Eveniment
VIDEO: Polițiștii din Alba au încredere în aparatele DrugTest. Șeful IPJ Alba ”pune la îndoială” expertizele de la Medicină Legală
Aproape săptămânal în trafic, în județul Alba sunt depistați șoferi care ies pozitivi la testele de tipul DrugTest. În anul 2022 au fost depistați 114 conducători sub influența substanțelor psihoactive. De la începutul anului 2023 au fost identificați alți 27 de șoferi.
Din cei care au ieșit pozitiv în 2022, aproape jumătate au fost confirmați și în urma analizelor de laborator. Șeful IPJ Alba a declarat că nu aparatele DrugTest ar fi problema și a indicat spre serviciile de medicină legală.
Acesta a spus că este posibil ca cei de la medicină legală să nu aibă instrumentele cu care să identifice noile substanțe psihoactive. În țara noastră, noile substanțe psihoactive (NSP-uri) sunt printre cele mai consumate droguri.
Situația a fost prezentată de reprezentații IPJ Alba, în timpul bilanțului pe anul 2022 al instituției de forță din județ.
De asemenea, tot în 2022 au fost depistați 187 de șoferi în timp ce conduceau sub influența băuturilor alcoolice.
Încă de la apariția primelor cazuri de șoferi depistați sub influența drogurilor au existat mai multe voci care au pus la îndoială acuratețea testelor.
Ce spun șefii poliției din Alba despre aparatele DrugTest folosite la testările șoferilor
Analizele de sânge în laborator au confirmat în jur de 50% dintre șoferii care au ieșit pozitiv, au precizat polițștii.
Întrebați de reporterul alba24.ro dacă aparatele pot da valori eronate în timpul testărilor, reprezentații IPJ Alba au spus că aparatele sunt omologate.
„Adresați o întrebare unor oameni care nu se pot pronunța vizavi de calitatea lor. Dovadă că o mare parte din teste sunt confirmate și la analizele de sânge, putem ajunge la concluzia că sunt în regulă”, a precizat Darius Bic, adjunct al şefului inspectoratului.
Acesta a spus că multe dintre substanțele care ar fi consumate de șoferi sunt cele din clasa amfetaminelor. Acestea se găsesc și în anumite medicamente.
Șeful IPJ Alba ”pune la îndoială” expertizele de laborator ale Serviciilor de Medicină Legală
„Atâta timp cât acest aparat este omologat și noi suntem doar lucrători care folosim instrumenteavem certitudinea că înseamnă că este în regulă.
Problema se pune la acele examinări sau expertize care se fac la serviciile de medicină legală, să vedem dacă dânșii au aceste instrumente la nivelul actual al acestor substanțe psihoactive care sunt folosite, noi substanțe, NSP-uri cum le numesc acești oameni care folosesc, iar pe segmentul de cocaină, este un drog scump și trebuie să și-l permită, și atunci frecvent găsim acest segment de NSP-uri”, a declarat Florin Dogaru, șeful IPJ Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News