ADMINISTRATIE
Exproprieri în zona căii ferate Coşlariu – Sighişoara: O femeie din Cistei, care îşi pierde casa, revoltată că primeşte doar 30% din valoare
Dacă unii se bucură că în curând vor putea circula cu trenuri de mare viteză pe coridorul IV paneuropean, pentru alții proiectul de reabilitare a tronsonului de cale ferată Brașov-Simeria este un adevărat coșmar. Este vorba despre oamenii care locuiesc dintotdeauna în apropierea căii ferate și care trăiesc clipe de disperare de când a fost făcută publică lista exproprierilor pe tronsonul Coșlariu-Sighișoara și au aflat că își vor pierde casele.
În comuna Mihalț din județul Alba, două case vor fi demolate pentru realizarea proiectului „Reabilitarea liniei CF Braşov-Simeria”, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru a asigura circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, pe secțiunile Coșlariu-Sighişoara și Coșlariu-Simeria.
Marea problemă a localnicilor este faptul că sumele propuse pentru despăgubire se ridică la abia o treime din banii necesari achiziționării unei proprietăți similare.
Este cazul unei femei în vârstă de 84 de ani din satul Cistei, comuna Mihalț, care a aflat în urmă cu câteva zile că gospodăria în care locuiește și pe care a construit-o împreună cu soțul ei va fi demolată în termen de 90 de zile de când vor fi virați banii. Lista exproprierilor a fost aprobată de Guvern în ședința din 15 ianuarie.
Gospodăria femeii din Cistei se întinde pe o suprafață de aproximativ 2.000 mp, și, pe lângă casă, curte și grădină, are o livadă cu 360 de pomi, din producția căreia ea câștiga până la 30.000 lei în fiecare an. În schimbul gospodăriei, statul i-a propus suma de 90.410 lei, adică aproximativ 20.000 de euro. Fiul proprietarei susține că o astfel de gospodărie ar valora între 60.000 și 70.000 de euro.
În aceeași situație se află și o altă proprietate din comuna Mihalț, pentru care, în schimbul demolării casei, statul a propus suma de 107.812 lei.
Oamenii din comună spun că, în vară, primarul Flavius Breaz a aprobat propunerea de expropriere fără a-i consulta pe cetățeni. Aceștia se plâng că evaluarea proprietăților lor s-a făcut „ochiometric”, că nu au fost anunțați și că nu a venit nimeni la fața locului să vadă exact cum arată gospodăriile.
Propunerea autorităților: O locuință socială
În speranța unei rezolvări a situației, proprietarii s-au adresat mai multor instituții publice, printre care Instituția Prefectului și Consiliul Județean Alba, au acționat în instanță, însă până acum nu se întrevede nicio soluție. Potrivit unuia dintre proprietari, soluția care li s-a propus din partea autorităților locale a fost să primească o locuință socială.
După ce au trăit cea mai mare parte a vieții în gospodăriile pe care și le-au construit și pe care le-au amenajat, ideea de a-și pierde casele la bătrânețe și de a fi despăgubiți cu sume care nu le permit să își cumpere case asemănătoare îi revoltă pe localnici. Mai mult, aceștia nici nu concep, ca soluție, să se mute în locuințe sociale.
În instanță, proprietarii au cerut să se constate că există posibilitatea reală ca CNCF „CFR” SA să-și realizeze obiectivul de investiție „Reabilitarea liniei CF Brașov – Simeria componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulația trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h secțiunea Coșlariu – Sighișoara” fără a se impune exproprierea imobilelor tip casă de locuit. Aceștia au mai solicitat instanței să dispună obligarea subscrisei în sensul modificării proiectului tehnic de realizare a obiectivului de investiție.
Printr-un document transmis Tribunalului Alba, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a solicitat respingerea acțiunea ca neîntemeiată, precizând că „cererea de finanțare pentru obiectivul de investiții a fost aprobată de Comisia Europeană în forma prevăzută în proiect”, iar orice modificare poate duce la declararea cheltuielilor neeligibile pentru rambursare. Mai mult, aceștia susțin că „modificarea proiectului tehnic de realizare a obiectivului de investiții ce face obiectul litigiului, astfel încât să nu impună exproprierea imobilului în cauză implică modificări majore ale proiectului, care sunt considerate ca fiind o nouă atribuire și necesită derularea unei noi proceduri de achiziție publică, conform legislației în domeniul achizițiilor publice. Subscrisa nu își poate asuma răspunderea finanțării din buget propriu a lucrărilor ce conduc la modificarea proiectului tehnic”.
În document se mai menționează că reclamanții au fost înștiințați de către Consiliul Județean de eliberarea certificatului de urbanism în scopul elaborării documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de interes național.
În județul Alba, pe lista exproprierilor au intrat 88 proprietăți în Valea Lungă, 179 de proprietăți în Mihalț (dintre care 118 în extravilan și 59 în intravilan – terenuri și două case) și 244 de proprietăți în Sântimbru (dintre care 49 în intravilan și 195).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
misu
luni, 20.01.2014 at 21:25
Statul roman = alibaba si cei patruzeci de hoti ! jaf la drumul mare ..de fier !!
astia pun mai mare pret pe animale, decat pe OM si munca lui !
daniel
joi, 23.01.2014 at 23:44
casa in cistei cu 60 000 euro?
glumiti?????????????
Atunci in blaj cat e? 150 000???