Educație
VIDEO: Structura anului școlar 2022-2023, complet modificată: cele cinci module de cursuri și vacanțele. Declarațiile ministrului
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut declarații, miercuri, despre noua structură a anului școlar 2022-2023.
S-a convenit pentru alternarea unor module de învățare de 6-8 săptămâni cu module de repaus, vacanțe scurte. Propunerea a fost ca școala să înceapă în 5 septembrie și prima vacanță să fie în octombrie, a spus ministrul.
Declarații Sorin Cîmpeanu:
- Noua structură a anului școlar 2022 – 2023 a fost validată în Consiliul pentru Dialog Social de la Ministerul Educației.
- Se dorește și eliminarea tezelor semestriale. Profesorii vor fi cei care-și vor organiza predarea materiei și evaluarea pe fiecare disciplină.
- Modificările vor fi evaluate de experții în Educație.
- Propunerea agreată fost ca școala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prin modul de învățare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie elevii ar urma să intre în vacanță. La finele lunii octombrie, 24 – 30 octombrie ar urma să fie prima vacanță. O vacanță acordată tuturor elevilor și preșcolarilor în egală măsură.
- După această vacanță, urmează modulul doi de învățare care se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă. Apoi va fi cea de-a doua vacanță: 23 decembrie – 8 ianuarie.
- Urmează modulul trei care ar începe în data de 9 ianuarie. În premieră, acest modul se va derula până în luna februarie când vom avea cea de-a treia vacanță, care va putea fi acordată în a doua săptămână a lunii februarie, în a treia săptămână a lunii februarie sau în a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar județean prin consultare cu cei implicați. Este vorba despre o vacanță de o săptămână, mobilă, în luna februarie.
- După vacanța din luna februarie ar urma să înceapă cel de-al patrulea modul, care se va derula până în apropierea sărbătorilor pascale, mai exact vacanța ar urma să fie organizată în perioada 8 – 23 aprilie.
- Urmează modulul cinci și ultimul, care se derulează până în data de 16 iunie. Cea de-a cincea vacanță este și cea mai mare, vacanța de vară care urmează să înceapă pe 17 iunie și să dureze până în data din septembrie când va începe anul școlar următor.
- altă noutate: alături de săptămâna școala Altfel, avem și săptămâna Verde. Această săptămână va putea fi introdusă și am agreat că va fi introdusă în structura anului școlar 2022 – 2023 în modulele patru și cinci de învățare . școlile vor avea libertatea să-și aleagă, în funcție și de condițiile meteo și de alte specificități locale, să fie săptămâna Verde în modulul patru și școala Altfel în modulul cinci sau săptămâna altfel în modul patru și săptămâna Verde în modul cinci.
- intenționăm să revizuim regulamentul de organizare și funcționare din învățământul preuniversitar în sensul renunțării la obligativitatea acestor teze semestriale.
- sunt convins că fiecare profesor știe bine, uneori știe foarte bine, când să-și planifice aceste evaluări pe parcurs, de-a lungul anului școlar, coroborat și cu această structură pe cinci module. De asemenea, am luat act și de solicitarea elevilor, pe care o susțin, aceea a unei evaluări standardizate, sumative, la final de an școlar și solicită elevii și eu evaluarea standardizată predictiva la început de an școlar. Este un model pedagogic pe care îl avem în atenție și împreună cu specialiștii în științele Educației îl vom analiza și îl vom implementa încă din anul școlar 2022-2023 prin modificarea ROFUIP.
Știrea inițială
Anul școlar viitor va avea o structură modificată, complet nouă față de ce a fost până acum. Vor fi module de cursuri în loc de semestre sau trimestre. Printre propunerile luate în calcul sunt renunțarea la teze și înlocuirea acestora cu evaluări periodice.
Structura anului școlar 2022-2023 – propunere
- 5 septembrie – 21 octombrie: cursuri – modulul 1
- 21 octombrie – 30 octombrie: vacanţă de toamnă (toți elevii)
- 31 octombrie – 22 decembrie: cursuri – modulul 2
- 23 decembrie – 8 ianuarie: vacanţă de iarnă (Crăciun)
- 9 ianuarie – 6 aprilie cursuri (cu o săptămână de vacanţă între 6 şi 24 februarie) – modulele 3 și 4
- 7 aprilie – 18 aprilie: vacanţa de primăvară (Paşte)
- 19 aprilie – 16 iunie cursuri: modulul 5
- 17 iunie – 4 septembrie: vacanța de vară
Vacanța din februarie va fi decisă de fiecare inspectorat școlar pentru toate școlile din județ.
Școala altfel va fi de o săptămână, la alegerea unităților de învățământ, în perioada 26 februarie – 6 aprilie
Săptămâna verde – tot la alegerea școlilor, în perioada 19 aprilie – 16 iunie 2023.
Anul școlar va avea 36 săptămâni (aproximativ 180 de zile de școală).
UPDATE: Alte noutăți în Educație – declarațiile ministrului Sorin Cîmpeanu
- în premieră, în cadrul unei universități din România, va funcționa un spital; este vorba despre Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.
- standarde tehnice pentru dotarea claselor și laboratoarelor de informatică; table interactive în fiecare clasă, în loc de cele cu cretă; ceea ce predau la clasă profesorii se poate transfera pe telefoane, tablete, leptop urile pe care le utilizează elevii
- program pentru reducerea abandonului școlar: 1.391 de școli care vor fi finanțate în primă rundă; Suma totală cu care vor fi finanțate aceste școli este de aproape 190 milioane euro cu TVA; finanțarea medie pe școală înseamnă 136.000 euro.
- se extinde durata studiilor în domeniul artelor de la trei la patru ani; ne aliniem practicilor internaționale în domeniu
Se ia în calcul renunţarea la obligativitatea tezelor semestriale
„Având în vedere relevanţa tezelor semestriale, având în vedere această structură a anului şcolar, care se bazează pe cele cinci module de învăţare alternate cu perioade de repaus, intenţionăm să revizuim regulamentul de organizare şi funcţionare din învăţământul preuniversitar în sensul renunţării la obligativitatea acestor teze semestriale.
Ministrul Educației a explicat în ce constă evaluarea standardizată interdisciplinară digitalizată care ar urma să înlocuiască tezele semestriale, pe care spune că o susține și că ar fi venit din partea Consiliului Național Elevilor.
Cîmpeanu a dat mai multe detalii despre această procedură, a spus că elevii vor fi evaluați nu de profesorul de la clasă ci de doi evaluatori care nu se cunosc între ei, iar evaluarea ar urma să fie la nivel de item, penturu a putea cunoaște lacunele.
Ministrul a spus că acum așteaptă ca experții în științele educației să spună dacă această evaluarea va fi obligatorie sau nu.
Sunt convins că fiecare profesor ştie bine, uneori ştie foarte bine când să îşi planifice aceste evaluări, pe parcurs, de-a lungul anului şcolar, coroborat şi cu această structură pe cinci module.
De asemenea, am luat act şi de solicitarea elevilor, pe care o susţin, aceea a unei evaluări standardizate, sumative la final de an şcolar şi solicită elevii şi o evaluare standardizată, predictivă la început de an şcolar.
Este un model pedagogic pe care îl avem în atenţie şi împreună cu specialişti în ştiinţele educaţiei îl vom analiza şi îl vom implementa încă din anul şcolar 2022 – 2023 prin modificarea ROFUIP”, a explicat ministrul Educaţiei.
Conform lui Cîmpeanu, vor fi schimbate manualele şcolare şi vor fi disponibile în format digital, iar mediile vor fi încheiate la finalul anului şcolar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Sparanghel
miercuri, 30.03.2022 at 16:42
Să nu îi mai cheme la școală, să le dea diplome, că oricum la sparanghel și la pază nu îți trebuie carte multă!