Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluarea standardizată digitalizată, în loc de teze. Cum se vor face viitoarele testări pentru elevi

Publicat

Tezele semestriale ar urma să fie înlocuite cu evaluarea standardizată interdisciplinară digitalizată, după cum a anunțat ministrul Educației, în contexul modificărilor structurii anului școlar.

Evaluarea se va face de către doi evaluatori care nu se cunosc între ei, nu de profesorul de la clasă.

Noua procedură trebuie stabilită după ce experții în științele educației se vor pronunța privind obligativitatea acestei evaluări.

Ministrul Educației a anunțat miercuri varianta de eliminare a tezelor obligatorii la nivel semestrial, cu care sunt de acord și reprezentanții elevilor.

Cîmpeanu spune că, pentru a fi aplicată această măsură, este necesară modificarea regulamentului de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar.

Structura anului școlar a fost validată în comisia de dialog social.

Vezi și VIDEO: Structura anului școlar 2022-2023, complet modificată: cele cinci module de cursuri și vacanțele. Declarațiile ministrului

”Evident că avem un plan, dar acest plan trebuie să fie certificat de experți în educație. Astăzi vom anunța ce avem, avem structura anului școlar, raportarea la calendar. În măsura validării de către experții în științele educației, vom modifica regulamentul de funcționare (ROFUIP) și când vom modifica vom anunța”, a spus ministrul.

Evaluarea va fi standardizată și digitalizată

”M-am angajat ca încă din acest an școlar să avem la nivel de pilot atât Bacalaureatul cât și Evaluarea Națională organizate în acest fel, standardizat și digitalizat, mai exact să colectăm răspunsurile pe fiecare item, pe fiecare subiect în parte, pentru a avea o relevanță care să ne ajute în fundamentarea deciziei.

Și am dat acest exemplu – că în momentul de față pentru un elev nota la 6 la matematică poate să fie la limita alcătuită din subiecte care te conduc la nota 2 la algebră și la 10 la geometrie.

În momentul de față nu vedem decât nota 6, dar când vedem rezultatele pe itemi știm că trebuie să acționăm într-o parte și că stăm bine în altă parte.

(…) Corectarea să nu se mai facă de către profesorii cu care elevul lucrează tot anul, ci să fie distribuită electronic către doi evaluatori, care nu se cunosc între ei. Asta va crește relevanța evaluării. De asemenea, standardizată înseamnă că vom culege răspunsurile elevilor, dacă au 20 de întrebări, pe fiecare întrebare în parte, separat. Elevul va beneficia și de acest rezultat care îl va putea ajuta în pregătirea lui, să știe unde a înregistrat lipsuri și unde a fost bun. Va fi de ajutor și profesorilor pentru a vedea progresul înregistrat” a mai spus ministrul, potrivit edupedu.ro.

Noua structură a anului școlar 2022-2023, cu module de predare-învățare, în locul semestrelor:

  • 5 septembrie – 21 octombrie – modulul 1 (cursuri)
  • 22-30 octombrie – vacanță de toamnă pentru toți elevii
  • 31 octombrie – 22 decembrie – modulul 2 (cursuri)
  • 23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
  • 9 ianuarie – 6 aprilie – modulele 3 și 4 (cursuri)
  • 7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară
  • 19 aprilie – 16 iunie – modulul 5 (cursuri)
  • 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară

Vacanța din luna februarie 2023 va fi decisă de fiecare inspectorat școlar județean pentru toate școlile din județ în perioada 6-24 februarie și va avea o durată de o săptămână.

Școala altfel – o săptămână la alegerea școlilor în perioada 26 februarie – 6 aprilie (modulul 4)

Săptămâna verde – o săptămână la alegerea școlilor în perioada 19 aprilie – 16 iunie 2023 (modulul 5).

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate