Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Cum funcționează aparatul care depistează șoferii drogați din trafic. Polițiștii IPJ Alba au explicat cum se face testarea

Publicat

Testele anti drog realizate de polițiștii rutieri din România și implicit din județul Alba au împărțit opinia publică în două. 

Pe de o parte sunt cei care nu contestă acuratețea testelor făcute cu aparatul Aquila Scan, iar în tabăra opusă sunt cei care nu cred că testele arată valori reale în unele cazuri. 

Cu ocazia Zilei Poliției Române, reprezentații polițiștilor rutieri din cadrul IPJ Alba au explicat pentru reporterii alba24.ro cum funcționează aparatul de detectare a substanțelor psihoactive. 

Ba mai mult sunt și persoane care au fost testate pozitiv la substanțe psihoactive, iar la testele de sânge au ieșit negativ.

Și în această situația au fost mai multe explicații: fie șoferii au declarat că nu au consumat substanțe interzise, dar au luat pastile de dureri, fie au fost cazuri în care până la testarea de sânge substanțele au fost elimitate din corp.


Șeful IPJ Alba, într-o conferință de presă a pus la îndoială acuratețea dotărilor de la Serviciile de medicină Legală în ceea ce privește depistarea noilor substanțe cu rol psihoactiv.

Cum funcționează aparatul Aquila Scan

În linii mari aparatul este similar cu cel de testare al alcoolemiei. Sistemul de testare este format din aparatul Aquila Scan, o casetă cu reactivi și o spatulă.

După ce șoferul este oprit în trafic iar polițistul rutier consideră că acesta trebuie să fie testat pentru a se vedea dacă a consumat sau nu substanțe interzise, începe testarea.

Șoferului i se înmânează o casetă cu reactivi și o spatulă.

Următoarea procedură este similară cu cea de testare pentru COVID-19. Șoferul plimbă spatula prin cavitatea bucală, iar după ce la capatul ei apare un semn de control, în partea de jos, care precizează că este suficient îmbibată în salivă, spatula se introduce în caseta cu reactivi.

Apoi după o perioadă de timp, caseta se va îmbiba cu saliva șoferului, în cele trei coloane de control. Când coloanele au fost umezite suficient pentru a se efectua testarea, o linie de control va apărea pe casetă.

Apoi caseta se scanează și se introduce în aparatul Aquila Scan, iar apoi va începe procedura de testare propriu zisă.

Dacă șoferul nu a consumat substanțe interzise și va fi negativ la testare pe ecranul aparatului va apărea că nu se recomandă recoltare de analize biologice a explicat reprezentatul IPJ Alba.

Însă, în cazul în care pe ecran apar alte valori, atunci se va recomanda un set de analize de laborator, a mai explicat agentul principal de poliție Cudor Adrian.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Petru

    luni, 27.03.2023 at 12:40

    Și uite așa după ce ai consumat un ceai de mentă te trezești că ești cel mai mare drogat. Stai câteva luni de zile pe dreapta până vine rezultatul analizelor recoltate la spital și care de fapt sunt zero și de despăgubit…. . Vorba românului ,,mortul este mereu vinovat” .

  2. Kry

    luni, 27.03.2023 at 23:42

    Si pe care baza luați voi permisul ! Dacă pozitiv nu e ! Si e eroare cu proba de laborator !????? E o nedreptate foarte mare ! Sa stai lunii de zile sa aștepți niște analize , te distruge psihic faptu ca sti ca ești nevinovat ca rămâi fără loc de munca si ca toată lume se uita urat la tine si te critica pentru ca te mai si da la știri si spune ca ai ieșit pozitiv nu ca a ieșit eroare cu proba de laborator !
    O mare tâmpenie si prostie ! Înainte sa faceți atâtea teste la atâția șoferi nevinovați întâi sa mai construit clinici de inml sa nu se mai aștepte cu anii după analize !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement