Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EXPROPRIERI în OPT localităţi din judeţul ALBA, pe traseul căii ferate Braşov-Simeria, APROBATE de Guvern. LISTA PROPRIETARILOR

Publicat

Două proiecte de hotărâri au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri se referă la procedura de expropriere a imobilelor în opt localităţi din judeţul Alba, aflate pe traseul căii ferate Braşov-Simeria, respectiv secţiunile Sighişoara – Coşlariu şi Coşlariu – Simeria, aflată în reabilitare.

Este vorba despre proiectul de hotărâre rivind declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică, de interes naţional, „Reabilitarea liniei c.f. Braşov-Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, secţiunile Sighişoara-Coşlariu şi Coşlariu-Simeria„, pentru unităţile administrativ-teritoriale Laslea, Hoghilag, Aţel, Alma, Brăteiu, Mediaş, Târnava, Copşa Mică, Axente Sever – judeţul Sibiu, Blaj, Crăciunelu de Jos, Teiuş, Alba Iulia, Sebeş, Vinţu de Jos – judeţul Alba.

În localităţile vizate în judeţul Alba, au fost identificate peste 1000 de imobile pentru care a fost demarată procedura de expropriere. În zona Alba Iulia, de exemplu, sunt 236 de terenuri de aparţin unor persoane fizice, unor firme sau instituţii publice (Primăria). La Blaj, sunt 94 de astfel de proprietăţi, la Crăciunelu de Jos – 209, la Teiuş – 3, la Sebeş 101, la Vinţu de Jos – 271. Acestora li se adaugă imobile din Săliştea – 30 şi alte 120 la Şibot.

Sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării situate pe raza localităţilor Laslea, Hoghilag, Aţel, Alma, Brăteiu, Mediaş, Târnava, Copşa Mică, Axente Sever – judeţul Sibiu, Blaj, Crăciunelu de Jos, Teiuş, Alba Iulia, Sebeş, Vinţu de Jos – judeţul Alba, în cuantum total de 8.838.399,42 lei sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor pentru Compania Naţională de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A., în limita sumelor aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2014 nr. 356/2013, la capitolul 84.01 – „Transporturi”, titlul 56 „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, articolul 56.03. „Programe din fondul de coeziune (FC)”.

Sumele se virează de către Ministerul Transporturilor, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” – S.A. la dispoziţia proprietarilor de imobile, pentru lucrarea de utilitate publică, de interes naţional, în vederea efectuării despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condiţiile legii.

Vezi Lista exproprieri zona Alba Iulia Sebes Blaj

De asemenea, un alt proiect de hotărâre se referă la declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică, de interes naţional, „Reabilitarea liniei c.f. Braşov-Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, secţiunea Coşlariu-Simeria„, pentru unităţile administrativ-teritoriale: Săliştea şi Şibot – judeţul Alba, Geoagiu, Romos, Orăştie, Turdaş şi Simeria – judeţul Hunedoara. Pentru aceste unităţi, sumele estimate sunt în cuantum total de 2.336.138,30 lei.

Vezi Lista exproprieri Salistea Sibot

În luna februarie 2013, Ministerul Transporturilor a semnat cu CFR SA un contract de finanțare în valoare de 4,98 miliarde de lei (1,13 miliarde euro) pentru reabilitarea unui tronson de cale ferată cu o lungime de 89,5 kilometri, cuprins între Sighișoara și Coșlariu, parte a Coridorului IV Paneuropean.

Contractul este cofinanțat de Uniunea Europeană cu 740 milioane euro și prevede reabilitarea a 89,5 kilometri de linie dublă electrificată de cale ferată. Lucrările de modernizare au început în martie-aprilie 2012 și se vor încheia în iunie 2015.

După finalizarea lucrărilor trenurile de călători ar trebui sa atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră, iar cele de marfă vor ajunge până la 120 de kilometri pe oră.

Modernizarea celor 31 de kilometri de cale ferată din Alba presupune lucrări de consolidare, de reabilitare a podurilor şi podeţelor şi construcţia unora noi, lucrări de electrificare şi energoalimentare, de telecomunicaţii, precum şi reablitarea clădirilor şi spaţiilor pentru instalaţiile tehnologice, a peroanelor şi amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi.

În ianuarie 2014, Guvernul a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată din alte localităţi din Alba, aflate pe tronsonul căii ferate vizate, pe raza localităţilor Valea Lungă, Mihalţ şi Sântimbru. În textul proiectului de atunci se preciza că sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării prevăzute la art. 1, situate pe raza localităţilor Sighişoara, Daneş, Dumbrăveni, Micăsasa, Valea Lungă, Mihalţ şi Sântimbru, sunt în cuantum total de 3.289.248,09 lei. Citeşte AICI mai multe detalii.

Citeşte şi Exproprieri în zona căii ferate Coşlariu – Sighişoara: O femeie din Cistei, care îşi pierde casa, revoltată că primeşte doar 30% din valoare

Detalii proiecte de lucrări:

Simeria – Coşlariu, lungime de 74,4 km: Secţiunea Vinţu de Jos – Coşlariu, începere lucrări 2012 cu finalizare în anul 2014; Secţiunea Vinţu de Jos –Simeria estimat începere lucrări în 2014 cu finalizare în anul 2015.

Suma propusă în bugetul anului 2014 este în valoare de 250 mil lei.

Coşlariu – Sighişoara, lungime de 89,5 km: Secţiunea Sighişoara – Aţel, începere lucrări 2012, cu finalizare în anul 2015; Secţiunea Aţel – Micăsasa, începere lucrări 2012 finalizare în anul 2015; Secţiunea Micăsasa- Coşlariu, începere lucrări 2012- finalizare 2015.

Suma propusă în bugetul anului 2014 este în valoare de 282,731 mil. lei;

Kilometrul 614 – Simeria, lungime de 143,954 km: cu începere în anul 2014 şi finalizare 2017. Suma propusa in bugetul anului 2014 este în valoare de 78,794 mil lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax