Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ERORI URIAȘE la testarea antidrog din trafic. IPJ Alba schimbă aparatele din dotare: aproape 70% din rezultate au fost greșite

Publicat

Inspectoratul Județean de Poliție Alba schimbă aparatele de testare pentru depistarea drogurilor după ce au ajuns la concluzia că cele din dotare dau erori uriașe.

Mai exact pe parcursul anului 2022, din 114 rezultate pozitive pentru droguri pentru șoferii testați din Alba, doar 37 au fost confirmate de testele de laborator.

Restul fie au fost erori ale aparatului, fie substanța activă nu a putut fi detectată la laborator.

Este de notoritate faptul că aparatele de testare anti drog au dat erori pe raza județului Alba. Mai mulți șoferi care au rămas fără carnet după ce au fost testați cu drug-testul au ieșit public și au spus că deși nu au consumat droguri au fost testați pozitiv.

Mai mult de atât, șefii IPJ Alba, întrebați public, într-o conferință de presă dacă aparatele au rezultate eronate, au dat vina pe analizele de laborator și substanțele active de la laboratoarele din Cluj și Sibiu.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Polițiștii din Alba au încredere în aparatele DrugTest. Șeful IPJ Alba ”pune la îndoială” expertizele de la Medicină Legală

Declarația conducerii IPJ Alba a fost făcută în confrința de presă din 9 februarie 2023, unde a fost prezentat bilanțul IPJ Alba.

Atunci Florin Dogaru, șeful IPJ Alba, a declarat: ”Atâta timp cât acest aparat este omologat și noi suntem doar lucrători care folosim instrumenteavem certitudinea că înseamnă că este în regulă.

Problema se pune la acele examinări sau expertize care se fac la serviciile de medicină legală, să vedem dacă dânșii au aceste instrumente la nivelul actual al acestor substanțe psihoactive care sunt folosite, noi substanțe, NSP-uri cum le numesc acești oameni care folosesc, iar pe segmentul de cocaină, este un drog scump și trebuie să și-l permită, și atunci frecvent găsim acest segment de NSP-uri”.

Șapte aparate noi cerute de IPJ Alba

La cinci luni de la declarația făcută, IPJ Alba solicită cumpărarea a șapte noi aparate de testare pentru determinarea prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante.

Solicitarea a fost făcută către Consiliul Județean Alba, iar apartatele costă 154000 de lei.

”Cu ocazia activităţilor desfăşurate în perioada 01.01.2022-31.12.2022 au fost efectuate un număr de 310 de testări cu mijloacele tehnice din dotare, din care 114 de testări au avut rezultat pozitiv pe aparat.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Cum funcționează aparatul care depistează șoferii drogați din trafic. Polițiștii IPJ Alba au explicat cum se face testarea

Ca urmare a celor 114 testări pozitive cu aparatul drug test, rezultatele analizelor de laborator au reliefat 37 de valori, dintre care 30 pozitive în sânge şi urină, 2 pozitive numai în sânge şi 5 pozitive numai în urină.

Dosarele penale întocmite în cauză s-au finalizat cu trimitere în judecată, iar într-un singur caz, în care rezultatul a fost pozitiv doar la proba de urina, unitatea de parchet a dispus clasarea cauzei”, au scris polițiștii în cererea

Cum au motivat reprezentații IPJ Alba necesitatea de a schimba aparatele

”În ceea ce priveşte deficienţa constatată la dispozitivele care stabilesc prezenţa în organism a substanţelor psihoactive, aflate în exploatare la nivelul unităţii noastre, se constată că din numărul total de teste pozitive constatate cu aparatul DRUGTEST, majoritatea sunt infirmate la analizele de sânge, pentru prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive detectate de aparatul mai sus menţionat ( din 114 testări 77 au fost infírmate).

Pentru ca poliţiştii rutieri să acţioneze cât se poate de profesionist, prin constatarea fapte de natură penală, la regimul circulaţiei, pe linia consumului de substanţe psihoactive care să reliefeze eficienţa serviciilor prestate pentru întărirea autorităţii, dar şi pentru crearea unei imagini relevante din punct de vedere instituţional este necesarea dotarea cu noi aparate drugtest care să analizeze operativ şi cât se poate de corect probele de saliva.

Au fost identificate aparate pentru determinarea prezenţei in salivă a substanţelor stupefiante, mult mai performante, al căror kituri pot detecta 8 substanţe ( amfetamină, cocaine, metamfetamină, benzodiazepine, opiacee, cannabis, metadonă şi ketamine).

La momentul detectării unei substanţe psihoactive, aparatul va oferi pe ecran agentului constatator mesajul POZITIV sau după caz NEGATIV spre deosebire de aparatele pe care le avem în dotare care evidenţiază mesajul „se recomandă probe de laborator”, doar o recomandare”, au mai precizat reprezentanții IPJ Alba în solicitare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cityman

    joi, 10.08.2023 at 13:34

    cum compenseaza ipj alba stresul provocat acelor oameni?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax