națională a Ucrainei, „trag în inamic”, în funcție de situația de la frontieră.

Ministrul de Externe al Ucrainei cere ajutor umanitar, arme și echipamente

UPDATE, ora 07:30 – Ministrul de Externe al Ucrainei, Dimitri Kuleba, a cerut lumii să „acționeze imediat” ca răspuns la operațiunea militară a Rusiei în țară. „Lumea trebuie să acționeze imediat. Viitorul Europei și al lumii este în joc, a scris Kuleba într-un mesaj postat joi dimineață pe Twitter.

El enumeră măsurile care în opinia lui sunt necesare imediat:

  • Sancțiuni devastatoare împotriva Rusiei acum
  • Izolați complet Rusia prin toate mijloacele, în toate formatele
  • Arme, echipamente pentru Ucraina
  • Asistență financiară
  • Asistență umanitară

Trupele de desant au fost parașutate în Harkov, în Kiev au fost pornite sirenele antiaeriene

UPDATE, ora 7:20 – În imaginile care apar pe rețelele sociale, pot fi observate trupe de densat rusești parașutate în orașul ucrainean Harkov.

Rusia spune că atacă infrastructura militară a Ucrainei

UPDATE, ora 07:15 –  Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează joi Ministerul Apărării de la Moscova, informează Agerpres.

Kievul a declarat că Moscova a lansat un atac la scară largă asupra Ucrainei, centrele de comandă militară din mai multe oraşe fiind lovite de rachete, aminteşte Reuters.

Printre atele, Ucraina şi-a închis întreg spaţiul aerian ca răspuns la operaţiunea militară rusă din Donbas, a informat televiziunea publică joi dimineaţă devreme, citată de agenţia DPA.

Zelensky: Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre

UPDATE, ora 06:50 – Ministerul de Interne ucrainean spune că la nivel național ar fi sute de răniți în urma atacurilor, potrivit CNN.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut o primă reacție după atacul Rusiei și le-a transmis cetățenilor ucraineni să își păstreze calmul și să rămână în case. Acesta a anunțat că va fi impusă starea de război.

Zelenski a discutat la telefon cu președintele SUA Joe Biden.

„Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre.

Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja efortul internațional. Astăzi ar trebui să vă păstrați calmul. Stai acasă dacă puteți. Noi lucrăm. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează.

Fără panică. Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina.”, a spus Zelensky.

Sute de răniți după atacul Rusiei. Zelensky: Impunem starea de război

Ministerul de Interne ucrainean spune că la nivel național sunt sute de răniți în urma atacurilor, potrivit CNN.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut o primă reacție după atacul Rusiei și le-a transmis cetățenilor ucraineni să își păstreze calmul și să rămână  în case. Acesta a anunțat că va fi impusă starea de război.

Zelenski discută la telefon cu președintele SUA Joe Biden.

Conducerea militaro-politică a Ucrainei este paralizată, trupele sunt complet demoralizate. Nici măcar nu au declarat război. „Războiul durează de o oră și jumătate și Forțele Armate ale Ucrainei au fost deja complet învinse”, spun surse citate de presa de la Kiev.

Surse militare declară că întreaga flotă ucraineană ar fi fost distrusă.

Război total în Ucraina. Kuleba: Putin tocmai ce a început o invazie pe scară largă în Ucraina.

Potrivit ultimelor informații, a început operațiunea de debarcare a forțelor ruse în Marea Neagră și Marea Azov, spun surse din Ministerul Apărării din Ucraina pentru Interfax.

Operațiunea militară a Rusiei pare una completă, cu atacuri de artilerie, atacuri aeriene și debacarea forțelor ruse în Odesa și Mariupol. Operațiunea militară a început chiar în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU.

Relatările jurnaliștilor și ale martorilor oculari, așa cum reies din postările de pe rețelele sociale, sugerează ca armata rusă atacă Ucraina simultan din nord, est și sud. Corespondentul The Guardian la Kiev, Luke Harding, citează comandamentul armatei Ucrainei care susține ca rușii ataca ținte militare.

Un avion de luptă rus efectuează lovituri aeriene asupra bazelor brigăzilor 25 și 93 ucrainene din regiunea Dnipropetrovsk.

Kievul ar fi atacat cu rachete balistice.

„Putin tocmai ce a început o invazie pe scară largă în Ucraina”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei.

De asemenea, la granița cu Crimeea a fost atacată o bază militară ucraineană.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a anunțat că va convoca Consiliul Național pentur Securitate și Apărare pentru a declara stare de război.

NATO confirmă atacarea Ucrainei de către forțele Federației Ruse

Un comunicat al secretarului general, Jens Stoltenberg, cere încetarea imediată a operațiunilor militare:

“Condamn ferm atacul nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți ale civililor. Încă o dată, în ciuda avertismentelor noastre repetate și a eforturilor diplomatice neobosite, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei țări suverane și independente.

Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice. Fac un apel către Rusia să înceteze imediat acțiunile militare și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Aliații NATO se vor întâlni pentru a discuta consecințele acțiunilor agresive ale Rusiei. Suntem alături de poporul Ucrainei în acest moment groaznic. NATO va face tot ce este necesar pentru a proteja și a-și apăra toate țările membre”, se arată într-un comunicat al secretarului general al NATO.

Război în Ucraina. Vladimir Putin a anunțat, la ora 5 dimineața (ora României), începerea unei operațiuni militare pentru “demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.

Președintele rus a anunțat joi dimineață o operațiune militară în Ucraina, într-o alocuție televizată. Putin a spus că acțiunea a venit ca răspuns la amenințările venite din Ucraina.

La scurt timp după aceea, reporterii CNN, BBC și Reuters au raportat explozii în Donbass (în partea controlată de armata ucraineană) și în Harkov. Presa ucraineană relatează că au fost auzite explozii lângă Kiev, dar nu în oraș, ci din direcția aeroportului, aflat la est de capitală. De asemenea, deasupra părții ucrainene a Donbassului sunt raportate raiduri aeriene.

Putin a cerut armatei Ucrainei să “depună armele”. A declarat că intenționează denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, dar că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei. “Rusia nu poate accepta o amenințare constantă din partea Kievului”.

“Circumstanțele ne impun să luăm măsuri decisive și imediate. Republicile Populare Donbass s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, Partea 7 din Carta ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației și în temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Adunarea Federală și a asistenței reciproce cu DPR și LPR, am decis să conduc o operațiune militară specială”, a spus Putin într-o alocuțiune televizată către ruși.

“Acțiunile noastre sunt de autoapărare împotriva amenințărilor care ni se adresează și față de un dezastru și mai mare decât cel care se întâmplă astăzi. Rusia modernă, chiar și după prăbușirea URSS și pierderea unei părți semnificative a potențialului său nuclear, este astăzi una dintre cele mai puternice puteri nucleare. În acest sens, nimeni nu ar trebui să aibă dubii că un atac direct asupra Rusiei va duce la înfrângerea agresorului și la consecințe grave pentru acesta”, a mai spus Putin.

“Planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, nu vom impune nimănui nimic prin forță”, a spus Putin, fără a face însă o distincție clară între ocuparea întregii țări, o invazie, care presupune o incursiune militară temporară și ocuparea unei părți din teritoriu.

În același timp, el a reamintit dreptul națiunilor la autodeterminare. “Nici în timpul creării URSS, nici după cel de-al Doilea Război Mondial, pe oamenii care trăiesc în anumite teritorii care fac parte din Ucraina modernă, nu i-a întrebat nimeni cum vor ei înșiși să trăiască. Libertatea este în centrul politicii noastre, dar este vorba despre libertatea tuturor de a-și determina în mod independent propriul viitor și viitorul copiilor lor. Considerăm că este important ca acest drept – dreptul de a alege – să poată fi folosit de toate popoarele care trăiesc pe teritoriul Ucrainei de astăzi”, a mai spus liderul rus.

La o jumătate de oră după aceea, Casa Albă a transmis un comunicat al președintelui Joe Biden:

“Rugăciunile lumii întregi sunt alături de poporul Ucrainei în această seară, deoarece suferă un atac neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse. Președintele Putin a ales un război premeditat care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite și Aliații și partenerii săi vor răspunde într-un mod unit și decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere.

Voi monitoriza situația de la Casa Albă în această seară și voi continua să primesc actualizări regulate de la echipa mea de securitate națională. Mâine, mă voi întâlni cu omologii mei G7, dimineața și apoi mă voi adresa poporului american pentru a anunța consecințele ulterioare pe care Statele Unite și aliații și partenerii noștri le vor impune Rusiei pentru acest act inutil de agresiune împotriva Ucrainei și a păcii și securității globale. De asemenea, ne vom coordona cu aliații noștri NATO pentru a asigura un răspuns puternic, unit, care descurajează orice agresiune împotriva Alianței. În această seară, Jill și cu mine ne rugăm pentru oamenii curajoși și mândri din Ucraina.”

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

sursa: digi24.ro, biziday.ro, cnn.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. De ce ?

    joi, 24.02.2022 at 08:18

    Asa intra in istorie, sceleratii, care isi aroga puteri depline .

  2. Gelu Stoian

    joi, 24.02.2022 at 10:43

    Putin Unu – ! – = Hitler DOI – !! – SI Stalin TREI !!! Va Avea, evident, pana la urma, Soarta lui Hitler !!!! Va PLATI pentru MARSAVIA lui – !!!!! -, intr-un fel ( Chiar fiind Infrant de Armata ucraineana, CA Armata rosie a URSS-ului, La Invadarea Afganistanului !!!!!! ) sau altul !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax